Ухвала
від 25.05.2021 по справі 233/581/21
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/581/21

У Х В А Л А

25 травня 2021 року Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Мартиненко В. С. , розглянувши в порядку письмового провадження заяву Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису), -

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області з вказаним позовом звернулося ПрАТ АПК-Інвест , в якому просило визнати недійсним договір емфітевзису щодо земельної ділянки з кадастровим номером 1422483900:43:000:00207, площею 4,432 га, укладеним між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) за яким зареєстровано 07 грудня 2020 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Виконавчим комітетом Дружківської міської ради; та припинити речове право, зареєстроване за № 39637437, яке виникло на підставі договору емфітевзису, укладеного між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ; стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати по сплаті судового збору.

Разом з позовом була подана заява про його забезпечення, в якій позивач просив забезпечити вказаний позов шляхом накладення обтяження - заборони вчинення реєстраційних дій будь-яким органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема, Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно у відповідності до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , вчиняти будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки кадастровий номер 1422483900:43:000:0020, площею 4,432 га до виконання рішення суду.

В обґрунтування вказаних вимог, заявник посилався на те, що відповідач ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ухиляються від виконання рішення суду, ухваленому у спорі між тими самими сторонами у аналогічних правовідносинах шляхом вчинення дій, спрямованих на рейдерське захоплення земельних ділянок, що знаходяться в оренді позивача. Вказані обставини, на думку позивача, свідчать про те, що відповідачі штучним способом створюють перепони для виконання рішення суду, які можуть бути створені ним також під час розгляду даної справи.

Враховуючи те, що заявник змушений звертатися до суду з відповідним позовом для захисту своїх прав, він вважає, що невжиття вказаних заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 11 лютого 2021 року вирішено передати вказану цивільну справу на розгляд до Дружківського міського суду Донецької області, оскільки спірна земельна ділянка знаходиться на території села Миколайпілля м. Дружківка Донецької області.

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 11 лютого 2021 року передано заяву Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест про забезпечення позову у вказаній цивільній справі Дружківському міському суду Донецької області, оскільки ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 11 лютого 2021 року передано для розгляду цьому суду цивільну справу.

Постановою Донецького апеляційного суду від 07 квітня 2021 року ухвалу Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 11 лютого 2021 року про передання цивільної справи за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) скасовано та справу повернуто для продовження розгляду. Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 21 квітня 2021 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Оскільки ухвала Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 11 лютого 2021 року про передання заяви про забезпечення вказаного позову не оскаржувалася, заяву про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) 26 квітня 2021 року було надіслано для розгляду Дружківському міському суду Донецької області.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 05 травня 2021 року заяву про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) передано для розгляду Костянтинівському міськрайонному суду Донецької області за територіальною юрисдикцією.

Згідно з ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Відповідно до ч. 13 ст. 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Частиною другою статті 149 ЦПК України передбачено, що забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 150 ЦПК України передбачено, що позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

Враховуючи те, що право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) з кадастровим номером 1422483900:43:000:0020, яке виникло на підставі договору емфітевзису, укладеного між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 07 грудня 2020 року, щодо недійсності якого заявник звернувся з позовною заявою до суду, вже зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, такий захід як заборона вчинення реєстраційних дій будь-яким органом державної реєстрації прав на нерухоме майно щодо вказаної земельної ділянки не є заходом забезпечення позову, невжиття якого може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Водночас такий захід забезпечення позову за своєю суттю спрямований на забезпечення виконання іншого рішення суду, а саме: заочного рішення Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 19 листопада 2020 року у цивільній справі 233/3320/20 за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 про визнання права оренди земельної ділянки, яким визнано право оренди земельної ділянки з кадастровим номером 1422483900:43:000:0020, площею 4,432 га за орендарем - Приватним акціонерним товариством АПК- Інвест на підставі договору оренди земельної частки (паю) від 21 серпня 2012 року, укладеного між та Приватним акціонерним товариством АПК- Інвест та ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), зареєстрованого 21 серпня 2012 року у книзі записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв) Миколайпільської селищної ради за № 1104.

А отже, у задоволенні заяви ПрАТ АПК-Інвест про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст.149 - 153, 260, 261, 353 - 354, п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяви Приватного акціонерного товариства АПК- Інвест про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Приватного акціонерного товариства АПК-Інвест до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами ЦПК України, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.05.2021
Оприлюднено26.05.2021
Номер документу97150791
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору емфітевзису та припинення державної реєстрації права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису

Судовий реєстр по справі —233/581/21

Рішення від 08.07.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Рішення від 08.07.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Постанова від 06.07.2021

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Постанова від 06.07.2021

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 24.06.2021

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні