Рішення
від 10.06.2020 по справі 376/786/20
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/786/20

Провадження № 2/376/583/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" червня 2020 р. Сквирський районний суд Київської області в складі:

Головуючого судді: Коваленка О.М.,

при секретарі: Таранчук В.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Сквира Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: ОСОБА_4 про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

Встановив:

Позивачка ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 звернулася до суду з вищевказаним позовом.

В обґрунтування позову позивачка вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер - ОСОБА_5 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть Серія НОМЕР_1 , яке видано виконавчим комітетом Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області, за актовим записом за № 9.

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина на майно, яке складається з:

-Житлового будинку за АДРЕСА_1 , загальною площею 76,3 кв. м., житловою площею 35,5 кв. м. з господарськими будівлями та спорудами;

-Легкового автомобіля марки ЗАЗ модель 1102 легковий комбі-В, 1991 року випуску, ідентифікаційний номер кузова НОМЕР_2 , зеленого кольору, Свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_3 , дата реєстрації 24.12.2009 року, реєстраційний номер НОМЕР_4 зареєстрований в Білоцерківському РЕВ при УДАІ ГУ МВС України в Київській області;

-Земельної ділянки площею 2,7767 га, яка розташована на території Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 322 408 6800:03:007:0008 посвідчена Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 302 917, яку він успадкував після смерті свого батька ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть №3 виконкому Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області шляхом спільного проживання.

Позивачі є спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_5 , неповнолітня ОСОБА_2 прийняла спадщину після його смерті шляхом спільного проживання разом із спадкоємцем на день смерті спадкодавці за однією адресою, що підтверджується довідкою сільської ради, ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 шляхом подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Позивачі оформити спадщину на спадкове майно у нотаріуса не можуть, оскільки ОСОБА_5 не оформив спадкових прав після смерті свого батька. Крім позивачів є ще спадкоємці після смерті ОСОБА_5 - ОСОБА_3 , який буде оформляти свої спадкові права окремо, та ОСОБА_4 , яка відмовляється від своєї спадкової частки на користь останнього.

Також, позивачка ОСОБА_1 звертає увагу суду, що відповідно до ч.3 ст. 368 ЦК України майно набуте подружжям за час шлюбу є їх спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом, тому їй належить Ѕ частина спадкового автомобіля ЗАЗ модель 112, легковий комбі-В, як майно подружжя.

Посилаючись на вищезазначене позивачка просить суд:

Визнати за нею ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину легкового автомобіля марки ЗАЗ модель 1102 легковий комбі-В, 1991 року випуску, ідентифікаційний номер кузова НОМЕР_2 , зеленого кольору, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_3 , дата реєстрації 24.12.2009 року, реєстраційний номер НОМЕР_4 зареєстрований в Білоцерківському РЕВ при УДАІ ГУ МВС України в Київській області, як на майна набуте під час шлюбу.

Визнати за ними ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності по ј частині кожному на житловий будинок за АДРЕСА_1 , загальною площею 76,3 кв.м., житловою площею 35,5 кв.м. з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ними ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності по 1/8 частині кожному на легковий автомобіль марки ЗАЗ модель 1102 легковий комбі-В, 1991 року випуску, ідентифікаційний номер кузова НОМЕР_2 , зеленого кольору, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_3 , дата реєстрації 24.12.2009 року, реєстраційний номер НОМЕР_4 зареєстрований в Білоцерківському РЕВ при УДАІ ГУ МВС України в Київській області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ними ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності по ј частині кожному на земельну ділянку площею 2,7767 га, яка розташована на території Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 322 408 6800:03:007:0008 посвідчена Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯБ №302917, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивачка ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, до канцелярії суду надійшла заява, в якій вона просить суд ухвалити рішення в її відсутності, позов підтримує в повному обсязі та просить не проводити фіксування судового засідання технічними засобами (а.с.20).

Відповідач ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився, надав до канцелярії суду заяву, в якій просив провести розгляд справи без його участі та без фіксації судового засідання технічними засобами, позов визнає (а.с.32).

Третя особа ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилась, надала суду заяву, в якій просила судове засідання проводити у її відсутність, позовні вимоги визнає та просить не проводити фіксування судового засідання технічними засобами (а. с. 30).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно з вимогами ч.3,4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладання мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206,207 цього Кодексу.

Частиною 1,4 ст. 206 ЦПК України передбачено, що позивач може відмовитись від позову, а відповідач - визнати позов на будь - якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно до вимог ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо ухвалити при проведенні підготовчого судового засідання на підставі вимог ст. ст. 200,206,211,247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з вимогами ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер - ОСОБА_5 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , яке видано виконавчим комітетом Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області, за актовим записом за № 9 (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина на майно, яке складається з:

-Житлового будинку за АДРЕСА_1 , загальною площею 76,3 кв. м., житловою площею 35,5 кв. м. з господарськими будівлями та спорудами, що підтверджується копією технічного паспорта на будинок, який виготовлено 03.10.2019 (а.с.14-15);

-Легкового автомобіля марки ЗАЗ модель 1102 легковий комбі-В, 1991 року випуску, ідентифікаційний номер кузова НОМЕР_2 , зеленого кольору, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_3 , дата реєстрації 24.12.2009 року, реєстраційний номер НОМЕР_4 зареєстрований в Білоцерківському РЕВ при УДАІ ГУ МВС України в Київській області, що підтверджується копією Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу Серія НОМЕР_3 (а.с.13);

-Земельної ділянки площею 2,7767 га, яка розташована на території Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 322 408 6800:03:007:0008 посвідчена державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 302 917 (а.с.12), яку він успадкував після смерті свого батька ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть №3 виконкому Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області шляхом спільного проживання(а.с. 7).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Згідно з вимогами ч. 1,3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до вимог ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивачі, відповідно до вимог ст. 1261 ЦК України є спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_5 , неповнолітня ОСОБА_2 є дочкою померлого, що підтверджується копією Свідоцтва про її народження Серія НОМЕР_5 , актовий запис № 4, видане Виконкомом Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області (а.с.11) та прийняла спадщину після його смерті шляхом спільного проживання разом із спадкоємцем на день смерті спадкодавці за однією адресою, що підтверджується довідкою Селезенівської сільської ради №291 від 04.09.2019 року (а.с.9), ОСОБА_1 є дружиною померлого ОСОБА_5 , що підтверджується копією Свідоцтва про шлюб Серія НОМЕР_6 (а.с.10) та прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 шляхом подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини (а.с.8).

Позивачі оформити спадщину на спадкове майно у нотаріуса не можуть, оскільки ОСОБА_5 не оформив спадкових прав після смерті свого батька у вигляді земельної ділянки. Крім позивачів є ще спадкоємці після смерті ОСОБА_5 - ОСОБА_3 , який буде оформляти свої спадкові права окремо, та ОСОБА_4 , яка відмовляється від своєї спадкової частки на користь останнього, що підтверджується копією її заяви до нотаріуса, яка знаходиться в спадковій справі №377/2019 (а.с.28 зворотня сторона-29).

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 368 ЦК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

Також, позивачці ОСОБА_1 , відповідно до ч.3 ст. 368 ЦК України майно набуте подружжям за час шлюбу є їх спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом, тому їй належить Ѕ частина спадкового автомобіля ЗАЗ модель 112, легковий комбі-В, як майно подружжя.

Згідно з вимогами ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За змістом ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не

припинилися внаслідок його смерті.

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку, що позивачі після смерті ОСОБА_5 прийняли спадщину, шляхом спільного проживання та шляхом подачі заяви до нотаріальної контори, проте оформити спадщину належним чином не мають можливості, оскільки ОСОБА_5 за життя не оформив спадкових прав після смерті свого батька ОСОБА_6 , що унеможливлює прийняття спадщини у нотаріуса, отже, іншим чином захистити свої права та інтереси, окрім як зверненням до суду з даним позовом позивачі не мають можливості та який підлягає задоволенню.

Виходячи з викладеного та керуючись ст. 41 Конституції України, ст.ст. 2,4,12,13, 76,81, 200,206 ,211, 247,258,259,263-265, 351,352,354 ЦПК України, ст. ст. 1216,1217,1218, 1261, 1268,1297 ЦК України суд-

Вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: ОСОБА_4 про визнання права власності на майно в порядку спадкування - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину легкового автомобіля марки ЗАЗ модель 1102 легковий комбі-В, 1991 року випуску, ідентифікаційний номер кузова НОМЕР_2 , зеленого кольору, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_3 , дата реєстрації 24.12.2009 року, реєстраційний номер НОМЕР_4 зареєстрований в Білоцерківському РЕВ при УДАІ ГУ МВС України в Київській області, як на майна набуте під час шлюбу.

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності по ј частині кожному на житловий будинок за АДРЕСА_1 , загальною площею 76,3 кв.м., житловою площею 35,5 кв.м. з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності по 1/8 частині кожному на легковий автомобіль марки ЗАЗ модель 1102 легковий комбі-В, 1991 року випуску, ідентифікаційний номер кузова НОМЕР_2 , зеленого кольору, свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_3 , дата реєстрації 24.12.2009 року, реєстраційний номер НОМЕР_4 зареєстрований в Білоцерківському РЕВ при УДАІ ГУ МВС України в Київській області в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право власності по ј частині кожному на земельну ділянку площею 2,7767 га, яка розташована на території Селезенівської сільської ради Сквирського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3224086800:03:007:0008 посвідчена Державним актом на право власності на земельну ділянку Серія ЯБ №302917, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що належала ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З текстом рішення можливо ознайомитися за адресою: court.gov.ua

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення справи) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя: О.М. Коваленко

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено26.05.2021
Номер документу97140357
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —376/786/20

Рішення від 10.06.2020

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Рішення від 10.06.2020

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Рішення від 10.06.2020

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні