Ухвала
від 03.06.2021 по справі 127/13835/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/13835/21

Провадження 1-кс/127/6258/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого четвертого СВ (з дислокацією у м. Вінниця) ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_2 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 62019240000001029 внесеного до ЄРДР 18.12.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 204 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло вищевказане клопотання старшого слідчого четвертого СВ (з дислокацією у м. Вінниця) ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_2 , яке погоджене з прокурором, про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 62019240000001029 внесеного до ЄРДР 18.12.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 204 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим провадиться досудове розслідування кримінального провадження № 62019240000001029 внесеного до ЄРДР 18.12.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 204 КК України, в ході розслідування якого виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

В ході розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що працівниками спецпідрозділу Управління СБУ у Вінницькій області отримано відомості щодо посадових осіб ГУ ДПС у Вінницькій області, які використовуючи наданні їм службові повноваження сприяють незаконному виготовленню алкогольної продукції ТОВ «Сотка - 7» (ЄДРПОУ- 31255289).

Зокрема встановлено, що до вказаної протиправної діяльності причетний начальник Управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець Вінницької обл., Калинівського р-ну., с. Чернятин), який забезпечує безперешкодне функціонування потужностей ТОВ «Сотка - 7», ввезення на територію підприємства матеріалів необхідних для виготовлення підакцизної продукції, вивезення з території підприємства готової горілчаної продукції, а також безперешкодну реалізацію безакцизних горілчаних виробів із магазину, що знаходиться на території ТОВ «Сотка - 7», шляхом надання вказівок працівнику ГУ ДПС у Вінницькій області, із числа т.зв. «довірених», який знаходиться на акцизному пості щодо невжиття заходів реагування під час вчинення протиправних дій, який розташованому на території ТОВ «Сотка - 7».

Встановлено, що акцизний пост розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Нансена, буд. 7, із графіком роботи з 9.00 до 17.00. До роботи вказаного акцизному поста залучений, на постійній основі один працівник, головний державний ревізор-інспектор відділу контролю за обігом марок акцизного податку Управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДПС у Вінницькій області ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець Вінницької обл., Калинівського р-ну., м. Калинівка).

Також за здобутими даними встановлено, що ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка Хмельницької обл., Ізяславського р-ну, с. Плужне, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) є директором ТОВ «Сотка - 7» (ЄДРПОУ 31255289, розташоване за адресою: м. Вінниця, вул. Нансена, буд. 7). Зокрема вказана особа, із використанням можливостей підприємства, організувала масове необліковане виробництво лікеро-горілчаної продукції.

В свою чергу функцію контролю за виробництвом, реалізацією та зберіганням виготовленої продукції виконує ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець Вінницької обл., Жмеринського району, с. Дубова, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , користується номером мобільного телефону НОМЕР_1 та НОМЕР_2 ).

Крім того, встановлено, що пляшки для виготовлення алкогольної продукції ОСОБА_6 замовляє у ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець Львівської обл., Жовківського р-ну, м. Жовква, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , який є колишній керівником ТОВ «Наіль» (код ЄДРПОУ 36382661) яке займається оптовою торгівлею скляним посудом.

За отриманою інформацією, етикетки та картонні тари для фасовки алкогольної продукції за попередньою домовленістю із ОСОБА_6 виготовляє ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець Вінницької обл., Муровано-куриловецького р-ну, с. Посухів зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 ), який є керівником ТОВ «Основа-Вінниця» (код ЄДРПОУ 36150545) та ТОВ «Ребус Пак» (код ЄДРПОУ 40669268).

В подальшому виготовлена алкогольна продукція під назвою «Шалом», «Величальна», «Келих Мудрості» та інші розповсюджується по території України за ціною нижче ринкової та реалізовується за готівку без сплати відповідних податків і зборів (приблизно 55 гривень за одну пляшку горілки об`ємом 0,7л.).

19.06.2021 спливає строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, встановлений кримінальним процесуальним законодавством, проте на даний час виконані не всі слідчі та процесуальні дії, спрямовані на встановлення всіх обставин кримінального правопорушення та осіб, які його вчинили, з урахуванням результатів відпрацювання робочих версій вчинення вказаного кримінального правопорушення та осіб причетних до його вчинення.

Крім того, для завершення досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, а саме: проведення тимчасових доступів до інформації операторів мобільного зв`язку щодо телефонних з`єднань осіб причетних до вчинення вказаного злочину; проведення негласних слідчих (розшукових) дій та подальшого їх допиту в якості свідків про відомі їм обставини вчинення вказаного злочину; з урахування проведених слідчих дій, при наявності достатніх даних повідомити про підозру особам причетним до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Строк досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні закінчується 19.06.2021, однак для проведення та завершення перелічених слідчих (розшукових) та процесуальних дій, які мають важливе значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, необхідний додатковий строк не менше дванадцяти місяців.

Обставинами, що перешкоджали здійсненню зазначених процесуальних та слідчих дії раніше, є значний обсяг необхідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, тривалість та складність призначених експертиз, виконання експертиз в порядку черговості та вилучення інформації у порядку тимчасового доступу, необхідність проведення значного обсягу слідчих дій за межами м. Вінниці.

Результати вищевказаних слідчих та процесуальних дій мають значення для отримання доказів, які в сукупності будуть підтверджувати або спростовувати наявність чи відсутність в діях працівників ДФС у Віннницькій області складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Закінчити досудове розслідування в межах строків, визначених п. 2 ч. 1 ст.219 КПК України видалося неможливим внаслідок виняткової складності кримінального провадження, специфікою процесуальних дій, необхідних для забезпечення належної якості досудового розслідування.

Враховуючи, що для завершення проведення перевірки, допиту свідків, а також проведення інших слідчих та процесуальних дій, спрямованих на здобуття нових доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду та перевірки вже зібраних необхідний додатковий строк досудового розслідування 12 місяців.

Зазначений строк відповідатиме критеріям розумного, достатнього для потреб досудового розслідування.

Установлено, що провести зазначені дії раніше, у межах дванадцяти місячного строку досудового розслідування, не виявилось можливим з об`єктивних причин, оскільки вони виконуються послідовно, по мірі проведення комплексу інших необхідних слідчих (розшукових) дій, та після встановлення нових даних щодо вчинених злочинів, а також враховуючи значний обсяг запланованих процесуальних дій, потреба у здійсненні яких безпосередньо пов`язана з перевіркою показань учасників кримінального провадження, зокрема свідків, та інших отриманих доказів і зумовлена метою забезпечення повноти, всебічності та неупередженості дослідження обставин кримінального провадження.

Отже, додатковий час є об`єктивно необхідним для проведення та завершення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на здобуття нових доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 40, 110, 219, 294, 295-1 КПКУкраїни, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за відсутності фіксації судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки органу досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій.

Крім того, слідчим в судовому засіданні було доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст. 219 КПК України, оскільки органами досудового розслідування станом на час звернення до суду не проведено усіх слідчих дій без проведення яких неможливо належним чином дослідити обставини кримінального правопорушення, надати належну кваліфікацію, дослідити наявні всі докази у їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні.

Разом із тим, слідчий суддя при дослідженні усіх матеріалів кримінального провадження із врахуванням доводів слідчого, приходить до висновку, що достатнім та обгрунтованим для проведення усіх слідчих дій буде продовження строку досудового розслідування саме на шість місяці.

На підставі наведеного, керуючись ст. 294, 295 1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого четвертого СВ (з дислокацією у м. Вінниця) ТУ ДБР у м. Хмельницькому ОСОБА_2 задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні № 62019240000001029 внесеного до ЄРДР 18.12.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 204 КК України, на шість місяців, тобто до 18 грудня 2021 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення03.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97394693
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 62019240000001029 внесеного до ЄРДР 18.12.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 204 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/13835/21

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні