Рішення
від 21.05.2021 по справі 225/3007/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/225/208/2021

Справа №225/3007/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2021 року м. Торецьк

Дзержинський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді Соляник А.В.,

за участю секретаря судового засідання Андрієвої Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Торецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), орган Опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації м. Торецьк Донецької області про надання права на шлюб,-

ВСТАНОВИВ

14 травня 2021 року заявниця ОСОБА_1 звернулась до Дзержинського міського суду Донецької області із заявою про надання права на шлюб. В обґрунтування заяви зазначила наступне.

Заявниця, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ще не досягла повноліття. На даний час вона навчається на І курсі факультету Фінанси та банківська справа у Донбаському державному коледжі технології та управління (денна форма навчання), проживає в смт Новгородському м.Торецька Донецької області разом з матір`ю, яка є заінтересованої особою 1 у справі, та старшим братом.

У 2018 році заявниця познайомилася з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є Заінтересованою особою 2 у справі. Між заявницею та ОСОБА_3 склалися дуже теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні почуття любові та поваги один одного. У зв`язку з чим заявниця має намір зареєструвати шлюб з громадянином ОСОБА_3 .

Заявниця разом з ОСОБА_3 у березні 2021 року зверталися до Торецького міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про реєстрацію шлюбу, однак їм було роз`яснено, що ОСОБА_1 не досягла віку, з якого можна зареєструвати шлюб як це передбачено законом, а тому необхідно надати судове рішення про надання права на шлюб. На момент звернення заявниці виповнилося 16 років.

Визнання права на укладення шлюбу для заявниці є необхідним і відповідає її інтересам, оскільки на даний час вона вже є вагітною особою, 31 тиждень вагітності, що підтверджується довідкою з Центральної міської лікарні м. Торецька, а тому заявниці необхідно терміново зареєструвати шлюб до народження дитини. Крім того, як заявницю так і її нареченого ОСОБА_3 підтримують їх батьки та не заперечують проти укладення шлюбу. Так, на даний час, заявниця фактично проживає з матір`ю свого нареченого ОСОБА_4 . Наречений заявниці підписав контракт на службу у Збройних Силах України та на даний час знаходиться за місцем служби.

За таких обставин заявниця просить суд надати їй право на шлюб з ОСОБА_3 .

Заявниця ОСОБА_1 до судового засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, на задоволенні заявлених вимог наполягала.

Заінтересована особа 1 - ОСОБА_2 до судового засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, на задоволенні заявлених заявницею вимог - наполягала.

Заінтересована особа 2 ОСОБА_3 до судового засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, просив надати дозвіл на шлюб.

Представник заінтересованої особи 3 Торецького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Харків) до судового засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, просив винести отінення на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи 4 Служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Торецьк Донецької області до судового засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, щодо задоволення заявлених заявницею вимог не заперечував.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, приходить до таких висновків.

Судом встановлено, заявниця, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ще не досягла повноліття (а.с.6)

На даний час заявниця навчається на І курсі факультету Фінанси та банківська справа у Донбаському державному коледжі технології та управління (денна форма навчання), що підтверджується довідкою №230 від 30.04.2021 (а.с.15)

Заявниця проживає в смт Новгородському м.Торецька Донецької області разом з матір`ю, яка є заінтересованої особою 1 у справі, та старшим братом.

У 2018 році заявниця познайомилася з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є Заінтересованою особою 2 у справі. Між заявницею та ОСОБА_3 склалися дуже теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні почуття любові та поваги один одного. У зв`язку з чим заявниця має намір зареєструвати шлюб з громадянином ОСОБА_3 .

Заявниця разом з ОСОБА_3 у березні 2021 року зверталися до Торецького міського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про реєстрацію шлюбу, однак їм було роз`яснено, що ОСОБА_1 не досягла віку, з якого можна зареєструвати шлюб як це передбачено законом, а тому необхідно надати судове рішення про надання права на шлюб. На момент звернення заявниці виповнилося 16 років.

Визнання права на укладення шлюбу для заявниці є необхідним і відповідає її інтересам, оскільки на даний час вона вже є вагітною особою, 31 тиждень вагітності, що підтверджується довідкою з Центральної міської лікарні м. Торецька (а.с.14)

У зв`язку з викладеним, заявниці необхідно терміново зареєструвати шлюб до народження дитини. Крім того, як заявницю так і її нареченого ОСОБА_3 підтримують їх батьки та не заперечують проти укладення шлюбу. На даний час, заявниця фактично проживає з матір`ю свого нареченого ОСОБА_4 . Наречений заявниці підписав контракт на службу у Збройних Силах України та на даний час знаходиться за місцем служби.

Відносини, що склалися між сторонами суд відносить до сімейних правовідносин і вважає за необхідне керуватися нормами СК України.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 21 СК України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов`язків подружжя.

Згідно ч. 1 ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Згідно ч. 2 ст. 23 СК України, за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч. 3 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-якого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, про встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя та інші справи у випадку, встановлених законом.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя , заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК України) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 293 ЦПК України). При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч. 2 ст. 23 СК України, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 СК України, державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 СК України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Водночас, право особи на шлюб може виникати на підставі закону; рішення суду. В силу прямого припису закону право на шлюб виникає для чоловіків та жінок у вісімнадцять років, а за рішенням суду таке право може бути надане особі, яка досягла шістнадцяти років.

Відповідно ч. 2 ст. 34 ЦК України, у разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

На підставі вищевикладеного, встановивши, що ОСОБА_1 має намір укласти шлюб із ОСОБА_3 для створення повноцінної сім`ї, суд вважає, що надання права на шлюб відповідає правам та законним інтересам заявниці, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 10-13, 293-294, 354 ЦПК України, ст.ст. 21, 22, 23, 27 Сімейного Кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_2 ), Торецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (Донецька область, м. Торецьк, вул. Дружби, 24, ЄДРПОУ 26552240), Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації м.Торецьк ( місцезнаходження: Донецька область, м. Торецьк, вул. Маяковського, 24а) про надання права на шлюб - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право на шлюб з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Допустити негайне виконання рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя А.В.Соляник

Дата ухвалення рішення21.05.2021
Оприлюднено25.05.2021
Номер документу97115507
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —225/3007/21

Рішення від 21.05.2021

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Соляник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні