Ухвала
від 21.05.2021 по справі 461/3817/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/3817/21

Провадження № 1-кс/461/2919/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.2021 м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД» про скасування арешту майна, -

в с т а н о в и в:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД» звернувся до суду із клопотанням, в якому просить скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м.Львова від 13.05.2021 року в межах кримінального провадження №12020114000000387 від 08.05.2021 року на автомобіль «Mercedes-Benz», 2010 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що належить ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД».

В обгрунтування поданого клопотання покликається на те, що 13.05.221 року слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова виніс ухвалу, якою наклав арешт на автомобіль «Mercedes-Benz», 2010 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що належить ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД» в межах кримінального провадження №120201140000000387 від 08.05.2021, розпочатого за ч.2 ст.286 КК України. Причиною накладення арешту стала необхідність збереження слідів злочину наявних на автомобіль з метою проведення подальших судових експертиз. 12.05.2021 року слідчим спільно з судовим експертом в присутності представників ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД» проведено детальний огляд автомобіля «Mercedes-Benz», 2010 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 на предмет виявлення та фіксації слідів злочину, збережених на транспортному засобі. За тих обставин заявник вважає, що подальше утримання транспортного засобу під арештом не вбачається за доцільне, оскільки порушує баланс між втручанням у права та свободи особи та потреби досудового розслідування.

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився. Належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи телефонограмою. В клопотанняі про скасування арешту просив розгляду справу у його відсутності.

Слідчий в судове засідання не з`явився. Належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи телефонограмою.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м.Львова від 13.05.2021 р. накладено арешт на автомобіль марки «Mercedes-Benz», р.н. НОМЕР_1 , який на праві власності належить ТзОВ «УКРРИБА ЗАХІД», що зареєстроване за адресою: м.Львів, вул.Городоцька,355Г.

Відповідно дост.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Арешт на автомобіль марки «Mercedes-Benz», р.н. НОМЕР_1 , який на праві власності належить ТзОВ «УКРРИБА ЗАХІД», що зареєстроване за адресою: м.Львів, вул.Городоцька,355Г, накладений з метою збереження речових доказів.

Відповідно дост.98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя приходить до висновку про те, що слідчий мав можливість та достатній час для відшукання слідів злочину та те, що станом на день розгляду даного клопотання судовим експертом проведено детальний огляд вищевказаного автомобіля.

Згідно ч.1ст.174 КПК Україниарешт майна може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необгрунтовано.

Відповідно до ч.2ст.174 КПК Україниарешт майна також може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час судового провадження заклопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Статтею 41 Конституції Українипередбачено, що кожен має право вільно володіти, користуватись та розпоряджатись своїм майном і ніхто не може бути протизаконно обмежений в реалізації свого законного права власності.

Згідно із ст.1 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, кожна фізична або юридична особа має право володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

В судовому засіданні встановлено, що автомобіль марки «Mercedes-Benz», р.н. НОМЕР_1 належить на праві власності ТзОВ «УКРРИБА ЗАХІД», що зареєстроване за адресою: м.Львів, вул.Городоцька,355Г.

Зважаючи на те, що вказаний арешт накладався в межах кримінального провадження №1202011400000000387 від 08.05.2021 з метою збереження речових доказів, слідчий мав можливість та достатній час для відшукання слідів злочину на вказаному майні,суд приходить до висновку,що в подальшому в застосуванні арешту майна в частині користування відпала потреба, відтак клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД» про скасування арешту майна є обґрунтованим та законним, а тому підлягає до часткового задоволення.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.131,170,173,174КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД» про скасування арешту майна задовольнити частково.

Скасувати арешт в частині позбавлення права користування майном, накладений ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м.Львова від 13.05.2021 року у справі №461/3817/21 на автомобіль марки «Mercedes-Benz», 2010 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , що належить ТОВ «УКРРИБА ЗАХІД».

В решті клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97169466
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —461/3817/21

Ухвала від 21.05.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні