Ухвала
від 07.06.2021 по справі 910/9955/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"07" червня 2021 р. Справа№ 910/9955/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Яковлєва М.Л.

суддів: Шаптали Є.Ю.

Куксова В.В.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп"

на рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020, повний текст якого складено 18.02.2021

у справі №910/9955/20 (суддя Джарти В. В.)

за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс"

про стягнення заборгованості в розмірі 168 036,89 грн (з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог від 16.09.2020),

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп"

про розірвання договору та стягнення збитків у розмірі 75 000,00 грн,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 первісний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" про стягнення заборгованості в розмірі 168 036,89 грн (з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог від 16.09.2020) задоволено частково.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" 75 000,00 грн простроченого авансового платежу, 7 500,00 грн штрафу, пеню у розмірі 2 360,66 грн.

У іншій частині в задоволенні первісних позовних вимог відмовлено.

Зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" про розірвання договору та стягнення збитків у розмірі 75 000,00 грн задоволено частково.

Розірвано договір оренди концертного залу "Stereo Plaza" № А-411 від 17.02.2020, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс".

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" 820,33 грн судового збору. У іншій частині в задоволенні зустрічних позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з вказаним рішенням суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 у справі №910/9955/20 в частині: - задоволення зустрічного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" про розірвання Договору оренди концертного залу "STEREO PLAZA" № А- 411 від 17.02.2020 року та прийняти в цій частині нове рішення, яким відмовити у задоволенні зустрічного позову у повному обсязі; - відмови у задоволенні позовних вимог за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" про стягнення авансового платежу у розмірі 75 000. 00 грн. пені в розмірі 73,77 грн та штрафу в розмірі 7 500.00 грн, що підлягав сплаті до 08.09.2020 та прийняти в цій частині нове рішення, яким задовольнити первісний позов у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Естаунд Коммерс" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" суму сплаченого ТОВ "Стерео Плаза Груп" судового збору.

Крім того, до апеляційної скарги додано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.05.2021, справу №910/9955/20 передано на розгляд колегії суддів у складі: Яковлєв М.Л. - головуючий суддя; судді: Шаптала Є.Ю., Куксов В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 24.05.2021 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" на рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 у справі №910/9955/20 залишено без руху. Повідомлено Товариство з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" про те, що воно має право усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

03.06.2021 через відділ документального забезпечення Північного апеляційного господарського суду від скаржника надійшло клопотання про усунення недоліків у відповідності до вищезазначеної ухвали суду, а саме: надано докази сплати судового збору у розмірі 1 272,91 грн ( платіжне доручення №577 від 28.05.21).

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів зазначає наступне.

Обґрунтовуючи клопотання про поновлення строку на подання апеляційної скарги, скаржник посилається на те, що останнім отримано оскаржуване судове рішення - 05.03.2021, а тому відповідно до положень ст. 256 ГПК України має право на поновлення пропущеного строку апеляційного оскарження. В зв`язку з чим, просить відновити пропущений строк на подання апеляційної скарги.

Частиною 1 статті 119 ГПК України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

У відповідності до ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржуване судове рішення у справі №910/9955/20 прийнято 23.12.2021, а складено повний його текст 18.02.2021.

Матеріали справи не містять доказів вручення оскаржуваного судового рішення в день його складання та підписання.

Як свідчать матеріали справи, оскаржуване судове рішення представник позивача Шепеляк С.В. отримав 05.03.2021 про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового повідомлення (а.с. 223 т.1).

Апеляційна скарга скаржником подана до суду першої інстанції 25.03.2021 (відповідно до штемпеля першої інстанції), тобто в межах двадцятиденного строку з дня вручення йому повного тексту оскаржуваного судового рішення.

У відповідності до ст.129 Конституції України однією із основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження.

Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України (ст. 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

У відповідності до ст.ст.7, 8 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом. Доступність правосуддя для кожної особи забезпечується відповідно до Конституції України та в порядку, встановленому законами України. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Таким чином, конституційне право на судовий захист передбачає як невід`ємну частину такого захисту можливість поновлення порушених прав і свобод громадян, правомірність вимог яких встановлена в належній судовій процедурі і формалізована в судовому рішенні, і конкретні гарантії, які дозволяли б реалізовувати його у повному об`ємі і забезпечувати ефективне поновлення в правах за допомогою правосуддя, яке відповідає вимогам справедливості, що узгоджується також зі ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Враховуючи вищезазначені правові норми права та розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" про поновлення строку на подання апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що останнє підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 262 ГПК України якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Таким чином, оскільки строк на апеляційне оскарження поновлено, тому дія оскаржуваного рішення підлягає зупиненню.

Підстав для повернення апеляційної скарги та відмови у відкритті апеляційного провадження колегією суддів не встановлено.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час винесення цієї ухвали до суду не надійшло.

З огляду на викладене, колегія суддів доходить до висновку про наявність підстав для відкриття апеляційного провадження та призначення даної справи до розгляду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 116, 119, 234, 251, 252, 256, 262, 263, 267, 268, 270, 281 ГПК, Північний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1.Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 у справі №910/9955/20.

2. Зупинити дію рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 у справі №910/9955/20 до перегляду його в апеляційному порядку.

3. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" на рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 у справі №910/9955/20.

4.Розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Стерео Плаза Груп" на рішення Господарського суду міста Києва від 23.12.2020 у справі №910/9955/20 призначити на 29.06.2021 о 10:45 год. Засідання відбудеться у приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, зал судових засідань №16 (другий поверх).

5.Встановити учасникам справи строк для подачі всіх заяв (відзивів) та клопотань в письмовій формі протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

6.Довести до відома учасникам справи, що всі документи та письмові докази подаються виключно через відділ документального забезпечення Північного апеляційного господарського суду (канцелярію суду) за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А (І поверх).

7. Копію даної ухвали надіслати учасникам справи до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає

оскарженню.

Головуючий суддя М.Л. Яковлєв

Судді Є.Ю. Шаптала

В.В. Куксов

Дата ухвалення рішення07.06.2021
Оприлюднено10.06.2021
Номер документу97492461
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення збитків у розмірі 75 000,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/9955/20

Постанова від 21.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 21.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 09.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Постанова від 29.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 24.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Рішення від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Рішення від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні