Ухвала
від 07.06.2021 по справі 440/5692/21
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

07 червня 2021 рокум. ПолтаваСправа № 440/5692/21

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Канигіна Т.С., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Великобагачанської селищної ради про визнання неправомірними рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

02.06.2021 ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Великобагачанської селищної ради визнання неправомірними рішення та зобов`язання вчинити певні дії, а саме просить:

- визнати неправомірною відмову Великобагачанської селищної ради в наданні інформації відповідно до частини другої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", яка оформлена листом №564/03-05 від 18.03.2021;

- відповідно до статті 23 Закону України "Про доступ до публічної інформації" зобов`язати Великобагачанську селищну раду надати повну відповідь на запит позивача від 16.03.2021;

- відповідно до частини другої статті 24 Закону України "Про доступ до публічної інформації" відшкодувати позивачу відповідачем моральну шкоду в розмірі 1000,00 грн;

- відповідно до частини сьомої статті 118 Земельного Кодексу України визнати недійсним рішення Великобагачанської селищної ради восьмої сесії восьмого скликання від 27.04.2021 про відмову гр. ОСОБА_1 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за межами села Довгалівка на території Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області;

- зобов`язати Великобагачанську селищну раду надати дозвіл на клопотання ОСОБА_1 від 20.03.2021 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5320255100:00:008:1363 у власність орієнтовною площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за межами села Довгалівка на території Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 03.06.2021 у справі №440/5692/21 заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову повернуто заявнику без розгляду.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення позовної заяви, зважаючи на наступне.

Згідно з пунктом 6 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява повертається позивачеві, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 172 цього Кодексу).

Частиною першою статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

За своїм процесуальним призначенням інститут об`єднання позовних вимог забезпечує правильність і одностайність розгляду та вирішення окремих позовних вимог, які можуть бути розглянуті як самостійні справи, але об`єднуються однорідністю вимог, тобто вимог, які випливають з одних і тих же правовідносин.

Крім того, об`єднання позовних вимог дає можливість досягти процесуальної економії, ефективніше використати процесуальні засоби для відновлення порушеного права, а також унеможливити винесення різних рішень за однакових обставин.

Отже, порушенням правила об`єднання вимог є об`єднання неоднорідних вимог, тобто таких, які не пов`язані між собою підставами виникнення або доказами, що підтверджують ці вимоги.

Так, підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що підтверджують позов, зокрема факти матеріально-правового характеру, що визначаються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, їх виникнення, зміну, припинення.

За приписами частини першої статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Предмет і підстава позову сприяють з`ясуванню наявності і характеру спірних правовідносин між сторонами, застосуванню необхідного способу захисту права, визначенню кола доказів, необхідних для підтвердження наявності конкретного права позивача та об`єктивного обов`язку відповідача.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивачем оскаржуються дії Великобагачанської селищної ради щодо: відмови у наданні інформації відповідно до частини другої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", яка оформлена листом №564/03-05 від 18.03.2021; відшкодування відповідачем моральної шкоди у розмірі 1000,00 грн; а також щодо прийняття рішення Великобагачанської селищної ради восьмої сесії восьмого скликання від 27.04.2021 про відмову гр. ОСОБА_1 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за межами села Довгалівка на території Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області.

Фактично позовні вимоги позивача заявлені до одного відповідача, проте, не є взаємопов`язаними та у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України підлягають розгляду за правилами різних проваджень, для здійснення яких передбачено відмінні строки розгляду справ.

Таким чином, за поданою позовною заявою фактично підлягають вирішенню два окремих спори - одного суб`єкта звернення до одного відповідача, при цьому, підставами виникнення спірних правовідносин сторін є різні звернення позивача, на які відповідачем надано різні відповіді/вчинено різні дії.

Проаналізувавши викладене, суд дійшов висновку, що сумісний розгляд об`єднаних позивачем позовних вимог є неприпустимим.

Підстав для застосування положень статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України судом не встановлено.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для повернення позовної заяви ініціатору звернення.

На підставі викладеного, керуючись статтями 169, 172, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Повернути позовну заяву ОСОБА_1 до Великобагачанської селищної ради про визнання неправомірними рішення та зобов`язання вчинити певні дії позивачеві.

Роз`яснити позивачеві, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію ухвали направити особі, яка її подала, разом із позовною заявою та доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Т.С. Канигіна

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.06.2021
Оприлюднено08.06.2021
Номер документу97457716
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/5692/21

Ухвала від 28.08.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 07.06.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

Ухвала від 03.06.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Т.С. Канигіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні