Рішення
від 19.05.2021 по справі 567/1278/20
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/1278/20

2-о/567/6/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2021 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Венгерчук А.О.

присяжні: Митрофанов Д.Я., Новоселецький В.А.

при секретарі - Самолюк А.В.

з участю

заявника - ОСОБА_1

представника заявника - адвоката Кордиша А.А.

представника заінтересованих осіб - Бахоні В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Острог цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області, орган опіки та піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки і призначення опікуна,

встановив

в Острозький районний суд Рівненської області з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки і призначення опікуна звернулася ОСОБА_1 .

Заяву мотивує тим, що ОСОБА_2 є особою з інвалідністю з дитинства та внаслідок хронічного психічного захворювання не здатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, в зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду та опіки.

Враховуючи наведені обставини просить визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити щодо нього опіку та призначити заявника його опікуном.

Ухвалою суду від 07.12.2020 заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні заявник та її представник заяву підтримали, з підстав та доводів наведених в ній. Зазначили, що ОСОБА_2 є рідним братом заявника та страждає хронічним психічним захворюванням з приводу чого йому встановлено І групу інвалідності. Вказують, що через стійкий психічний розлад ОСОБА_2 не здатний самостійно забезпечити будь-яких своїх потреб, у зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду та нагляду. Вказують, що заявник дбає про ОСОБА_2 та створює необхідні побутові умови, здійснює за ним догляд та забезпечує належне лікування.

Враховуючи наведені обставини, просять суд визнати ОСОБА_2 недієздатним та встановити над ним опіку, призначивши заявника його опікуном.

Представник органу опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечила. Підтримала подання органу опіки про встановлення над ОСОБА_2 , в разі визнання його недієздатним, опіки і призначення його опікуном ОСОБА_1 .

Суд, вислухавши заявника та представника заінтересованих осіб, вивчивши матеріали справи, дослідивши висновок судово-психіатричного експерта, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 встановлено, що заявник народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 та її батьками вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.9)

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 12.03.1994 вбачається, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 та його батьками є ОСОБА_3 і ОСОБА_4 (а.с.16)

Згідно довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААБ №805502 від 11.09.2020 вбачається, що 11.09.2020 для ОСОБА_2 встановлено першу Б групу інвалідності, як особі з інвалідністю з дитинства (з розладом психіки, ЦНС, ОРА) (а.с.17)

Відповідно до консультативного висновку ЛКК КНП "Острозька ЦРЛ" №448 від 16.10.2020, довідки №448 вбачається, що ОСОБА_2 перебуває на "Д" обліку в психіатричному кабінеті, страждає розладами особистості та поведінки внаслідок важкої закритої ЧМТ у вигляді психоорганічого синдрому, потребує постійного стороннього догляду (а.с.18, 19)

Протягом 2019-2020 ОСОБА_2 неодноразово знаходився на стаціонарному лікуванні в КП "Острозька обласна психіатрична лікарня", що підтверджується довідкою КП "Острозька ОПЛ" №413 від 15.10.2020 (а.с.20)

Згідно довідки про склад сім`ї №3790 від 22.10.2020, акту обстеження матеріально-побутових умов від 28.10.2020 вбачається, що ОСОБА_2 проживає в сім`ї ОСОБА_1 (а.с.12, 13)

Згідно довідки №1015 від 16.10.2020 вбачається, що ОСОБА_1 перебувала на обліку в управлінні соціального захисту населення Острозької райдержадміністрації та отримувала допомогу, як особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ гр. внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду (а.с.10)

Ухвалою від 22.12.2020 по даній справі було призначено судово-психіатричну експертизу та зупинено провадження по справі. (а.с.41)

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №18/21 від 27.01.2021, встановлено, що ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад, не здатний розуміти значення своїх дій та керувати ними. (а.с.46-48)

Згідно подання №678/01-17-21 від 09.02.2021, орган опіки та піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області клопоче перед Острозьким районним судом Рівненської області про встановлення опіки відносно ОСОБА_2 , у разі визнання його судом недієздатним, та призначення його опікуном ОСОБА_1 .

Згідно абз.1 п.3 Постанови Пленуму Верховного суду України №3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним даними про психічну хворобу можуть бути довідки про стан здоров`я, виписка з історії хвороби й інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами.

Відповідно до ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Суд, в ході слухання справи, в дотримання ч.1 ст.298 ЦПК України , де зокрема, зазначено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення його психічного стану судово-психіатричну експертизу, на підставі ухвали від 22.12.2020 призначив по справі судово-психіатричну експертизу, за результатами якої було встановлено, що ОСОБА_2 страждає на психічну хворобу, що позбавляє його здатності розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Отже, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність правових підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Згідно ч.1 ст.41 ЦК України , над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст.55 ЦК України , опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ч.1 ст.60 ЦК України , суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України , суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Орган опіки та піклування Острозької міської ради Рівненської області звернувся з поданням про встановлення опіки і призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

Враховуючи наведене, оскільки в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 є близьким родичем ОСОБА_2 , суд вважає, що з метою повного забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів недієздатного, щодо нього слід встановити опіку та враховуючи подання органу опіки, призначити його опікуном ОСОБА_1 .

Згідно ч.6 ст.300 ЦПК України , строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною не може перевищувати двох років з дня набрання рішення законної сили.

У відповідності до вимог ч.2 ст.299 ЦПК України , судові витрати по провадженню справи про визнання громадянина недієздатним відносяться на рахунок держави.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 39, ч. 1 ст. 60 ЦК України, ст. ст. 258, 259, 263 - 265, 272, 273, 293, 294, 295-300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

заяву ОСОБА_1 (зареєстроване мсіце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Оженинської сільської ради Острозького району Рівненської області (місцезнаходження: с.Оженин, вул.Шкільна, буд.1 Острозький район Рівненська область, код ЄДРПОУ 04387059), орган опіки та піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області (місцезнаходження: м.Острог, вул.Героїв Майдану, буд.4 Рівненська область, код ЄДРПОУ 05391005) про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки і призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії даного рішення суду на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику, що у відповідності до ч.7 ст.300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч.1 ст.300 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Острозький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 19.05.2021.

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

Присяжні:Митрофанов Д.Я. Новоселецький В.А.

Дата ухвалення рішення19.05.2021
Оприлюднено24.05.2021
Номер документу97074113
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/1278/20

Рішення від 19.05.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 17.05.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні