Ухвала
від 02.06.2021 по справі 201/5400/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/5400/21

Провадження № 1-кс/201/1694/2021

УХВАЛА

Іменем України

02 червня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого слідчої групи - заступника начальника першого ВРКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області полковника податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника першого ВРКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області полковника податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020040000000029 від 09.12.2020р., за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищевказане клопотання, в обґрунтування якого слідчий зазначає, що у провадженні першого ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження №32020040000000029 від 09.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.212КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), протягом 2018-2019, з метою мінімізації та умисного ухилення від сплати податків, здійснено безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат, в наслідоквідображення убухгалтерському таподатковому облікахпідприємства проведення«безтоварних» фінансово-господарськихоперацій попридбанню ТМЦвід підприємств-торгівців«податковим кредитомта готівковимикоштами»,із ТОВ«Інтергума-2010» (код 37287709), ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680), ТОВ«Уніплит» (код 30905968), ТОВ «Степмаркет» (код 40134063), ТОВ«Промпостачсервіс» (код 22695445), ТОВ «АКБ Маркет» (код 42260144), ТОВТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ), а також пов`язаними платниками всередині ФПГ, що дозволяє їм незаконно сформувати податковий кредит з податку на додану вартість та валові витрати та призводить до заниження сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на суму, яка в сім тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто в особливо великих розмірах.

В ході проведених слідчих заходів встановлено, що службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон», реалізуючи єдиний злочинний умисел, протягом 2018р.2019р., здійснено безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ за рахунок проведення «безтоварних» фінансово-господарських операцій по придбанню ТМЦ (автогуми та автодисків, автозапчастин для легкових авто, фанери та ДСП) від підприємств-торгівців податковим кредитом та готівковими коштами(які в подальшому на території України та на експорт не реалізовувались), що призвело до завищення від`ємного значення з ПДВ за 2018р. 2019р. та ухилення від сплати податку на прибуток підприємств до бюджету.

За результатами проведеного аналізу фінансовогосподарської діяльності підприємств, що здійснюють імпортні операції ТМЦ на митну територію України встановлено, що на території Дніпропетровської області діє низка підприємств, яка займаються ввезенням на митну територію України сільськогосподарської техніки та складових запчастин до них за цінами, що у 2-4 рази нижче середньо ринкових.

Так, ТОВ Компанія«Альбіон» (код35396734)є офіційним дистриб`ютором техніки Great Plains, Deutz Fahr, Apache, Kello Bilt та оригінальних запчастин до них.

З метою вирівнювання ціни на внутрішньому ринку України та мінімізації сплати податків до бюджету службовими особами ТОВ Компанія«Альбіон» (код35396734)використовується схема «придбання» податкового кредиту від «підприємств - торгівців» податковим кредитом. Факт «придбання» податкового кредиту підтверджується тими обставинами, що підприємство здійснює придбання різноманітного виду ТМЦ (автогуми для легкових автомобілів, АКБ, автозапчастин для легкових та вантажних автомобілів, фанери, ДСП, паперу у рулонах, електроінструменту та іншого), які не реалізовуються в подальшому на інші СПД, як на території України, так і на експорт, та не можуть бути використані у власних господарських потребах у зв`язку з тим, що вищезазначеним платником податків здійснюється лише реалізація на торгівельних площадках та павільйонах сільгосптехніки та комплектуючих запчастин до них.

В ході досудового слідства отримано інформацію, про те що ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), використовує в своїй діяльності реквізити та господарські документи по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами»,до якихвходять: ТОВ«Інтергума-2010» (код 37287709), ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680), ТОВ«Уніплит» (код 30905968), ТОВ «Степмаркет» (код 40134063), ТОВ«Промпостачсервіс» (код 22695445), ТОВ «АКБ Маркет» (код 42260144), ТОВТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ).

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності вищезазначених підприємств задіяних у протиправній діяльності встановлено, що у деяких із них відсутні фізичні, технічні та технологічні можливості до вчинення задекларованих господарських операцій, відсутні основні фонди та кваліфікований персонал. Функціонування вказаних підприємств спрямоване лише на формування штучного податкового кредиту і завищення валових витрат та надання послуг підприємствам реального сектору економіки в мінімізації податкових зобов`язань.

Крім того встановлено, що ТОВ Компанія «Альбіон», ТОВ ТК «Агроспейс» та ТОВ ТК «Астерра» подають до податкових органів податкову звітність з однакових IP адрес, мають відкритті розрахункові рахунки в однакових банківських установах, здійснюють «придбання» податкового кредиту з ПДВ та формують валові витрати з податку на прибуток підприємств від однакових підприємств-торгівців податковим кредитом та з однаковими ТМЦ, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

05.04.2021 року на ТОВКомпанія «Альбіон» проведено виїмку документів підприємством надані документи щодо придбання ТМЦ з наданням договорів, видаткових накладних, ТТН, оборотна-сальдові відомості, реєстри реалізації придбаних ТМЦ у вищезазначених підприємств та реєстри списання автозапчастин для власних потреб протягом листопада 2019 грудня 2020,так-якпідприємство ТОВКомпанія «Альбіон»має увласності біля70легкових автотранспортнихзасобів.В подальшому проведено аналіз вилучених документів, за результати якого встановлено, що підприємством здійснено придбання ТМЦ (автогуми, автозапчастин для легкових автомобілів, автодисків, АКБ та ін. товарів), зазначені ТМЦ використовувались для власних нужд підприємства, але відповідно до отриманих документів встановлено, що придбаний товар для автотранспорту використовувався дуже часто ніж граничний термін їх експлуатації, тобто майже щомісячно змінювалось моторне мастило, автогума, АКБ та інші запчастини на одному і тому самому авто, що свідчить про формальне списання відсутніх товарів на підприємстві.

Також відповідно до отриманих документів встановлено, що під час придбання автогуми, АКБ здійснювалось їх транспортування вантажними транспортними засобами, відповідно до наданих ТТН, на яких один водій здійснював перевезення вантажу з однієї області в іншу декілька суток поспіль, також для перевезення автогуми, використовувались авто (рефрижератори, ізотермічні фургони) які передбачені для перевезення продуктів харчування. В ТТН зазначена адреса розвантаження місто Покровськ, Донецької області мікрорайон «Шахтарський» и все, тобто розвантаження здійснювалось в невідомому місці.

Також, відповідно до отриманих документів встановлено, що придбаний товар підприємством ТОВ Компанія «Альбіон» в подальшому нікуди не реалізовувався тобто перебуває на зберіганні у підприємства.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій зазначеними суб`єктами господарювання, достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні, виявлення та вилучення документів та інших носіїв інформації, в яких зафіксовані відомості про фінансово господарську діяльність вказаних суб`єктів підприємницької діяльності.

В ході досудового розслідування отримано інформацію, про те що вищезазначені особи, взаємодіяли із ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 , перебуває на обліку ГУ ДПС у Харківській області), та іншими учасниками задіяними в злочинній діяльності, достовірно знаючи про неправомірність своїх дій, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно небезпечних наслідків використовують у своїй діяльності приміщення де ймовірно зберігають печатки «сумнівних» підприємств, фінансово-господарські та бухгалтерські документи, комп`ютерна техніка, чорна бухгалтерія, ТТН, облікові документи та інші знаряддя злочинної діяльності, використовуючи приміщення розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, в ході досудового розслідування, виникла необхідність в отриманні фактичних даних, щодо деталей придбання та реалізації вищезазначеними підприємствами на території Дніпропетровської області та інших областей шляхом використання в своїй діяльності реквізитів та господарських документів по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами», що призводить до мінімізації ними податкових зобов`язань, які підлягають сплаті до бюджету з використанням підроблених бухгалтерських документів, в результаті чого своїми умисними злочинними діями завдаються збитки державному бюджету України в особливо великих розмірах.

В ході проведених слідчих (розшукових) заходів встановлено адресу розташування офісного (складського) приміщення, в якому ведеться фінансово-господарська діяльність, та можуть зберігатися первинні фінансово-господарські документи ТОВКомпанія «Альбіон»(код35396734)по взаємовідносинам із ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ) які містять реальні фактичні данні щодо об`ємів продажу, поставки, а саме: АДРЕСА_1 .

Таким чином, згідно наявних у матеріалах кримінального провадження доказів, у органу досудового розслідування є підстави вважати, що документи й предмети, що свідчать про фінансово-господарську діяльність ТОВ Компанія «Альбіон», а саме: договори (угоди) купівлі-продажу (додатки), специфікації, документи які свідчать про вартість ТМЦ (робіт, послуг), договори на перевезення вантажів, накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі ТМЦ (виконання робіт, надання послуг), товарна транспортні накладні, документи щодо зберігання ТМЦ їх облік та інші первинні (господарські) документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, дані складського обліку, комп`ютерної техніки (ноутбуків, нетбуків та ін.), серверів та флеш -накопичувачів наяких готувалисьта зберігалисьпервинні бухгалтерські документи зазначених підприємств, в тому числі журнали ордери, зворотно-сальдові відомості, картки бухгалтерського обліку по рахункам 28, 79, 281, 361, 631, 902 та іншим рахункам, програми 1С; печаток та бланків з відбитками печаток зазначених контрагентів та інших підприємств задіяних у злочинній схемі; чорнових записів; блокнотів та записних книжок; мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, SIM- карток, карт накопичення пам`яті, модемів, а також речі, предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження, перебувають за місцем розташування офісного (складського, виставного майданчику) приміщення за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 129А.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 247501969 від 10.03.2021 відомості про право власності на приміщення, розташоване за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 129А, відсутні.

Підставами для проведення обшуку є наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення та майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться за адресою: м. Харків, пр.Московський, буд. 129А.

Слідчий в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав і просив його задовольнити.

Відповідно до ст. 107 КПК України здійснювалося повне фіксування кримінального провадження за допомогою технічного засобу.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та додані до нього документи, приходить до наступних висновків.

Встановлено, що в провадженні першого ВРКП слідчого управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження №32020040000000029 від 09.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.212КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), протягом 2018-2019, з метою мінімізації та умисного ухилення від сплати податків, здійснено безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат, в наслідоквідображення убухгалтерському таподатковому облікахпідприємства проведення«безтоварних» фінансово-господарськихоперацій попридбанню ТМЦвід підприємств-торгівців«податковим кредитомта готівковимикоштами»,із ТОВ«Інтергума-2010» (код 37287709), ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680), ТОВ«Уніплит» (код 30905968), ТОВ «Степмаркет» (код 40134063), ТОВ«Промпостачсервіс» (код 22695445), ТОВ «АКБ Маркет» (код 42260144), ТОВТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ), а також пов`язаними платниками всередині ФПГ, що дозволяє їм незаконно сформувати податковий кредит з податку на додану вартість та валові витрати та призводить до заниження сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на суму, яка в сім тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто в особливо великих розмірах.

В ході проведених слідчих заходів встановлено, що службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон», реалізуючи єдиний злочинний умисел, протягом 2018р.2019р., здійснено безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ за рахунок проведення «безтоварних» фінансово-господарських операцій по придбанню ТМЦ (автогуми та автодисків, автозапчастин для легкових авто, фанери та ДСП) від підприємств-торгівців податковим кредитом та готівковими коштами(які в подальшому на території України та на експорт не реалізовувались), що призвело до завищення від`ємного значення з ПДВ за 2018р. 2019р. та ухилення від сплати податку на прибуток підприємств до бюджету.

За результатами проведеного аналізу фінансово господарської діяльності підприємств, що здійснюють імпортні операції ТМЦ на митну територію України встановлено, що на території Дніпропетровської області діє низка підприємств, яка займаються ввезенням на митну територію України сільськогосподарської техніки та складових запчастин до них за цінами, що у 2-4 рази нижче середньо ринкових.

Так, ТОВ Компанія«Альбіон» (код35396734)є офіційним дистриб`ютором техніки Great Plains, Deutz Fahr, Apache, Kello Bilt та оригінальних запчастин до них.

З метою вирівнювання ціни на внутрішньому ринку України та мінімізації сплати податків до бюджету службовими особами ТОВ Компанія«Альбіон» (код35396734)використовується схема «придбання» податкового кредиту від «підприємств - торгівців» податковим кредитом. Факт «придбання» податкового кредиту підтверджується тими обставинами, що підприємство здійснює придбання різноманітного виду ТМЦ (автогуми для легкових автомобілів, АКБ, автозапчастин для легкових та вантажних автомобілів, фанери, ДСП, паперу у рулонах, електроінструменту та іншого), які не реалізовуються в подальшому на інші СПД, як на території України, так і на експорт, та не можуть бути використані у власних господарських потребах у зв`язку з тим, що вищезазначеним платником податків здійснюється лише реалізація на торгівельних площадках та павільйонах сільгосптехніки та комплектуючих запчастин до них.

В ході досудового слідства отримано інформацію, про те що ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), використовує в своїй діяльності реквізити та господарські документи по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами»,до якихвходять: ТОВ«Інтергума-2010» (код 37287709), ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680), ТОВ«Уніплит» (код 30905968), ТОВ «Степмаркет» (код 40134063), ТОВ«Промпостачсервіс» (код 22695445), ТОВ «АКБ Маркет» (код 42260144), ТОВТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ).

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності вищезазначених підприємств задіяних у протиправній діяльності встановлено, що у деяких із них відсутні фізичні, технічні та технологічні можливості до вчинення задекларованих господарських операцій, відсутні основні фонди та кваліфікований персонал. Функціонування вказаних підприємств спрямоване лише на формування штучного податкового кредиту і завищення валових витрат та надання послуг підприємствам реального сектору економіки в мінімізації податкових зобов`язань.

Крім того встановлено, що ТОВ Компанія «Альбіон», ТОВ ТК «Агроспейс» та ТОВ ТК «Астерра» подають до податкових органів податкову звітність з однакових IP адрес, мають відкритті розрахункові рахунки в однакових банківських установах, здійснюють «придбання» податкового кредиту з ПДВ та формують валові витрати з податку на прибуток підприємств від однакових підприємств-торгівців податковим кредитом та з однаковими ТМЦ, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

05.04.2021 року на ТОВКомпанія «Альбіон» проведено виїмку документів підприємством надані документи щодо придбання ТМЦ з наданням договорів, видаткових накладних, ТТН, оборотна-сальдові відомості, реєстри реалізації придбаних ТМЦ у вищезазначених підприємств та реєстри списання автозапчастин для власних потреб протягом листопада 2019 грудня 2020,так-якпідприємство ТОВКомпанія «Альбіон»має увласності біля70легкових автотранспортнихзасобів.В подальшому проведено аналіз вилучених документів, за результати якого встановлено, що підприємством здійснено придбання ТМЦ (автогуми, автозапчастин для легкових автомобілів, автодисків, АКБ та ін. товарів), зазначені ТМЦ використовувались для власних нужд підприємства, але відповідно до отриманих документів встановлено, що придбаний товар для автотранспорту використовувався дуже часто ніж граничний термін їх експлуатації, тобто майже щомісячно змінювалось моторне мастило, автогума, АКБ та інші запчастини на одному і тому самому авто, що свідчить про формальне списання відсутніх товарів на підприємстві.

Також відповідно до отриманих документів встановлено, що під час придбання автогуми, АКБ здійснювалось їх транспортування вантажними транспортними засобами, відповідно до наданих ТТН, на яких один водій здійснював перевезення вантажу з однієї області в іншу декілька суток поспіль, також для перевезення автогуми, використовувались авто (рефрижератори, ізотермічні фургони) які передбачені для перевезення продуктів харчування. В ТТН зазначена адреса розвантаження місто Покровськ, Донецької області мікрорайон «Шахтарський» и все, тобто розвантаження здійснювалось в невідомому місці.

Також, відповідно до отриманих документів встановлено, що придбаний товар підприємством ТОВ Компанія «Альбіон» в подальшому нікуди не реалізовувався тобто перебуває на зберіганні у підприємства.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій зазначеними суб`єктами господарювання, достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні, виявлення та вилучення документів та інших носіїв інформації, в яких зафіксовані відомості про фінансово господарську діяльність вказаних суб`єктів підприємницької діяльності.

В ході досудового розслідування отримано інформацію, про те що вищезазначені особи, взаємодіяли із ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 , перебуває на обліку ГУ ДПС у Харківській області), та іншими учасниками задіяними в злочинній діяльності, достовірно знаючи про неправомірність своїх дій, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно небезпечних наслідків використовують у своїй діяльності приміщення де ймовірно зберігають печатки «сумнівних» підприємств, фінансово-господарські та бухгалтерські документи, комп`ютерна техніка, чорна бухгалтерія, ТТН, облікові документи та інші знаряддя злочинної діяльності, використовуючи приміщення розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, в ході досудового розслідування, виникла необхідність в отриманні фактичних даних, щодо деталей придбання та реалізації вищезазначеними підприємствами на території Дніпропетровської області та інших областей шляхом використання в своїй діяльності реквізитів та господарських документів по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами», що призводить до мінімізації ними податкових зобов`язань, які підлягають сплаті до бюджету з використанням підроблених бухгалтерських документів, в результаті чого своїми умисними злочинними діями завдаються збитки державному бюджету України в особливо великих розмірах.

В ході проведених слідчих (розшукових) заходів встановлено адресу розташування офісного (складського) приміщення, в якому ведеться фінансово-господарська діяльність, та можуть зберігатися первинні фінансово-господарські документи ТОВКомпанія «Альбіон»(код35396734)по взаємовідносинам із ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ) які містять реальні фактичні данні щодо об`ємів продажу, поставки, а саме: АДРЕСА_1 .

Таким чином, згідно наявних у матеріалах кримінального провадження доказів, у органу досудового розслідування є підстави вважати, що документи й предмети, що свідчать про фінансово-господарську діяльність ТОВ Компанія «Альбіон», а саме: договори (угоди) купівлі-продажу (додатки), специфікації, документи які свідчать про вартість ТМЦ (робіт, послуг), договори на перевезення вантажів, накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі ТМЦ (виконання робіт, надання послуг), товарна транспортні накладні, документи щодо зберігання ТМЦ їх облік та інші первинні (господарські) документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, дані складського обліку, комп`ютерної техніки (ноутбуків, нетбуків та ін.), серверів та флеш -накопичувачів наяких готувалисьта зберігалисьпервинні бухгалтерські документи зазначених підприємств, в тому числі журнали ордери, зворотно-сальдові відомості, картки бухгалтерського обліку по рахункам 28, 79, 281, 361, 631, 902 та іншим рахункам, програми 1С; печаток та бланків з відбитками печаток зазначених контрагентів та інших підприємств задіяних у злочинній схемі; чорнових записів; блокнотів та записних книжок; мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, SIM- карток, карт накопичення пам`яті, модемів, а також речі, предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження, перебувають за місцем розташування офісного (складського, виставного майданчику) приміщення за адресою: м. Харків, пр. Московський, буд. 129А.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 247501969 від 10.03.2021 відомості про право власності на приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Згідно із ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Пунктом 15 ч.1 ст. 7 КПК України встановлено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно дост. 30 Конституції Україникожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950р. кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

В судовому засіданні встановлено, що клопотання слідчого про проведення обшуку відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

У клопотанні слідчого ставиться питання про про надання дозволу на обшук у приміщенні/території (склади, офіси, адмін. будівлі, та інші приміщення, будівлі на території) за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності, бухгалтерського обліку та податкової звітності, за період з 01.01.2018 року по 01.01.2021, щодо взаємовідносин ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ) із підприємством ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), ТОВТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), та іншими підприємствами, в тому числі - договори (угоди) купівлі-продажу (додатки), специфікації, документи які свідчать про вартість ТМЦ (робіт, послуг), договори на перевезення вантажів, накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі ТМЦ (виконання робіт, надання послуг), товарна транспортні накладні, документи щодо зберігання ТМЦ їх облік та інші первинні (господарські) документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, дані складського обліку, комп`ютерної техніки (ноутбуків, нетбуків та ін.), серверів та флеш - накопичувачів на яких готувались та зберігались первинні бухгалтерські документи зазначених підприємств, в тому числі журнали ордери, зворотно-сальдові відомості, картки бухгалтерського обліку по рахункам 28, 79, 281, 361, 631, 902 та іншим рахункам, програми 1С; печаток та бланків з відбитками печаток зазначених контрагентів та інших підприємств задіяних у злочинній схемі; чорнових записів; блокнотів та записних книжок; мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, SIM- карток, карт накопичення пам`яті, модемів, а також речі, предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження №32020040000000029.

Підставами для проведення обшуку є наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення та майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ст. 234 КПК України, фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. Матеріалами кримінального провадження №32020040000000029 підтверджується, що є достатні підстави вважати, що первинні документи, що свідчать про фінансово-господарську діяльність вище зазначених підприємств, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться за вказаною адресою.

За встановлених обставин, на думку слідчого судді, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, оскільки отримання тимчасового доступу до документів, предметів, речей та засобів може не дати результатів з огляду на специфіку цієї слідчої дії, яка не дозволяє запобігти знищенню документів зацікавленою особою.

Вирішуючи питання пропорційності втручання у володіння, суд враховує що втручання у виді обшуку однозначно є доволі серйозним втручанням, однак тяжкість злочину який розслідується, суспільний інтерес у об`єктивному завершені досудового слідства та інтереси слідства пов`язані з запобіганням знищенню документів, предметів, речей та засобів свідчать про те, що таке втручання буде пропорційним заходом.

Слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї слідчої розшукової дії - проведення обшуку, і потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою ефективної можливості отримання речей і документів, які можуть бути використані для встановлення обставин кримінального провадження під час досудового розслідування та в подальшому в ході судового розгляду.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Водночас, в задоволенні клопотання про надання дозволу на відшукання «речей, предметів й документів, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження №32020040000000029» слід відмовити, оскільки ці речі не конкретизовані.

Слідчий суддя звертає увагу органу досудового слідства, що у клопотанні має бути зазначені індивідуальні або родові ознаки речей та документів, які планується відшукати в ході проведення обшуку, в клопотанні не зазначено які інші речі, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, потрібно відшукати.

Також слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення «мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, SIM- карток, карт накопичення пам`яті, модемів», не підлягає задоволенню, оскільки слідчим не обґрунтовано та конкретизовано клопотання в цій частині.

Слідчий, прокурор не позбавлений можливості при проведенні обшуку самостійно вилучити майно та в подальшому звернутися до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, якщо слідчий суддя встановить, що є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ч. 2ст. 167 КПК України.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 07.07.2007 року по справі Смирнов проти Росії вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення окрім документів, що мають відношення до справи, деяких особистих речей. Європейський суд з прав людини визначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушеннямст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аналогічна позиція Європейського суду з прав людини міститься в рішенні від 15.07.2003 року № 33400/96 по справі Ернст та інші проти Бельгії, де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчі були наділені широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними меті розслідування. Європейський суд з прав людини дійшов висновку про порушення пункту 8Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Разом зцим слідзвернути увагуна висновкиКасаційного кримінальногосуду Верховного Суду, викладені ним в постанові від 17 лютого 2021 року по справі № 263/10353/16-к.

Так, приписи ст. 235 КПК України не зобов`язують слідчого суддю в ухвалі зазначати прокурора чи слідчого, який буде проводити обшук, натомість зазначена ухвала має містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук. Тобто, процесуальний закон зобов`язує слідчого суддю встановити, що клопотання надійшло від уповноваженої особи - прокурора, включеного до групи прокурорів, або слідчого, якому доручено здійснювати розслідування, в порядку статей 37, 39, 216 КПК України. Судовий контроль під час розгляду клопотання про проведення обшуку здійснюється з метою забезпечення права на недоторканність житла чи іншого володіння особи. Водночас, зміст норм цього Кодексу не дає підстав для твердження про те, що до повноважень слідчого судді належать, крім здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (п. 18 ст. 3 КПК України), ще й інші, віднесені до повноважень прокурора та слідчого з організації досудового розслідування.

Із системного тлумачення статей 36, 40, 235, 236 КПК України не вбачається, що до компетенції слідчого судді належить визначення як конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію, так й інших осіб, що будуть брати участь у проведенні обшуку (понятих, працівників оперативного підрозділу, спеціалістів та ін.). Питання про дотримання вимог КПК прокурором або слідчим щодо належного використання повноважень здійснювати обшук, залучення понятих, спеціалістів, працівників оперативного підрозділу, підозрюваного, захисника, інших учасників провадження вирішуються на етапі судового провадження (п. 24 ст. 3 КПК України), а не провадження у слідчого судді, і за умови надання суду протоколу обшуку як доказу винуватості у вчиненні злочину.

Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Виходячи з наведеного, слідчим суддею встановлено, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку подане і погоджено належними суб`єктами кримінального провадження, відомості про яких містяться у витягу з ЄРДР, в постанові про визначення слідчих та в постанові про визначення групи прокурорів, які здійснюватимуть досудове розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів по даному кримінальному провадженню із залученням оперативних співробітників податкової міліції, уповноважених діяти за дорученням слідчого/прокурора дозвіл напроведення обшукуу приміщенні/території(склади,офіси,адмін.будівлі,та іншіприміщення,будівлі натериторії)за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності, бухгалтерського обліку та податкової звітності, за період з 01.01.2018 року по 01.01.2021, щодо взаємовідносин ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ) із підприємством ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), ТОВТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), та іншими підприємствами, в тому числі - договори (угоди) купівлі-продажу (додатки), специфікації, документи які свідчать про вартість ТМЦ (робіт, послуг), договори на перевезення вантажів, накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі ТМЦ (виконання робіт, надання послуг), товарна транспортні накладні, документи щодо зберігання ТМЦ їх облік та інші первинні (господарські) документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, дані складського обліку, комп`ютерної техніки (ноутбуків, нетбуків та ін.), серверів та флеш - накопичувачів на яких готувались та зберігались первинні бухгалтерські документи зазначених підприємств, в тому числі журнали ордери, зворотно-сальдові відомості, картки бухгалтерського обліку по рахункам 28, 79, 281, 361, 631, 902 та іншим рахункам, програми 1С; печаток та бланків з відбитками печаток зазначених контрагентів та інших підприємств задіяних у злочинній схемі; чорнових записів; блокнотів та записних книжок.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали 1 місяць з дня її постановлення, а саме до 02.07.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Зобов`язати слідчого або прокурора у цьому кримінальному провадженні повідомити слідчого суддю Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська про виконання цієї ухвали.

Повний текст ухвали проголошений 03.06.2021 року о 08-30 год.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення02.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97407285
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —201/5400/21

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні