Постанова
від 28.05.2021 по справі 910/16301/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" травня 2021 р. Справа№ 910/16301/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Попікової О.В.

суддів: Євсікова О.О.

Корсака В.А.

розглянувши заяву про стягнення витрат на правову допомогу Товариства з обмеженою відповідальністю Бінестар у справі № 910/16301/20 за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Бінестар до Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-УКБ простягнення 195988,39 грн. без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 позов задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-УКБ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Бінестар 183164,21 грн. основної заборгованості, 9188,44 грн. неустойки, 2297,06 грн. 3% річних, 1263,83 грн. інфляційних втрат та 2938,71 грн. судового збору. У задоволенні іншої частини позову відмовлено.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 26.04.2021 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-УКБ на рішення Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 у справі № 910/16301/20 залишено без задоволення; рішення Господарського суду міста Києва від 12.01.2021 у справі №910/16301/20 залишено без змін.

30.04.2021 до Північного апеляційного господарського суду від представника позивача надійшла заява про ухвалення додаткової постанови у справі № 910/16301/20 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-УКБ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Бінестар 60572,16 грн витрат на професійну правничу допомогу у суді апеляційної інстанції.

Згідно з протоколом передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 30.04.2021 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Попікова О.В., судді: Євсіков О.О., Корсак В.А.

Головуючий суддя Попікова О.В., яка є суддею-доповідачем, з 28.04.2021 по 14.05.2021 перебувала у відпустці.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 17.05.2021 заява Товариства з обмеженою відповідальністю Бінестар про ухвалення додаткової постанови у справі №910/16301/20 прийнята до розгляду, розгляд заяви про ухвалення додаткової постанови у справі №910/16301/20 вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження та без повідомлення учасників справи (без проведення судового засідання).

Розглянувши вказану заяву про стягнення з відповідача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 60572,16 грн, колегія суддів встановила наступне.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши доводи заяви про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу, колегія суддів вважає, що вказана заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з п. 3 ч. 1, ч. 3 статті 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (стаття 16 ГПК України).

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (п. 12 ч. 3 статті 2 ГПК України).

Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

Практична реалізація згаданого принципу в частині відшкодування витрат на професійну правничу допомогу відбувається в такі етапи:

1) попереднє визначення суми судових витрат на професійну правничу допомогу (стаття 124 ГПК України);

2) визначення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами (стаття 126 ГПК України): - подання (1) заяви (клопотання) про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу разом з (2) детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, і здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, та (3) доказами, що підтверджують здійснення робіт (наданих послуг) і розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи; - зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу.

3) розподіл судових витрат (стаття 129 ГПК України).

Згідно зі статтею 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до чч. 1-3 статті 124 ГПК України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

У відзиві на апеляційну скаргу від 10.03.2021 представник позивача зазначив про попередній розрахунок судових витрат у вигляді витрат на надання професійної правничої допомоги у розмірі 60 000,00 грн., а також на підставі положень ч.8 статті 129 ГПК України зауважив, що докази на підтвердження розміру витрат на надання професійної правничої допомоги будуть надані протягом п`яти днів після ухвалення рішення у справі.

Відповідно до чч. 1, 2 статті 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Разом із тим, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду (ч. 8 статті 129 ГПК України).

Як вбачається з матеріалів справи, заяву позивача про ухвалення додаткової постанови з долученими до неї доказами понесення витрат на професійну правничу допомогу, пов`язаних з розглядом справи в суді апеляційної інстанції, було надіслано поштою 29.04.2021, тобто у строк, передбачений вимогами ч. 8 статті 129 ГПК України.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3 статті 126 ГПК України).

Водночас за змістом ч. 4 статті 126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до чч. 5, 6 статті 126 ГПК України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

У розумінні положень частини 5 статті 126 ГПК України зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони у разі, на її думку, недотримання вимог стосовно співмірності витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт. Суд, ураховуючи принципи диспозитивності та змагальності, не має права вирішувати питання про зменшення суми судових витрат на професійну правову допомогу, що підлягають розподілу, з власної ініціативи.

Колегія суддів зазначає, що загальне правило розподілу судових витрат визначене в частині 4 статті 129 ГПК України. Разом з тим, у частині 5 наведеної норми цього Кодексу визначено критерії, керуючись якими суд (за клопотанням сторони або з власної ініціативи) може відступити від вказаного загального правила при вирішенні питання про розподіл витрат на правову допомогу та не розподіляти такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення, а натомість покласти їх на сторону, на користь якої ухвалено рішення.

Зокрема відповідно до частини 5 статті 129 ГПК України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

При цьому, на предмет відповідності зазначеним критеріям суд має оцінювати поведінку/дії/бездіяльність обох сторін при вирішенні питання про розподіл судових витрат.

Таким чином, зважаючи на наведені положення законодавства, у разі недотримання вимог частини 4 статті 126 ГПК України суду надано право зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, лише за клопотанням іншої сторони .

Відповідна правова позиція викладена також у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.10.2019 у справі №922/4455/19.

На підтвердження понесення витрат на професійну правничу допомогу позивачем долучено до матеріалів справи копію договору про надання правової допомоги від 01.02.2020, укладений між ТОВ Бінестар , як клієнтом, та АО Еверлігал , як об`єднанням, додаткова угода № 4 від 02.03.2021 до договору про надання правової допомоги від 01.02.2020, яким сторони погодили розмір винагороди об`єднання за представництво інтересів клієнта у судовому спорі у справі № 910/16301/20 в суді апеляційної інстанції, копія рахунку на оплату від 27.04.2021 № 121 на суму 60572,16 грн., копію платіжного доручення від 29.04.2021 № 1 на суму 60572,16 грн., акт № 4 приймання-передачі наданих юридичних послуг правової допомоги за додатковою угодою № 4 від 02.03.2021 до договору про надання правової допомоги від 01.02.2020, відповідно до якого об`єднанням було надано, а клієнтом прийнято юридичні послуги на загальну суму 60572,16 грн; та ордер про надання правничої правової допомоги ТОВ Бінестар на підставі договору про надання правової допомоги від 01.02.2020 у Північному апеляційному господарському суді адвокату Танцюра Ю.Б (виданий адвокатським об`єднанням Еверлігал ).

Як зазначено у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 20.11.2020 у справі №910/13071/19, …розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань, з урахуванням складності справи, кваліфікації, досвіду і завантаженості адвоката та інших обставин. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. У разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу й обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання) розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

Отже, діяльність адвоката є оплачуваною працею і така оплата у вигляді гонорару здійснюється на підставі укладеного між адвокатом та його клієнтом договору про надання правової допомоги.

Верховний Суд звертає увагу, що втручання суду у договірні відносини між адвокатом та його клієнтом у частині визначення розміру гонорару або зменшення розміру стягнення такого гонорару з відповідної сторони на підставі положень частини четвертої статті 126 ГПК України можливе лише за умови обґрунтованості та наявності доказів на підтвердження невідповідності таких витрат фактично наданим послугам. В іншому випадку, таке втручання суперечитиме принципу свободи договору, закріпленому в положеннях статті 627 ЦК України, принципу pacta sunt servanda та принципу захисту права працівника або іншої особи на оплату та своєчасність оплати за виконану працю, закріпленому у статті 43 Конституції України.

На дату винесення даної постанови від відповідача у справі, який отримав ухвалу апеляційного господарського суду від 17.05.2021 про прийняття до розгляду заяви ТОВ Бінестар про ухвалення додаткової постанови 19.05.2021, що підтверджується відомостями з сайту Укрпошти, якому, крім іншого, ТОВ Бінестар направляло відповідну заяву про винесення додаткової постанови, що підтверджується фіскальним чеком від 29.04.2021, долученим до заяви, не надходило до суду клопотань про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката позивача, а тому вказані витрати підлягають розподілу між сторонами в порядку частини 4 статті 129 ГПК України, тобто покладаються на відповідача.

З огляду на викладене, колегія суддів задовольняє заяву представника позивача про стягнення з відповідача суми витрат на професійну правничу допомогу в апеляційному суді у розмірі 60572,16 грн.

Керуючись статтями 126, 129, 233, 244 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Бінестар про стягнення витрат на професійну правничу допомогу під час розгляду справи в апеляційній інстанції задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-УКБ (03005, місто Київ, вулиця Петрозаводська, будинок 2-А, ідентифікаційний код 38825398) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Бінестар (04201, місто Київ, вулиця Михайла Майорова, будинок 7, офіс 977, ідентифікаційний код 39115236) витрати на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції у розмірі 60572 (шістдесят тисяч п`ятсот сімдесят дві ) грн. 16 коп.

3. Видачу відповідного наказу доручити Господарському суду міста Києва.

4. Справу № 910/16301/20 повернути до Господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання її повного тексту.

Повний текст постанови складено 28.05.2021.

Головуючий суддя О.В. Попікова

Судді О.О. Євсіков

В.А. Корсак

Дата ухвалення рішення28.05.2021
Оприлюднено31.05.2021
Номер документу97240932
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/16301/20

Постанова від 28.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Постанова від 26.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Рішення від 12.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні