Ухвала
від 08.04.2021 по справі 757/18492/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/18492/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2021 рокуслідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

08.04.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого з особливо важливих справ шостого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Шостим слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві, під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури, проводиться розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42021100000000220 від 31.03.2021, за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Укрветпромпостач» (код ЄДРПОУ 31033523) протягом 2020 року організували та реалізували протиправну схему діяльності при здійсненні фінансово-господарських операцій, пов`язаних з постачанням антирабічної вакцини для проведення вакцинації тварин, шляхом формування технічного податкового кредиту від підприємств, з ознаки «ризиковості», зокрема: ТОВ «Монтейро Інвест», ТОВ «Дестін Груп», ТОВ «Гаруда Оптима», ТОВ «Мегатрейд Груп», які в свою чергу здійснювали формування «технічного» податкового кредиту від реально діючих підприємств, виробників м`ясної продукції, що призвело до ухилення від сплати податків на суму понад 10 млн. грн.

Згідно матеріалів співробітників восьмого відділу УБФЗ ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що ТОВ «Укрветпромпостач» є постійним переможцем тендерних торгів у Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (код ЄДРПОУ 39924774) на постачання антирабічної вакцини для проведення вакцинації тварин на загальну суму близько 1,3 мільярда гривень.

В подальшому в ході відпрацювання ТОВ «Укрветпромпостач» було встановлено, що вказане підприємство мало фінансово господарські взаємовідносини з підприємством, що має ознаки «ризиковості» ТОВ «Мегатрейд груп» (код ЄДРПОУ 43081569), яке перебуває на податковому обліку ГУ ДПС У м. Києві (Святошинський район м. Києва) на суму 6,8 млн. грн. ПДВ, яке в свою чергу здійснює формування податкового кредиту від пов`язаних підприємств, а саме: ТОВ «Дестін Груп» (код ЄДРПОУ 43031105), ТОВ «Монтейро Інвест» (код ЄДРПОУ 42637987), ТОВ «Артон Груп» (код ЄДРПОУ 43199537), ТОВ «Гаруда Оптима» (код ЄДРПОУ 43017054), ТОВ «Смарт Капітал Груп» (код ЄДРПОУ 43567811), ТОВ «Епост Груп» (код ЄДРПОУ 43154936), ТОВ «Ролан Люкс» (код ЄДРПОУ 43232474), ТОВ «Саймон Протрейд» (код ЄДРПОУ 43122328), ТОВ «Сірена Груп» (код ЄДРПОУ 43098437) та інші.

При здійсненні аналізу наявних баз даних ДФС України встановлено, що ТОВ «Мегатрейд груп», ТОВ «Дестін Груп», ТОВ «Монтейро Інвест», ТОВ «Артон Груп», ТОВ «Гаруда Оптима», ТОВ «Смарт Капітал Груп», ТОВ «Епост Груп», ТОВ «Ролан Люкс», ТОВ «Саймон Протрейд», ТОВ «Сірена Груп» здійснюють придбання «технічного» податкового кредиту у реально діючих підприємств виробників та імпортерів.

В подальшому встановлено, що ТОВ «Мегатрейд груп», ТОВ «Дестін Груп», ТОВ «Монтейро Інвест», ТОВ «Артон Груп», ТОВ «Гаруда Оптима», ТОВ «Смарт Капітал Груп», ТОВ «Епост Груп», ТОВ «Ролан Люкс», ТОВ «Саймон Протрейд», ТОВ «Сірена Груп» здійснюють безтоварні операції шляхом документального оформлення придбання однієї групи товарів та послідуючої реалізації іншої групи товарів.

Вищезазначені підприємства пов`язані між собою, у вказаних підприємств відсутні трудові ресурси, офісні, торгівельні та складські приміщення, виробниче обладнання, сировина, матеріали, транспортні засоби, що вказує на відсутність факту реального здійснення фінансово-господарської діяльності.

Тобто, вказана злочинна схема забезпечує незаконне отримання прибутку та виведення грошових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, що призводить до ненадходження податків до бюджету держави в особливо великому розмірі та подальшої легалізації коштів отриманих злочинним шляхом.

Вищевказані відомості вчинення кримінального правопорушення підтверджуються протоколами слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, а саме: рапорти оперативних співробітників УБФЗ ГУ ДФС у м. Києві щодо протиправної діяльності вказаної групи осіб, протоколи огляду бази АІС «Податковий Блок», «Реєстр Податкових накладних», протоколи допиту в якості свідків оперативних співробітників УБФЗ ГУ ДФС у м. Києві.

У ході досудового розслідування кримінального провадження, з метою встановлення фактів ухилення від сплати податків, виникла необхідність у перевірці слідчими заходами реальності здійснення ТОВ «Укрветпромпостач» (код ЄДРПОУ 31033523) фінансово-господарських операцій з контрагентами, які можливо перевірити лише під час та після проведення обшуку.

Так, встановлено, що особи, причетні до діяльності ТОВ «Укрветпромпостач» (код ЄДРПОУ 31033523) отримують не обліковані готівкові грошові кошти без відображення у податковій звітності проведених операцій та ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах.

Так, в ході проведення слідчих дій (заходів) встановлено, що документи щодо ведення фінансово господарської діяльності, «тіньового» бухгалтерського обліку, розміщення комп`ютерної техніки носії узагальнення та збереження електронної інформації, де фіксуються господарські операції, щодо реальних об`ємів продаж та надходжень готівкових коштів, документи та чорнові записи, інших знаряддя вчинення кримінального правопорушення, можуть знаходитися за місцем реєстрації та фактичного ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрветпромпостач» та підконтрольних товариств з ознаками «ризиковості», а саме: Київська обл., м. Бровари, вул. Гельсінської групи (колишня Будьонного), буд. 23-А.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення, інші предмети і документи, що стосуються незаконної діяльності та мають значення для встановлення істини у справі, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з особливо важливих справ шостого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та слідчим групи слідчих, на проведення обшуку в комплексі офісно-складських приміщень, які використовує ТОВ «Укрветпромпостач» (код ЄДРПОУ 31033523) та особи причетні до діяльності товариства, за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул. Гельсінської групи (колишня Будьонного), буд. 23-А, які на праві власності належать Державі в особі Верховної Ради України в оперативному управлінні Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській області, з метою відшукання та вилучення засобів вчинення кримінального правопорушення, майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, чорнові записи, фінансово-господарська документація (договори, контракти з додатками, угоди, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі, специфікації, накладні, податкові накладні, видаткові накладні, платіжні документи, платіжні доручення, касові ордери, товарно-транспортні документи та накладні, документи листування між підприємствами, акти звірок, журнали-ордери, банківські виписки, реєстри отриманих податкових накладних, оборотно-сальдові відомості, книги реєстрації довіреностей, журнали в`їзду/виїзду на територію (складські приміщення) автотранспорту, вантажно-митні декларації, електронних носії інформації (сервера, системні блоки, моноблоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, оптичні диски), без документального походження або незаконно здобутих товарно-матеріальних цінностей, печаток, кліше та штампів суб`єктів господарської діяльності задіяних в протиправній схемі, чекові книжки, магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, банківські картки, що мають відношення до фінансово-господарської діяльності та інших документів, які містять на собі реквізити - ТОВ «Укрветпромпостач» (код ЄДРПОУ 31033523), ТОВ «Дестін Груп» (код ЄДРПОУ 43031105), ТОВ «Монтейро Інвест» (код ЄДРПОУ 42637987), ТОВ «Артон Груп» (код ЄДРПОУ 43199537), ТОВ «Гаруда Оптима» (код ЄДРПОУ 43017054), ТОВ «Смарт Капітал Груп» (код ЄДРПОУ 43567811), ТОВ «Епост Груп» (код ЄДРПОУ 43154936), ТОВ «Ролан Люкс» (код ЄДРПОУ 43232474), ТОВ «Саймон Протрейд» (код ЄДРПОУ 43122328), ТОВ «Сірена Груп» (код ЄДРПОУ 43098437)ТОВ «Мегатрейд груп» (код ЄДРПОУ 43081569), а також інші предмети і документи, що стосуються незаконної діяльності та мають значення для встановлення істини у справі.

В іншій частині - відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97165139
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/18492/21-к

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні