Ухвала
від 24.05.2021 по справі 911/1490/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"24" травня 2021 р. м. Київ Справа № 911/1490/21

Суддя Д.Г.Заєць, розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ЖД ТРАНС КОМПЛЕКТ б/н від 18.05.2021 року (вх. №142/21 від 21.05.2021 року) про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЖД ТРАНС КОМПЛЕКТ , м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод декоративної упаковки , Київська область, м. Вишгород

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ЖД ТРАНС КОМПЛЕКТ б/н від 18.05.2021 року (вх. №1481/21 від 21.05.2021 року) (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод декоративної упаковки (далі - відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 166376,55 грн.

Одночасно з пред`явленням позову Товариством з обмеженою відповідальністю ЖД ТРАНС КОМПЛЕКТ до суду подано заяву про забезпечення позову б/н від 18.05.2021 року (вх. №142/21 від 21.05.2021 року) шляхом накладення арешту на грошові кошти.

В обґрунтування поданої заяви про забезпечення позову позивач зазначає, що відповідач - ТОВ Завод декоративної упаковки ухиляється від виконання грошових зобов`язань за договором поставки, укладеним у спрощений спосіб, що в подальшому може ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду.

Частиною 1 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

За змістом вищенаведеної норми, обґрунтування необхідності забезпечення позову полягає у доказуванні обставин, з якими пов`язано вирішення питання про забезпечення позову. Забезпечення позову застосовується як гарантія задоволення законних вимог позивача. Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред`явлення позову до нього, може зникнути, зменшитися за кількістю або погіршитися за якістю на момент виконання рішення.

З урахуванням загальних вимог, передбачених ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, обов`язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

Згідно ч. 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України, позов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Під час вирішення питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Таким чином, розглядаючи заяву про забезпечення позову, суддя має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов`язання тощо).

Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Аналогічної правової позиції дотримується Верховний Суд у постанові від 21.03.2018 року у справі №904/5971/17, постанові від 07.06.2018 року у справі №910/23468/17, постанові від 04.06.2018 року у справі №910/23741/17, постанові від 04.05.2018 року у справі №910/339/18.

В поданій заяві про забезпечення позову позивачем не доведено належними доказами, що невжиття заходів забезпечення позову, зазначених у заяві, може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів заявника, за захистом яких він звернувся до суду. Заявником не обґрунтовано необхідності вжиття заходів забезпечення позову, не надано суду жодних належних та допустимих доказів на підтвердження вчинення відповідачем будь-яких дій, спрямованих на уникнення виконання рішення у даній справі, та не надано на підтвердження своєї позиції належних та допустимих доказів щодо наявності фактичних обставин, з якими процесуальний закон пов`язує необхідність застосування заходів забезпечення позову. Забезпечення позову не може ґрунтуватись лише на припущеннях заявника щодо дій відповідача у майбутньому.

В заяві про забезпечення позову позивачем наведено перелік з офіційного веб-сайту Судова влада України стосовно відкриття провадження у справах, у яких відповідачем виступає Товариство з обмеженою відповідальністю Завод декоративної упаковки та в яких прийнято рішення про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Завод декоративної упаковки заборгованості.

Суд зазначає, що розгляд господарським судом вказаних справ не свідчить про фактичні обставини, що призведуть до істотного ускладнення чи неможливості виконання судового рішення, а тому, зазначені обставини не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Саме лише посилання в заяві на потенційну загрозу у позивача в ускладненні відновлення порушених прав без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Таким чином, заявляючи про необхідність вжиття заходів до забезпечення позову, заявник не навів обставин, з якими законодавство пов`язує необхідність для їх вжиття та не підтвердив їх належними доказами.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Враховуючи викладене, заявником не наведено достатніх обґрунтувань та не доведено належними доказами, яким чином невжиття заходів до забезпечення позову може призвести до утруднення або до неможливості виконання судового рішення у разі задоволення позову.

Суд також звертає увагу позивача, що у поданій заяві про забезпечення позову він посилається на норми Цивільного процесуального кодексу України, в той час, як позову заяву подано за правилами Господарського процесуального кодексу України до господарського суду.

За таких обставин, зважаючи на безпідставність та необґрунтованість, заява про забезпечення позову задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 74, 136-140, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю ЖД ТРАНС КОМПЛЕКТ (04112, м. Київ, вул. Парково-Сирецька, буд. 12-А, код ЄДРПОУ 41097489) у задоволенні заяви б/н від 18.05.2021 року (вх. №142/21 від 21.05.2021 року) про забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Завод декоративної упаковки (07300, Київська обл., м. Вишгород, вул. Шолуденка, буд. 16, код ЄДРПОУ 36965137).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту складення повного тексту шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України з врахуванням п. 17.5 Розділу ХІ Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено25.05.2021
Номер документу97098286
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —911/1490/21

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 28.01.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Рішення від 12.10.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 14.09.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 13.07.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 24.05.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 24.05.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні