Рішення
від 21.08.2006 по справі 47/344-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

47/344-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" серпня 2006 р.                                                            Справа № 47/344-06

вх. № 8600/5-47

Суддя господарського суду Светлічний Ю.В. 

при секретарі судового засідання Немикіна О.В.

за участю представників сторін:

позивача - Зубко О.О. за довіреністю №01-482 від 01.01.2006р.  відповідача - не з"явився

розглянувши справу за позовом Закритого акціонерного товариства Український мобільний зв"язок в особі північного територіального управління-відокремленого підрозділу закритого акціонерного товарситва "Український мобільний зв'язок" м. Харків   

до  Підприємства "Фарватер" ВОІ "Союз организаціі інвалідів України", смт.Високий  

про стягнення 7261,61 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду із позовною заявою, в якій просить суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за надані послуги мобільного зв'язку в розмірі 252,96 грн., 1,39 грн. пені, 127,01 грн. – збору до Пенсійного фонду України, 6880,25 грн. штрафів за невиконання договірних умов, а також витрати по сплаті держмита та за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримує та просить суд задовольнити їх в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце слухання справи, відзив на позов та витребуваних ухвалою суду документів не представив, у зв'язку з чим справа розглядається на підставі ст.75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, надані докази, вислухавши пояснення представника позивача, суд встановив, що між сторонами було укладено наступні договори про надання послуг мобільного (стільникового радіотелефонного) зв'язку та додаткові угоди до них:

1.          договір №2206375/1.11174099 від 27.04.2005 р. та додаткову угоду до нього на номер телефону 8-050-301-18-56;

2.          договір №2206396/1.11174099 від 27.04.2005 р. та додаткову угоду до нього на номер телефону 8-050-301-19-68;

3.          договір №2206409/1.11174099 від 27.04.2005 р. та додаткову угоду до нього на номер телефону 8-050-301-21-79;

4.          договір №2206420/1.11174099 від 27.04.2005 р. та додаткову угоду до нього на номер телефону 8-050-301-23-69;

5.          договір №2206294/1.11174099 від 27.04.2005 р. та додаткову угоду до нього на номер телефону 8-050-301-10-73.

          Для обліку кількості та вартості наданих послуг, а також коштів, перерахованих позивачу в рахунок їх оплати, відповідачу було відкрито особовий рахунок №1.11174099.

Згідно з договорами та додатковими угодами, укладеними відповідно до них, позивач зобов'язався надавати відповідачу послуги мобільного зв'язку відповідно до Умов користування мережами мобільного зв'язку та Тарифів позивача, а відповідач в свою чергу - здійснювати оплату послуг за тарифами позивача в строк до 15 числа місяця, наступного за розрахунковим. Сума наданих послуг визначається виходячи з кількості послуг, спожитих абонентом (відповідачем) і тарифів, що діяли на момент споживання послуги.

З огляду на матеріали справи вбачається, що відповідач зобов'язався оплачувати надані йому послуги за тарифами позивача, які є невід'ємною частиною спірних договорів. Також, сторони домовились, що кількість та вартість наданих послуг у розрахунковому періоді, визначається у відповідності до показників належних позивачу засобів виміру. Правильність обчислення наданих послуг спеціальним устаткуванням позивача підтверджується Свідоцтвом Українського державного науково-виробничого центра стандартизації, метрології і сертифікації (Укрцсм). Таким чином, сума, що підлягає сплаті за послуги зв'язку визначається виходячи з кількості послуг, спожитих відповідачем та тарифів, які діяли на момент споживання послуги.

Відповідно до п.1.4. Умов користування мережами мобільного зв'язку ЗАТ „Український мобільний зв'язок”, підпис відповідача в договорі свідчить про укладання договору та про те, що абонента ознайомлено з цими умовами користування, цінами і тарифами, умовами договору, і абонент зобов'язується їх виконувати.

У відповідності до договорів та додаткових угод до них, позивачем відповідачеві надавалися послуги зв'язку, які останнім були сплачені частково. В порушення договірних умов, відповідач свої зобов'язання по сплаті за надані послуги зв'язку виконував не належним чином, що призвело до утворення заборгованості відповідача перед позивачем на загальну суму 379,97 грн. (252,96 грн. за послуги зв'язку, 127,01 грн. - збору до Пенсійного фонду України, що стягується з користувача послугами мобільного зв'язку відповідно до п.11 ст.4 Закону України «Про збір на обов'язкове пенсійне страхування»), що підтверджується копією звіту про баланс з особистого рахунку відповідача, матеріалами справи, наданими доказами. Тому, вимога в частині стягнення заборгованості підлягає задоволенню, а зазначена сума стягненню на користь позивача.

Відповідно до умов спірних договорів та ст.36 Закону України «Про телекомунікації», споживачі телекомунікаційних послуг несуть відповідальність за порушення норм цього закону, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг відповідно до закону. У разі затримки плати за надані послуги, споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня.

За розрахунками позивача, відповідач повинен сплатити пеню за прострочення грошового зобов'язання по сплаті за надані послуги зв'язку в сумі 1,39 грн. Це нарахування не суперечить чинному законодавству, умовам спірних договорів й наданому розрахунку позивача, тому приймається судом. Вимога в цій частині підлягає задоволенню, а сума стягненню на користь позивача.

Згідно ст.907 Цивільного кодексу України, договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

З огляду на договори та додаткові угоди до них, судом встановлено, що відповідач прострочив виконання грошового зобов'язання, на підставі чого позивач в односторонньому порядку розірвав укладені договори, так як останній втратив інтерес щодо подальшого надання відповідачеві послуг мобільного зв'язку. Таке право позивача витікає з умов укладених договорів, п.5.1.4, п.9.1., п.9.2. Умов користування мережами мобільного зв'язку ЗАТ „УМЗ” та п.8 ч.1 ст.38 Закону України «Про телекомунікації». Зазначені договори розірвано рішенням позивача № б/н, яке направлено на адресу відповідача, але залишено останнім без відповіді.

Згідно п.п.5.1.4. Умов користування мережами мобільного зв'язку ЗАТ „УМЗ”, позивач має право відмовитися від укладання договору, припиняти дію договору та/або закривати мобільний зв'язок за наявності наведених в договорі та/або Умовах підстав. При припиненні дії договору та за наявності для цього підстав, позивач залишає за собою право нараховувати вартість адміністративних витрат, пов'язаних з припиненням договору відповідно до затвердженого тарифу, а також договірну санкцію в розмірі, порядку та з підстав, визначених додатковою угодою (за її наявністю).

Відповідно до п.1.1. додаткових угод до кожного з договорів, починаючи з дати їх підписання сторонами та протягом 548 календарних днів, абонент (відповідач) не має права відмовитись від основного договору та/або від цієї додаткової угоди, зокрема – від послуг голосової телефонії за основним договором, а надання послуг, передбачених основним договором, відбувається з урахуванням умов, встановлених цими додатковими угодами. У випадку тимчасового обмеження (призупинення) надання послуг за основним договором, включаючи обмеження послуг голосової телефонії, за ініціативою UMC з підстав, обумовлених основним договором, або за заявою абонента в період строку, встановленого цим пунктом, період дії додаткової угоди продовжується на весь період, протягом якого надання послуг було призупинено.

Відповідно до п.1.2. вказаних додаткових угод до договорів, забезпеченням виконання зобов'язання абонента перед UMC не відмовлятись від основного договору та/або від додаткової угоди, зокрема – від послуг голосової телефонії за основним договором, є договірна санкція, встановлена на підставі ст.546 Цивільного кодексу України. В разі, якщо абонент відмовляється від основного договору та/або від додаткової угоди, зокрема – від послуг голосової телефонії, до закінчення строку, встановленого пунктом 1.1. додаткової угоди (за винятком, коли причиною відмови є невиконання UMC своїх зобов'язань згідно з основним договором), або коли дія основного договору достроково припиняється на підставі п.5.2. основного договору в зв'язку з несплатою абонентом наданих йому послуг зв'язку, абонент несе відповідальність у вигляді сплати на корить UMC договірної санкції в розмірі 3,65 грн. за кожен день, що залишився до закінчення терміну дії додаткової угоди, починаючи з дня відмови або припинення дії. На підставі ст.259 Цивільного кодексу України строк позовної давності до вимоги про стягнення договірної санкції встановлюється у три роки. Початок перебігу позовної давності визначається згідно з цивільним законодавством України. Сума штрафної санкції у розмірі 3,65 грн. за 1 день розрахована згідно зі встановленим Національним банком України офіційним курсом долара США до гривні на дату підписання додаткової угоди.

Таким чином, за наданими розрахунками позивача, відповідач повинен сплатити штраф за порушення умов спірних договорів та додаткових угод до них в розмірі 6880,25 грн. Це нарахування не суперечить умовам спірних договорів, наданому розрахунку позивача, тому приймається судом. Вимога в цій частині підлягає задоволенню, а сума стягненню на користь позивача.

Враховуючи вищевикладене, позов підлягає задоволенню в повному об'ємі, витрати по сплаті держмита та за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають віднесенню на відповідача.

Керуючись ст.ст.44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Підприємства „Фарватер” Всеукраїнської організації інвалідів „Союз організацій інвалідів України” (62459, Харківська область, Харківський район, смт Високий, вул. Нова, 11; п/р 2600201146980 в ФБ „Фінанси і Кредит”, м. Харків; МФО 350697, код ЗКПО 30590972) на користь ЗАТ "Український мобільний зв'язок" в особі Північного ТУ-ВП ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (61002, м. Харків, вул. Фрунзе, 18, п/р 26008526 в АППБ "Аваль" м. Київ, МФО 300335, код ЗКПО 14333937) 252,96 грн. заборгованості за послуги зв'язку, 1,39 грн. пені, 127,01 грн. збору до Пенсійного фонду України, 6880,25 грн. штрафів, 102,00 грн. держмита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                            Светлічний Ю.В.

Дата ухвалення рішення21.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу97281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/344-06

Рішення від 21.08.2006

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні