Рішення
від 26.05.2021 по справі 234/3177/21
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/3177/21

Провадження № 2-о/234/297/21

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 травня 2021 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області

у складі: головуючого судді Кравченко О.Ю.,

секретар судового засідання Малушка С.В.,

за участю представника заявника - ОСОБА_1 ,

справа №234/3177/21

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи Краматорська міська рада, Дружківська міська рада, про встановлення факту родинних відносин, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Краматорського міського суду Донецької області звернувся ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин з ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його рідна тітка (рідна сестра його матері) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді квартири, що розташована за адресою АДРЕСА_1 . Мати заявника - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

На даний момент заявник є єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 на підставі ч.3 ст.1266 ЦК України, як племінник спадкодавця, та має право успадкувати спадщину, яка б належала за законом його матері- сестрі спадкодавця, якби вона була жива на момент відкриття спадщини. З метою прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_2 , необхідно звернутися до нотаріуса. Проте, оскільки у ОСОБА_2 не має оригіналів свідоцтв про народження його матері ОСОБА_5 та її сестри ОСОБА_6 , він не може доказати родинний зв`язок з померлою.

Проте родинний зв`язок між заявником та померлою ОСОБА_3

підтверджується матеріалами, доданими до заяви.

ОСОБА_7 , 04 грудня 1951 року уклав шлюб з ОСОБА_8 , про що відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дружківського міського управління юстиції у Донецькій області, запис №412. Батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 . Дошлюбне прізвище ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , підтверджується копією трудової книжки, на титульній сторінці якої вказано, що відповідно до актового запису про укладення шлюбу №1898 від 31.10.1965 року, ОСОБА_11 змінила прізвище на ОСОБА_12 . Батько ОСОБА_5 та ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_7 та в свідоцтві про смерть записаний як ОСОБА_13 .

З метою отримання свідоцтва про народження ОСОБА_8 та ОСОБА_11 , а також свідоцтва про шлюб ОСОБА_11 , адвокатом Латиш К.О. до Державного архіву Донецької області 17.12.2020 року був зроблений адвокатський запит.

29 січня 2021 року представником заявника отримана відповідь від відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Донецькій області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), якою було повідомлено, що актові записи цивільного стану за 1924 та 1926 роки, складені відділами державної реєстрації актів цивільного стану Донецької області, були передані на зберігання до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Донецькій області, архів якого залишився на тимчасово окупованій території України. Тому провести перевірку та надати інформацію про наявність або відсутність паперового носія актового запису про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , немає можливості. Також було повідомлено про відсутність в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян актових записів про народження відносно вказаних осіб.

Загальновідомим є той факт, що фактичне перебування Державного архіву Донецької області є місто Донецьк, який з 2014 року знаходиться на тимчасово окупованій території України, а тому отримати будь-які відомості про народження сестер не представляється можливим.

Зазначає, що відповідно до відомостей, викладених у наступних джерелах: ОСОБА_14 Словарь русских личных имен , Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). - СПб., 1890- 1907, Суперанская, А. В., Словарь русских личных имен . - М.: Эксмо, 2006. - (Библиотека словарей). - НОМЕР_2 , ОСОБА_15 - чоловіче російське особисте ім`я, яке є фонетичним варіантом імені ОСОБА_16 , яке виникло через неможливість вимови в древньоруській мові початкового м`якого г ; протягом тривалого часу ім`я ОСОБА_16 залишалося тільки в церковному побуті (хрестильне ім`я), тоді як його світською формою вважалося ім`я ОСОБА_15 . Тому на початку XX століття не було різниці між іменами ОСОБА_16 , ОСОБА_15 та ОСОБА_17 , бо всі ці імена вважалися однаковими. Саме тому по батькові ОСОБА_5 вказано як ОСОБА_18 , по-батькові її сестри ОСОБА_10 як ОСОБА_17 , а ім`я їх батька вказано як ОСОБА_13 .

Встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_2 та його тіткою ОСОБА_3 необхідний йому для оформлення спадкового права.

Просить встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме - що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 15.03.2021 року відкрито провадження у справі, призначено справу до розгляду у судовому засіданні.

Ухвалою суду 05.04.2021 року до участі у справі в якості заінтересованої особи залучено Дружківську міську раду.

У судовому засіданні представник заявника - адвокат Латиш К.О. підтримала вимоги заяви та просила їх задовольнити.

Представник Краматорської міської ради Дейко В.В. у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву, в якій просила розглянути справу без участі представника Краматорської міської ради та винести рішення в порядку діючого законодавства.

Представник Дружківської міської ради Шевцов Є.С. у судове засідання не зявився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву, в якій просив розглянути справу без їх участі.

Вислухав пояснення представника заявника, показання свідків, дослідивши у сукупності надані письмові докази, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з п.7 ПП ВС України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 року суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Згідно ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у м.Дружківка Донецької області померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 та копією актового запису про смерть №494 від 07 червня 2016 року. Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді квартири, що розташована за адресою АДРЕСА_1 .

Свідоцтвом про народження заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , підтверджується, що його батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_9 .

Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 15.07.2016 року, виданого Дружківським міським відділом ДРАЦС ГТУЮ у Донецькій області підтверджено, що 04 грудня 1951 року ОСОБА_8 уклала шлюб з ОСОБА_7 та змінила прізвище на ОСОБА_19 .

Мати заявника - ОСОБА_20 , померла ІНФОРМАЦІЯ_5 у м.Дружківка Донецької області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 .

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть від 30.11.1961 року серії НОМЕР_5 , ОСОБА_13 , 1888 року народження, помер ІНФОРМАЦІЯ_7 у с.Гранитне Тельманівського району Донецької області.

Як вбачається з листа начальника відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Донецькій області Управління Державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) від 18.01.2021 року, актові записи цивільного стану за 1924 та 1926 роки, складені відділами державної реєстрації актів цивільного стану Донецької області, були передані на зберігання до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Донецькій області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), архів якого залишився на тимчасово окупованій території України. Тому провести перевірку та надати інформацію про наявність або відсутність паперового носія актового запису про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , немає можливості. Також проінформовано про відсутність в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян актових записів про народження відносно зазначених осіб.

Як вбачається з листа директора Державного архіву Донецької області від 28.12.2020 року №01-31/811, актові записи цивільного стану, окрім 1932-1933 років, по Донецькій області на зберігання до держархіву області не надходили.

Дошлюбне прізвище ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , підтверджується копією трудової книжки, на титульній сторінці якої вказано, що відповідно до актового запису про укладення шлюбу №1898 від 31.10.1965 року, ОСОБА_11 змінила прізвище на ОСОБА_12 .

За інформаційною довідкою зі спадкового реєстру, наданого Дружківською державної нотаріальною конторою від 06.04.2021 року, після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , заяви про прийняття або відмову від спадщини в Дружківську державну нотаріальну контору не надходили, спадкова справа не заводилась та свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_21 та ОСОБА_22 підтвердили, що ОСОБА_2 є рідним племінником ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отже, факт родинних відносин між ОСОБА_2 та його тіткою ОСОБА_10 , в судовому засіданні підтвердився.

Встановлення даного факту для заявника має юридичне значення, оскільки від цього факту безпосередньо породжуються юридичні наслідки, в даному випадку прийняття спадщини, і законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На підставі ч.7 ст.294 ЦПК України в даній справі судові витрати при ухваленні судового рішення не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 12, 81, 293, 294, 315-319 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи Краматорська міська рада, Дружківська міська рада, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є племінником ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м.Дружківка Донецької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа - Краматорська міська рада, ЄДРПОУ 24812116, юридична адреса: 84313, Донецька область, м.Краматорськ, площа Миру, 2.

Заінтересована особа - Дружківська міська рада, ЄДРПОУ 35783188, юридична адреса: 84203, Донецька область, м.Дружківка, вул.Соборна, 16.

Суддя Краматорського міського суду О. Ю. Кравченко

Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено01.06.2021

Судовий реєстр по справі —234/3177/21

Рішення від 26.05.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні