Ухвала
від 01.06.2021 по справі 758/7089/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/7089/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2021 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування.

Обґрунтовуючи клопотання, зазначив, що слідчим Подільського УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №52019000000001079 від 04.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування розпочато за матеріалами Служби безпеки України, за фактом розтрати бюджетних грошових коштів невстановленими службовими особами ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» (код ЄДРПОУ 14312364), шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, у ході виконання державного оборонного замовлення щодо будівництва десантного катеру типу «Кентавр» та розвідувального корабля «Лагуна», вчиненого в особливо великих розмірах.

За інформацією, яка перевіряється у кримінальному провадженні, під час виконання державних контрактів № 247/1/16/34 від 13.04.2016 та № 403/1/17/95 від 19.12.2017, невстановленими службовими особами ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» (код ЄДРПОУ 14312364) із використанням ряду суб`єктів господарської діяльності, зокрема, ТОВ «Нептун Електро ЛС» (код ЄДРПОУ 38086168), ДП «Зовнішекономсервіс» (код ЄДРПОУ 24865093), завищено вартість складових частин суден, внаслідок чого розтрачено бюджетні кошти.

У кримінальному провадженні на цей час проведено наступні слідчі та процесуальні дії:

-надано доручення оперативному підрозділу на встановлення обставин кримінального правопорушення;

-отримано відповідь Служби безпеки України на виконання доручення щодо встановлення обставин кримінального правопорушення;

-розкрито банківську таємницю щодо руху коштів між рахунками суб`єктів господарської діяльності, які ймовірно використовувались для заволодіння грошовими коштами;

-проведено тимчасовий доступ до документів ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» та отримано копії документів, які мають значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню.

Разом із цим, постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 встановлено з 12.03.2020 на усій території України карантин. Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 №215 внесено зміни до зазначеної постанови, зокрема змінено її назву на «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та розширено коло заборон і обмежень у пересуванні громадян, відвідуванні ними громадських місць тощо.

Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з 19 грудня 2020 р. до 30 червня 2021 р. на території України карантин, продовжено дію карантину, встановленого постановами Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 23, ст. 896, № 30, ст. 1061), від 20 травня 2020 р. № 392 Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 43, ст. 1394, № 52, ст. 1626) та від 22 липня 2020 р. № 641 Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 63, ст. 2029).

Незважаючи на обставини та умови встановлення карантину на території України визначені кримінальним процесуальним законодавством строки досудового розслідування під час такого карантину спливають. При цьому, слідчими та прокурорами із 12.03.2020 по цей час, у кримінальних провадженнях проводяться невідкладні та інші слідчі й процесуальні дії, які пов`язані із необхідністю отримання доказів, встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень, з урахуванням доступних в умовах карантину умов та можливостей органу досудового розслідування, кількості кримінальних проваджень навантаження на слідчих та прокурорів.

Враховуючи те, що кримінальне правопорушення, яке розслідуються у вказаному кримінальному провадженні віднесено до особливо тяжкого злочину, а також з огляду на необхідність та послідовність проведення слідчих і процесуальних дій у ньому, досудове розслідування у кримінальному провадженні потребує значної уваги та додаткового часу, для проведення інших слідчих та процесуальних дій з метою встановлення обставин, згідно з вимогами ст. 91 КПК України, які підлягають доказуванню.

На цей час, з метою виконання завдань кримінального провадження, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №52019000000001079 від 04.12.2019 на 18 (вісімнадцять) місяців.

Враховуючи, що строк досудового розслідування закінчується 04.06.2021, а на цей час жодній особі про підозру не повідомлено та підстави для закриття кримінального провадження відсутні, необхідно продовжити строк досудового розслідування на строк 18 (вісімнадцять) місяців, для проведення наступних слідчих та процесуальних дій, зокрема:

-проаналізувати відомості щодо руху коштів між рахунками суб`єктів господарської діяльності, які ймовірно використовувались для вчинення кримінального правопорушення;

-проаналізувати документи ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», отримані у ході тимчасового доступу для встановлення обставин, які підлягають доказуванню;

-встановлення осіб, яким відомі обставини, що мають значення для кримінального провадження та проведення їх допитів як свідків;

-проведення експертизи щодо визначення розміру шкоди у кримінальному провадженні;

-проведення інших слідчих та процесуальних дій в яких виникне необхідність з урахуванням встановлених під час досудового розслідування обставин.

Прокурор у судове засідання не з`явився, подано до суду заяву, у якій просив розглянути клопотання за його відсутності.

Слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання за відсутності прокурора.

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Частиною 1ст. 219 КПК Українивстановлено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно ст. 294 КПК України строк досудового розслідування злочину чи кримінального проступку може бути неодноразово продовжений слідчим суддею (до моменту повідомлення особі про підозру) за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором на строк - два (щодо кримінального проступку), шість (щодо злочину невеликої або середньої тяжкості), дванадцять (щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину) місяців.

Частиною 1ст. 294 КПК Українивстановлено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 2ст. 295-1 КПК Українипередбачено, що у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим Подільського УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №52019000000001079 від 04.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Строк досудового розслідування закінчується 04.06.2021, а на цей час жодній особі про підозру не повідомлено та підстави для закриття кримінального провадження відсутні, необхідно продовжити строк досудового розслідування на строк 18 (вісімнадцять) місяців, для проведення наступних слідчих та процесуальних дій, зокрема:

-проаналізувати відомості щодо руху коштів між рахунками суб`єктів господарської діяльності, які ймовірно використовувались для вчинення кримінального правопорушення;

-проаналізувати документи ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», отримані у ході тимчасового доступу для встановлення обставин, які підлягають доказуванню;

-встановлення осіб, яким відомі обставини, що мають значення для кримінального провадження та проведення їх допитів як свідків;

-проведення експертизи щодо визначення розміру шкоди у кримінальному провадженні;

-проведення інших слідчих та процесуальних дій в яких виникне необхідність з урахуванням встановлених під час досудового розслідування обставин.

Згідно ч. 4ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу.

З врахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є достатньо обґрунтованим та доведеним і підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.219,294,295-1,309,372 КПК України,слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52019000000001079 від 04.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України до 12 (дванадцяти) місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя

Подільськогорайонного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.06.2021
Оприлюднено31.01.2023

Судовий реєстр по справі —758/7089/21

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні