Ухвала
від 21.05.2021 по справі 759/10596/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/3791/21

ун. № 759/10596/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого зОВС третьоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСлідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Київськійобласті лейтенантподаткової міліції ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021111000000004 від 17.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого зОВС третьоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСлідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Київськійобласті лейтенантподаткової міліції ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021111000000004 від 17.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, до складу якої входять ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інші невстановлені на даний момент особи, у період 2018-2021 років, діючи на території Київської області, м. Києва та інших областей України, створили/придбали ряд суб`єктів господарювання, без мети ведення фінансово-господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб (підприємств реального сектору економіки), яка полягає в пособництві щодо ухилення від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів в особливо великих розмірах, привласненні, розтраті ввіреного майна, шляхом документального оформлення безтоварних операцій із вказаними підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а також подальшої легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Проведеними оперативними заходами та в результаті проведення слідчих дій встановлено, що для зберігання печаток, реєстраційних та первинних фінансово-господарських документів, коштів здобутих злочинним шляхом, засобів зв`язку (мобільні телефони, гаджети планшети на яких встановлені програми для обміну інформацією), комп`ютерної техніки в якій містяться електронні документи щодо фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності, речей та предметів в яких містяться відомості щодо сум незаконно сформованого податкового кредиту з ПДВ, періоду формування, службових осіб вигодонабувачів які супроводжували проведення операції з відображення фінансових операцій підконтрольних підприємств, осіб, відсотків за надані послуги по незаконному формуванню податкового кредиту з ПДВ та розміру винагороди, ключі доступу до системи «клієнт-банк», що надає можливість дистанційного перерахування коштів по рахункам, являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, тобто містять відомості, щодо осіб причетних до скоєння злочину та кваліфікації їх дій та інших предметів, речей та документів, які мають значення речових доказів по даному кримінальному провадженню ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , та ОСОБА_6 використовують домоволодіння, які розташовані на земельній ділянці із кадастровим номером: 3223155400:05:078:0009 (Київська область, Обухівський район, смт. Козин) де фактично проживає ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Враховуючи вищевикладене, з метою виконання завдань кримінального провадження та дотримання його загальних засад, на сьогодні у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку на земельній ділянці із кадастровим номером: 3223155400:05:078:0009 (Київська область, Обухівський район, смт. Козин) де фактично проживає ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим за наступних підстав.

Судовим розглядом встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32021111000000004 від 17.05.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, до складу якої входять ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інші невстановлені на даний момент особи, у період 2018-2021 років, діючи на території Київської області, м. Києва та інших областей України, створили/придбали ряд суб`єктів господарювання, без мети ведення фінансово-господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб (підприємств реального сектору економіки), яка полягає в пособництві щодо ухилення від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів в особливо великих розмірах, привласненні, розтраті ввіреного майна, шляхом документального оформлення безтоварних операцій із вказаними підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а також подальшої легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, зазначені особи отримують готівкові кошти, які передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних оборудок, тобто, до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві дані про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводить до штучного завищення податкового кредиту з ПДВ та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, з метою умисного ухилення від сплати податків.

Так, в рамках розслідування кримінального провадження проаналізовано податкову звітність підприємства, яке підконтрольне вказаній групі осіб, а саме: ТОВ «ДАНБАР ГРУП» (код ЄДРПОУ 42689710; зареєстроване за адресою: Київська обл., м. Обухів, вул. Миру, буд. 9, офіс 218-А; перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС у Київській області; основний вид діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель). За результатами проведеного аналізу встановлено, що зазначене підприємство протягом 2020-2021 років відображає придбання значних обсягів побутової хімії, засобів особистої гігієни, товарів широкого вжитку, плівки поліетиленової, інструментів, сантехніки і т.д. на суму ПДВ понад 30 млн. грн. (загальна сума 180 млн. грн.), однак в подальшому відображає реалізацію вже інших за номенклатурою ТМЦ, а саме виконання будівельно-монтажних робіт (послуг з технічного обслуговування систем вентиляції та кондиціювання, послуги з технічного обслуговування дверних систем, вивісок та фрамуг, ремонтно-оздоблювальних робіт, послуг з технічного обслуговування систем водопостачання, каналізаційних систем та фонтанів).

Крім того, з метою прикриття незаконної діяльності та створення видимості здійснення операцій в податковій звітності, представники ТОВ «ДАНБАР ГРУП» відображають нарахування заробітної плати нібито працівникам вказаного товариства. Однак, допитані як свідки дані особи, а саме ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ОСОБА_17 (і.п.н. НОМЕР_9 ), показали, що дане підприємство їм не відоме та на ньому вони ніколи не працювали.

Так, вказане вище свідчить про те, що діяльність ТОВ «ДАНБАР ГРУП» здійснюється з метою вчинення пособництва щодо ухилення від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів в особливо великих розмірах підприємствам реального сектору економіки шляхом документального відображення проведення безтоварних операцій.

Разом з тим встановлено, що представники ТОВ «ДАНБАР ГРУП» для подачі податкової звітності використовують ІР-адресу: НОМЕР_10 та поштову скриньку danbarhrup_medoc@meta.ua#1.

Проведеним аналізом та співставленням даних ІР- адреси встановлено, що з ІР-адреси НОМЕР_10 здійснюється подача податкової звітності іншими підприємствами, а саме: ТОВ «ЛАБОРАТОРІЯ БАНКРУСТВА» (код ЄДРПОУ 40107663) (поштова скринька laboratoriya_bank@meta.ua#1), а саме ІР-адреси: НОМЕР_11 НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 , НОМЕР_20 ), ТОВ «ДНІПРОВСЬКА БАШТА» (ЄДРПОУ 35509074) (поштова скринька bashta_medoc@meta.ua#1), ТОВ «БУДДЕВЕЛОПМЕНТ КИЇВ» (ЄДРПОУ 42248258), ТОВ «НОРМАНС РЕЗОРТ» (ЄДРПОУ 42589750), ТОВ «ТРЕНТФОКС» (ЄДРПОУ 42550058), ТОВ «ВІНТЕРФЕСТ» (ЄДРПОУ 42550964), які відповідно до ЄРПН здійснюють реєстрацію податкових накладних з наступних ІР адрес: НОМЕР_10 , НОМЕР_21 , НОМЕР_22 , НОМЕР_23 , НОМЕР_24 . та ФОП « ОСОБА_18 » (ІР-адреси НОМЕР_25 , НОМЕР_26 , НОМЕР_27 , НОМЕР_28 ).

Встановлено, що ОСОБА_5 , як фізична особа підприємець для подачі податкової звітності протягом 2020 року використовував іншу ІР-адресу НОМЕР_29 , з якої здійснювалася подача податкової та фінансової звітностей ТОВ «ФК «АВІСТО» (код ЄДРПОУ 39946033). Відповідно до Єдиного реєстру судових рішень встановлено, що представництво інтересів ТОВ «ФК «АВІСТО» здійснює засновник ТОВ «ЛАБОРАТОРІЯ БАНКРУСТВА» ОСОБА_7 .

Разом з тим встановлено, що ОСОБА_5 є співзасновником приватного вищого навчального закладу «ІНСТИТУТ ПСИХОЛОГІЇ І ПІДПРИЄМНИЦТВА» (ЄДРПОУ 41552138). Відповідно до наявної інформації з офіційного інтернет сайту інституту https://ipp.edu.ua/, в розділі кафедра менеджменту та онтопсихології ОСОБА_5 займає посаду доцента кафедри та керуючого партнер холдингу « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Згідно даних біографічної довідки у 2002 році закінчив Дніпропетровський Національний університет зі спеціальністю «Економіка підприємства», у 2016 році закінчив Федеральний державний бюджетний навчальний заклад вищої освіти «Санкт-Петербурзький державний університет» за програмою підготовки «Психологія». Також, на сайті Інституту міститься інформація щодо ОСОБА_6 , як доцента кафедри, психолога, партнера консалтингової компанії. Згідно даних біографічної довідки встановлено, що ОСОБА_6 у 2002 році також закінчив Дніпропетровський Національний університет зі спеціальністю «Економіка підприємства», у 2017 році закінчив Федеральний державний бюджетний навчальний заклад вищої освіти «Санкт-Петербурзький державний університет» за програмою підготовки «Психологія».

Як зазначалось вище, засновником та володільцем 100% статутного капіталу ТОВ «ЛАБОРАТОРІЯ БАНКРУТСТВА» (спільна ІР адреса) є ОСОБА_7 . Згідно відомостей з Єдиного реєстру адвокатів України встановлено, що він здійснює адвокатську діяльність на підставі свідоцтва № 2540 від 25.06.2012, виданого Дніпропетровською обласною КДКА та надає юридичний супровід підприємствам, які входять до складу конвертаційного центру, створеного та діяльність якого здійснюється під контролем ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та інших осіб.

Крім того, проведеним оглядом соціальної мережі «FACEBOOK» сторінки ОСОБА_7 та його дружини ОСОБА_19 встановлено, що вказані особи активно спілкуються та підтримують ділові та дружні стосунки з батьками ОСОБА_5 , активно здійснює рекламу на власній сторінці у «FACEBOOK» вищого навчального закладу «Інститут психології і підприємництва», в якому працюють та займають посади ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Так, зазначене вище підтверджує факт обізнаності вказаних осіб між собою та здійснення діяльності від імені підконтрольних підприємства з метою вчинення пособництва щодо ухилення від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів в особливо великих розмірах підприємствам реального сектору економіки шляхом документального відображення проведення безтоварних операцій.

Проведеними оперативними заходами та в результаті проведення слідчих дій встановлено, що для зберігання печаток, реєстраційних та первинних фінансово-господарських документів, коштів здобутих злочинним шляхом, засобів зв`язку (мобільні телефони, гаджети планшети на яких встановлені програми для обміну інформацією), комп`ютерної техніки в якій містяться електронні документи щодо фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності, речей та предметів в яких містяться відомості щодо сум незаконно сформованого податкового кредиту з ПДВ, періоду формування, службових осіб вигодонабувачів які супроводжували проведення операції з відображення фінансових операцій підконтрольних підприємств, осіб, відсотків за надані послуги по незаконному формуванню податкового кредиту з ПДВ та розміру винагороди, ключі доступу до системи «клієнт-банк», що надає можливість дистанційного перерахування коштів по рахункам, являються джерелом доказів та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, тобто містять відомості, щодо осіб причетних до скоєння злочину та кваліфікації їх дій та інших предметів, речей та документів, які мають значення речових доказів по даному кримінальному провадженню ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , та ОСОБА_6 використовують домоволодіння, які розташовані на земельній ділянці із кадастровим номером: 3223155400:05:078:0009 (Київська область, Обухівський район, смт. Козин) де фактично проживає ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що земельна ділянка із кадастровим номером: 3223155400:05:078:0009 на праві власності належить ТОВ «ВІЛЛА БЕЛЬВЕДЕР» (код ЄДРПОУ 37119794). У ході огляду даної земельної ділянки встановлено, що на її території розташовані п`ять домоволодінь із прибудинковими приміщеннями. Встановлено, що трьом домоволодінням присвоєно адресу: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 та вони також належать на праві власності ТОВ «ВІЛЛА БЕЛЬВЕДЕР». Одне домоволодіння, якому згідно реєстру присвоєно адресу: АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_20 , який є засновником даного підприємства. П`яте домоволодіння офіційно не зареєстровано та не введено в експлуатацію взагалі.

Згідно зст. 234 ч. 1 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно доч. 1ст. 233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно ч. 3ст. 233 КПК Українислідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

З огляду на викладене, з урахуванням доведеності наявності достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.234,235, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого зОВС третьоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСлідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Київськійобласті лейтенантподаткової міліції ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021111000000004 від 17.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати дозвіл слідчим Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області, а також іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи та прокурорам по даному кримінальному провадженні, на проведення обшуку в домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , що належать на праві власності ОСОБА_20 , яке розміщене на земельній ділянці із кадастровим номером: 3223155400:05:078:0009, що на праві власності належить ТОВ «ВІЛЛА БЕЛЬВЕДЕР» (код ЄДРПОУ 37119794), з метою виявлення, фіксації та вилучення речей та документів ТОВ «ДАНБАР ГРУП» (код ЄДРПОУ 42689710), ТОВ «ДНІПРОВСЬКА БАШТА» (код ЄДРПОУ 35509074), ТОВ «БУДДЕВЕЛОПМЕНТ КИЇВ» (ЄДРПОУ 42248258), ТОВ «НОРМАНС РЕЗОРТ» (ЄДРПОУ 42589750), ТОВ «ТРЕНТФОКС» (ЄДРПОУ 42550058), ТОВ «ВІНТЕРФЕСТ» (ЄДРПОУ 42550964) та інших, що мають значення в кримінальному провадженні, а саме: печаток, реєстраційних та первинних фінансово-господарських документів, коштів здобутих злочинним шляхом, засобів зв`язку (мобільні телефони, планшети на яких встановлені програми для обміну інформацією), комп`ютерної техніки в якій містяться електронні документи щодо фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності, чорнових записів, електронних носіїв інформації, USB флеш-накопичувачі інформації, листування, речей та предметів в яких містяться відомості щодо сум незаконно сформованого податкового кредиту з ПДВ, періоду формування, службових осіб вигодонабувачів які супроводжували проведення операції з відображення фінансово-господарських взаємовідносин підконтрольних підприємств, ключів доступу до системи «клієнт-банк», що надає можливість дистанційного перерахування коштів по рахункам та інших предметів, речей та документів, які мають значення речових доказів по даному кримінальному провадженню та використовуються у протиправній діяльності ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , та іншими учасниками конвертаційного центру.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97224955
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021111000000004 від 17.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —759/10596/21

Ухвала від 21.05.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Новик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні