Постанова
від 02.06.2021 по справі 317/507/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 02.06.2021 Справа № 317/507/19

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний № 317/507/19 Головуючий у 1 інстанції

№ провадження 22-ц/807/2046/21 Нікітін В.В.

Доповідач: Бєлка В.Ю.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2021 року м. Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого: Бєлки В.Ю.

Суддів: Дашковської А.В.

Онищенка Е.А.

За участю секретаря: Книш С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою представника Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області - Литвиненко Жанни Миколаївни на рішення Запорізького району Запорізької області від 02 березня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: Запорізька районна державна адміністрації Запорізької області, про визнання незаконним і скасування рішення органу місцевого самоврядування та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: Запорізька районна державна адміністрації Запорізької області, про визнання незаконним і скасування рішення органу місцевого самоврядування та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, посилаючись на те, що рішенням Володимирівської сільської ради Запорізького району Запорізької області від 25 грудня 2008 року № 08, яким затверджено технічну документацію із землеустрою щодо надання в оренду земельної ділянки площею 1 гектар для будівництва та функціонування промислово-торгівельного центру.

Ділянка має кадастровий номер 2322181600:02:002:0461 та розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Цим же рішенням ділянку передано позивачу в оренду строком на 49 років.

Згідно з довідкою державної статистичної звітності, вказана земельна ділянка знаходиться поза межами населеного пункту, а згідно до витягу з Державного земельного кадастру - відноситься до земель державної власності.

Зазначає, що 15 січня 2009 року між нею та Володимирівською сільською радою Запорізького району Запорізької області укладено договір оренди зазначеної земельної ділянки з визначенням розміру орендної плати та інших, суттєвих умов договору оренди. За договором орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне користування земельну ділянку для будівництва та обслуговування промислово-торгівельного центру розташовану за адресою: АДРЕСА_1 . Загальна площа земельної ділянки становить 1,0000 га, кадастровий номер 2322181600:02:002:0461.

Договором встановлена орендна плата у розмірі 19 461,46 грн. за календарний рік, розмір орендної плати за місяць становить 1 621,79 грн.

Вказує, що оскільки відповідно до положень статті 122 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент прийняття оскаржуваного рішення) правом розпорядження землями державної власності були наділені районні державні адміністрації, а органи місцевого самоврядування мали право розпорядження лише землями комунальної власності і не мали такого права щодо земель державної власності, договір оренди земельної ділянки прийнято з порушенням норм Земельного кодексу України, з метою виконання рішення органу місцевого самоврядування, є незаконним, тому цей договір є недійсним з моменту його укладення.

Посилаючись на зазначені обставини просила суд визнати незаконним і скасувати рішення Володимирівської сільської ради Запорізького району Запорізької області від 25 грудня 2008 року № 08; визнати недійсним договір оренди земельної ділянки укладений між Володимирівською сільської радою Запорізького району Запорізької області та ОСОБА_1 від 15.01.2009 року посвідченого приватним нотаріусом Запорізького районного нотаріального округу Запорізької області Карташовою Т.М., зареєстрованого в реєстрі за № 163 з дати укладення 15 січня 2009 року та стягнути судові витрати по справі.

Ухвалою Запорізького районного суду Запорізької області від ь24 травня 2019 року замінено відповідача з Володимирівської сільської ради Запорізького району Запорізької області на правонаступника Широківську сільську раду Запорізького району Запорізької області.

Рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 02 березня 2021 року позов задоволено.

Визнано незаконним та скасовано рішення Володимирівської сільської ради Запорізького району Запорізької області від 25 грудня 2008 року № 08.

Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки між Володимирівською сільською радою Запорізького району Запорізької області та ОСОБА_1 від 15 січня 2009 року, посвідчений приватним нотаріусом Запорізького районного нотаріального округу Запорізької області Карташовою Т.М., зареєстрований в реєстрі за № 163 з дати його укладення - з 15 січня 2009 року.

Стягнуто з Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області на користь ОСОБА_1 1 536 грн. 80 коп. судового збору.

У апеляційній скарзі представник Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області - Литвиненко Ж.М. зазначає, що рішення суду постановлено з порушенням норм матеріального і процесуального права. Апеляційну скаргу мотивує тим, що судом неповно з`ясовані обставини, що мають значення для справи. Судом не з`ясовано і не зазначено в рішенні суду чи порушено право або охоронюваний законом інтерес позивача, за захистом якого вона звернулась до суду. Суд дійшов помилкового висновку щодо поновлення позивачу пропущеного строку позовної давності. Залишилось поза увагою, що укладаючи договір оренди сторонами були узгоджені всі істотні умови для даного виду правочину. Просить скасувати рішення суду та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволені позову.

На зазначену апеляційну скаргу ОСОБА_1 подала відзив за змістом якого окрім викладення обставин справи повністю підтримує висновки суду першої інстанції. Також зазначє, що оскільки на момент прийняття відповідачем оспорюваного рішення, земельна ділянка знаходилась за межами селища Сонячне, Володимирівська сільська рада Запорізького району Запорізької області перевищила свої повноваження при розпорядженні цією земельною ділянкою. Просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Вислухавши доповідь судді, пояснення осіб, що з`явилися, вивчивши апеляційну скаргу та матеріали справи, колегія вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Розглядаючи спір, судова колегія вважає, що районний суд повно і всебічно дослідив і оцінив обставини по справі, надані сторонами докази, правильно визначив юридичну природу спірних правовідносин і закон їх регулює.

Судом встановлено і підтверджено матеріалами справи, що рішенням Володимирівської сільської ради Запорізького району Запорізької області № 08 від 25 грудня 2008 року було затверджено технічну документацію із землеустрою щодо надання в оренду земельної ділянки площею 1,0000 га (забудовані землі) для будівництва та функціонування промислово-торгівельного центру за адресою: АДРЕСА_1 та передано вказану ділянку в оренду ОСОБА_1 строком на 49 років з визначенням орендної плати в розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки за календарний рік.

Вказане рішення реалізовано укладенням між Володимирівською сільською радою Запорізького району Запорізької області договору оренди землі від 15 січня 2009 року, предметом якого є оренда земельної ділянки з кадастровим номером 2322181600:02:002:0641.

Згідно довідки державної статистичної звітності ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області за № 0-8-0.181-681/177-17 від 28 грудня 2017 року, земельна ділянка з кадастровим номером 2322181600:02:002:0641 розташована за межами населеного пункту.

Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку встановлено, що земельна ділянка площею 1,000 га з кадастровим номером 2322181600:02:002:0641 перебуває у державній власності.

У відповідності до приписів ч. 1 ст. 122 Земельного кодексу України (в редакції від 14 жовтня 2008 року, яка діяла на час прийняття оскаржуваного рішення сільської ради та на час укладення оскаржуваного договору оренди) сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Згідно до п. в ч. 3 ст. 122 Земельного кодексу України (в редакції від 14 жовтня 2008 року) районні державні адміністрації на їх території передають земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для усіх потреб та за межами населених пунктів для, зокрема, будівництва підприємств торгівлі.

Аналізуючи зазначені норми слід дійти висновку, що станом на момент прийняття оскаржуваних рішення та договору правом розпорядження (в тому числі й шляхом передання в оренду) земельними ділянками, які знаходяться поза межами населеного пункту та земельними ділянками, які перебувають в державній власності, були наділені виключно районні державні адміністрації. Органи місцевого самоврядування на той час не мали права розпорядження земельними ділянками державної власності та не мали права розпорядження земельними ділянками, які розташовані поза межами відповідних населених пунктів.

Доводи відповідача про те, що Володимирівська сільська рада Запорізького району Запорізької області на час прийняття оскаржуваного рішення та укладення оскаржуваного договору, мала право передання ОСОБА_1 земельної ділянки з кадастровим номером 2322181600:02:002:0641, оскільки в Державному земельному кадастрі вона зазначена власником цієї ділянки, обґрунтовано суд першої інстанції вважав помилковими, так як вказана обставина, відповідно до приписів Земельного кодексу України, дає Володимирівській сільській раді лише право користування цією земельною ділянкою і не дає права розпорядження нею шляхом передання в оренду.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З урахуванням викладеного висновок суду першої інстанції про те, що оскаржуване рішення було прийнято Володимирівською сільською радою Запорізького району Запорізької області поза межами встановлених законом повноважень органу місцевого самоврядування щодо розпорядження земельними ділянками, тому позовні вимоги в частині визнання незаконним та скасування оскаржуваного рішення № 08 від 25 грудня 2008 року є обґрунтованими.

Щодо позовних вимог про визнання недійсним та скасування договору оренди від 15 січня 2009 року, суд дійшов також обґрунтованого висновку про їх задоволення. оскільки оскаржуваний договір було укладено на виконання рішення Володимирівської сільської ради Запорізького району Запорізької області № 08 від 25 грудня 2008 року, яке визнано незаконним та скасовано.

Судом також встановлено, що ОСОБА_1 дізналась про те, що земельна ділянка, передана їй в оренду, розташована поза межами населеного пункту та перебуває в державній власності після 28 грудня 2017 року, коли вона отримала відповідний лист з ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області. Будь-яких доказів на спростування цієї обставини в матеріалах справи не міститься.

Таким чином, підстави для застосування позовної давності в даній справі відсутні, оскільки Цивільним кодексом України чітко встановлений момент початку перебігу такого строку - з дня, коли особа довідалася або могла довідатись про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Докази та обставини, на які посилається скаржник в апеляційній скарзі, стосовно істотних умов договору та строків позовної давності, були предметом дослідження судом першої інстанції та додаткового правового аналізу не потребують, оскільки при їх дослідженні та встановленні судом були дотримані норми матеріального і процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції, обґрунтовано викладених в мотивувальній частині оскаржуваного рішення.

Таким чином, судова колегія вважає, що доводи апеляційної скарги суттєвими не являються і не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи.

Керуючись ст. ст. 374, 375, 382, 383 ЦПК України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу представника Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області - Литвиненко Жанни Миколаївни залишити без задоволення.

Рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 02 березня 2021 року по цій справі залишити без змін.

Дата складання повної постанови 07 червня 2021 року.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Головуючий: В.Ю. Бєлка

Судді: А.В. Дашковська

Е.А. Онищенко

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення02.06.2021
Оприлюднено08.06.2021
Номер документу97465520
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —317/507/19

Постанова від 02.06.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Постанова від 02.06.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Бєлка В. Ю.

Рішення від 09.03.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Рішення від 02.03.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Нікітін В. В.

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Маловічко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні