Постанова
від 16.04.2007 по справі а6/120-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А6/120-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"16" квітня 2007 р.                                                                   Справа № А6/120-07

11.10 год.

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого                                                    судді Маляренка А.В.

при секретарі                                                             Петрової Л.М.

                    

розглянувши адміністративну справу № А6/120-07

за позовом Сквирського районного центру зайнятості – робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, м. Сквира  

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна», м. Сквира

про  стягнення 8730,44  грн.

Представники:

від   позивача  Белікова Л.М. (дов. №201 від 20.03.2007 р.)

від   відповідача  не з'явився

Суть спору:

Сквирський районний центр зайнятості –робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - позивач) звернувся з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна»(далі - відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в розмірі 8730,44 грн.

Провадження у справі було відкрите відповідно до ухвали від 26.03.2007 року  за правилами  Кодексу адміністративного судочинства України (далі –КАС України).

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі просить їх задовольнити.

           Представник  відповідача  без поважних причин в судове засідання не з'явився, письмовий відзив  на позов та інші витребувані документи ухвалою суду від 26.03.2007р.  не подав, хоча про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, що підтверджується реєстром вихідної поштової  кореспонденції від 05.04.2007р.     

    Таким чином, відповідач не реалізував своє процесуальне право на участь в судовому засіданні господарського суду.

Відповідно до вимог ст. 128 КАС України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Україна»як суб'єкт підприємницької діяльності відповідно до  п. 2 ст. 4 Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на  випадок безробіття”  є платником страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового  державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) та  зареєстроване в Сквирському районному центрі зайнятості з 26.05.2000 року за №84.

Відповідно до  вимог ст. 19 Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на  випадок безробіття”  відповідач зобов'язаний  здійснювати відрахування до Фонду страхових внесків у відсотках до сум  фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають  витрати  на  виплату основної  та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та  компенсаційних виплат.

Відповідач в порушення зазначеного  Закону не сплачував до Фонду  страхові внески, в результаті чого за  ним за період за 2003 рік утворилась  недоїмка  по сплаті страхових внесків в сумі 8730,44 грн., що підтверджено  розрахунковою відомістю відповідача про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 2003 рік.

Згідно ст. 34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття" (далі - Закон), Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття зобов'язаний забезпечувати збір страхових внесків, а також має право застосувати фінансові санкції, передбачені Законом, у разі порушення порядку сплати страхувальниками страхових внесків; стягувати з посадових осіб та страхувальників передбачені законом штрафи та застосовувати інші фінансові санкції за недотримання цього Закону.

Статтею 12 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 р. передбачено, що виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який - забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості. Директор Державного центру зайнятості центрального органу виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики та його заступники є відповідно керівником та заступниками виконавчої дирекції Фонду.

Виконавча дирекція Фонду організовує виконання рішень правління Фонду та забезпечує дотримання законодавства України про страхування на випадок безробіття, діє від імені Фонду та підзвітна йому в межах та порядку, передбачених статутом Фонду.

Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи провадять збір страхових внесків; контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових

внесків; представляють інтереси Фонду в судових та інших органах.

Відповідно до ст. 17, п.2 ч.2 ст. 35 Закону України „Про  загальнообов'язкове державне соціальне страхування  на  випадок безробіття” та п. 4.2, п. 5.6  Інструкції „Про порядок  обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове  державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження  до Фонду загальнообов'язкового державного  соціального страхування України на випадок безробіття”, затвердженої наказом  Міністерства праці  та соціальної політики України від  18.12.2000 № 339 відповідач зобов'язаний  своєчасно та в повному розмірі  сплачувати страхові внески  у відсотках до сум  фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають  витрати  на  виплату основної  та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та  компенсаційних виплат  один раз на місяць в день  одержання роботодавцем в установах банків коштів на оплату  праці.  

Відповідно до ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття” роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. Строк давності у разі стягнення страхових внесків, пені, та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Проаналізувавши вищезазначені норми чинного законодавства та всебічно розглянувши матеріали справи суд дійшов висновку про правомірність заявлених позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі в розмірі 8730,44 грн.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у  справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Статтею 167 КАС України передбачено, що копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення направляється лише особі, яка бере участь у справі, але не була присутня в судовому засіданні. У разі проголошення в судовому засіданні тільки вступної та резолютивної частини постанови суд повідомляє час виготовлення постанови суду в повному обсязі. Особи, які беруть участь у справі, можуть отримати копію постанови чи ухвали в суді.

Зважаючи на вищенаведене та керуючись  ст.ст. 17, 94, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України,

           

постановив:

     1. Позов задовольнити повністю.

     2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна»(09000, Київська область, м. Сквира, вул. Щорса, 100, код ЄДРПОУ 03754099) на користь Сквирського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (09000, Київська область, м. Сквира, вул. Богачевського, 25, р/р 37170001002122 банк УДК у Київській області, МФО 821018, код банку 23570065) 8730 (вісім тисяч сімсот тридцять) грн. 44 копійки недоїмки.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Київської області шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження постанови суду протягом десяти днів з дня складення у повному обсязі та наступної подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана без подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду, якщо скарга подається протягом десяти днів з дня складення постанови у повному обсязі.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20-ти денний строк після подання заяви, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги у встановлений строк  постанова суду  набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а постанови  суду - без змін.

              Суддя                                                                                                  

Дата ухвалення рішення16.04.2007
Оприлюднено26.09.2007
Номер документу972150
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а6/120-07

Постанова від 16.04.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

Ухвала від 26.03.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні