Вирок
від 31.08.2017 по справі 758/9093/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/9093/17

Провадження № 1-КП/758/582/17

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.08.2017 року Колегія суддів Подільського районного суду міста Києва

в складі:

головуючого-судді - ОСОБА_1 ,

суддів - ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

при секретарі - ОСОБА_4 ,

за участю прокурорів - ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

захисника - ОСОБА_7 ,

обвинуваченого - ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Києві кримінальне провадження № 1-кп/758/582/17, справа №758/9093/17, кримінальне провадження під час досудового розслідування №42016000000003513 відносно

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Угроїди, Краснопільського району, Сумської області, громадянина України, освіта вища, розлученого, неповнолітніх дітей не має, не працюючого, зареєстрованого: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , індивідуальний номер картки платника податків № НОМЕР_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні злочинів передбачених ч.1 ст.255; ч.4 ст.28. ч.5 ст.191; ч.4 ст.28, ч.2 ст.205; ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України,

В С Т А Н О В И Л А :

ОСОБА_8 взяв участь у злочинній організації, участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, вчинив у її складі заволодіння шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужого майна коштами Національного банку України у сумі 787 396 148,99 грн., в особливо великих розмірах, а також вчиненні у її складі фіктивного підприємництва та службового підроблення, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255; ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191; ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205; ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України за наступних обставин.

Так, у березні 2010 року Особа 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, організував та очолив злочинну організацію з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі проти державної власності.

Взявши на себе функцію загального керівництва злочинною організацією Особа 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, залучив до участі в ній осіб із свого найближчого оточення, зокрема Особу 2, Особу 3 і Особу 4, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження та інших, яким доручив виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації.

Вказаних осіб Особа 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, призначив на найбільш важливі посади у вищих органах державної влади, створивши таким чином систему управління державою, у якій він особисто та інші керівники злочинної організації мали вплив на прийняття всіх основоположних рішень стосовно діяльності вищих органів державної влади та правоохоронної системи.

Основною вимогою до керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації, призначених на найбільш важливі посади у вищих органах державної влади, було служіння особисто Особі 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, та готовність виконати його протиправні та злочинні вказівки всупереч законам України та їх службових обов`язків.

Особа 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, доручив іншим керівникам окремих структурних підрозділів злочинної організації самостійно планувати вчинення окремих тяжких та особливо тяжких злочинів відповідно до напрямів діяльності підконтрольного їм державного органу, підшуковувати та залучати до участі у злочинній організації інших членів, створювати її окремі структури та використовувати отриманий незаконний прибуток.

Всі члени злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, діяли відповідно до єдиного злочинного плану, координували між собою свої дії, які охоплювалися єдиною метою - отримання незаконного збагачення за рахунок ресурсів держави Україна та розподілення його між собою, Особою 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, та іншими керівниками злочинної організації.

Кожен учасник злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, був обізнаний із загальним планом діяльності організації щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього та підконтрольний йому структурний підрозділ злочинної організації, а також те, що інші очевидні для всіх і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї злочинної організації.

Зокрема, до складу злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, в різні періоди часу входили Особа 6, Особа 9, Особа 10, Особа 8, Особа 7 і Особа 5, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та увійшов окремий структурний підрозділ під керуванням Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, до складу якого увійшли Особа 24, Особа 25, Особа 26, Особа 27, Особа 16, Особа 28, Особа 29, Особа 13, Особа 14, Особа 15, Особа 12, Особа 19, Особа 17, Особа 18, Особа 20, Особа 23, Особа 31, Особа 30, Особа 21 і Особа 22, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, ОСОБА_8 та інші учасники, а також низка суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), створених та придбаних учасниками злочинної організації для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також для прикриття її незаконної діяльності.

Особа 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, особисто вибудував структуру підконтрольного йому окремого підрозділу злочинної організації та визначив Особу 24, Особу 13, Особу 25, Особу 26 і Особу 27, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та інших осіб керівниками цього підрозділу, доручив їм керувати діями окремих груп учасників, об`єднаних за певними напрямками злочинної діяльності, яким, маскуючи їх діяльність під діяльність фінансової корпорації, дав відповідні умовні назви - «Апарат Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, «КСВ», «Апарат Особи 24, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження «КАП», «Департамент продажу світлих нафтопродуктів», «Департамент «Лідер-нафта», «Департамент продажу скрапленого газу», «Департамент продажу природного газу», «Департамент «Облгаз», «Департамент оптимізації податків. Держпрограма», «Департамент «КиївСтар», «Департамент «Європа», «Департамент «Москва», «Фінансовий департамент», «Юридичний департамент», «Митний департамент», «Банківський департамент», «Департамент залучення інвестицій», «Департамент торгівлі цінними паперами та страхування», «Служба безпеки».

Протягом 2010-2014 років Особою 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, до участі в окремому підрозділі злочинної організації було схилено низку інших осіб та вибудовано його ієрархічну структуру, яка полягала у підпорядкуванні Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, всіх учасників окремого структурного підрозділу злочинної організації; встановленні порядку керування іншими учасниками; наявності системно-структурної побудови структурного підрозділу злочинної організації, встановлення функціональних зв`язків та принципів взаємозалежності її учасників та структурних частин при здійсненні спільної злочинної діяльності; наявності загального керівництва (інших керівників) структурного підрозділу злочинної організації, чітко визначеної підпорядкованості учасників такої організації керівникам її структурних частин; наявності вертикальних зв`язків між вищими та нижчими структурами злочинної організації.

Відповідно до розподілу ролей Особа 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, здійснював керівництво окремим структурним підрозділом злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, намічав і розробляв плани вчинення злочинів, об`єднував інших співучасників, розподіляв ролі між ними, координував діяльність співучасників, розподіляв їхні обов`язки та функції, визначав об`єкти злочинів, здійснював організаційне та матеріальне забезпечення діяльності як підконтрольного структурного підрозділу, так і злочинної організації в цілому, а також шляхом підтримання зв`язків зі службовими особами органів державної влади та управління забезпечував усунення перешкод у реалізації злочинних намірів та сприяння їм.

За участь у складі підконтрольного йому структурного підрозділу злочинної організації та у злочинах, які злочинна організація вчиняла, Особою 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, організовано виплату кожному учаснику щомісячної грошової винагороди, видача якої не оформлювалася офіційно та приховувалася від державних органів.

У період 2010-2014 років Особа 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, забезпечив функціонування підконтрольного йому структурного підрозділу злочинної організації шляхом фінансування його злочинної діяльності - придбання приміщень, їх оренда, придбання автотранспорту, комп`ютерної техніки, засобів зв`язку та інших речей та предметів, видача винагороди учасникам злочинної організації, придбання суб`єктів господарювання резидентів та нерезидентів України, бірж та банківських закладів, через які учасниками злочинної організації здійснювались незаконні фінансові операції з легалізації (відмивання) коштів, одержаних злочинним шляхом.

Плануючи вчинення злочинів в сфері економіки, отримання незаконного доходу від надання суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки послуг з мінімізації та ухилення від сплати податків, а також легалізації (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, Особа 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, за попередньою змовою з іншими керівниками злочинної організації розробив план вчинення фіктивного підприємництва.

Для реалізації злочинного наміру Особа 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, організував підшукання та схилення Особою 29 і Особою 30, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими учасниками злочинної організації осіб до участі в підконтрольному Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, структурному підрозділі злочинної організації, вчинення дій по створенню та придбанню на свої паспортні дані підприємств з метою прикриття незаконної діяльності учасників злочинної організації, обіймання керівних посад в таких підприємствах, та вчинення дій з метою ухилення від сплати податків до бюджету та вчинення інших злочинів.

Після встановлення таких осіб та одержання їх згоди на вчинення злочинів Особа 29 і Особа 30, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, разом з іншими учасниками злочинної організації, брали участь у підготовці установчих документів створених та придбаних підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності, забезпечували посвідчення їх нотаріусами та наступне подання до відповідних державних органів з метою здійснення державної реєстрації, відкриття розрахункових рахунків в банківських установах, та вчиняв інші дії придаючи незаконній діяльності таких підприємств законного вигляду.

Офіційні документи створених та придбаних у вищевказаний спосіб підприємств, разом з їх печатками, договорами на відкриття банківських рахунків та ключами електронного цифрового підпису до програм «Клієнт-банк» Особа 29 і Особа 30, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, передавали іншим учасникам злочинної організації для подальшого використання таких підприємств у протиправній діяльності.

Інші учасники злочинної організації, будучи обізнаними у злочинних планах Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, відповідно до відведених їм ролей займалися веденням бухгалтерського і податкового обліку підконтрольних підприємств, створених та придбаних для фіктивного підприємництва, виготовляли підроблені договори, податкові, видаткові і транспортні накладні та інші документи, які надавали представникам підприємств-замовників, та за допомогою комп`ютерної програми «Клієнт-банк» здійснювали електронні перекази грошових коштів з поточних рахунків таких підконтрольних підприємств.

Учасниками підконтрольного Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, структурного підрозділу злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, в період з 2010 року по 2014 рік створено та придбано понад 400 підприємств, як резидентів так і нерезидентів України, для здійснення фіктивного підприємництва.

Зокрема до складу злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, у зазначений період входили наступні суб`єкти підприємницької діяльності - резиденти: ТОВ «Ветек Медіа», код ЄДРПОУ 38810617, ТОВ «Ветек Україна», код ЄДРПОУ 38748984, ТОВ «Газукраїна-Коммерс», код ЄДРПОУ 37979402, ТОВ «Кримбутангаз», код ЄДРПОУ 37023699, ТОВ «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія.» (ТОВ «СЄПЕК.»), код ЄДРПОУ 38607794, ТОВ «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія» (ТОВ «СЄПЕК»), код ЄДРПОУ 38607789, ТОВ «Торговий Дім Ветек», код ЄДРПОУ 38809821, ТОВ «Торговий Дім «Ветек Газ», код ЄДРПОУ 38864044, ТОВ «Ветек Нафтопродукт», код ЄДРПОУ 38728690, ТОВ «Аргумент-2009», код ЄДРПОУ 36226184, СП ТОВ «Експогаз», код ЄДРПОУ 31438686, ТОВ «Експогаз», код ЄДРПОУ 32371832, ТОВ «ВО Одеський НПЗ», код ЄДРПОУ 38848897, ТОВ «Торговий Дім «Одеський НПЗ», код ЄДРПОУ 38899009, ТОВ «Одеський ННЗ», код ЄДРПОУ 38848771, ТОВ «Цикловаст», код ЄДРПОУ 38674635, ТОВ «Українська нафто-газова компанія», код ЄДРПОУ 37764888, ТОВ «Укренергоринок», код ЄДРПОУ 37488177, ТОВ «Газукраїна-2009», код ЄДРПОУ 36308214, ТОВ «Газукраїна-2020», код ЄДРПОУ 37428778, ТОВ «Донецьк-Побутскрапгаз», код ЄДРПОУ 37843149, ТОВ «Запорожгаз-2000», код ЄДРПОУ 36308256, ТОВ «Київоблпропангаз», код ЄДРПОУ 37722038, ТОВ «Луганськпропангаз», код ЄДРПОУ 36429681, ТОВ «Луганськснабгаз», код ЄДРПОУ 35306625, ТОВ «Модус-Вівенді», код ЄДРПОУ 36647463, ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009», код ЄДРПОУ 36032091, ТОВ «Харків-СПБТ», код ЄДРПОУ 36459103, ТОВ «Харківспецгазснаб», код ЄДРПОУ 37846438, ТОВ «Черкаси-Газснаб», код ЄДРПОУ 36371362, ТОВ «Чернівці-СПБТ», код ЄДРПОУ 37830297, ТОВ «Інформтрест-Консалтінг», код ЄДРПОУ 37860819, ТОВ «Нео-Синтезгаз», код ЄДРПОУ 36815393, ПП «Полтаваукргаз», код ЄДРПОУ 35107813, ТОВ «Гонорій», код ЄДРПОУ 38205323, ТОВ «Ексапрофіт», код ЄДРПОУ 36003179, ТОВ «Кванта Коста», код ЄДРПОУ 36456249, ТОВ «Кіровоградгаз-2000», код ЄДРПОУ 36372735, ТОВ «Мульті-Аква», код ЄДРПОУ 37860709, ТОВ «Фіскус-21», код ЄДРПОУ 36226320, ТОВ «Цулассунг Компані», код ЄДРПОУ 36459098, Асоціація «Союз Імпортерів Автозапчастин та Супутніх Товарів», код ЄДРПОУ 38924202, Асоціація «Союз Імпортерів Будівельних Матеріалів», код ЄДРПОУ 38923998, Асоціація «Союз Імпортерів Виробів з Полімерних Матеріалів», код ЄДРПОУ 38924146, Асоціація «Союз імпортерів товарів для дозвілля», код ЄДРПОУ 38924050, Асоціація «Союз імпортерів товарів для побуту», код ЄДРПОУ 38924108, Асоціація «Союз операторів ринку скрапленого газу України», код ЄДРПОУ 38004661, ПрАТ «Страхова компанія «Перлина Страхування», код ЄДРПОУ 36257778, Всеукраїнська громадська організація «Русский Стандарт» (в подальшому Всеукраїнська громадська організація «Українська Правозахисна Асоціація»), код ЄДРПОУ 35467144, Комунікаційне Агентство «Сума Технологій», код ЄДРПОУ 38605231, МПП «Айра», код ЄДРПОУ 21574588, МПП «Ледис», код ЄДРПОУ 14018854, МПП «Поліфарб», код ЄДРПОУ 31129959, Повне товариство «ТОВ «Сильмариил» І Компанія», код ЄДРПОУ 37948725, ПП «Видавництво «Формула», код ЄДРПОУ 34945983, ПП «Каскад КСВ», код ЄДРПОУ 34389857, ПП «Стильтекс», код ЄДРПОУ 33996073, ПП «Студія корпоративного іміджу «Графін», код ЄДРПОУ 36070837, ПП «Фірма «Ломар», код ЄДРПОУ 36478409, ПП «Арт-Престиж», код ЄДРПОУ 35338583, ПП «Будівельно-Монтажне Управління 2005», код ЄДРПОУ 33442150, ПП «Велунд Крим», код ЄДРПОУ 36540576, ПП «Комбіагроіндастрі», код ЄДРПОУ 33713255, ПП «Стоунпласт», код ЄДРПОУ 33581398, ПП «Трансбуд-Альянс», код ЄДРПОУ 36657471, ПП «Форм-С», код ЄДРПОУ 35264590, Представництво «Просперіті Дівелопмент Ес.Ей.», код ЄДРПОУ 26585067, Селянське (Фермерське) Господарство «Восток-Агро», код ЄДРПОУ 31326904, ЗАТ «Лінкс-Цінні Папери», код ЄДРПОУ 25384906, ТОВ «6 Континентів», код ЄДРПОУ 33750344, ТОВ «Айсленд», код ЄДРПОУ 38857393, ТОВ «Альдемарін», код ЄДРПОУ 38709217, ТОВ «Алькотрейд», код ЄДРПОУ 37846637, ТОВ «Агнел-2008», код ЄДРПОУ 35293286, ТОВ «Анкер Трейд Груп», код ЄДРПОУ 38851132, ТОВ «Анкерпром Груп», код ЄДРПОУ 38801183, ТОВ «Бат Трейд Ліга», код ЄДРПОУ 38465585, ТОВ «БК «Будінвест-Проект», код ЄДРПОУ 37312698, ТОВ «БК «Гефест Альянс», код ЄДРПОУ 37312719, ТОВ «Будівельна Компанія «Перша Черноморська», код ЄДРПОУ 35693571, ТОВ «Будівельна Компанія «Савтекс», код ЄДРПОУ 37634167, ТОВ «Верена-Трейд», код ЄДРПОУ 38213292, ТОВ «Вікторі Дей», код ЄДРПОУ 38814737, ТОВ «Вілмпраймреліз», код ЄДРПОУ 38711378, ТОВ «Володар», код ЄДРПОУ 32296855, ТОВ «Всеукраїнський Промисловий Союз», код ЄДРПОУ 32827075, ТОВ «Газова Компанія «Віп Пласт», код ЄДРПОУ 37819755, ТОВ «Газтранспроект», код ЄДРПОУ 38889116, ТОВ «Газтрейд Крим», код ЄДРПОУ 35983637, ТОВ «Газукраїна-Трейдінг», код ЄДРПОУ 37979439, ТОВ «Геліоніндастрі», код ЄДРПОУ 37846396, ТОВ «ГК «Прованс», код ЄДРПОУ 38889142, ТОВ «Глобал Інвест Проект», код ЄДРПОУ 38649572, ТОВ «Глобус», код ЄДРПОУ 13656082, ТОВ «Голден Плюс ХХІ», код ЄДРПОУ 36225463, ТОВ «Гуд Продакт Трейд», код ЄДРПОУ 38801225, ТОВ «Дестін Компані», код ЄДРПОУ 38865289, ТОВ «Діагностичний центр «Галєн», код ЄДРПОУ 23944755, підприємство з іноземними інвестиціями «Дімекс-У», код ЄДРПОУ 32074403, ТОВ «Донецькпобутгаз», код ЄДРПОУ 37671387, ТОВ «Експоекстрім», код ЄДРПОУ 37846600, ТОВ «Ерідантрейд», код ЄДРПОУ 37846367, ТОВ «Зовнітрансгаз», код ЄДРПОУ 37860735, ТОВ «Імперіал-Білдінг», код ЄДРПОУ 38812551, ТОВ «Інлайтінвест», код ЄДРПОУ 37846464, ТОВ «Калина Центр», код ЄДРПОУ 37024268, ТОВ «Керрибан Груп», код ЄДРПОУ 38651026, ТОВ «КМК Ойл Плюс», код ЄДРПОУ 34784945, ТОВ «КМК Ойл», код ЄДРПОУ 34784919, ТОВ «Комбі-Проф», код ЄДРПОУ 38157359, ТОВ «Компанія Опт Трейд», код ЄДРПОУ 38607270, ТОВ «Консалтинг Системз», код ЄДРПОУ 35572282, ТОВ «Константа Вінст», код ЄДРПОУ 37675910, ТОВ «Лайт Інновейшн Груп», код ЄДРПОУ 34482225, ТОВ «Лакленд-Компані», код ЄДРПОУ 37222919, ТОВ «ЛВС Трейд», код ЄДРПОУ 33622671, ТОВ «Логіка Менеджмент», код ЄДРПОУ 37819488, ТОВ «Луганськпобутгаз», код ЄДРПОУ 37911653, ТОВ «ЛФ «Нік-Сервіс», код ЄДРПОУ 37705625, ТОВ «Лютіен», код ЄДРПОУ 37926214, ТОВ «Маноріс», код ЄДРПОУ 38180016, ТОВ «Манхел», код ЄДРПОУ 38148606, ТОВ «Мегаінвестстрой», код ЄДРПОУ 33634300, ТОВ «Медіана-2008», код ЄДРПОУ 35970979, ТОВ «Менкалінан», код ЄДРПОУ 38810884, ТОВ «Металлистактів», код ЄДРПОУ 37926188, ТОВ «Минас-Тирит», код ЄДРПОУ 37286223, ТОВ «Міг 29», код ЄДРПОУ 37227807, ТОВ «Мірта Град», код ЄДРПОУ 38814758, ТОВ «Мірта Стейт», код ЄДРПОУ 38814742, ТОВ «Натдор», код ЄДРПОУ 38690039, ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інтер-Тек», код ЄДРПОУ 37779545, ТОВ «НВФ «Кагарлик інвест Торг», код ЄДРПОУ 32547007, ТОВ «Ньюграунд», код ЄДРПОУ 38448816, ТОВ «Облагротехсервіс», код ЄДРПОУ 33521414, ТОВ «Облпостач-Сервіс», код ЄДРПОУ 37709263, ТОВ «Окс Буд», код ЄДРПОУ 36924064, ТОВ «Опт Збут», код ЄДРПОУ 38620747, ТОВ «Парітет Бізнес», код ЄДРПОУ 38814763, ТОВ «Перспектива Моноліт», код ЄДРПОУ 38801211, ТОВ «Портанадра», код ЄДРПОУ 38903685, ТОВ «Промлайн Союз», код ЄДРПОУ 38801204, ТОВ «ПТР Ресурс», код ЄДРПОУ 38291894, ТОВ «Реалтрансфакт», код ЄДРПОУ 37682341, ТОВ «Редакція Газети «Захист Прав», код ЄДРПОУ 36815037, ТОВ «Рейнад», код ЄДРПОУ 38705453, ТОВ «Ретротрейдстар», код ЄДРПОУ 37682404, ТОВ «Роанда», код ЄДРПОУ 38148695, ТОВ «Роял Грифон», код ЄДРПОУ 38196487, ТОВ «Сервіс Інвест», код ЄДРПОУ 37926443, ТОВ «Сильмариил», код ЄДРПОУ 37926387, ПП «Синоп», код ЄДРПОУ 19000770, ТОВ «Скайтек-Україна», код ЄДРПОУ 37701382, ТОВ «Стабналтейд», код ЄДРПОУ 37846459, ТОВ «Суран», код ЄДРПОУ 38148391, ТОВ «Таннарі», код ЄДРПОУ 37286160, ТОВ «ТД «Поліпропілен», код ЄДРПОУ 32558354, ТОВ «Торговельна компанія «Металспецтех», код ЄДРПОУ 32997757, ТОВ «Торговий Дім «Олімпія», код ЄДРПОУ 37973217, ТОВ «Трістіан Волюм Груп», код ЄДРПОУ 38748701, ТОВ «Українська Енергокомпанія», код ЄДРПОУ 37764874, ТОВ «Українська сервісна компанія «Рафо», код ЄДРПОУ 36187580, ТОВ «Фанінтерюнайтед», код ЄДРПОУ 37846548, ТОВ «Фуджіолімпікс», код ЄДРПОУ 37846574, ТОВ «Харків Арена», код ЄДРПОУ 38495651, ТОВ «Херсонпобутгаз», код ЄДРПОУ 37023222, ТОВ «Автоцентркрим», код ЄДРПОУ 35941199, ТОВ «Агат Груп», код ЄДРПОУ 38077719, ТОВ «Айвінтірі», код ЄДРПОУ 38180037, ТОВ «Айнам», код ЄДРПОУ 38180063, ТОВ «Аквіта Трейд Лідер», код ЄДРПОУ 38465559, ПП «Актив Ком», код ЄДРПОУ 35422905, ТОВ «Алівіан», код ЄДРПОУ 38947476, ТОВ «Алконост», код ЄДРПОУ 38091838, ТОВ «Алларіс Прайм», код ЄДРПОУ 38467509, ТОВ «Альфіна», код ЄДРПОУ 37974818, ТОВ «Альяні», код ЄДРПОУ 38196466, ТОВ «Амадіна», код ЄДРПОУ 38091761, ТОВ «Амдіп», код ЄДРПОУ 37118942, ТОВ «Амінамі», код ЄДРПОУ 38179985, ТОВ «Амон-Сул», код ЄДРПОУ 37286087, ТОВ «Амфітер», код ЄДРПОУ 38180021, ТОВ «Анкона-Торг», код ЄДРПОУ 38091658, ТОВ «Аптека Анді», код ЄДРПОУ 35040859, ТОВ «Арістократ Тім», код ЄДРПОУ 38173297, ТОВ «Атлантіс МІМ», код ЄДРПОУ 30082674, ТОВ «Базіс», код ЄДРПОУ 35738156, ТОВ «Балт Янтар Україна», код ЄДРПОУ 37111748, ТОВ «Бастет Компані», код ЄДРПОУ 37131759, ТОВ «Бат Нова», код ЄДРПОУ 38568347, ТОВ «Бенест Трейд Лайн», код ЄДРПОУ 38517690, ТОВ «Бізнес-Бенефіт», код ЄДРПОУ 38022078, ТОВ «Бізнес-Консульт», код ЄДРПОУ 32924812, ТОВ «Боско Трейд Груп», код ЄДРПОУ 38488775, ТОВ «Будівельні Комунікації», код ЄДРПОУ 32554957, ТОВ «Будмет», код ЄДРПОУ 32999948, ТОВ «Велбум Нова Груп», код ЄДРПОУ 38518799, ТОВ «Вестмедика», код ЄДРПОУ 36821302, ТОВ «Виванте», код ЄДРПОУ 38091754, ТОВ «Вінтера», код ЄДРПОУ 37488905, ТОВ «Віртус- ХХІ», код ЄДРПОУ 37131811, ТОВ «Гатіора», код ЄДРПОУ 38091733, ТОВ «Глобал Технолоджес», код ЄДРПОУ 35537756, ТОВ «Глорі Роял», код ЄДРПОУ 38765842, ТОВ «Голдвейн», код ЄДРПОУ 38148517, ТОВ «Голден-Торг», код ЄДРПОУ 38196471, ТОВ «Голдстрім Консалт», код ЄДРПОУ 38651047, ТОВ «Грант Тайм», код ЄДРПОУ 38123047, ТОВ «Грей-Захід», код ЄДРПОУ 34769817, ТОВ «Даймонд Альянс», код ЄДРПОУ 38651089, ТОВ «Домострой», код ЄДРПОУ 32637781, ТОВ «Дроу», код ЄДРПОУ 38173255, ТОВ «Екома ЮГ», код ЄДРПОУ 37223142, ТОВ «Екопро-Бізнес», код ЄДРПОУ 38005309, ТОВ «Екопрогрес», код ЄДРПОУ 34576361, ТОВ «Екрю», код ЄДРПОУ 38091670, ТОВ «Ексттрейд», код ЄДРПОУ 38205826, ТОВ «Елві Тайм», код ЄДРПОУ 38137924, ТОВ «Електро-Пром-Мед», код ЄДРПОУ 36640583, ТОВ «Ельгазентегра», код ЄДРПОУ 38173260, ТОВ «Енігма Груп», код ЄДРПОУ 33057792, ТОВ «Євро-Щебєнь», код ЄДРПОУ 36393535, ТОВ «Євротехімпорт ЛТД», код ЄДРПОУ 37041084, ТОВ «Єдина Спілка Оптовиків», код ЄДРПОУ 37820933, ТОВ «Запоріжжя-Скрапгаз», код ЄДРПОУ 37834616, ТОВ «Запорожский Коксохимремонт», код ЄДРПОУ 34656607, ТОВ «Зимстрой Капітал», код ЄДРПОУ 38061405, ТОВ «Імперіал Трейдинг», код ЄДРПОУ 38467488, ТОВ «Інвест-Транш», код ЄДРПОУ 38173229, ТОВ «Індекстрейд Україна», код ЄДРПОУ 37855835, ТОВ «Ісіда Лайф», код ЄДРПОУ 37131785, ТОВ «Капітал Трейдинг Груп», код ЄДРПОУ 38239847, ТОВ «Капромбуд», код ЄДРПОУ 37982640, ТОВ «Картал Голд», код ЄДРПОУ 37972852, ТОВ «Квірун», код ЄДРПОУ 38134059, ТОВ «Керід», код ЄДРПОУ 38091796, ТОВ «Київмонтаж», код ЄДРПОУ 36356980, ТОВ «Київобл-Імпорттрейд», код ЄДРПОУ 38467493, ТОВ «Компанія Мет Пром», код ЄДРПОУ 38570356, ТОВ «Комфар», код ЄДРПОУ 38148758, ТОВ «Конект-Плюс», код ЄДРПОУ 34276097, ТОВ «Крим Трейдінг», код ЄДРПОУ 36973022, ТОВ «Крістенс», код ЄДРПОУ 38022110, ТОВ «Кротум», код ЄДРПОУ 38204686, ТОВ «Лайфгудінвест», код ЄДРПОУ 37682378, ТОВ «Ластівка», код ЄДРПОУ 20053607, ТОВ «Летавіца», код ЄДРПОУ 38091749, ТОВ «Ліга-2010», код ЄДРПОУ 37292609, ТОВ «Лідергаз», код ЄДРПОУ 36885099, ТОВ «Лінар», код ЄДРПОУ 31433782, ТОВ «Маестро Торг», код ЄДРПОУ 37931224, ТОВ «Марголак», код ЄДРПОУ 36382591, ТОВ «Мелькор+», код ЄДРПОУ 38173281, ТОВ «Мета Ріелшнз», код ЄДРПОУ 35135840, ТОВ «Моргот», код ЄДРПОУ 38173192, ТОВ «Муйне», код ЄДРПОУ 38091686, ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Дін Лтд», код ЄДРПОУ 31999821, ТОВ «Науково-виробниче підприємство Укренергомаш», код ЄДРПОУ 33068343, ТОВ «Нафтатрейд», код ЄДРПОУ 35467857, ПП «Індекс», код ЄДРПОУ 16402261, ТОВ «Нолдор», код ЄДРПОУ 38173318, ТОВ «Нью Галактикос», код ЄДРПОУ 38018920, ТОВ «Нюаж», код ЄДРПОУ 38091644, ТОВ «Олквін», код ЄДРПОУ 32407549, ТОВ «Онлайн+Тур», код ЄДРПОУ 37774484, ТОВ «Піран», код ЄДРПОУ 38205810, ТОВ «Плавт Сервіс», код ЄДРПОУ 38205318, ТОВ «Пріора Груп», код ЄДРПОУ 38947759, ТОВ «Пріора-Інвест», код ЄДРПОУ 38771327, ТОВ «Прогрес Інсайд», код ЄДРПОУ 38005230, ТОВ «Проектбуднагляд», код ЄДРПОУ 38489894, ТОВ «Проф Ресурс», код ЄДРПОУ 38570267, ТОВ «Профпосуд», код ЄДРПОУ 32000530, ТОВ «Радеус.», код ЄДРПОУ 37488879, ТОВ «Райагрострой-Перспектива», код ЄДРПОУ 35160175, ПП «Регіон-Агротрейд», код ЄДРПОУ 34699923, ТОВ «Ріверан Делюкс», код ЄДРПОУ 38467523, ТОВ «Самбат», код ЄДРПОУ 33847181, ТОВ «Будівельна Компанія «Перша Чорноморська», код ЄДРПОУ 35693571, ТОВ «Статус-Софт Консалтинг», код ЄДРПОУ 35813699, ТОВ «Світ Гардин», код ЄДРПОУ 35136645, ТОВ «Світ Сучасного Посуду», код ЄДРПОУ 36115867, ТОВ «Свобода-Буд», код ЄДРПОУ 35978721, ТОВ «Синектікус», код ЄДРПОУ 38179990, ТОВ «Скарби Криму», код ЄДРПОУ 37370215, ТОВ «СМТ Тайм», код ЄДРПОУ 38133584, ТОВ «Соломоніндастрі», код ЄДРПОУ 37682315, ТОВ «Споіл», код ЄДРПОУ 36070842, ТОВ «С Т», код ЄДРПОУ 35745802, ТОВ «Старгудінвест», код ЄДРПОУ 38865671, ТОВ «Статус-Софт Консалтінг», код ЄДРПОУ 35813699, ТОВ «Стілбон», код ЄДРПОУ 37431073, ТОВ «Сумигазтранс», код ЄДРПОУ 37774662, ТОВ «Східенергопостач-2», код ЄДРПОУ 37131848, ТОВ «ТАГ-Харків», код ЄДРПОУ 36647437, ТОВ «Талас-Груп», код ЄДРПОУ 38213329, ТОВ «ТК Аксіома», код ЄДРПОУ 37132417, ТОВ «Торггазстрим ЛТД», код ЄДРПОУ 36647374, ТОВ «Торгкомплект», код ЄДРПОУ 23518188, ТОВ «Торговий Дім «Експрес-Авто», код ЄДРПОУ 37357974, ТОВ «Торговий Дім «Енерджи», код ЄДРПОУ 37428741, ТОВ «Торенія», код ЄДРПОУ 38091691, ТОВ «Трейд Інтернейшнл», код ЄДРПОУ 37350272, ТОВ «Українська нафтохімічна компанія», код ЄДРПОУ 31111281, ТОВ «Укркомерцпостач», код ЄДРПОУ 37227849, ТОВ «Ультрастарінвест», код ЄДРПОУ 38640061, ТОВ «Універсалоптторг-Х», код ЄДРПОУ 37428034, ТОВ «Фадлес», код ЄДРПОУ 37982661, ТОВ «Фанварезсіті», код ЄДРПОУ 38061379, ТОВ «Фешин Мобайл», код ЄДРПОУ 36327640, ТОВ «Хамерс Стаф», код ЄДРПОУ 38018983, ТОВ «Хіган», код ЄДРПОУ 38180000, ТОВ «Центр оціночних технологій», код ЄДРПОУ 34819904, ТОВ «Чед-Насад», код ЄДРПОУ 37286197, ТОВ «Черкасиоблгазпостач» (в подальшому ТОВ «Алькор-Компані»), код ЄДРПОУ 37853120, ТОВ «Юніон-Стандартактив», код ЄДРПОУ 37860845, Підприємство «Юрай» у формі ТОВ (далі ТОВ «Юрай»), код ЄДРПОУ 22886866, ТОВ «Юса-Груп», код ЄДРПОУ 37290250, ТОВ «Барс», код ЄДРПОУ 37106806, ПП Оптова Компанія «Ельбрус», код ЄДРПОУ 34333055, ТОВ «Нанокрим Технолоджи», код ЄДРПОУ 37860871, ТОВ «Юнінафтоторг», код ЄДРПОУ 37926413, ТОВ «Реалюніінвест», код ЄДРПОУ 37926303, ТОВ «Артефакт-Хісторі», код ЄДРПОУ 37926240, ТОВ «Альянс-Трансгаз», код ЄДРПОУ 37926350, ТОВ «Фєанор», код ЄДРПОУ 37926330, ТОВ «Доріат», код ЄДРПОУ 37926099, ТОВ «Палантір», код ЄДРПОУ 37926539, ТОВ «Маннафтотрейд», код ЄДРПОУ 37926125, ТОВ «Буено-Аміго», код ЄДРПОУ 37926324, ТОВ «Сітімегатрейд», код ЄДРПОУ 37926151, ТОВ «Валінор», код ЄДРПОУ 37926277, Представництво «Енерджі Юніон Корпорейшн С.А.», код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ТОВ «Сумиспецгаз», код ЄДРПОУ 37682163, ТОВ «Маркет-Груп-Харків», код ЄДРПОУ 30037265, ТОВ «Агротек», код ЄДРПОУ 14003350, ПП «Птахопромінвест-Т», код ЄДРПОУ 33620082, ТОВ «Дарник», код ЄДРПОУ 37384469, ТОВ «Нафтаюнігаз», код ЄДРПОУ 38017911, ТОВ «Газтрейдстандарт», код ЄДРПОУ 38018056, ТБ «Перша незалежна Біржа», код ЄДРПОУ 37354518, ТБ «Універсальна Ресурсна Біржа», код ЄДРПОУ 37506452, ТОВ «Аліма-Т», код ЄДРПОУ 35058172, ТОВ «Оллінклюзів», код ЄДРПОУ 37038972, ТОВ «Максфілд Фінанс», код ЄДРПОУ 37686901, ПП «Харківснабгаз», код ЄДРПОУ 33897049, ТОВ «Євротрейд Україна», код ЄДРПОУ 38173234, ТОВ «ТД «Газтрейд», код ЄДРПОУ 38278606, ТОВ «Газ-Он», код ЄДРПОУ 38632684, ТОВ «Амара Плюс», код ЄДРПОУ 38683414, ТОВ «ДК «Ельбрус», код ЄДРПОУ 37091235, ТОВ «Фінансова компанія «Фактор ЮБС УА», код ЄДРПОУ 38321635, ТОВ «Аріона-Торг», код ЄДРПОУ 38213308, ТОВ «Профешнл Сервіс», код ЄДРПОУ 37095742, ТОВ «Промгарантія», код ЄДРПОУ 38115146, ТОВ «Югтрейд-Інвестиція», код ЄДРПОУ 38018501, ТОВ «Експогаз Трейд», код ЄДРПОУ 36429608, ТОВ «Медіо-Сервіс», код ЄДРПОУ 38115151, ТОВ «Ветек Медіа Інвест», код ЄДРПОУ 38864877, ПП «Фірма «Армада-Плюс», код ЄДРПОУ 34525053, ТОВ «Нередзурі-Чемпс», код ЄДРПОУ 38018350, ТОВ «Експогаз-Суми», код ЄДРПОУ 34878797, ТОВ «А-Мега Плюс», код ЄДРПОУ 38297110, ТОВ «Спортивний Комплекс «Стадіон Металіст», код ЄДРПОУ 38634681, ТОВ «Будіс Хол», код ЄДРПОУ 38316981, ТОВ «Лідер Нафта», код ЄДРПОУ 37931989, ТОВ «Форум Тек», код ЄДРПОУ 38632532, ПАТ «Рубіжанський завод хімічних волокон», код ЄДРПОУ 38650738, ТОВ «Аудтрейд», код ЄДРПОУ 38619092, ТОВ «Фалько Альянс», код ЄДРПОУ 38196450, ТОВ «Глобальні Телесистеми», код ЄДРПОУ 38210951, ТОВ «Дріместет», код ЄДРПОУ 38670211, ТОВ «Київська митна агенція», код ЄДРПОУ 36865952, ТДВ «Страхова компанія «Астра Лайн», код ЄДРПОУ 38239326, ТОВ «Інжерінг», код ЄДРПОУ 38705343, ТОВ «Нафторесурс Регіон Трейдинг», код ЄДРПОУ 38890891, ТОВ «Пальміра Оіл Трейдинг», код ЄДРПОУ 38899124, ТОВ «Рустелкомпані», код ЄДРПОУ 38771311, ТОВ «Нафтопродукт Плюс», код ЄДРПОУ 38899103, ТОВ «Трансгазукраїна», код ЄДРПОУ 36946287, ТОВ «Мандарин Ессет Менеджмент», код ЄДРПОУ 38903397, ТОВ «Нафтоспецтранс», код ЄДРПОУ 38913269, ТОВ «Укрінвестпрофгруп», код ЄДРПОУ 38386137, ТОВ «Компанія «Ровена», код ЄДРПОУ 38865488, ТОВ «Телерадіокомпанія «Радіус Плюс», код ЄДРПОУ 38976685, ТОВ «ТК Оріон-Трейд», код ЄДРПОУ 37352070, ТОВ «Бухгалтерія-Профіт-Аутсор», код ЄДРПОУ 38901646, ТОВ «Хелфторг», код ЄДРПОУ 39027386, ТОВ «Донецькпропангаз», код ЄДРПОУ 39014780, ПП «Торгово-будівельна компанія «Вел», код ЄДРПОУ 36263509, ТОВ «Лінк Стейт», код ЄДРПОУ 39027323, ТОВ «Старвінг Компані», код ЄДРПОУ 39029404, ТОВ «Хоум Лайн», код ЄДРПОУ 39008452, ТОВ «Профтренінг», код ЄДРПОУ 39050525, ТОВ «Стар-Грант», код ЄДРПОУ 39049787, ТОВ «Марснабгаз», код ЄДРПОУ 35552643, ТОВ «Інформер Торг», код ЄДРПОУ 39072313, ТОВ «Петроліум Трейдинг Інвестмент» (раніше ТОВ «Протінус»), код ЄДРПОУ 38204691, ТОВ «Фінансова Компанія «Фактор Капітал», код ЄДРПОУ 38214484, ТОВ «Брокерскій Дім «Вектор», код ЄДРПОУ 37729473, ПрАТ «Українська міжнародна фондова біржа», код ЄДРПОУ 30554892, ТОВ «Бат Ліга», код ЄДРПОУ 38465501, ТОВ «БК «Енкі», код ЄДРПОУ 37355699 та інші.

Також до складу злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, у зазначений період входили наступні суб`єкти підприємницької діяльності - нерезиденти: ADFORM EXPERTS INC. (681103, PA), ALGERNA INVESTMENT LIMITED (8440976, UK), ANAPOM BUSINESS LTD. (1790367, BVI), APLANOR TRADING LIMITED (HE315178, CY), ARZANA COMMERCE CORP. (1757651, BVI), AURI MONTES LTD. (7228890, UK), AVENNA HOLDING LTD. (1793519, BVI), AVILAX COMMERCE CORP. (1760257, BVI), BELTLINE HOLDINGS INC LIMITED (1866411, HK), BENTLEY OVERSEAS LIMITED (1797250, HK), BISBA INVESTMENTS LIMITED (HE 167097, CY), BIVEN INVESTMENTS. (1470081, BVI), BUTTERFIELD BUSINESS HOLDINGS S.A. (1707176, BVI), CARBONDALE OVERSEAS GROUP LTD. (1773253, BVI), CONDICOM PARTICIPATION LIMITED ( HE 328403, CY), DEVORA LIMITED (8395171, UK), DOWNTOWN MANAGEMENT S.A. (1783916, BVI), UO DULSA CAPITAL JSC (12267286, EST), EASTERN FINANCE CORP. (128435, SH), EK MULTIMEDIA CONTENT LIMITED (277623, CY), ELSECO TRADING LIMITED (109,592, BZ), EMPSON LIMITED (H.E. 313860, CY), ENTLEY VENTURES LTD (8112897, UK), ERNOR HOLDINGS LIMITED (HE 322928, CY), ESTRISKS SERVICES LIMITED (HE 322926, CY), FIELDCRESS CONSULTING LIMITED (HE 323162, CY), FINEBERG LIMITED (8395513, UK), FREMINGHAM INVESTMENT CORP. (791770, PA) FRIONA GROUP LTD (1783371, BVI), GOURAMI PARTICIPATION CORP. (686617, BVI), GRAUGHER LIMITED (1708670, BVI), HAWKBIT ENTERPRISES LIMITED (HE 323342, CY), HENSLEY CAPITAL LIMITED (H.E. 315709, CY) HESPERUS ENTERPRISES LTD (667501, BVI), HICKERY HOLDINGS LIMITED (HE 319862, CY), HISTRAX HOLDINGS LIMITED (312541, CY), INSE HOLDING LIMITED (HE 299675, CY), INTINET OPERATIONS LIMITED (312535, CY), IZOLA GROUP LIMITED (1859950, HK), JETLIT LIMITED (310310, CY), KENEFALD LIMITED (НЕ 320413, CY), KENSIGTON MANAGEMENT INC (129,167; BZ), KSANDRO ENTERPRISE LTD. (1732792, BVI), KUSER CAPITAL PARTNERS LIMITED (HE 318991, CY), LA CORUNA ENTERPRISES LIMITED (HE 147380, CY), LAKE BUSINESS LIMITED (1790715, BVI), LANDOW DEVELOPMENT LTD .(108005, SC), LARKOL LIMITED (312052, CY), LARX INVESTMENTS LIMITED (HE 322925, CY), MARIENNA COMMERCE LTD. (1753753, BVI), MARTA ROSS TRADING LTD. (7775858, UK), MELYWOOD HOLDINGS LIMITED (HE 323367, CY), MH-TV PRODUCTON LIMITED (HE 282129, CY), MOONLIGHT OVERSEAS HOLDINGS LTD (1790706, BVI), MOURAIN BUSINESS LIMITED (HE 320629, CY), NEORICARIA LTD (HE 308548, CY), NIOLAX BUSINESS INC. (786753, PA), NIPPON TRADING LIMITED (1389857, BVI), NOVAPARK TECHNICS INC. (749135, PA), OLVIEDO INVESTMENTS LTD (HE262766, CY), ONEPRIME HOLDING LTD. (1766877, BVI), PADDYFIELD INVESTMENTS LIMITED (HE 324711, CY), PHONRUN OPERATION LIMITED (309521, CY), PIOP SERVICES LIMITED (HE312424, CY), PORTREX LTD (125,995; BZ), POWER ENTERPRISES LTD. (7601529, UK), PROSPERITY DEVELOPMENTS S.A. (740149, PA), QWERTY BUSINESS INC. (1728812, BVI), RESREX TRANS LIMITED (НЕ 322897, CY), RICHPER CAPITAL LIMITED (8447772, UK), ROCKCRESS HOLDINGS LIMITED (323376, CY), ROSE INVEST MANAGEMENT S.A. (1702698, BVI), ROSSSEU BUSINESS GROUP LTD (1782719, BVI), ROWEN TRADE INC. (1728758, BVI), SHARONRICH ESTATE LLP (OC 384254, UK), SHERELL LIMITED (HE 322902, CY), SKYCONE LIMITED (HE 216584, CY), SOPREMA TRADING LTD (1693651, BVI), STARFRONT ENTERPRISES (HE 324712, CY), STOCK ENERGY COMPANY INC. (755599, PA), STOVEN BUSINESS LTD., S.A.(782079, PA), STRAFFORD SHIPPING LTD. (1754913, BVI), STREX CAPITAL LIMITED (HE 323154, CY), SUBFOR MANAGEMENT LIMITED (H.E. 313624, CY), SUNIL OVERSEAS LTD (1746783, BVI), SWISSPRO CAPITAL LIMITED (313070, CY), TM SERVICE LIMITED (HE 175971, CY), TORCROFT LTD. (132,281; BZ), TREJOLI BUSINESS LTD (1786691, BVI), TRILADO ENTERPRISE INC. (1760259, BVI), TURNOX CAPITAL LIMITED (HE 322927, CY), UBMH BROADCAST MEDIA HOLDINGS LIMITED (HE 174126, CY), UKRULE LIMITED (НЕ312014, CY), UMH GROUP PUBLIC LIMITED (ADVANTEST PUBLIC LIMITED) (HE 169075, CY), UNITED ADVERTISING GLOBAL LTD. (1768342, BVI), UNITED MEDIA HOLDING N.V. (NV 1365953, NL), UOV - UNITED ONLINE VENTURES LIMITED (HE 295093, CY), VARGAS CONSULTING INC. (1803296, BVI), VEGON ENTERPRISES LIMITED (HE312057, CY), VERNELL CAPITAL LIMITED (HE 322901, CY), VESTORGIA HOLDINGS LTD (HE 303402, CY), VETEK GAS TRADING AND SUPPLY SA (No ref. 15727/2013, No fed. CH-660-2530013-9, CH), VETEK MANAGEMENT LIMITED (H.E. 315488, CY), VETEK TRADE LIMITED (HE 327164, CY), VETEK TRADING LIMITED (BRASWELL CAPITAL LIMITED) (H.E. 315694, CY), VETEK TRADING SA (No ref. 15843/2013, CH-660.2.540.013-2, CH), VINACEOUS HOLDINGS LIMITED (HE 324639, CY), VIOLANEX GROUP LTD. (1736911, BVI), VITALI TRADING LTD. (115,092; BZ), WELLS TECH LIMITED (H.E. 306919, CY), WHITE SPRINGS INVESTMENT ASSETS CORP. (1754912, BVI), WHITEMONT INTERTRADE LIMITED (1783378, HK), ZEVIDON TRADING LIMITED (106,051; BZ), STICHTING DEPOSITARY DONAU INVESTMENT FUND (56305052, NL) SPARSCHWEIN GAS HANDELS GMBH CO. KG (53657662, DE), SPARSCHWEIN GAS GMBH (53657554, DE), FLUSSIGGASVERTRIED GMBH CAROLA WURZBACHER (53657622, DE), STICHTING MANSTICHAMI (NL), LPG TRADING GMBH (ATU67102422, AT), «ELBRUS S.A.» (СH-660-02748011-7), KATIEMA ENTERPRISES LIMITED (HE232221, CY), LORICOM HOLDING (HE 288464, CY), FOXTRON NETWORKS LIMITED (НE 272238, CY), WONDERBLISS LTD (HE 290170, СН), QUICKPACE LIMITED (HE 290165, СY), SABULONG TRADING LTD (HE 281148, CY), KVITEN SOLUTION LIMITED (HE290146) CY, BALEINGATE FINANCE LIMITED (HE285076№) CY; AKEMI MANAGEMENT LIMITED (HE 319477, CY), OPALCORE LTD (HE 319982, CY), ALDOZA INVESTMENTS LIMITED (HE 319315) CY, EROSARIA LTD (HE 320554) CY; RIBBONS CORPORATION CY, ANRADO GROUP LTD (105,054) BZ, BRIGHTMOOR TRADE PA, CANYON CAPITAL INC. (1568153) VG, EXACTO MERCHANTS PA, FINCORP RESOURCES LLP (OC363406) GB, FOLKBROOK PA, JETLEY MANAGEMENT PA, LANDSTYL PROJECTS GB, NARUX PA, NEWLIGHT IMPORT BZ, PIALESKO LTD (101,509) BZ, RAYTECH COMMERCE LTD. (106,420) BZ, SMART MEDIA BZ, SWT MANAGEMENT PA, VERP SC, WELLAR INVESTMENTS INC (98453) BZ, YORKFIELD UNITED LLP (OC365631) GB, BARRYNTELLO INVESTMENTS CY, BUILDING EXPERTS CORP, EXVALE BUSINESS AG (F679144/D1668320) PA, FASTWAY UNITED BVI, INVESTMARK CAPITAL BVI, JAPELION LTD (HE321894) CY, MANNINGFORD TRADING LIMITED (HE315432) CY, PRIMEBRIDGE FINANS BVI, RAYHOOD CY, SABIK BZ, TRIMPOL BZ та інші.

Місцями розташування учасників підконтрольного структурного підрозділу злочинної організації Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, разом з іншими керівниками злочинної організації визначено офісні приміщення в бізнес-центрі «Арена Сіті» за адресою: місто Київ, перехрестя вулиць Червоноармійської (Великої Васильківської) та Басейної, 1-3/2, літера «А»; в бізнес-центрі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою: Російська Федерація, місто Москва, вулиця Пресненська Набережна, 10, башта « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; а також офісні приміщення за адресами: АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5 ; АДРЕСА_6 ; АДРЕСА_7 ; АДРЕСА_8 ; м. Харків, проспект Леніна (Науки) 60, АДРЕСА_9 та інші приміщення, які використовувалися учасниками злочинної організації на підставі відповідних договорів.

На виконання вказівки Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, у березні 2012 року учасники злочинної організації у м. Харкові вступили у злочинну змову із ОСОБА_8 та схилили останнього за грошову винагороду, на що останній погодився, до участі у злочинній організації та злочинах, вчинюваних такою організацією.

У період часу з березня 2012 року до лютого 2014 року ОСОБА_8 діючи спільно з Особою 11 і Особою 12, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими учасниками злочинної організації, перебуваючи у містах Харкові і Києві, з корисливих мотивів та з метою прикриття незаконної діяльності злочинної організації, прийняв участь у вчиненні у складі злочинної організації особливо тяжких злочинів та злочинів середньої тяжкості, а саме у здійсненні фіктивної підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності злочинної організації, вчинення службового підроблення та заволодіння чужим майном - коштами Національного банку України на суму 787 396 148,99 грн. шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення.

Вказаними діями ОСОБА_8 взяв участь протягом 2012-2014 років в злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участі у злочинах, вчинюваних такою організацією, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України участь у злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участь у злочинах, вчинюваних такою організацією.

Окрім цього, з метою здійснення злочинної діяльності, в один з днів березня 2012 року учасники злочинної організації вступили у злочинну змову із ОСОБА_8 , схилили останнього за грошову винагороду до вчинення фіктивного підприємництва шляхом придбання ОСОБА_8 товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «КИЇВМОНТАЖ» з метою прикриття незаконної діяльності злочинної організації під керівництвом Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, та співучасті у вчиненні заволодіння чужого майна із використанням цього підприємства.

18.02.2009 Шевченківською районною державною адміністрацією м. Києва. зареєстровано ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» (код за ЄДРПОУ 36356980).

Станом на 29.03.2012 єдиним учасником ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» власником частки у статутному капіталі товариства в розмірі 60 500 грн., що становить 100 % від загального розміру статутного капіталу, був ОСОБА_9 .

ОСОБА_8 , діючи умисно, із корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, усвідомлюючи, що ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» купується для прикриття незаконної діяльності злочинної організації, а також усвідомлюючи, що в результаті діяльності фіктивного підприємства інтересам держави буде заподіяно велику матеріальну шкоду, погодився на надану йому пропозицію та вирішив придбати на своє ім`я ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», виступивши одночасно його учасником і директором.

Реалізуючи зазначений умисел, наприкінці березня 2012 року ОСОБА_8 у невстановленому місці надав невстановленому учаснику злочинної організації свій паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення установчих документів ТОВ «КИЇВМОНТАЖ».

Після того, приблизно наприкінці березня на початку квітня 2012 року за невстановлених слідством обставин та місці, ОСОБА_8 будучи учасником злочинної організації за попередньою змовою з невстановленими слідством іншими учасниками злочинної організації, з метою створення видимості дотримання чинного законодавства при зміні власника частки ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», підписав документи, які були необхідні для державної реєстрації юридичної особи та обіймання ним посади керівника, а саме:

- договір купівлі-продажу (відступлення) частки в Статутному капіталі ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» від 30.03.2012, відповідно до якого ОСОБА_9 передав ОСОБА_8 свою частку у статутному капіталі товариства, яка складала 60 500 грн., що становило 100 % статутного капіталу, а ОСОБА_8 прийняв у власність вказану частку;

- протокол № 5 від 30.03.2012 загальних зборів учасників ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», відповідно до якого ОСОБА_9 передав частку у статутному капіталі ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», що складала 100 % від загального розміру статутного капіталу, на користь ОСОБА_8 ; збільшено статутний капітал товариства до розміру 3 000 000 грн., з визначенням ОСОБА_8 власником даної частки, що становило 100 % статутного капіталу; призначено ОСОБА_8 на посаду директора товариства;

- затверджений зазначеним вище протоколом загальних зборів учасників № 5 від 30.03.2012 Статут ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», відповідно до якого ОСОБА_8 є єдиним учасником Товариства;

- наказ ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» № 2/12-к від 02.04.2012, відповідно до якого ОСОБА_8 приступає до виконання обов`язків директора товариства.

Продовжуючи реалізацію зазначеного вище злочинного умислу, спрямованого на здійснення фіктивного підприємництва та подальшого розкрадання чужого майна у складі злочинної організації, ОСОБА_8 за попередньою змовою та у співучасті з іншими невстановленими слідством учасниками злочинної організації, під керівництвом Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, забезпечив, шляхом подання до Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації вказаних вище офіційних документів, державну реєстрацію відповідних змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», облік зміни директора підприємства у податкових органах та отримання засобів управління банківськими рахунками підприємства.

У квітні 2012 року ОСОБА_8 за попередньою змовою з невстановленими слідством учасниками злочинної організації, з відома Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, маючи на меті реєстрацію фіктивного підприємства з метою прикриття незаконної діяльності злочинної організації, створюючи фіктивну видимість законності реєстрації товариства, через довірених осіб надав до Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації підписані ним нотаріально засвідчений примірник Статуту ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», протокол № 5 від 30.03.2012 загальних зборів учасників ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» та наказ товариства № 2/12-к від 02.04.2012.

На підставі підписаних ОСОБА_8 документів Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією 02.04.2012 здійснено державну реєстрацію змін до установчих документів, відповідно до яких ОСОБА_8 був зареєстрований єдиним учасником та директором ТОВ «КИЇВМОНТАЖ».

Продовжуючи умисну злочинну діяльність, у квітні 2012 року ОСОБА_8 у невстановлені слідством час та місці, не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, діючи в інтересах Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, та інших учасників злочинної організації, підписав та подав до Державної податкової інспекції в Шевченківському районі м. Києва заяву про взяття на облік платника податків форми 1-ОПП та заяву про видачу довідки 4-ОПП, у зв`язку зі зміною директора підприємства.

На підставі наданих ОСОБА_8 документів, невстановленими учасниками злочинної організації для використання у подальшій злочинній діяльності одержано у Державній податковій інспекції в Шевченківському районі м. Києва довідку 4-ОПП від 05.04.2012 № 340/18 про взяття на облік платника податків ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», відповідно до якої відомості про ОСОБА_8 як керівника товариства взято на облік в органах державної податкової служби.

Продовжуючи умисну злочинну діяльність, у квітні 2012 року ОСОБА_8 , перебуваючи у місті Києві, в офісі приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , з метою подальшого отримання та надання іншим учасникам злочинної організації засобів управління банківським рахунком ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», у присутності нотаріуса особисто підписав Картку із зразками підписів і відбитка печатки товариства, відповідно до якої ОСОБА_8 як керівник мав право першого підпису чеків та інших розпоряджень за поточним рахунком № НОМЕР_3 , відкритим ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» у ПАТ «РЕАЛ БАНК».

Також, у квітні 2012 року, точні дата, час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_8 , переслідуючи мету надання учасникам злочинної організації засобів керування банківським рахунком ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», особисто підписав опитувальний лист клієнта юридичної особи - резидента ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» від 11.04.2012 та забезпечив надання до ПАТ «РЕАЛ БАНК» цієї анкети, а також зазначених вище документів, отриманих (виготовлених) за його безпосередньої участі картки із зразками підписів та відбитка печатки, довідки 4-ОПП від 05.04.2012 № 340/18, наказу підприємства № 2/12-к від 02.04.2012, копії власного паспорта громадянина України серії НОМЕР_4 , виданого 21.03.1997 Охтирським МРВ УМВС України в Сумській області, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_1 від 09.09.2008.

На підставі наданих документів, ОСОБА_8 у невстановленому слідством місці 11.04.2012 підписав договір № 77/29-23/БТ банківських рахунків суб`єкта господарювання та договір № 51/29-22/БТ про банківське обслуговування клієнта в режимі віддаленого доступу з використанням програмного комплексу «iBank2UA», а 09.04.2013 підписав договір № 209/08-1/БТ банківських рахунків суб`єкта господарювання та договір № 210/08-1/БТ про банківське обслуговування клієнта в режимі віддаленого доступу з використанням програмного комплексу «iBank2UA», та додатки до вказаних договорів, відповідно до яких ОСОБА_8 одержав у ПАТ «РЕАЛ БАНК» сертифікат відкритого ключа електронного цифрового підпису клієнта ТОВ «КИЇВМОНТАЖ». Зазначений сертифікат, який надавав право розпоряджатись грошовими коштами з поточного рахунку підприємства № НОМЕР_3 , відкритого у ПАТ «РЕАЛ БАНК», ОСОБА_8 , з корисливих мотивів, для забезпечення вчинення злочинною організацією тяжких та особливо тяжких злочинів, надав учасникам створеної Особою 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, злочинної організації.

Реєстрація відомостей про ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів, даних керівника товариства та зразків його особистого підпису, засобів керування поточним рахунком у банківській установі надала можливість Особі 11 і Особі 12, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншим невстановленим слідством учасникам злочинної організації використовувати банківський рахунок підприємства для здійснення незаконної діяльності, а саме для забезпечення вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема заволодіння коштами Національного банку України на загальну суму 787 396 148,99 грн.

Вказаними діями, які виразились у придбанні фіктивного підприємства ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» та діяльності у складі злочинної організації, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, вчинене у складі злочинної організації, ОСОБА_8 вчинив злочин передбачений ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 КК України.

Крім того, приблизно у квітні 2013 року у невстановлений слідством час у Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, виник умисел на заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах.

На виконання цього задуму Особа 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, спільно з Особою 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, та іншими невстановленими учасниками злочинної організації розроблено план вчинення злочину, який передбачав створення із використанням підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності, у тому числі ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», штучної потреби ПАТ «РЕАЛ БАНК» в отриманні коштів Національного банку України в сумі 800 млн. грн. у вигляді стабілізаційного кредиту; укладення з Національним банком України кредитного договору, та подальше протиправне заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах та їх подальшу незаконну легалізацію.

До вчинення злочину Особою 11 та Особою 12, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, за невстановлених слідством обставин були залучені службові особи з числа керівництва Національного банку України (далі НБУ), а саме: Особа 6, Особа 9 і Особа 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, а також інші учасники злочинної організації, у тому числі Особа 21, Особа 20 і Особа 22, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, директор ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» ОСОБА_8 , без яких вчинення злочину було неможливим.

Розробленим Особою 11 і Особою 12, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими невстановленими на цей час слідством учасниками злочинної організації планом вчинення злочину передбачалось використання створених (придбаних) злочинною організацією підприємства «ЮРАЙ» у формі ТОВ, ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД», ТОВ «АРІСТОКРАТ ТІМ», ТОВ «КИЇВМОНТАЖ», шляхом забезпечення підписання директорами цих підприємств низки завідомо неправдивих офіційних документів, необхідних для створення уяви законності відповідних фінансово-господарських операцій, та використання таких документів для створення штучної потреби ПАТ «РЕАЛ БАНК» в отриманні коштів Національного банку України у вигляді стабілізаційного кредиту.

На виконання своєї ролі у реалізації зазначеного вище злочинного плану упродовж квітня-вересня 2013 року Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, діючи з корисливих мотивів, в інтересах фактичного власника банку Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, та під контролем останнього, маючи на меті незаконне заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом організації укладення та виконання банком низки удаваних кредитних та депозитних договорів, забезпечив створення штучної заборгованості банку на загальну суму 800 млн. грн. перед підконтрольними злочинній організації підприємствами з ознаками фіктивності ПІДПРИЄМСТВОМ «ЮРАЙ» У ФОРМІ ТОВ та ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД», тобто штучну загрозу втрати банком ліквідності як необхідну умову одержання стабілізаційного кредиту.

З цією метою у вересні 2013 року Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, діючи у складі злочинної організації, забезпечив створення удаваної заборгованості банку перед підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю шляхом виведення коштів банку на рахунки ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» та ТОВ «АРІСТОКРАТ ТІМ» під виглядом видачі їм нібито кредитів, забезпечив подальше перерахування цих коштів через ланцюг підприємств з ознаками фіктивності на банківський рахунок підприємства «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю та повернення коштів до банку під виглядом нібито розміщення підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю депозиту на суму 500 млн. грн.

Так, 13.09.2013 в місті Харкові Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, за попередньою змовою з Особою 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, ОСОБА_8 та іншими учасниками злочинної організації, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, усупереч вимогам «Положення про порядок кредитування суб`єктів господарювання», затвердженого Правлінням ПАТ «Реал банк» 08.07.2011, забезпечив шляхом надання вказівок підлеглим працівникам і прийняття організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських рішень укладення завідомо неправдивого офіційного документа - договору між ПАТ «РЕАЛ БАНК» та ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» від 13.09.2013 № 1683/09-2-08 про надання кредитної лінії, відповідно до якого банк надає товариству кредит з максимальним лімітом в сумі 250 млн. грн. до 30.10.2015 на поповнення оборотних коштів та ведення господарської діяльності, під забезпечення товарів в обороті, якими фактично ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» не володіло.

В дійсності зазначені кошти у сумі 250 млн. грн. належали ПАТ «РЕАЛ БАНК» та були зараховані на банківський рахунок ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» для їх подальшого перерахування на банківський рахунок підприємства «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю з метою незаконного заволодіння державними коштами НБУ у вигляді стабілізаційного кредиту.

У свою чергу ОСОБА_8 , на виконання відведених йому функцій у вчиненні злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного заволодіння державними коштами НБУ у вигляді стабілізаційного кредиту, у складі злочинної організації, усвідомлюючи, що ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» придбано для вчинення учасниками злочинної організації тяжких та особливо тяжких злочинів, достовірно знаючи, що кошти у сумі 250 млн. грн. належать ПАТ «РЕАЛ БАНК», надійшли на банківський рахунок ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» внаслідок вчинення низки удаваних фінансових операцій, у вересні 2013 року у невстановленому місці підписав завідомо неправдиві офіційні документи - договір між ПАТ «РЕАЛ БАНК» та ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» від 13.09.2013 № 1683/09-2-08 про надання кредитної лінії, додаткову угоду № 1684/09-2-08 від 13.09.2013 до вказаного договору, договір застави № 1766/09-2-08 товарів в обороті або переробці від 30.09.2013.

На виконання умов вказаного договору невстановленими слідством учасниками злочинної організації із використанням наданих ОСОБА_8 засобів дистанційного керування поточним рахунком ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» № НОМЕР_3 , відкритим у ПАТ «РЕАЛ БАНК», 13.09.2013 здійснено перерахування коштів у сумі 250 млн. грн. із зазначеного поточного рахунку на низку банківських рахунків підконтрольних Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, товариств, внаслідок чого вказані кошти 13.09.2013 надійшли на рахунок № НОМЕР_5 , відкритий підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю у ПАТ «РЕАЛ БАНК», який контролювався учасниками злочинної організації.

В цей же день, 13.09.2013 в місті Харкові Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, за попередньою змовою з Особою 11 і Особою 21, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими учасниками злочинної організації, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, усупереч вимог «Положення про банківську операцію «Залучення депозитів суб`єктів господарювання», «Положення про управління ризиком ліквідності ПАТ «РЕАЛ БАНК», забезпечив шляхом надання вказівок підлеглим працівникам і прийняття організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських рішень укладення завідомо неправдивого офіційного документу - договору між ПАТ «РЕАЛ БАНК» та підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю від 13.09.2013 № 4308/09-113 про залучення на строковий депозит грошових коштів суб`єкта господарювання, відповідно до якого підприємство «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю нібито передає банку тимчасово вільні грошові кошти на загальну суму 500 млн. грн. на строк до 13.10.2014 зі сплатою відсотків у розмірі 21 % річних, та з правом достроково припиняти дію договору та вилучати кошти з депозитного рахунку шляхом надання банку письмової заяви за 5 робочих днів до дати припинення. Фактично зазначені кошти у сумі 500 млн. грн. не належали підприємству «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, а були видані без забезпечення в якості фіктивних кредитів ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» та ТОВ «АРІСТОКРАТ ТІМ», з метою незаконного заволодіння державними коштами НБУ у вигляді стабілізаційного кредиту.

Таким чином ОСОБА_8 , будучи учасником злочинної організації, забезпечив створення фіктивної заборгованості ПАТ «РЕАЛ БАНК» перед підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю на загальну суму 500 млн. грн.

У жовтні 2013 року Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, перебуваючи у приміщенні ПАТ «РЕАЛ БАНК» за адресою: м. Харків, проспект Леніна 60, продовжуючи злочинну діяльність у складі злочинної організації, зловживаючи своїм службовим становищем, забезпечив надходження до банку завідомо неправдивих офіційних документів - листів ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД» та підприємства «Юрай» у формі товариства з обмеженою відповідальністю на адресу ПАТ «РЕАЛ БАНК» щодо дострокового розірвання депозитних договорів на загальну суму 800 млн. грн.

Таким чином, упродовж квітня-жовтня 2013 року учасники злочинної організації Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, ОСОБА_8 спільно з іншими учасниками злочинної організації Особою 11, Особою 6, Особою 9, Особою 10, Особою 20 і Особа 21, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, з корисливих мотивів, з метою заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах, умисно, шляхом складання завідомо неправдивих документів, створили штучну видимість загрози стабільності роботи банку та безпідставну необхідність підтримання його ліквідності.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, за попередньою змовою з Особою 11, Особою 6, Особою 9 та Особою 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, з відома ОСОБА_8 , діючи із корисливих мотивів, маючи на меті незаконне заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах, зловживаючи своїм службовим становищем, усупереч вимогам Положення НБУ № 327 та Технічного порядку НБУ, 18.10.2013, перебуваючи у м. Харкові, звернувся до Управління Національного банку України в Харківській області (далі УНБУ в Харківській області) з клопотанням № 04-0611/394/БТ про надання стабілізаційного кредиту в розмірі 800 млн. грн., яке містило завідомо неправдиві відомості щодо підстав надання кредиту, переліку забезпечення та його розмірів, напрямів спрямування кредитних коштів та умисно укрив інформацію стосовно фіктивно створеної Особою 21 та Особою 20, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, заборгованості банку перед ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД» та підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

За результатами розгляду клопотання ПАТ «РЕАЛ БАНК»

від 18.10.2013 № 04-0611/394/БТ та доданих до нього документів, УНБУ в Харківській області, листами від 25.10.2013 за № 05-168/8854 та від 30.10.2013 за № 05-168/9006 вказало Особі 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, на зазначені вище порушення та невідповідність поданих банком документів для отримання стабілізаційного кредиту вимогам Положення НБУ № 327.

01.11.2013 Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, у м. Харкові, за попередньою змовою з Особою 11, Особою 6, Особою 9 і Особою 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, а також ОСОБА_8 , з метою заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах, зловживаючи своїм службовим становищем, усупереч вказаним вище вимогам Положення НБУ № 327, не усунувши недоліки, викладені у листах УНБУ в Харківській області № 05-168/8854 від 25.10.2013, № 05-168/9006 від 30.10.2013 щодо порушення банком Положення НБУ № 327, діючи умисно, повторно звернувся до УНБУ в Харківській області з аналогічним за змістом клопотанням від 31.10.2013 № 11-0611/414«А»/БТ та з тими ж документами до нього про надання стабілізаційного кредиту в розмірі 800 млн. грн.

У клопотанні ПАТ «РЕАЛ БАНК» від 31.10.2013 № 11-0611/414«А»/БТ та додатних до нього документах Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, зазначив завідомо неправдиві відомості, у тому числі надані ОСОБА_8 , щодо:

- створеної заборгованості ПАТ «РЕАЛ БАНК» перед ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД» та ТОВ «Юрай» за укладеними депозитними договорами на загальну суму 800 млн. грн., які фактично вносились до банку за рахунок коштів ПАТ «РЕАЛ БАНК»;

- звернення ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД» та ТОВ «ЮРАЙ» із заявами про дострокове повернення депозитів на загальну суму 800 млн. грн.;

- вартості та стану нерухомого майна, що пропонується у заставу комплекс (нафтогавань та нафтобаза), за адресою: м. Херсон, вул. Чайковського, 236 та вул. Нафтогавань б/н та незавершена будівництвом будівля за адресою: м. Київ, вул. Лабораторна, 6, яка була незаконно завищена на суму 1 199 580 896,33 грн. (без ПДВ), а фактично складала 203 926 437 грн. (без ПДВ), що не покривало суму стабілізаційного кредиту;

- джерел погашення стабілізаційного кредиту за рахунок кредитних коштів, виданих на підконтрольні Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ «Смт тайм», ТОВ «Амон-сул», ПП «Комбіагроіндастрі», ТОВ «Маестро торг», ТОВ «Київоблпропангаз», які фактично фінансово-господарською діяльністю не займались, матеріальними активами не володіли, а співучасники злочину не мали наміру повертати отримані кредитні кошти.

У свою чергу Особа 6, Особа 9 та Особа 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, виконуючи відведену їм роль у вчиненні спланованого злочину, зловживаючи своїм службовим становищем, з відома Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, сприяли незаконному заволодінню державними коштами на загальну суму 800 млн. грн. шляхом забезпечення прийняття до розгляду НБУ клопотання ПАТ «РЕАЛ БАНК» про надання стабілізаційного кредиту, яке відповідно до законодавства не могло бути задоволено, та подальшого безперешкодного проходження процедур з позитивного розгляду поданого пакету документів, зокрема, складання та підписання із порушенням встановлених законодавством вимог доповідної записки від 06.11.2013 за № В/47 308/20724/БТ про надання ПАТ «РЕАЛ БАНК» стабілізаційного кредиту, складання, погодження та підписання усупереч вимогам законодавства та Регламенту роботи Правління НБУ постанови Правління НБУ від 07.11.2013 № 448/БТ про надання ПАТ «РЕАЛ БАНК» стабілізаційного кредиту та його подальшої видачі.

У період з 08.11.2013 до 15.11.2013 Особа 6, Особа 9 та Особа 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, діючи у складі злочинної організації спільно з Особою 11, Особою 12, Особою 21 і Особою 20, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, ОСОБА_8 , маючи на меті заволодіння державними коштами, будучи обізнаними про неможливість видачі банку стабілізаційного кредиту, зловживаючи своїм службовим становищем, порушуючи зазначені вище вимоги Положення НБУ № 327 та Технічного порядку НБУ, забезпечили укладення службовими особами УНБУ в Харківській області з ПАТ «РЕАЛ БАНК» завідомо збиткового для держави та не забезпеченого належною заставою кредитного договору № 1 від 08.11.2013.

На виконання зобов`язань за цим кредитним договором Національним банком України прийнято неналежне забезпечення, а саме об`єкт незавершеного будівництва за адресою: м. Київ, вул. Лабораторна, 6, та нерухомість за адресами: м. Херсон, вул. Чайковського, 236 та вул. Нафтогавань б/н, з визначенням завідомо неправдивої завищеної ринкової вартості в сумі 1 403 507 333,33 грн. тоді, як фактична вартість заставного майна становила 203 926 437 грн. без ПДВ, тобто завищена на 1 199 580 896,33 грн.

На виконання умов кредитного договору Національним банком України 11.11.2013 та 15.11.2013 кошти стабілізаційного кредиту в сумах 164 000 000 грн. та 636 000 000 грн. відповідно перераховано з рахунку № НОМЕР_6 операційного управління НБУ на рахунок № НОМЕР_7 ПАТ «РЕАЛ БАНК», у результаті чого зазначені кошти протиправно обернено на користь учасників створеної Особою 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, злочинної організації.

У період з 11 до 18 листопада 2013 року Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, за попередньою змовою з Особою 11, Особою 6, Особою 9 і Особою 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, ОСОБА_8 та іншими співучасниками злочину, продовжуючи здійснення відведених функцій у вчиненні злочину, забезпечив здійснення ПАТ «РЕАЛ БАНК» низки удаваних фінансових операцій з коштами стабілізаційного кредиту за рахунками підконтрольних Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, товариств з ознаками фіктивності та їх легалізацію шляхом зняття частини коштів у сумі 208 500 000 грн. готівкою, конвертування іншої частини коштів у сумі 591 500 000 грн. у 72 980 000,00 доларів США, виведення валюти за межі України на користь іноземних підприємств нерезидентів, підконтрольних керівнику злочинної організації Особи 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження.

Внаслідок зазначених умисних дій ОСОБА_8 , вчинених у складі злочинної організації у співучасті з Особою 11, Особою 12, Особою 6, Особою 9 і Особою 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими співучасниками, які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, службового підроблення та заволодіння чужим майном - коштами Національного банку України шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, Національному банку України заподіяно матеріальних збитків на суму 787 396 148,99 грн., тобто в особливо великих розмірах, а ПАТ «РЕАЛ БАНК» став неплатоспроможним, у зв`язку з чим постановою Правління Національного банку України від 28.02.2014 № 109 його віднесено до категорії неплатоспроможних.

Відповідно до постанови Правління Національного банку України від 21.05.2014 № 295 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «РЕАЛ БАНК» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 21.05.2014 № 34 про початок здійснення процедури ліквідації ПАТ «РЕАЛ БАНК» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «РЕАЛ БАНК».

Рішенням від 27 квітня 2017 р. № 1742 виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб продовжено строки здійснення процедури ліквідації ПАТ «РЕАЛ БАНК» до 20 травня 2018 року.

Відповідно до висновку експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 25.06.2015 № 5262/10748/15 45, висновку додаткової судово-економічної експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України № 19884/16 45 від 13.12.2016, документально підтверджується завдання матеріальних збитків Національному банку України в сумі 787 396 148,99 грн. при видачі Національним банком України у листопаді 2013 року стабілізаційного кредиту ПАТ «РЕАЛ БАНК».

Вказаними діями, які виразились у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму 787 396 148,99 гривень, що є особливо великим розміром, у складі злочинної організації, ОСОБА_8 вчинив злочин передбачений ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України.

Крім того, ОСОБА_8 , на виконання відведених йому функцій у вчиненні злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі злочинної організації, з метою незаконного заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах усвідомлюючи, що ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» придбано для вчинення учасниками злочинної організації тяжких та особливо тяжких злочинів, достовірно знаючи, що кошти у сумі 250 млн. грн., які належать ПАТ «РЕАЛ БАНК», надійшли на банківський рахунок ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» внаслідок вчинення низки удаваних фінансових операцій, у вересні 2013 року у невстановленому місці підписав завідомо неправдиві офіційні документи - договір між ПАТ «РЕАЛ БАНК» та ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» від 13.09.2013 № 1683/09-2-08 про надання кредитної лінії, додаткову угоду № 1684/09-2-08 від 13.09.2013 до вказаного договору, договір застави № 1766/09-2-08 товарів в обороті або переробці від 30.09.2013.

Таким чином, банком надано товариству кредит з максимальним лімітом в сумі 250 млн. грн. до 30.10.2015 на поповнення оборотних коштів та ведення господарської діяльності, під забезпечення товарів в обороті, якими фактично ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» не володіло.

На виконання умов вказаного договору невстановленими слідством учасниками злочинної організації із використанням наданих ОСОБА_8 засобів дистанційного керування поточним рахунком ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» № НОМЕР_3 , відкритим у ПАТ «РЕАЛ БАНК», 13.09.2013 здійснено перерахування коштів у сумі 250 млн. грн. із зазначеного поточного рахунку на низку банківських рахунків підконтрольних Особі 11, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, товариств, внаслідок чого вказані кошти 13.09.2013 надійшли на рахунок № НОМЕР_5 , відкритий підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю у ПАТ «РЕАЛ БАНК», який контролювався учасниками злочинної організації.

В цей же день, 13.09.2013 в місті Харкові Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, за попередньою змовою з Особою 11 і Особою 21, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими учасниками злочинної організації, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, усупереч вимог «Положення про банківську операцію «Залучення депозитів суб`єктів господарювання», «Положення про управління ризиком ліквідності ПАТ «РЕАЛ БАНК», забезпечив шляхом надання вказівок підлеглим працівникам і прийняття організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських рішень укладення завідомо неправдивого офіційного документу - договору між ПАТ «РЕАЛ БАНК» та підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю від 13.09.2013 № 4308/09-113 про залучення на строковий депозит грошових коштів суб`єкта господарювання, відповідно до якого підприємство «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю нібито передає банку тимчасово вільні грошові кошти на загальну суму 500 млн. грн. на строк до 13.10.2014 зі сплатою відсотків у розмірі 21 % річних, та з правом достроково припиняти дію договору та вилучати кошти з депозитного рахунку шляхом надання банку письмової заяви за 5 робочих днів до дати припинення. Фактично зазначені кошти у сумі 500 млн. грн. не належали підприємству «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, а були видані без забезпечення в якості фіктивних кредитів ТОВ «КИЇВМОНТАЖ» та ТОВ «АРІСТОКРАТ ТІМ», з метою незаконного заволодіння державними коштами НБУ у вигляді стабілізаційного кредиту.

Таким чином ОСОБА_8 , будучи учасником злочинної організації, забезпечив створення фіктивної заборгованості ПАТ «РЕАЛ БАНК» перед підприємством «ЮРАЙ» у формі товариства з обмеженою відповідальністю на загальну суму 500 млн. грн.

У жовтні 2013 року Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, перебуваючи у приміщенні ПАТ «РЕАЛ БАНК» за адресою: м. Харків, проспект Леніна 60, продовжуючи злочинну діяльність у складі злочинної організації, зловживаючи своїм службовим становищем, забезпечив надходження до банку завідомо неправдивих офіційних документів - листів ТОВ «КИЇВОБЛ-ІМПОРТТРЕЙД» та підприємства «Юрай» у формі товариства з обмеженою відповідальністю на адресу ПАТ «РЕАЛ БАНК» щодо дострокового розірвання депозитних договорів на загальну суму 800 млн. грн.

Таким чином, упродовж квітня-жовтня 2013 року учасники злочинної організації Особа 12, досудове розслідування стосовно якої виділено в окреме провадження, ОСОБА_8 спільно з іншими учасниками злочинної організації Особою 11, Особою 6, Особою 9, Особою 10, Особою 20 і Особою 21, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, з корисливих мотивів, з метою заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах, умисно, шляхом складання завідомо неправдивих документів, створили штучну видимість загрози стабільності роботи банку та безпідставну необхідність підтримання його ліквідності.

Таким чином, упродовж квітня-жовтня 2013 року ОСОБА_8 , спільно з іншими учасниками злочинної організації Особою 11, Особою 6, Особою 9, Особою 10, Особою 12, Особою 20 і Особою 21, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, з корисливих мотивів, з метою заволодіння коштами Національного банку України в особливо великих розмірах, умисно, шляхом складання завідомо неправдивих документів, створили штучну видимість загрози стабільності роботи банку та безпідставну необхідність підтримання його ліквідності.

Внаслідок зазначених умисних дій ОСОБА_8 , вчинених у складі злочинної організації у співучасті з Особою 11, Особою 12, Особою 6, Особою 9 і Особою 10, досудове розслідування стосовно яких виділено в окреме провадження, та іншими співучасниками, які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, подальшого заволодіння чужим майном - коштами Національного банку України шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення, Національному банку України заподіяно матеріальних збитків на суму 787 396 148,99 грн., тобто в особливо великих розмірах, а ПАТ «РЕАЛ БАНК» став неплатоспроможним, у зв`язку з чим постановою Правління Національного банку України від 28.02.2014 № 109 його віднесено до категорії неплатоспроможних.

Відповідно до постанови Правління Національного банку України від 21.05.2014 № 295 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «РЕАЛ БАНК» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 21.05.2014 № 34 про початок здійснення процедури ліквідації ПАТ «РЕАЛ БАНК» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «РЕАЛ БАНК» на період з 21.05.2014 до 20.05.2015.

Рішенням від 27 квітня 2017 р. № 1742 виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб продовжено строки здійснення процедури ліквідації ПАТ «РЕАЛ БАНК» до 20 травня 2018 року.

Відповідно до висновку експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 25.06.2015 № 5262/10748/15 45, висновку додаткової судово-економічної експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України № 19884/16 45 від 13.12.2016, документально підтверджується завдання матеріальних збитків Національному банку України в сумі 787 396 148,99 грн. при видачі Національним банком України у листопаді 2013 року стабілізаційного кредиту ПАТ «РЕАЛ БАНК».

Вказаними діями, які виразились у службовому підробленні, а саме у складанні та видачі підроблених офіційних документів з метою заволодіння коштами Національного банку України, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене у складі злочинної організації, ОСОБА_8 вчинив злочин передбачений ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України.

12 червня 2017 року між прокурором групи прокурорів заступником начальника управління забезпечення діяльності військових прокуратур Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , якому на підставі ст. 37 КПК України надано повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та ОСОБА_8 у порядку передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор ОСОБА_5 та підозрюваний ОСОБА_8 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваного. Підозрюваний ОСОБА_8 зобов`язався під час судового розгляду у повному обсязі беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_8 повинен понести за вчинені злочини, а саме:

- за ч.1 ст.255 КК України у виді п`яти років позбавлення волі;

- за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України із застосуванням ст.69 КК України у виді чотирьох років одинадцяти місяців позбавлення волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю та без конфіскації майна;

- за ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України із застосуванням ст.69 КК України у виді одного років позбавлення волі;

- за ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 КК України у розмірі трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить п`ятдесят одну тисячу гривень.

Згідно ст.66 КК України пом`якшуючими покарання обставинами відносно ОСОБА_8 визнається щире каяття і активне сприяння розкриттю злочину.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання ОСОБА_8 призначити у виді п`яти років позбавлення волі, без позбавлення права займати певні посади чи займатись певною діяльністю та без конфіскації майна.

Згідно ст.75 КК України ОСОБА_8 підлягає звільненню від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі, якщо протягом іспитового строку він не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього судом обов`язки. Іспитовий строк ОСОБА_8 встановлюється три роки.

Згідно п.п.1,2 ч.1 та п.2 ч.2 ст.76 КК України на ОСОБА_8 покладаються обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи або навчання, а також не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

В угоді передбачено наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені підозрюваному.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, особливо тяжких злочинів підслідних НАБУ, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи.

ОСОБА_8 та його захисник, в судовому засіданні також просили вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання та інші передбачені угодою заходи, при цьому ОСОБА_8 беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні злочинів передбачених ч.1 ст.255; ч.4 ст.28, ч.5 ст.191; ч.4 ст.28, ч.2 ст.255; ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України, в обсязі підозри, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, а також інших заходів у разі затвердження угоди, заявивши, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Злочини, у вчиненні яких ОСОБА_8 беззастережно визнав себе винуватим, потерпілих немає.

Як вбачається з доводів прокурора підозрюваний ОСОБА_8 під час досудового розслідування добровільно надав показання, які викривають членів злочинної організації та мають доказове значення для встановлення обставин вчинених ОСОБА_8 злочинів та інших злочинів, вчинених вказаною організацією.

Угода про визнання винуватості між прокурором і підозрюваним ОСОБА_8 укладається відповідно до вимог ч. 5, 10 ст. 216, абзаців 3, 4 п. 1 Розділу XI Перехідних положень, п. 2 ч. 4 ст. 469 КПК України щодо особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України у зв`язку з викриттям ОСОБА_8 інших членів злочинної організації у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Прокурором при вирішенні питання про укладення цієї угоди про визнання винуватості у відповідності до вимог ст. 470 КПК України враховано наступні обставини:

1) ступінь та характер сприяння підозрюваного у розслідуванні кримінального провадження щодо нього та інших осіб, а саме активне сприяння підозрюваного ОСОБА_8 розкриттю кримінальних правопорушень, що виразилось у повідомленні ним про всі обставини вчинення кримінальних правопорушень, а також викривальні показання про осіб, обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню (доказуванню). Таким чином, ОСОБА_8 активно сприяв встановленню обставин кримінального провадження, у тому числі щодо себе, та інших осіб;

2) характер і тяжкість підозри - вчинення ОСОБА_8 злочинів спільно з іншими особами, що передбачає врахування ступеню участі кожного із співучасників вчинених злочинів;

3) наявний значний суспільний інтерес у забезпеченні швидкого досудового розслідування і судового провадження, у викритті деяких членів злочинної організації та інших причетних осіб, закріпленні доказової бази щодо вчинених ним та учасниками злочинної організації злочинів, що забезпечується шляхом надання визнавальних показань ОСОБА_8 , а також його викривальних показань щодо злочинів вчинених злочинною організацією.

Суд роз`яснивши права підозрюваному, шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_8 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Зміст угоди про визнання винуватості відповідає вимогам ст. 472 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним ОСОБА_8 , її форма та зміст відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

Суд встановив, що своїми умисними діями, які виразились в участі в злочинній організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також участі у злочинах, вчинюваних такою організацією, ОСОБА_8 вчинив злочин передбачений ч.1 ст.255 КК України.

Окрім цього, своїми умисними діями, які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, вчинене у складі злочинної організації, ОСОБА_8 вчинив злочин передбачений ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 КК України.

Окрім цього своїми умисними діями, які виразились у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном в особливо великому розмірі, у складі злочинної організації, ОСОБА_8 вчинив злочин ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України.

Також своїми умисними діями, які виразились у службовому підробленні, а саме у складанні та видачі підроблених офіційних документів з метою заволодіння чужими коштами, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене у складі злочинної організації, ОСОБА_8 вчинив злочин передбачений ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України.

Суд бере до уваги, що судові витрати у справі відсутні.

Долю речових доказів визначити згідно вимог ст.100 КПК України.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 472, 474 та 475 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Затвердити угоду від 12 червня 2017 року між прокурором групи прокурорів заступником начальника управління забезпечення діяльності військових прокуратур Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 та підозрюваним ОСОБА_8 про визнання винуватості.

Визнати ОСОБА_8 винуватим у вчиненні злочинів передбачених ч.1 ст.255; ч.4 ст.28, ч.5 ст.191; ч.4 ст.28, ч.2 ст.255; ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України та призначити йому покарання:

- за ч.1 ст.255 КК України у виді п`яти років позбавлення волі;

- за ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 КК України із застосуванням ст.69 КК України у виді чотирьох років одинадцяти місяців позбавлення волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю та без конфіскації майна;

- за ч.4 ст.28, ч.2 ст.366 КК України із застосуванням ст.69 КК України у виді одного років позбавлення волі;

- за ч.4 ст.28, ч.2 ст.205 КК України у розмірі трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить п`ятдесят одну тисячу гривень.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання ОСОБА_8 призначити у виді п`яти років позбавлення волі, без позбавлення права займати певні посади чи займатись певною діяльністю та без конфіскації майна.

Згідно ст.75 КК України ОСОБА_8 звільнити від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі, якщо протягом іспитового строку він не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього судом обов`язки. Іспитовий строк ОСОБА_8 встановлюється три роки.

Згідно п.п.1,2 ч.1 та п.2 ч.2 ст.76 КК України покласти на ОСОБА_8 обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи або навчання, а також не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Згідно ст.100 КПК України речові докази, які долучені до матеріалів кримінального провадження, яке знаходиться у прокурора, залишити для подальшого зберігання в матеріалах цього провадження.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Апеляційного суду міста Києва через Подільський районний суд міста Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Відправлення копії вироку в Єдиний реєстр судових рішень здійснити з дотримання процедури вжитих заходів безпеки відносно ОСОБА_8

Судді: ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення31.08.2017
Оприлюднено08.03.2023

Судовий реєстр по справі —758/9093/17

Вирок від 31.08.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Бородій В. М.

Вирок від 31.08.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Бородій В. М.

Ухвала від 10.07.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Бородій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні