Ухвала
від 28.05.2021 по справі 335/10357/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10357/20 1-кп/335/378/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2021 р. Орджонікідзевський районний суду м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

процесуального прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 107 б, матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020080000000055 від 11.11.2020, відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Дніпропетровська, громадянки України, з середньою освітою, заміжньої, працюючої двірником ТОВ «Екологія-Д», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої;

за ч. 2 ст.27 ч.2 ст.205-1, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, -

В С Т А Н О В И В:

У березні 2017 року ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням особа розробили злочинний план щодо проведення державної реєстрації юридичної особи та реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), відкриття банківських рахунків, а також отримання «банківського ключа» з метою надання у подальшому від імені товариства послуг іншим підприємствам у конвертації грошових коштів у готівку.

Відповідно до розробленого злочинного плану, ОСОБА_4 виступила виконавцем злочину, якій належало виконувати вказівки невстановленої особи щодо реєстрації юридичної особи ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) та реєстрації змін до установчих документів юридичної особи на своє ім`я, підписання реєстраційних документів, протоколів, наказів, довіреностей, написання заяв, будучи лише формально призначеною службовою особою суб`єкта господарювання.

На виконаннязлочинного наміру, ОСОБА_4 повинна була надати свої паспортні дані для проведення дій, необхідних для державної реєстрації юридичної особи та реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), оформити документи, необхідні для відкриття банківського рахунку від імені товариства, а також передати невстановленій особі фактичне керування вказаним товариством та «банківський ключ».

У свою чергу, невстановлена досудовим розслідуванням особа відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна була підготувати документи, необхідні для реєстрації юридичної особи та для внесення змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) в органах державної влади з метою отримання у подальшому управління товариством, отримати фактичне керування підприємством для можливості його використання у протиправній діяльності.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про підприємництво» № 698-XII від 07.02.1991 підприємництво це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб`єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

Статтею 50 Закону України «Про господарські товариства» № 1576-XII від 19.09.1991 визначено поняття товариства з обмеженою відповідальністю яким вважається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» №755-ІV від 15.05.2003 (далі Закон) відносини, що виникають у сфері державної реєстрації, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 1 Закону державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.Пунктом 8 частини 1 статі 1 Закону у разі подання документів до державної реєстрації створення юридичної особи заявником може бути засновник (засновники) або уповноважена ними особа. Відповідно до статті 14 Закону документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. У разі подання документів представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження. Документи в паперовій формі приймаються за описом, примірник якого в день їх надходження видається заявнику з відміткою про дату їх отримання та кодом доступу в той спосіб, відповідно до якого були подані документи. Для державної реєстрації створення юридичної особи, згідно з частиною 1 статті 17 Закону, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію створення юридичної особи; заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, - за бажанням заявника; документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи; установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа.

Відповідно до частини 2 статті 15 Закону форми заяв про державну реєстрацію затверджується Міністерством юстиції України. Згідно з п.10 ч.2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в єдиному державному реєстрі містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи. Відповідно до ч.1 ст.25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації.

Відповідно до ч.2 ст.25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, включає заповнення форми заяви про державну реєстрацію - у разі подання документів особисто заявником.

Відповідно до п.4 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державна реєстрація базується на заявницькому принципі.

Наказом міністерства юстиції України №3268/5 від 18.11.2016 року затверджено форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, де в формі №1 зазначені графи із вказанням місцезнаходження підприємства.

Відповідно до статті 10 Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

При цьому, якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними.

Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству згідно з частиною 3 статті 35 Закону покладається на засновників (учасників) юридичної особи.

Відповідно до частини 4 статті 35 закону особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Поняття місцезнаходження юридичної особи визначено статтею 93 Цивільного кодексу України та встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Реалізуючи свій злочинний намір, у березні 2017 року більш точну дату, час та місце досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 , діючи відповідно до розробленого злочинного плану, за домовленістю з невстановленою особою, надала останній копії сторінок свого паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Самарським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 28.11.2011 року та копію довідки про присвоєння їй індивідуального податкового номеру НОМЕР_2 з метою реєстрації юридичної особи ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951).

Після цього, невстановлена досудовим розслідуванням особа, за попередньою згодою ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці склала у визначеній формі: заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи від 30.03.2017 року; протокол № 1 Установчих зборів учасників ТОВ «Бертон Пром» від 30.03.2017 року, відповідно до якого визначено місцезнаходження підприємства: м.Запоріжжя, вул. Поштова, буд. 27/29.

Надалі, за згодою ОСОБА_4 , невстановлена особа, 30.03.2017 року, перебуваючи у місті Запоріжжя, в денний час доби, подала державному реєстратору Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_2 вищевказані документи, які містили неправдиві відомості, а саме:

в п. 2 протоколу зазначені види економічної діяльності: 46.90 неспеціалізована оптова торгівля; 46.21 оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; 46.77 - оптова торгівля відходами та брухтом; 46.72 оптова торгівля металами та металевими рудами; 46.76 оптова торгівля іншими проміжними продуктами; 68.20 надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; 70.22 консультування з питань комерційної діяльності й керування; 63.99 надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у, які фактично ОСОБА_4 здійснювати не мала наміру. в п. 3 протоколу зазначено місцезнаходження товариства: м. Запоріжжя, вул. Поштова, буд. 27/29, але за вказаною адресою підприємство жодного дня не перебувало; в п. 6 протоколу зазначено, що обраним директором товариства є ОСОБА_4 , яка не мала наміру здійснювати керівництво товариством та вести господарську діяльність, оскільки остання лише погодилась на реєстрацію підприємства на своє ім`я та подальшу передачу фактичного його управління невстановленим особам для використання товариства у протиправній діяльності.

На підставі поданих від імені ОСОБА_4 документів ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), державним реєстратором Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_5 в приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сєдова, б. 5 проведено державну реєстрацію заснування юридичної особи ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), про що 30.03.2017 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за №11031020000042522 та внесено відомості, згідно яких: єдиним засновником та директором товариства виступила ОСОБА_4 .

Згідно з висновком судово-почеркознавчої експертизи № 8-4/1726 від 30.11.2018 року Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України підписи в документах, які були надані на дослідження, а саме: протокол №1 Установчих зборів учасників ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) від 30.03.2017 року, заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи від 30.03.2017 року; опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної юридичної особи» від 30.03.2017 року виконані не ОСОБА_4 , а іншою особою.

Продовжуючи злочинний намір, відповідно до раніше розробленого злочинного плану та досягнутих домовленостей, діючи з корисливих мотивів, а саме, за запропоновану грошову винагороду, на прохання невстановленої досудовим слідством особи у грудні 2017 року, більш точну дату, час та місце досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 , діючи відповідно до розробленого злочинного плану, повторно надала невстановленій особі копії сторінок свого паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Самарським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області 28.11.2011 року та копію довідки про присвоєння їй індивідуального податкового номеру НОМЕР_2 .

Після цього, невстановлена досудовим розслідуванням особа, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці склала у визначеній формі:

1) заяву про державну реєстрацію переходу юридичної особи на підставі власного установчого документа від 26.12.2017 року, а також заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу від 27.12.2017 року, а саме, зміну адреси місцезнаходження ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) з м. Запоріжжя, вул. Поштова, буд. 27/29 на іншу адресу місцезнаходження - м.Київ, бул. Лесі Українки, буд.21.

2) статут ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) від 26.12.2017 року (у новій редакції) у двох примірниках, затверджений протоколом Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) від 26.12.2017 року, відповідно до якого визначено місцезнаходження товариства: м.Київ, бул. Лесі Українки, буд. 21, а також те, що ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) створюється з метою одержання прибутку шляхом задоволення потреб підприємств, установ та організацій всіх форм власності і громадян у товарах та послугах, що виробляються у сферах, визначених предметом діяльності Товариства, для реалізації за рахунок отриманого прибутку соціальних та економічних інтересів Учасників;

3) протокол №2/17 від 26.12.2027 року Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) від 26.12.2017 року у двох примірниках, відповідно до якого визначено місцезнаходження підприємства: м. Київ, бул. Лесі Українки, буд. 21;

4) довіреність від 26.12.2017 про уповноваження на вчинення дій іншою особою від імені ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) у двох примірниках.

Надалі, 26.12.2017 року, ОСОБА_4 , на прохання невстановленої досудовим розслідуванням особи, діючи умисно, з корисливих мотивів, підписала довіреність від 26.12.2017про уповноваженняна вчиненнядій іншоюособою відімені ТОВ«Бертон Пром»(кодза ЄДРПОУ41246951)та прослідуваладо приватногонотаріуса Дніпропетровськогоміського нотаріальногоокругу Дніпропетровськоїобласті ОСОБА_6 за адресою:м.Дніпро,вул.Воскресенська,буд.41,де ОСОБА_4 ,на проханняневстановленої досудовимрозслідуванням особипідписала та надала вищевказаному нотаріусу статут ТОВ«Бертон Пром»(кодза ЄДРПОУ41246951)(уновій редакції)від 26.12.2017року удвох примірникахта протокол№2/17Загальних зборівзасновників (учасників)ТОВ «БертонПром» (кодза ЄДРПОУ41246951)від 26.12.2017року удвох примірникахзі своїмпідписом,в яківнесені завідомонеправдиві відомості,а саме: в п.2протоколу зазначеномісцезнаходження товариства:м.Київ,бул.Лесі Українки,буд.21,але завказаною адресоюпідприємство неперебувало; в п.1.4статуту зазначеномісцезнаходження товариства:м.Київ,бул.Лесі Українки,буд.21,але завказаною адресоюпідприємство неперебувало;в п.2.1,2.2статуту зазначеномету тапредмет діяльностіТОВ «БертонПром» (кодза ЄДРПОУ41246951),які фактично ОСОБА_4 виконувати наміруне мала; в п.4 протоколу зазначено вид економічної діяльності: 46.77 - оптова торгівля відходами та брухтом, які фактично ОСОБА_4 здійснювати не мала наміру.

Після цього, приватний нотаріус ОСОБА_6 засвідчила справжність підписів ОСОБА_4 статуту ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) (у новій редакції) від 26.12.2017 року у двох примірниках та протоколі №2/17 Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Бертон Пром» від 26.12.2017 року у двох примірниках, про що нотаріусом зроблені відповідні записи в реєстрі під №2788 та 2789.

Згідно з висновком судово-почеркознавчої експертизи № 8-4/1726 від 30.11.2018 року Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України підписи в документах, які були надані на дослідження, а саме: протокол №2/17 від 26.12.2027 року Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) від 26.12.2017 року у двох примірниках, статут ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) від 26.12.2017 року (у новій редакції), затверджений протоколом Загальних зборів засновників (учасників) ТОВ «Бертон Пром» від 26.12.2017 року у двох примірниках, довіреність від 26.12.2017 про уповноваження на вчинення дій іншою особою від імені ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) у двох примірниках виконані ОСОБА_4 .

Отримавши вищевказані документи від нотаріуса ОСОБА_4 прослідувала до м. Запоріжжя, де 26.12.2017 року за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сєдова, буд. 5 передала їх невстановленій особі, яка разом із заявами про внесення змін до реєстраційних документів подала їх для проведення державної реєстрації змін до реєстраційних документів.

На підставі підписаних ОСОБА_4 документів ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), які містили завідомо неправдиві відомості, державним реєстратором Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_5 26.12.2017 в приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул.Сєдова, б.5 проведено державну реєстрацію переходу юридичної особи ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) на діяльність на підставі власного установчого документа, про що цього ж дня до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за №11031060001042522 та внесено відомості, згідно яких: діяльність ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) здійснюється на підставі власного установчого документа.

Крім цього, у подальшому на підставі підписаних ОСОБА_4 документів ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) із зазначеними в них завідомо неправдивими відомостями, державним реєстратором Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_5 в приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сєдова, б.5 27.12.2017 проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), про що того ж дня до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за №11031060001042522 та внесено відомості, згідно яких: основним видом економічної діяльності товариства є: 46.77 - оптова торгівля відходами та брухтом; місцезнаходження товариства: м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд.21, де воно фактично ніколи не знаходилось та господарську діяльність не здійснювало.

В порушення вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» №755-IV від 15 травня 2003 року шляхом надання згоди на реєстрацію підприємства на своє ім`я, передачею копій паспорту громадянина України, підписання документів, в яких за її згодою була внесена недостовірна інформація, а також підписання довіреності на право представляти інтереси товариства, ОСОБА_4 виконала всі необхідні дії, направлені на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) завідомо неправдивих відомостей, а також подальшої їх державної реєстрації.

Крім цього, продовжуючи злочинний намір, відповідно до раніше розробленого злочинного плану та досягнутих домовленостей, діючи умисно, з корисливих мотивів, а саме за грошову винагороду, усвідомлюючи протиправність свого діяння, будучи формально призначеним директором ТОВ «Бертон Пром», не маючи на меті здійснення реальної господарської діяльності, фактично не здійснюючи жодних дій з управління товариством, не володіючи спеціальними знаннями щодо керування підприємством, 14.02.2018 ОСОБА_4 з метою отримання документів, необхідних для відкриття банківського рахунку ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951) в ПАТ «Альфа-банк», прослідувала до приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою: м. Дніпро, проспект Гагаріна, буд. 84, де підписала картку із зразками підписів, в яку внесено неправдиві відомості, а саме: в графі «Місцезнаходження» зазначено місцезнаходження товариства м. Київ, бул. Лесі Українки, буд. 21, але за вказаною адресою підприємство не перебувало; в графі «Директор» зазначена ОСОБА_4 , яка не мала наміру здійснювати керівництво товариством та вести господарську діяльність.

Після цього, приватний нотаріус ОСОБА_7 засвідчила справжність підписів ОСОБА_4 на картці із зразками підписів про що нотаріусом зроблено відповідний запис в реєстрі під № 483.

У подальшому, продовжуючи злочинний намір, на виконання злочинного плану 14.02.2018 ОСОБА_4 прослідувала до Дніпровського відділення № 3 ПАТ «Альфа банк» за адресою: м. Дніпро, вул. Гагаріна, 90, виступаючи вже від імені зареєстрованого на її ім`я суб`єкта господарювання - ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), в якому з метою відкриття банківського рахунку надала раніше отриману картку із зразками підписів з написом нотаріуса ОСОБА_7 , яка містить неправдиві відомості, а також підписала відповідну заяву про відкриття поточного рахунку та договір на комплексне банківське обслуговування суб`єктів господарювання № 41246951 та про відкриття банківського рахунку № НОМЕР_3 ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951), в які внесено неправдиві відомості, а саме: в графі «Місцезнаходження» зазначено місцезнаходження товариства м. Київ, бул. Лесі Українки, буд. 21, але за вказаною адресою підприємство не перебувало; в графі «Директор» зазначена ОСОБА_4 , яка не мала наміру здійснювати керівництво товариством та вести господарську діяльність.

Після відкриття банківського рахунку, на виконання злочинного плану, 16.02.2018 ОСОБА_4 прослідувала до Дніпровського відділення № 3 ПАТ «Альфа банк», за адресою: м. Дніпро, вул.Гагаріна, 90, де отримала на власне ім`я згенерований власноруч ключ Сертифікат з ідентифікатором користувача 249690F1, для використання у системі Клієнт-Банку ПАТ «Альфа банк».

У подальшому, продовжуючи злочинний намір, на виконання злочинного плану, 16.02.2018 року ОСОБА_4 прослідувала до м. Запоріжжя, де у Вознесенівському районі біля фонтану на площі Фестивальній, у денний час доби передала невстановленій особі згенерований ключ Сертифікат з ідентифікатором користувача 249690F1, для використання у системі Клієнт Банку ПАТ «Альфа банк», після чого невстановлена досудовим розслідуванням особа надала ОСОБА_4 обіцяну грошову винагороду у розмірі 1000 гривень за участь у злочинних діях, пов`язаних з державною реєстрацією юридичної особи, реєстрацією змін до установчих документів та відкритті банківського рахунку на ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951).

У подальшому, невстановлена досудовим розслідуванням особа, перебуваючи за адресою: м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 64-Д використовувала у своїй злочинній діяльності отриманий від ОСОБА_4 ключ Сертифікат з ідентифікатором користувача 249690F1 у системі Клієнт Банку ПАТ «Альфа - банк», що підтверджується проведеним за вказаною адресою 20 квітня 2018 року обшуком в ході якого було вилучено фінансово господарські документи та печатку ТОВ «Бертон Пром» (код за ЄДРПОУ 41246951).

Вказані дії ОСОБА_4 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи підприємця, завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб; за ч. 1 ст. 366 КК України, як внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 заявила клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строку давності.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання та звільнення від кримінальної відповідальності і закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку з закінченням строку давності.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положеньст. 286 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що міститься у п. 1Постанови „Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям справи можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правових підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно до ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:1) два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі; 2) три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за яке передбачено покарання у виді обмеження або позбавлення волі; 3) п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості; 4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину; 5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2, 3 ст.49КК України перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років. Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням давності є обов`язковим для суду, за винятком випадку застосування давності, передбаченого ч. 4 ст. 49 КК України.

При цьому, закон не пов`язує можливість застосування правил ч. 1 ст.49КК України із визнанням особою вини, обов`язковою передумовою для закриття провадження у справі є наявність згоди особи на звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав.

Як вбачається з обвинувального акту, за даними органу досудового розслідування злочини, в яких обвинувачується ОСОБА_4 були вчинені нею у грудні 2017 року, та у лютому 2018 року.

При цьому слід зазначити, що в силу ст.12КК України злочини, передбачені ч.1ст.366,ч.2ст.205-1КК України є нетяжкими злочинами.

Судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_4 цілком розуміє свої права та підставу звільнення від кримінальної відповідальності.

За таких обставин, враховуючи, що з дня вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 205-1 КК України, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_4 минуло більш ніж три роки (тобто минув передбачений законом про кримінальну відповідальність строк притягнення особи до кримінальної відповідальності), суд за наявності згоди ОСОБА_4 приходить до висновку про необхідність звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

При цьому положення ч. 4 ст.286КПК України зобов`язують суд невідкладно розглянути клопотання сторони кримінального провадження про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом.

Тобто, установивши обставини, що дають підстави для закриття справи суд повинен їх дослідити і в разі згоди особи ухвалити рішення про її звільнення від кримінальної відповідальності.

Отже, обвинувачений, щодо якого передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, має як право на таке звільнення, так і право на проведення судового провадження в повному обсязі в загальному порядку.

В даному випадку обвинувачений ОСОБА_4 скористалася свої правом щодо звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності на підставі ст. 49 КК України та має право на таке звільнення, суд в свою чергу роз`яснив обвинуваченій її право на звільнення від кримінальної відповідальності та юридичні наслідки щодо реалізації цього права, в тому числі, і те, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності не має реабілітуючого характеру.

На підставі ст.100 КПК України суд вирішує долю речових доказів.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 129, 284, 286, 369 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.49КК України за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.27ч.2ст.205-1,ч.1ст.366Кримінального кодексуУкраїни, - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.27ч.2ст.205-1,ч.1ст.366Кримінального кодексуУкраїни на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження № 32020080000000055 відносно ОСОБА_4 за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.27 ч.2 ст.205-1, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, - закрити

Речові докази: оригінали реєстраційної справи ТОВ «Бертон Пром», документів щодо відкриття банківського рахунку ТОВ «Бертон Пром» в ПАТ «Альфа-Банк», СД-диск з інформацією про рух коштів по рахунку ТОВ «Бертон Пром», флеш-носій з відеозаписом проведеного 20.04.2018 року обшуку за адресою: АДРЕСА_3 ,- залишити в матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення.

Дата та час оголошення повного тексту ухвали : 02.06.2021 року о 14:00 год.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.05.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97341061
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/10357/20

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні