Ухвала
від 02.06.2021 по справі 371/498/21
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02.06.2021 Єдиний унікальний № 371/498/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2 червня 2021 року м. Миронівка

ЄУН 371/498/21

Провадження № 1-кс/371/110/21

Слідчий суддя Миронівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу керівника Селянського (фермерського) господарства «Обрій» ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

В С Т А Н О В И В :

Провадження за скаргою відкрито ухвалою слідчого судді від 24 травня 2021 року.

Скарга обґрунтована тими обставинами, що 17 травня 2021 року заявник звернувся до правоохоронного органу із заявою про кримінальне правопорушення, просив внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактами перешкоджання господарській діяльності Селянського (фермерського) господарства «Обрій», самовільного зайняття земельної ділянки, яка перебуває у користуванні господарства на праві оренди. Станом на 18 травня 2021 року відомості за заявою не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В судове засідання заявник не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд скарги на бездіяльність слідчого у його відсутності, у клопотанні вказав, що заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про розгляд скарги.

Частина 3 статті 306 КПК України передбачає, що розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Оцінка змісту скарги та наданих матеріалів вказує на наявність підстав для задоволення скарги.

Відповідно до статті 24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Статтею 303 КПК України визначено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, які можуть бути оскаржені під час досудового провадження.

За положеннями пункту 1 частини 1 вказаної статті, на досудовому провадженні може бути оскаржено бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 17 травня 2021 року заявник ОСОБА_3 звернувся до правоохоронного органу із заявою, в якій повідомив про факт самовільного зайняття земельної ділянки, яка перебуває в оренді Селянського (фермерського) господарства «Обрій», керівником якого він є.

Заява була зареєстрована в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журналі єдиного обліку) 17 травня 2021 року за вхідним № 1895.

Вказана обставина підтверджується талоном-повідомленням єдиного обліку № 1895, копія якого додана до матеріалів скарги, даними листа начальника ВП № 2 Обухівського РУП ГУНП в Київській області № 2435/109/ 1602/01-20 від 1 червня 2021 року.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за повідомленням заявника від 17 травня 2021 року внесені не були.

Згідно положень частини 1 статті 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не допускається. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Підпунктом 2 пункту 1 розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, яким встановлено порядок внесення відомостей про кримінальне правопорушення до реєстру, затвердженого наказом Генеральної прокуратури України 06.04.2016 за № 139, передбачено, що відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5 статті 214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Встановлено, що слідчим в порушення вимог статті 214 КПК України допущено бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання повідомлення про кримінальне правопорушення.

Звертаючись 17 травня 2021 року до органу національної поліції із заявою про вчинення кримінального правопорушення, заявник вказав на подію, що, ймовірно, мала місце. Зі змісту поданої заяви вбачалося, що заявник порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінальних правопорушень, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України.

Заявник повідомив правоохоронний орган про факти самовільного зайняття земельної ділянки, яка на договірних засадах перебуває в оренді Селянського (фермерського) господарства «Обрій».

У заяві вказав, що 12 травня 2017 року між Селянським (фермерським) господарством «Обрій» та ОСОБА_4 укладено договір оренди земельної ділянки з кадастровим номером 3222984300:02:025:0003, загальною площею 4,2898 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, строком на 10 років.

У 2021 році на орендованій земельній ділянці господарством здійснено посів кукурудзи.

7 травня 2021 року сторонніми особами, шляхом використання власної техніки, було здійснено передискування посіву кукурудзи, внаслідок чого посів знищено, господарству завдано матеріальних збитків.

Заява містить короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з частиною 4 статті 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІ Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події,затвердженого наказомМіністерства внутрішніхсправ України8лютого 2019року за№ 100,зареєстрованого вМіністерстві юстиціїУкраїни 5березня 2019року за№ 223/33194, прийняттязаяв (повідомлень)незалежно відмісця ічасу їхучинення,повноти отриманихданих,особи заявниказдійснює цілодобово,безперервно таневідкладно орган(підрозділ)поліції,до якогонадійшла такаінформація.

Заяви (повідомлення) можуть бути усні або письмові: усні заяви (повідомлення) від осіб уповноважена службова особа органу (підрозділу) поліції або інший поліцейський, до повноважень якого це належить, вносить до протоколу прийняття заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію; під час особистого звернення заявника до органу (підрозділу) поліції із письмовою заявою (повідомленням) уповноважена службова особа органу (підрозділу) поліції її (його) приймає і реєструє.

Згідно пункту 4 розділу ІІІ Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України 8 лютого 2019 року за № 100, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 березня 2019 року за № 223/33194, заяви або повідомлення про кримінальні правопорушення, що надійшли до чергової служби головних управлінь Національної поліції та їх територіальних (відокремлених) підрозділів (управлінь, відділів, відділень) поліції, уповноважена службова особа після їх реєстрації в ІТС ІПНП (журналі єдиного обліку) невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту реєстрації передає до органу досудового розслідування для внесення відповідних відомостей до ЄРДР та інформує про це керівника головного управління Національної поліції чи його територіального (відокремленого) підрозділу (управління, відділу, відділення) поліції або особу, яка виконує його обов`язки.

Вказаною нормою кримінального процесуального закону та положеннями Порядку встановлено обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Норми кримінального процесуального закону не передбачають можливості здійснення слідчим, прокурором, іншою службовою особою, уповноваженою на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Повідомлення було отримано правоохоронним органом 17 травня 2021 року, зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події за № 1895, проте відомості до Єдиного реєстру не були внесені.

Повідомлення є підставою для внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Обставини щодо обмеження законних прав чи інтересів того, хто займається господарською діяльністю і є законним володільцем земельної ділянки, підлягали зясуванню.

До законних володільців земельної ділянки належать землекористувачі, в тому числі, орендарі земельних ділянок. Права землекористувачів збігаються з правами власників земельних ділянок. Вони мають право самостійно господарювати на землі; власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію.

Дії, які полягають у здійсненні особою свого дійсного або удаваного права чи вчинення інших дій всупереч встановленому порядку і без законних повноважень, самовільному зайнятті земельної ділянки, обмеженні законного права чи інтересу того, хто займається господарською діяльністю, є кримінально караними.

Перевірка повідомлення про порушення відповідного права повинна проводитись в рамках відкритого кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У випадку, якщо посадова особа дійде висновку, що у викладеній ситуації немає ознак складу злочину, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України.

Наведені положення кримінально-процесуального закону та обставини, які встановлені під час розгляду скарги і оцінені відповідно до вимог статті 94 КПК України, свідчать про обґрунтованість скарги.

За правилами частин 2 та 3 статті 307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про зобов`язання вчинити певну дію.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 303 307, 369 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу керівника Селянського (фермерського) господарства «Обрій» ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, задовольнити.

Зобов`язати слідчого слідчого відділення відділу поліції № 2 Обухівського районного управління поліції ГУНП в Київській області (іншу уповноважену на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення особу) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою керівника Селянського (фермерського) господарства «Обрій» ОСОБА_3 , зареєстрованою 17 травня 2021 року в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журналі єдиного обліку) ВП № 2 Обухівського РУП ГУНП в Київській області за номером 1895, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя підпис ОСОБА_1 Згідно з оригіналом

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97397823
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —371/498/21

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні