Ухвала
від 20.05.2021 по справі 727/4432/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/4432/21

Провадження № 1-кс/727/1273/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2021 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

секретар судового засідання - ОСОБА_2

за участю сторони кримінального провадження:

слідчого - ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Чернівці клопотання старшого слідчоговідділу СУГУНП вЧернівецькій області ОСОБА_3 про проведення огляду по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021260000000048 від 16.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До суду звернулася слідчий з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду.

В клопотанні посилається на те, що в період часу з 2018 року по даний час, службові особи ЖБК «Від-Буд», ЖБК «Від-Буд-2», ПП «Магбудсервіс», ЖБК «Буковина-Вагбуд», ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , всупереч вимогам ЗУ «Про архітектурну діяльність» та вимог ДБН, шляхом зловживання своїм службовим становищем, здійснюють будівництво багатоквартирних будинків по АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , без отримання містобудівних умов та обмежень та не будучи користувачами/володільцями вказаних земельних ділянок, а службові особи інспекції ДАБК Чернівецької міської ради перебуваючи у змові із вказаними суб`єктами господарювання, зловживаючи своїм службовим становищем, не вчиняють жодних заходів архітектурного контролю щодо вказаних забудовників, спричиняючи при цьому територіальній громаді міста істотної матеріальної шкоди.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, по АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 розміщені земельні ділянки із цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Крім цього, по АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 розміщені земельні ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Та фактично за вказаними адресами проводяться будівельні роботи щодо будівництва багатоквартирних житлових будинків, виконання яких проводить ПП «Магбудсервіс» і ФОП ОСОБА_5 , та згідно відомостей здобутих під час виконання доручення працівниками УСБУ в Чернівецькій області, на даний час вже збудовано понад 3-5 поверхів багатоквартирних будинків та виконання будівельних робіт триває.

Однак, згідно листа з Інспекції ДАБК Чернівецької міської ради, за вказаними адресами не зареєстровано та відсутні відомості щодо документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, та містобудівні умови і обмеження не надавались.

Згідно ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», фізична або юридична особа, яка має намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває у власності або користуванні такої особи, повинна одержати містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про архітектурну діяльність», для забезпечення під час забудови територій, розміщення і будівництва об`єктів архітектури додержання суб`єктами архітектурної діяльності затвердженої містобудівної та іншої проектної документації, вимог вихідних даних, а також з метою захисту державою прав споживачів будівельної продукції здійснюється в установленому законодавством порядку державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд.

Державний архітектурно-будівельний контроль - це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт.

Крім цього, 17 жовтня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» №132-IX від 20.09.2019 року, яким, зокрема, було скасовано пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Вказаним Законом з 01.01.2020 року було виключено, зокрема, ст. 40 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності». Разом із цим, Закон №132-IX від 20.09.2019 року містить Прикінцеві та перехідні положення в яких зафіксовано, зокрема, наступне: договори про сплату пайової участі, укладені до 1 січня 2020 року, є дійсними та продовжують свою дію до моменту їх повного виконання.

Замовник будівництва зобов`язаний протягом 10 робочих днів після початку будівництва об`єкта звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування із заявою про визначення розміру пайової участі щодо об`єкта будівництва, до якої додаються документи, які підтверджують вартість будівництва об`єкта. Орган місцевого самоврядування протягом 15 робочих днів з дня отримання зазначених документів надає замовнику будівництва розрахунок пайової участі щодо об`єкта будівництва. А з 01 січня 2020 року повністю скасовано пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Таким чином, вказаний суб`єкт господарювання ПП «Магбудсервіс», розпочавши, без отримання відповідно до законодавства містобудівних умов та обмежень та без подання декларації про початок виконання будівельних робіт по АДРЕСА_2 та вул. Сторожинецькій 29, 31, АДРЕСА_3 , забудову вказаних ділянок, не тільки порушив вимоги закону щодо забудови територій, а й уникнув сплати пайової участі у розвитку інфраструктури м. Чернівці та продовжує здійснювати фактично самовільне будівництво.

Просить надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 7310136300:25:003:1063 по АДРЕСА_2 , яка перебуває у приватній власності ОСОБА_4 , відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з можливістю проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримала та просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступних висновків.

Згідно з ч. 1, ч. 2, ч. 3 та ч.7 ст. 237 КПК України, слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Встановлено, що 16.02.2020р. до ЄРДР було внесено відомості за №12021260000000048за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364 КК України, згідно яких що службові особи ЖБК «Від-Буд», ЖБК «Від-Буд-2», ПП «Магбудсервіс», ЖБК «Буковина-Вагбуд», ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 в період часу з 2018 року по даний час, всупереч вимогам ЗУ «Про архітектурну діяльність» та вимог ДБН, шляхом зловживання своїм службовим становищем, здійснюють будівництво багатоквартирних будинків по АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , без отримання містобудівних умов та обмежень та не будучи користувачами/володільцями вказаних земельних ділянок, а службові особи інспекції ДАБК Чернівецької міської ради перебуваючи у змові із вказаними суб`єктами господарювання, зловживаючи своїм службовим становищем, не вчиняють жодних заходів архітектурного контролю щодо вказаних забудовників, спричиняючи при цьому територіальній громаді міста істотної матеріальної шкоди.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що власником земельної ділянки з кадастровим номером 7310136300:25:003:1063 по АДРЕСА_2 , перебуває у приватній власності ОСОБА_4 .

Таким чином, враховуючи викладене, слід надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 7310136300:25:003:1063 по АДРЕСА_2 , з можливістю проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.110, 234-237, 309, 370-371 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 7310136300:25:003:1063 по АДРЕСА_2 , яка перебуває у приватній власності ОСОБА_4 , відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з можливістю проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97081691
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —727/4432/21

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Мамчин П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні