Вирок
від 01.06.2021 по справі 587/781/21
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/781/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2021 року Сумський районнийсуд Сумськоїобласті вскладі головуючого судді ОСОБА_1 ,секретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувшиу відкритомусудовому засіданнів м.Суми кримінальнепровадження № 32021200000000027 по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Запоріжжя, українки, громадянки України, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимої вироком Хортицького районного суду міста Запоріжжя від 09 серпня 2019 року за ч.2 ст. 309, ч.1 ст.185, ч.1 ст. 311 КК України до 2 років позбавлення волі і звільненої від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 2051 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» № 755-IV від 15.05.2003 державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» № 755-IV від 15.05.2003 визначено, що для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), подаються такі документи, зокрема: заява про державну реєстрацію створення юридичної особи; примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників; установчий документ юридичної особи.

Так, у невстановлений розслідуванням день і час, але не пізніше 07.08.2017, ОСОБА_6 в с. Сад Сумського району Сумської області по вул. Заозерна зустрілася із невстановленою слідством особою, яка запропонувала підписати документи щодо здійснення реєстраційних дій суб`єкта підприємницької діяльності (юридичну особу) Товариства з обмеженою відповідальністю «Буд Груп Технолоджи» (код 41507174) та призначення її директором та засновником цього товариства, після чого подати дані документи до відповідного органу для державної реєстрації створення юридичної особи.

Усвідомлюючи протиправний характер таких дій, але перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, маючи на меті отримання доходу, ОСОБА_6 , з корисливих мотивів, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, погодилася на таку пропозицію, тобто вступила в злочинну змогу з невстановленою особою.

З цією метою, у невстановлений розслідуванням день і час, але не пізніше 07.08.2017, ОСОБА_6 , перебуваючи в с. Сад Сумського району, надала вказаній невстановленій особі копію свого паспорту громадянина України та копію свого ідентифікаційного коду (облікової картки платника податків).

В подальшому, в невстановлений розслідуванням день і час, але не пізніше 07.08.2017, ОСОБА_6 з метою підписання реєстраційних документів ТОВ «Буд Груп Технолоджи» зустрілася в районі вул. Заозерна в с. Сад Сумського району з невстановленою в ході слідства особою.

Реалізовуючи спільний злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та їх подання для такої реєстрації, ОСОБА_6 отримала від невстановленої особи на підпис заздалегідь підготовлені документи, а саме: Протокол №1 Установчих зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Буд Груп Технолоджи» від 07.08.2017, Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «Буд Груп Технолоджи», затверджений Протоколом №1 Установчих зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Буд Груп Технолоджи» від 07.08.2017, заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи від 07.08.2017, Опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» від 08.08.2017, які містили неправдиві відомості, відповідно до яких ОСОБА_6 рахувалася як директор та засновник товариства. Крім того, згідно з даними документами юридична адреса товариства значилась: АДРЕСА_2 .

Достовірно усвідомлюючи, що надані їй на підпис документи ТОВ «Буд Груп Технолоджи» містять завідомо неправдиві відомості, в невстановлений розслідуванням день і час, але не пізніше 07.08.2017, перебуваючи в с. Сад Сумського району по вул. Заозерна за попередньою змовою з невстановленою особою, тобто діючи в групі за попередньою змовою, ОСОБА_6 засвідчила документи своїми підписами, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинила їх підроблення. При цьому, виконуючи таким чином спільний з невстановленою особою злочинний умисел, ОСОБА_6 розуміла, що фактично юридичну особу не створювала, її керівником не являлась та не мала наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені ТОВ «Буд Груп Технолоджи».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_6 розуміла, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Буд Груп Технолоджи».

В подальшому, 08.08.2017 невстановлена особа, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 , подала державному реєстратору підписані нею та від її імені документи, що містять завідомо неправдиві відомості, та в подальшому у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців юридичного департаменту Маріупольської міської ради проведено державну реєстрацію створення ТОВ «Буд Груп Технолоджи».

Допитана в судовому засіданні ОСОБА_6 свою вину визнала в повному обсязі і дала пояснення про обставини вчинення злочину, зазначені в описовій частині вироку. Зокрема, зазначила що вона не пізніше 07 серпня 2017 року за попередньою змовою з раніше незнайомою їй особою в с.Сад Сумського району вчинили підроблення документів. Вона розуміла, що, підписуючи документи, вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Буд Груп Технолоджи».

Своїми умисними діями, які виразилися у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинене за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 2051 КК України.

Під час досудового розслідування, 29 квітня 2021 року між прокурором та обвинуваченою за участю захисника ОСОБА_4 досягнуто угоди про визнання винуватості; у відповідності з письмовою угодою між сторонами була досягнута домовленість про призначення ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 2051 КК України покарання у виді 3 років обмеження волі. На підставі ч.4 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши їй іспитовий строк 2 (два) роки.

Враховуючи, що між прокурором та обвинуваченою за участю захисника досягнуто угоди про визнання винуватості, сумнівів в добровільності укладення угоди немає, узгоджені сторонами вид та міра покарання не є такими, що не відповідають ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченої, суд вважає за можливе затвердити угоду про визнання винуватості відповідно до положень ст. ст. 472, 474, 475 КПК України, визнавши винною ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 2051 КК України та призначивши їй покарання, визначене в угоді про визнання винуватості, беручи до уваги обставини справи, щире каяття обвинуваченої у вчиненні злочину, а також активне сприяння розкриттю злочину.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 368, 370, 474, 475 КПК України, суд

П Р И Г О В О Р И В :

Угоду про визнання винуватості між ОСОБА_5 за участю захисника ОСОБА_4 та прокурором затвердити.

ОСОБА_5 визнати винною за ч. 2 ст. 2051 КК України та призначити їй покарання у виді 3 років обмеження волі.

На підставі ч.4 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі строком на 2 ( два) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши їй іспитовий строк 2 (два) роки.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Сумської області через Сумський районний суд Сумської області протягом 30 діб з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97395607
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —587/781/21

Ухвала від 28.10.2021

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 02.09.2021

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Вирок від 01.06.2021

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні