Ухвала
від 08.06.2021 по справі 508/267/21
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 508/267/21

Провадження № 2/508/178/21

УХВАЛА

Іменем України

"08" червня 2021 р. смт. Миколаївка

Миколаївський районний суд Одеської області

у складі:

головуючого судді: Банташ Д.С.

за участю секретаря с/з Мазарак Н.А.

представника позивача - адвоката Зятковського Т.В.

розглянувши у підготовчому засіданні у загальному провадженні в залі судових засідань в смт Миколаївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ТОВ Ліга-50 (місце реєстрації: вул. В. Карпішина, буд. № 70, смт. Миколаївка, Миколаївського району Одеської області) про захист права власності,-

встановив:

В провадженні судді Миколаївського районного суду Одеської області Банташа Д.С., перебуває цивільна справа № 508//267/21 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Ліга-50 про захист права власності.

29 квітня 2021 року суддею Миколаївського районного суду Одеської області Банташ Д.С. було відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Як вбачається з матеріалів справи, при зверненні до суду з позовом до ТОВ Ліга-50 про захист права власності, позивач ОСОБА_1 , звернулась також до суду з клопотанням про витребування доказів по справі, а саме:

-витребувати з ТОВ Ліга-50 договір оренди землі від 10.11.2016 року, укладеного між ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІГА-50 , зареєстрований 13.01.2017 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про інше речове право 18707928) з усіма додатками до нього та видаткові касові документи (відомості, видаткові касові ордери, тощо) про отримання ОСОБА_1 заробітної плати в Товаристві з обмеженою відповідальністю ЛІГА-50 за період з 2014 року по 2020 рік включно;

-витребувати з Миколаївського районного сектору УДМС в Одеській області (вулиця Карпішина, 43-Г, смт. Миколаївка, Одеська область, 67000) заяву ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання паспаорту (Форма1).

Позивач, ОСОБА_1 , у підготовче судове засідання не з`явилася, хоч про час та місце слухання справи була повідомлена належним чином.

Представник відповідача, ТОВ Ліга-50 , у судове засідання не з`явився, хоча про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Представник позивача, адвокат Зятковський Т.В., у підготовчому засіданні, просив задовольнити клопотання про витребування доказів, при цьому, вимогу про витребування видаткових касових документи (відомості, видаткові касові ордери, тощо) про отримання ОСОБА_1 заробітної плати в Товаристві з обмеженою відповідальністю ЛІГА-50 за період з 2014 року по 2020 рік включно, просив залишити без розгляду. Питання про призначення судово-почеркознавчої експертизи вирішити після отримання відповідних документів.

Вислухавши представника позивача, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України, у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребує відповідні докази.

Згідно з ч.ч. 6-8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

На підставі викладеного, для всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити частково клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Таким чином, позивачем заявлено клопотання про призначення експертизи, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

До клопотання про проведення судово - почеркознавчої експертизи не додано зразки вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки підпису позивача.

Згідно з пп. 1.2.1 п.1.2 Розділу І Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень Основними видами (підвидами) експертизи є: криміналістична, зокрема почеркознавча.

Підпунктом 1.1 п. 1 Розділу І Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) і підпису. Цією експертизою вирішуються і деякі неідентифікаційні завдання (установлення факту виконання рукопису під впливом будь-яких (природних, штучних) збиваючих факторів; у незвичних умовах або в незвичайному стані виконавця, навмисно зміненим почерком, з наслідуванням почерку іншої особи; визначення статі виконавця, а також належності його до певної групи за віком тощо).

Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Відповідно до п.п. 1.3 п.1 Розділу І Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження в справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи, або виконані після відкриття провадження у справі, але не в зв`язку з її обставинами; експериментальні зразки почерку - це такі, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням даної експертизи.

Згідно пп.1.9 п.1 Розділу І Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, якщо необхідно встановити, чи виконаний підпис від імені певної особи іншою особою, надаються вільні та експериментальні зразки почерку та підписів обох осіб. При цьому додатково відбираються експериментальні зразки почерку передбачуваного виконавця не менше ніж на 10 - 15 аркушах у вигляді записів прізвища та ініціалів особи, від імені якої виконано підпис.

Беручи до уваги те, що для проведення почеркознавчої експертизи підпису, про що клопоче позивач, необхідно надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки підпису позивача, необхідно витребувати відповідні матеріали за правилами, передбаченими ЦПК України для витребування доказів, у відповідача та позивача у відповідності до вимог ст. 107 ЦПК України, у зв`язку із цим розгляд клопотання про призначення експертизи потрібно відкласти.

На підставі ч. 2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Керуючись ст.ст. 81, 84, 103, 107, 127, 197, 198 ЦПК України, суддя, -

постановив:

Підготовче засідання відкласти на 27 липня 2021 року о 13 год. 30 хвилин у приміщенні Миколаївського районного суду Одеської області, що знаходиться за адресою: 67000, Одеська область, Миколаївський район, с.м.т. Миколаївка, вулиця Центральна, № 3.

Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити частково .

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю Ліга-50 (ТОВ Ліга-50 )договір оренди землі від 10.11.2016 року, укладеного між ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІГА-50 , зареєстрований 13.01.2017 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про інше речове право 18707928) з усіма додатками до нього.

Витребувати уМиколаївського районного сектору УДМС в Одеській області (вулиця Карпішина, 43-Г, смт. Миколаївка, Одеська область, 67000) заяву ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання паспарту громадянина України (Форма1).

Витребувану ухвалою інформацію направити до Миколаївського районного суду Одеської області, що знаходиться за адресою: 67000, Одеська область, с.м.т. Миколаївка, вул. Центральна № 3, в термін до 27 липня 2021 року.

У разі неможливості надати вищевказану інформацію повідомити про це Миколаївський районний суд Одеської області із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Попередити виконавців ухвали, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Розгляд клопотання про призначення експертизи - відкласти.

Витребувати у позивача вільні та умовно-вільні зразки його підпису.

Для відбору експериментальних зразків підпису позивача, визнати явку ОСОБА_1 в наступне підготовче засідання обов`язковою.

Витребувані документи надати суду до 27 липня 2021 року.

Роз`яснити, що у разі неприбуття позивача у судове засідання для відібрання експериментальних зразків підпису та у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Роз`яснити позивачу, що для проведення почеркознавчої експертизи (або експертного дослідження) необхідно надати вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки підпису певної особи, від імені якої значиться підпис (та/або особи, яка виконала підпис від імені іншою особи).

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до дати складання досліджуваного документа; умовно-вільними є зразки почерку, виконані певною особою до виникнення справи, але пов`язані з обставинами цієї справи, або виконані після виникнення справи, але не в зв`язку з її обставинами; експериментальні зразки почерку це такі, що виконані безпосередньо для проведення експертизи (або експертного дослідження).

В якості вільних зразків можуть бути надані тексти, підписи, що належать до службової переписки, автобіографії, особисто заповнені анкети, заяви, листи, підписи в установчих, приватизаційних документах, посвідченнях, договорах, заявах про видачу паспорта, платіжних відомостях, касових ордерах, пенсійних справах, анкетах, щотижневиках, блокнотах та інших документах.

Вільних зразків підписів повинно бути не менше 15-ти, експериментальних зразків підписів не менше 5-8 аркушів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Банташ Д.С.

СудМиколаївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.06.2021
Оприлюднено08.06.2021
Номер документу97479546
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —508/267/21

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 08.06.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 29.04.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Одеської області

Банташ Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні