Рішення
від 25.05.2021 по справі 423/220/21
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 423/220/21

номер провадження 2/423/311/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2021 року місто Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області в складі

головуючого судді Лизенко І.В.,

за участі секретаря судового засідання Кузьменко Ю.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 423/220/21 за позовом ОСОБА_1 до Гірської міської військово - цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивачки звернувся до суду з позовом в якому просить визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , з усіма побутовими та господарськими будівлями

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачка26 квітня 1999 року придбала на підставі договору, який нотаріально посвідчений, житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 . 30.04.1999 року за позивачкою Первомайським міським госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації було зареєстровано право власності на цей будинок. На час купівлі будинку прізвище ОСОБА_1 було ОСОБА_1 . Починаючи з 1999 року позивачка разом зі своєю донькою стала проживати у цьому будинку. В подальшому, 11 січня 2002 року вона уклала шлюб з ОСОБА_4 під час укладання якого змінила прізвище ОСОБА_1 на ОСОБА_1 . По теперішній час позивачка так і проживає у даному будинку. Так як за станом здоров`я їй самій тяжко утримувати будинок, вона має бажання розпорядитися належним їй будинком. Тому з питанням можливості розпорядження будинку вона зверталася з наявними у неї документами до нотаріуса. Але нотаріус повідомив їй, що так як нею житловий будинок був придбаний ще у 1999 році, то відносно належного їй будинку не має відомостей у державному реєстрі речових прав, який є дійсним на наступний час і що спочатку позивачці необхідно звернутися до державного реєстратора та зареєструвати право власності на належний їй будинок з господарськими будівлями.

01.12.2020 року позивачка звернулася до державного регістратора на нерухоме майно управління адміністративних послуг військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області із заявою про державну реєстрації належного їй будинку за адресою: АДРЕСА_1 , але на свою заяву вона отримала рішення №56158098 від 15 січня 2021 року про відмову у державній реєстрації за нею права власності на житловий будинок на підставі того, що необхідні відомості про реєстрацію права власності на будинок АДРЕСА_1 в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , відсутні.

У зв`язку з бойовими діями на території Луганської області та неможливості отримати відомості з м.Первомайська інформації, яка залишилась там відносно власника житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , що потрібно відповідно до діючого зараз законодавства, державним реєстратором прав на нерухоме майно піддається сумніву її право власності на цей житловий будинок з господарськими будівлями, на підставі правовстановлюючого документу, який вона має.

Житловій будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , позвачка придбала на підставі договору, який нотаріально посвідчений. Цей договір є дійсним. Також вона здійснювала державну реєстрацію права власності на цей будинок відповідно до діючого на той час законодавства, тому вона набула право власності на цей будинок з господарськими будівлями на законних підставах.

Але вищевикладене свідчить про те, що позивачка позбавлена можливості розпоряджатися належним їй майном, з підстав відмові їй у державної реєстрації за нею права власності на цей будинок, відповідно до діючого на наступний час законодавства, у зв`язку з неможливістю нею підтвердити, наявність її суб`єктивного права власника на цей будинок відповідною довідкою з Первомайського БТІ.

Саме тому позивачка вирішила звернутися до суду з позовом про визнання її права власності на житловій будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , тому що іншим способом захистити це право у неї не має можливості.

Позивачка та її представник в судове засідання не з`явилася, позивачка надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилася, але надала письмову заяву, в якій позов визнала, просила справу розглянути без її участі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно сттаті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Відповідно до ст.316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відвопідно до ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст.334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо не право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до п.2 Постанови № 5 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав , (далі Постанова №5) передбачено, шо до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про визнання права на таке майно, про витребування майна із чужого незаконного володіння, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов`язаних із позбавленням володіння, про встановлення сервітуту, виключення майна з-під арешту, визнання правочину недійсним (незалежно від заявлення вимоги про застосування наслідків недійсності правочину) тощо.

Відповідно до п. 37 Постанови №5 передбачено, що з урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК власник майна має право пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно копії договору купівлі-продажу будинку від 26.04.1999 року, житловий будинок з господарськими будівлями за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві власності ОСОБА_1 . 30.04.1999р Первомайським міським госпрозрахунковим бюром технічної інвентаризації було зареєстровано у реєстрі за №824 право власності на цей будинок. (а.с.80)

11 січня 2002 року ОСОБА_1 уклала шлюб з ОСОБА_4 під час укладання якого змінила прізвище ОСОБА_1 на ОСОБА_1 (а.с.14)

Згідно копії паспорту та відомостей з будинкової книги за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 з 07.05.1999 по наступний час зареєстрована у даному будинку (а.с.5-6, 12-14)

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов від 07.09.2020 року складеного головою вуличного комітету ВЦА м.Золоте та с.Катеринівка ОСОБА_6 у присутності представників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , на час обстеження проживає ОСОБА_1 , яка є власником будинку. Також у будинку на час перевірки зареєстровані члені сім`і ОСОБА_1 (а.с.15)

Згідно договору оренди землі від 27.10.2020 року, земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_1 , з кадастровим номером 4412170500:01:006:0224 площею 0,0710 га для будівництва і обслуговування жилого будинку передана в оренду ОСОБА_1 (а.с.17-19)

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права №231042619 від 04.11.2020, за ОСОБА_1 зареєстровано право оренди земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , з кадастровим номером 4412170500:01:006:0224, площею 0,0710 га для будівництва і обслуговування жилого будинку (а.с.20).

З довідки Попаснянського комунального підприємства СКП №405/20 від 08.09.2020 року вбачається, що надати інформацію щодо нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , не мають можливості, оскільки архівні документи, щодо реєстрації права до 01.01.2013 зберігалися у м.Первомайську на тимчасово окупованій території, яка не контролюється українською владою (а.с.21).

З рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень 356158098 від 15.01.2021 вбачається, що необхідні відомості про реєстрацію права власності до 01.01.2013 року на будинок АДРЕСА_1 в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відсутні (а.с.22)

Згідно звіту про оцінку майна: ринкова вартість житлового будинку з господарськими будовами за адресою: АДРЕСА_1 складає 96000 грн. 00 коп.(а.с.23-30)

У 2014 році згідно Постанови Верховної ради України №1693-VІІ від 07.10.2014 року Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Луганської області, зміну і встановлення меж Перевальського і Попаснянського районів Луганської області територія міста Золоте, яка раніше відносилася до міста Первомайська, з жовтня 2014 року була віднесена до території Попаснянського району Луганської області, а на підставі розпорядження міського голови м.Золоте №4 від 12.02.2016 року, про перейменування вулиць АДРЕСА_1 була перейменована в АДРЕСА_1. У зв`язку з чим адреса за якою знаходиться належний ОСОБА_1 житловий будинок змінилася на адресу: АДРЕСА_1 (а.с.16).

Врахувавши вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими.

Таким чином, визнання позову відповідачем слід прийняти.

Керуючись ст. 15,16, 316,317,319,328,334, 397 ЦК України, ст. 206, 247, 263, 265, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову Гірською міською військово - цивільною адміністрацією Сєвєродонецького району Луганської області .

Позов ОСОБА_1 до Гірської міської військово - цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності на нерухоме майно, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , з усіма побутовими та господарськими будівлями.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення до Луганського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Попаснянський районний суд Луганської області. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.В. Лизенко

СудПопаснянський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення25.05.2021
Оприлюднено31.05.2021
Номер документу97259221
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —423/220/21

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні