Ухвала
від 20.05.2021 по справі 757/26427/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26427/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001837 від 28.11.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В :

20 травня 2021 року до провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001837 від 28.11.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 КК України, на строк до 12 місяців.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені, № 62019000000001837, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.11.2019 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування досліджуються обставини незаконної діяльності посадових осіб офісу великих платників ДФС та службових осіб ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231). Посадові особи ОВП ДФС України (далі за текстом офіс великих платників) зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди приховали факти порушення податкового законодавства у ході здійснення документальної перевірки ПрАТ «Філіп Морріс Україна» тим самим надавши можливість службовим особам вказаного підприємства щорічно не сплачувати податки в особливо великому розмірі

За результатами вивчення матеріалів документації з трансфертного ціноутворення за 2015-2019 роки, наданих ПрАТ «Філіп Морріс Украі?на», встановлено дані, що вказують на невідповідність умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки».

Під час проведення досудового розслідування проведені наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії: здійснені огляди Інтернет ресурсів, скеровані запити до ПрАТ «Філіп Морріс Україна», Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Державної митної служби України, Офісу великих платників Державної податкової служби України, винесена постанова про залучення спеціаліста щодо здійснення дослідження фінансово-господарської ПрАТ «Філіп Морріс Україна» з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій та з питань дотримання принципу «витягнутої руки», винесена постанова про призначення судово-економічної експертизи з приводу встановлення збитків нанесених державі тощо.

Крім того, отримано ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 07.05.2021 про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна», вилучення яких необхідне для здійснення призначених досліджень та експертиз.

Окрім здійснення тимчасового доступу до речей і документів та отримання відповідних висновків по призначеним дослідженням та експертизам, для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, необхідно допитати в якості свідків службових ПрАТ «Філіп Морріс Україна», Офісу Великих платників податків ДФС/ДПС, отримати тимчасовий доступ до руху коштів по рахунках ПрАТ «Філіп Морріс Україна», встановити службових осіб Офісу великих платників податків причетних до протиправної діяльності та виконати інші слідчі та процесуальні дії.

Вказані процесуальні та слідчі дії мають доказове значення для досудового розслідування та судового розгляду та не могли бути здійснені раніше у зв`язку із тим, що цьому перешкоджало не встановлення до цього часу всіх осіб що можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, місцезнаходження речових доказів. Крім того, проведенню зазначених дій перешкоджало використання особами, що можуть бути причетними до вчинення злочину, загальних неформальних правил поведінки зокрема обов`язкове виконання вимог конспірації під час спілкування, що унеможливлює на даний час встановити всі обставини вчиненого правопорушення та винних осіб.

Злочин, за ознаками вчинення якого розпочато досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні, у відповідності до ч. 5 ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів.

Виконання зазначених слідчих дій має важливе значення і без їх проведення не можливо прийняти законне рішення у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав у ньому зазначених.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням пояснень наданих слідчим у судовому засіданні, враховуючи ті слідчі та процесуальні дії, які слід вчинити в кримінальному провадженні, виняткову складність здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001837 обґрунтованим, а відтак наявними підстави для його задоволення.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001837 від 28.11.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001837 від 28.11.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 КК України, на дванадцять місяців, тобто до 28.05.2022 року включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2021
Оприлюднено30.01.2023

Судовий реєстр по справі —757/26427/21-к

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні