Постанова
від 27.05.2021 по справі 466/4514/19
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 466/4514/19 Головуючий у 1 інстанції: Едер П.Т.

Провадження № 22-ц/811/702/20 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

Категорія: 80

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Шандри М.М.

за участі секретаря: Сеньків Х.І.,

з участю представника КНП ЛОР Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф - Бойко Г.В., ОСОБА_2 та її представника ОСОБА_1 , розглянувши в м.Львові у порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за апеляційною скаргою Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на рішення Шевченківського районного суду м.Львова від 20 січня 2020 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф , третя особа на стороні відповідача ОСОБА_3 про стягнення заробітної плати,-

ВСТАНОВИЛА:

У травні 2019 року ОСОБА_2 звернулася до Шевченківського районного суду м. Львова з позовом до Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф , третя особа на стороні відповідача ОСОБА_3 про стягнення заробітної плати.

В обґрунтування позову зазначала, що її трудовий стаж з 15 жовтня 1977 року по день пред`явлення позову, тобто 31 травня 2019 року, складає 41 рік 7 місяців 17 днів; стаж безперервної роботи на виїзній бригаді швидкої медичної допомоги більше 7 (семи) років: у період з 15 жовтня 1977 року по 01 грудня 2012 року: 35 років 1 місяць 17 днів.

Пунктом 8.2 Колективного договору розділу 5 Оплата праці укладеного між адміністрацією та трудовим колективом Комунального підприємства Львівська станція швидкої медичної допомоги на 2010 - 2013, затвердженого конференцією трудового колективу 11 березня 2010 року і зареєстрованого департаментом економічної політики Львівської міської ради 12 квітня 2010 року за реєстровим номером 95 встановлено: Надбавка за тривалість безперервної роботи на виїзній бригаді та роботу у нічний час; Надбавка за безперервний стаж роботи до 60 % окладу (від 3 - 5 років - 20%; від 5 - 7 років - 40 %; більше 7 років - 60 %) .

04 червня 2018 року наказом генерального директора Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ОСОБА_3 за № 424-к Про призупинення виплати надбавки у зв`язку з проведенням перевірки з 12 лютого 2018 року Західним офісом Держаудитслужби України та на виконання пункту 4.1.12 наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров`я України від 05.10.2005 року за № 308/519 Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров`я та установ соціального захисту населення призупинено з лютого 2018 року виплату їй надбавки за тривалість безперервної роботи як лікареві для надання консультацій по телефону оперативно-диспетчерського відділу Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф .

Виплату їй оспорюваної надбавки відповідач відновив з квітня 2019 року.

Невиплата надбавки за тривалість безперервної роботи в період з лютого 2018 року по березень 2019 року є порушенням її прав на оплату праці, а також зміною істотних умов трудового договору без її згоди.

У зв`язку з наведеним, просила позов задовольнити та стягнути з Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в її користь грошові кошти в сумі: 34249,80 грн. в частині протиправно невиплаченої відповідачем надбавки за тривалість безперервної роботи за період з лютого 2018 року по березень 2019 року; фактичні витрати ОСОБА_2 на професійну правову допомогу по захисту права на заробітну плату; судові витрати покласти на Комунальний заклад Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ; покласти на ОСОБА_3 обов`язок відшкодувати шкоду, заподіяну Комунальному закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф .

Рішенням Шевченківського районного суду м.Львова від 20 січня 2020 року позов задоволено.

Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на користь ОСОБА_2 грошові кошти в сумі: 34249,80 грн. (тридцять чотири тисячі двісті сорок дев`ять гривень 80 копійок) невиплаченої надбавки за тривалість безперервної роботи за період з лютого 2018 року по березень 2019 року.

Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на користь ОСОБА_2 витрати на професійну правову допомогу в розмірі 8300, 00 грн. (вісім тисяч триста гривень 00 копійок).

Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в дохід держави судовий збір в розмірі 2102, 00 грн ( дві тисячі сто дві гривні, 00 копійок).

Рішення суду оскаржило Комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф .

В апеляційній скарзі зазначає, що вважає рішення незаконним, необґрунтованим та таким, що ухвалене з неправильним застосуванням норм матеріального права. Звертає увагу суду, що згідно записів в трудовій книжці позивач не обіймала посаду, яка б давала право на отримання надбавки, передбаченої положенням спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров`я України від 05 жовтня 2005 року №308/519 Про впорядкування умов оплати праці працівниками закладів охорони та установ соціального захисту населення умовам якого мав відповідати колективний договір.

Стверджує, що надбавка проводиться виключно лікарям виїзних бригад за тривалість безперервної роботи, а позивачка займала посаду Лікаря з медицини невідкладних станів(для надання консультацій по телефону). Підставою для винесення наказу №424-к від 04.06.2018 року був акт ревізії в якому було зазначено про необхідність дотримання виконання наказу Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства охорони здоров`я від 05.10.2005 року №308/519 Про впорядкування умов праці працівникам закладів охорони здоров`я та установ соціального захисту населення . Стверджує, що позивач не довела обставини на які посилалась у позовній заяві, тому просить рішення суду скасувати та ухвалити нове,яким у задоволенні позову відмовити.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника КНП ЛОР Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф - Бойко Г.В. на підтримання вимог апеляційної скарги, пояснення ОСОБА_2 та її представника ОСОБА_1 на її заперечення, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного у межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, а рішення Шевченківського районного суду м.Львова від 20 січня 2020 року скасуванню на підставі пп. 1-3 ч. 1 ст. 376 ЦПК України з ухваленням нового рішення по справі.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що Колективним договором встановлено: Надбавку за тривалість безперервної роботи на виїзній бригаді та роботу у нічний час; надбавку за безперервний стаж роботи до 60 % окладу (від 3 - 5 років - 20%, від 5 - 7 років - 40 %, більше 7 років - 60 %) , та/або Додатком № 11-а вказаного Колективного договору, встановлений Перелік посад працівників, за якими зберігаються надбавки за безперервний стаж роботи при переході з виїзної бригади в центральну диспетчерську. Цим Переліком передбачено наступні посади: Завідувач центральною диспетчерською, Старший лікар зміни, Лікар медицини невідкладних станів з надання консультацій по телефону Довіри , Фельдшер (медсестра) з прийому викликів та передачі їх виїзним бригадам. Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що доводи позивача про порушення її прав на оплату праці є обґрунтованими.

З таким висновком суду колегія суддів погодитися не може з наступних підстав.

Судом встановлено такі обставини.

ОСОБА_2 перебуває у трудових відносинах з Комунальним закладом Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на посаді лікаря з медицини невідкладних станів оперативно-диспетчерського відділу, що підтверджується трудовою книжкою, копія якої долучена до матеріалів справи (а. с. 20-23).

Рішенням Львівської обласної ради ІІІ сесії VII скликання № 174 від 31 травня 2016 року Про реорганізацію служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області із змінами, внесеними рішенням Львівської обласної ради ІV сесії VII скликання № 208 від 13 вересня 2016 року Про внесення змін та доповнень до рішення Львівської обласної ради від 31.05.2016 №174 Про реорганізацію служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області припинено КП ЛОР Львівська станція швидкої медичної допомоги і КЗ ЛОР Дрогобицька станція швидкої медичної допомоги шляхом приєднання до КЗ ЛОР Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (а. с. 24-25, 26-28).

Колективний договір між адміністрацією та трудовим колективом Комунального підприємства Львівська станція швидкої медичної допомоги на 2010 - 2013 роки, затверджений конференцією трудового колективу 11 березня 2010 року і зареєстрований департаментом економічної політики Львівської міської ради 12 квітня 2010 року за реєстровим номером 95.

Додатком № 11-а вказаного Колективного договору встановлений перелік посад працівників, за якими зберігаються надбавки за безперервний стаж роботи при переході з виїзної бригади в центральну диспетчерську. Серед таких посад, Додатком передбачена посада лікар медицини невідкладних станів з надання консультацій по телефону Довіри (а. с. 29-32).

З матеріалів справи вбачається, що наказом генерального директора Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Похмурського Володимира Васильовича від 04 червня 2018 року № 424-к Про призупинення виплати надбавки , який не оскаржувався, а відтак є чинним, у зв`язку з проведенням перевірки з 12 лютого 2018 року західного офісу Держаудитслужби та на виконання пункту 4.1.12 наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров`я України від 05.10.2005 року за № 308/519 Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров`я та установ соціального захисту населення ОСОБА_2 було призупинено з лютого 2018 року виплату надбавки за тривалість безперервної роботи, як лікареві для надання консультацій по телефону оперативно-диспетчерського відділу Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф .

Як зазначено в наказі підставою для цього наказу є Акт західного офісу Держаудитслужби від 10.05.2018 року за № 04-21/3, який, як встановлено судом, не оспорювався.

У відповідності до п. 4.1.1.6. наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров`я України від 05.10.2005 року за № 308/519 Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров`я та установ соціального захисту населення надбавка за тривалість безперервної роботи нараховується і виплачується старшим лікарям, лікарям та фахівцям з базовою та неповного вищою медичною освітою виїзних бригад, водіям та молодшим медичним сестрам бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та виїзних консультативних бригад центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

А відтак, беручи до уваги записи у трудовій книжці ОСОБА_2 , з якої вбачається, що вона не обіймала посаду, зайняття якої відповідно до п.4.1.1.6 спільного наказу дає підстави для отримання надбавки за безперервність роботи, колегія суддів вважає, що роботодавець вправі був приймати рішення щодо зупинення виплати надбавки.

Відповідно до роз`яснень постанови Пленуму Верховного Суду України (п.7,8) № 13 від 24.12.1999 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці відповідно до ст.97 КЗпП форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження й розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно в колективному договорі, а у випадку, коли його не укладено, - власником або уповноваженим ним органом за погодженням із профспілковим органом, що представляє інтереси більшості працівників, або, за його відсутності, - з іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом, з урахуванням загальних положень законодавства про оплату праці. При вирішенні спорів про виплату премій, винагороди за підсумками роботи за рік чи за вислугу років, надбавок і доплат необхідно виходити з нормативно-правових актів, якими визначено умови та розмір цих виплат .

Як на підставу для нарахування та виплати надбавки за безперервний стаж роботи, позивач покликалася на положення Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом Комунального підприємства Львівська станція швидкої медичної допомоги на 2010-2013 роки, який затверджено конференцією трудового колективу 11.03.2010 і зареєстровано Департаментом економічної політики Львівської міської ради 12.04.2010 за реєстровим номером 95.

Так, у відповідності до ст. 1 Закону України Про колективні договори і угоди колективний договір, угода укладаються на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов`язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавця. Крім цього у відповідності до ч.1 ст. 5 вказаного Закону, лише умови колективних договорів і угод, укладених відповідно до чинного законодавства, є обов`язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін які їх уклали.

Колегія суддів звертає увагу на те, що на час укладення Колективного договору № 95 був чинним та діяв спільний наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров`я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 Про впорядкування умов оплати праці працівникам закладів охорони здоров`я та установ соціального захисту населення , який передбачав, що надбавка за тривалість безперервної роботи нараховується і виплачується старшим лікарям, лікарям та фахівцям з базовою та неповного вищою медичною освітою виїзних бригад, водіям та молодшим медичним сестрам бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та виїзних консультативних бригад центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, а відтак приходить до висновку про те, що Колективний договір № 95, укладений не у відповідності до чинного законодавства.

Порушення норм законодавства під час виплати надбавки позивачці також були встановлені під час перевірки фінансово - господарської діяльності Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф , за результатами Західним офісом Державної аудиторської служби України складено Акт від 10 травня 2018 року №04-21/3, який лікувальним закладом не оскаржувався.

В Акті зазначено, що вибірковою ревізією дотримання законодавства при встановленні працівникам КЗ ЛОР ЛОЦЕМДМК посадових окладів, підвищень, надбавок та доплат, згідно тарифікаційних списків, затверджених станом на 01.01.2018 встановлено ряд порушень.

Так, пунктом 4.1.1.6 наказу № 308/519, визначено, що надбавка за тривалість безперервної роботи встановлюється старшим лікарям, лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою виїзних бригад, водіям та молодшим медичним сестрам бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та виїзних консультативних бригад у розмірі до 60% посадового окладу.

Також, п. 4.1.12. наказу № 308/519, передбачено, що за лікарями бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які перейшли на посади головних лікарів, їх заступників з числа лікарів та керівників структурних підрозділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також за працівниками з числа фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, які перейшли на посади головного (старшого) фельдшера, фельдшера (медичної сестри) з інформування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги про виклик екстреної медичної допомоги, зберігається надбавка за тривалість безперервної роботи у розмірах, що відповідають стажу роботи у бригадах екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Однак, всупереч вищенаведеному, протягом ревізійного періоду лікарям навчально-тренувального відділу ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та лікарям з надання консультацій по телефону довіри оперативно-диспетчерського відділу (зараховані до особового складу центру з Львівської станції ІІІМД з 01.06.2017), а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_2 нараховувалась надбавка за тривалість безперервної роботи.

Колегія суддів звертає увагу на те, що наказ генерального директора Комунального закладу Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф від 04 червня 2018 року № 424-к Про призупинення виплати надбавки прийнятий за результатами перевірки, з врахуванням порушень щодо оплати праці, зазначених в акті, в межах повноважень, такий не оскаржений і є чинним.

Частина 3 ст. 97 КЗпП України зобов`язує власника встановлювати конкретні розміри доплат з урахуванням вимог колективного договору, зміст якого повинен відповідати законодавству та угодам.

Даних обставин не врахував суд першої інстанції та дійшов помилкого висновку про задоволення позову.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову, а саме, стягнення з Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на користь ОСОБА_2 невиплаченої надбавки за тривалість безперервної роботи за період з лютого 2018 року по березень 2019 року.

З урахуванням вищенаведеного апеляційна скарга Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф підлягає до задоволення, рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 20 січня 2020 року скасуванню на підставі пп. 1-3 ч. 1 ст. 376 ЦПК України з ухваленням нового рішення по справі з прийняттям нового судового рішення про відмову у задоволенні позову.

Керуючись ст. 367, ст. 368, п. 2 ч. 1 ст. 374, ст.ст. 376, ст. 381, ст. 382, ст. 383, ст. 384 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф задовольнити.

Рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 20 січня 2020 року скасувати та ухвалити нове рішення.

У задоволенні позову ОСОБА_2 до Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф , третя особа на стороні відповідача ОСОБА_3 про стягнення заробітної плати - відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 07 червня 2021 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Шандра М.М.

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.05.2021
Оприлюднено08.06.2021
Номер документу97465681
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —466/4514/19

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 27.05.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 27.05.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Струс Л. Б.

Ухвала від 18.05.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Струс Л. Б.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Струс Л. Б.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Струс Л. Б.

Рішення від 24.01.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні