Ухвала
від 28.05.2021 по справі 620/4260/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 620/4260/20 Головуючий у І інстанції - Бородавкіна С.В.

Суддя-доповідач - Мельничук В.П.

УХВАЛА

28 травня 2021 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючого-судді: Мельничука В.П.,

суддів: Лічевецького І.О., Оксененка О.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державного підприємства Холминське лісове господарство про зупинення провадження у справі для примирення сторін при розгляді апеляційної скарги Державного підприємства Холминське лісове господарство на рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2020 року у справі за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області до Державного підприємства Холминське лісове господарство про застосування заходів реагування, -

ВСТАНОВИЛА:

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області звернулось до Чернігівського окружного адміністративного суду з адміністративним позов до Державного підприємства Холминське лісове господарство , в якому просило:

- застосувати заходи реагування у вигляді зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей, експлуатації будівлі по техніці безпеки ДП Холминське лісове господарство за адресою: вул. Гагаріна, 18, смт. Холми, Корюківський район, Чернігівська область.

В обґрунтування позовних вимог Позивач посилався на те, що в ході проведення перевірки щодо додержання та виконання вимог у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки Відповідача встановлено ряд порушень, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей, які перебувають на об`єкті, що, в свою чергу, є підставою для застосування заходів реагування у сфері господарської діяльності у вигляді зупинення експлуатації приміщення об`єкту господарювання.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2020 року адміністративний позов задоволено у повному обсязі.

Застосовано заходи реагування у вигляді зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей, експлуатації будівлі по техніці безпеки Державного підприємства Холминське лісове господарство за адресою: вул. Гагаріна, 18, смт. Холми, Корюківський район, Чернігівська область.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням Державне підприємство Холминське лісове господарство подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 29 березня 2021 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного підприємства Холминське лісове господарство на рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2020 року та призначено дану справу до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження.

08 квітня 2021 року Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державним підприємством Холминське лісове господарство подано клопотання про зупинення провадження у справі для примирення сторін, яке обґрунтовано тим, що Відповідачем частина порушень усунена, а по решті проводяться роботи, що потребують значних фінансових витрат і часу.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи клопотання, колегія суддів вважає відсутніми підстави для зупинення провадження у справі, виходячи із наступного.

У відповідності до ст. 314 КАС України позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження. У разі відмови від позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 189, 190 цього Кодексу, якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Положеннями ч.ч. 1, 3, 5 ст. 190 КАС України, сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Відповідно до ч. 2 ст. 190 КАС України за клопотанням сторін суд зупиняє провадження у справі на час, необхідний їм для примирення.

За правилами п. 4 ч. 1 ст. 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі звернення обох сторін з клопотанням про надання їм часу для примирення - до закінчення строку, про який сторони заявили у клопотанні.

Колегія суддів при розгляді вказаного клопотання звертає увагу на те, що процесуальними положеннями КАС України передбачено можливість зупинення провадження у справі для примирення, проте якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

У відповідності до пункту 26 частини першої статті 2 Кодексу цивільного захисту України, небезпечним чинником є складова частина небезпечного явища (пожежа, вибух, викидання, загроза викидання небезпечних хімічних, радіоактивних і біологічно небезпечних речовин) або процесу, що характеризується фізичною, хімічною, біологічною чи іншою дією (впливом), перевищенням нормативних показників і створює загрозу життю та/або здоров`ю людини.

Застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації приміщення Відповідача, є заходом, направленим на попередження настання негативних наслідків, викликаних наявністю на об`єкті порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров`ю людей, тобто третіх осіб.

За наведених обставин, колегія суддів приходить до висновку, що клопотання Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державного підприємства Холминське лісове господарство про зупинення провадження у справі для примирення сторін задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 190, 236, 241, 242, 248, 311, 314, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні клопотання Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області та Державного підприємства Холминське лісове господарство про зупинення провадження у справі для примирення сторін - відмовити .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий-суддя: В.П. Мельничук

Судді: І.О. Лічевецький

О.М. Оксененко

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.05.2021
Оприлюднено02.06.2021
Номер документу97277277
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/4260/20

Постанова від 28.05.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 28.05.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 16.03.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Рішення від 27.11.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 02.10.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні