Ухвала
від 07.06.2021 по справі 904/4677/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

07.06.2021 Справа № 904/4677/21

Суддя Господарського суду Донецької області Устимова А.М., розглянувши позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Девелопмент про встановлення права постійного користування земельною ділянкою та додані до неї документи,-

В С Т А Н О В И В:

28.05.2021, шляхом надіслання поштового відправлення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Девелопмент про встановлення права постійного користування земельною ділянкою.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неможливість оформлення права власності на земельну ділянку за кадастровим номером 1210100000:03:080:0196, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яку він утримує в якості прибудинкової території, у зв`язку з тим, що вказана земельна ділянка знаходиться у приватній власності Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Девелопмент .

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 11.05.2021, матеріали позовної заяви від 03.03.2021 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 з доданими до неї документами передано за територіальною підсудністю до Господарського суду Донецької області

Підставою для направлення позовної заяви до Господарського суду Донецької області стало те, що місцезнаходженням відповідача є: АДРЕСА_2 .

01.06.2021 матеріали справи №904/4677/21 надійшли до Господарського суду Донецької області.

Згідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.06.2021 для розгляду даної справи визначена суддя Устимова А.М.

Відповідно до ч.ч.6-7 ст.31 Господарського процесуального кодексу України, спори між судами щодо підсудності не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Дослідивши подані матеріали позовної заяви на відповідність вимогам господарського процесуального законодавства, суд вважає за необхідне залишити її без руху, зважаючи на наступне.

Позовна заява за формою та змістом повинна відповідати положенням статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, а також вимогам статті 172 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до порядку надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів, встановленого ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Вищезазначені приписи норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (п.п.2, 4 ч.3 ст.129 Конституції України), так і аналогічних приписів ст.ст.7, 13 Господарського процесуального кодексу України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 року затверджено Правила надання послуг поштового зв`язку , відповідно до яких, розрахунковий документ - (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видається відправникові з додержанням вимог Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг і підтверджує факт надання послуги відділенням зв`язку.

Відповідно до з п.п. 59, 61 зазначених Правил, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Отже, як документ, що підтверджує направлення позовної заяви відповідачу, судом може бути прийнятий до уваги оригінал розрахункового документу (касового чеку, фіскального чеку, поштової квитанції) про сплату поштових послуг , який підтверджує факт прийняття для пересилання поштового відправлення та опис вкладення до поштового відправлення, в якому відображається адреса та назва особи, якій кореспонденція направляється та з якого вбачається зміст поштового відправлення та на якому міститься відповідний штамп поштового відділення.

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що позивачем на підтвердження направлення на адресу відповідача копії позовної заяви з додатками надано фіскальний чек, накладну та опис вкладення до цінного листа №4900900230546, відповідно до якого позивачем направлено Товариству з обмеженою відповідальністю Євро Девелопмент копію позовної заяви з додатками на адресу: 49000, Дніпропетровська обл., м.Дніпро, вул.Маршала Малиновського, буд.6.

Разом з тим, згідно відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача є: АДРЕСА_2 .

Матеріали позовної заяви не містять документів на підтвердження направлення позивачем відповідача копії позовної заяви з додатками на означену адресу листом з описом вкладення. Відтак, за висновками суду, вимоги ст.ст.164,172 Господарського процесуального кодексу України щодо направлення на адресу відповідача позовної заяви з додатками листом з описом вкладення не виконані позивачем належним чином.

Також, частиною другою статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлений обов`язок щодо надання позивачем до позовної заяви всіх наявних доказів.

Згідно із ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч.ч.1,2 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.27 Національного стандарту України, затвердженого Державним комітетом з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003 ДСТУ 4163-2003 , відповідно до якого відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Згідно з висновком щодо застосування норм права, який викладений у постанові Верховного суду від 11.07.2018 у справі №904/8549/17, неналежним чином засвідчені документи є недопустимими доказами у справі.

Дослідивши надані позивачем додатки до позовної заяви, судом встановлено, що копії доказів наданих позивачем в додатках до позовної заяви, а саме: рішення №1604634600418 від 17 жовтня 2016 року про включення ОСББ ЖК САЛЮТ 1-2 до реєстру неприбуткових установ; уставу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ЖИТЛОВИЙ КОМПЛЕКС Салют 1-2 ; акту приймання-передачі житлового комплексу в управління від 28 листопада 2016 року; техпаспорту на нерухоме майно; заяви ТОВ Євро Девелопмент ; листа № 10/18 від 09.04.2018 року містять дату засвідчення, посаду, прізвище та ініціали особи, яка їх засвідчила, однак не містять зазначення Згідно з оригіналом , а отже не можуть вважатися засвідченим належним чином відповідно до вимог чинного законодавства.

Крім того, до позовної заяви позивачем окремим документом додано клопотання про витребування доказів, в додатках до якого позивачем надано копії доказів відправлення клопотань про надання документів, адресованих позивачем відповідачу. Означені документи не містять зазначення Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, а отже також не можуть вважатися засвідченим належним чином відповідно до вимог чинного законодавства.

Відтак, за висновками суду, позивачем не виконано вимоги ч.2 ст.164 Господарського процесуального кодексу України щодо надання до суду всіх наявних доказів.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 не виконано вимоги ч.ч.1-2 ст.164, ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України.

Вказане, згідно до вимог ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

За правилами частин першої, другої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Керуючись статтями 12, 162-164, 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

1.Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Девелопмент про встановлення права постійного користування земельною ділянкою - залишити без руху.

2.Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 протягом десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви шляхом надання до суду: доказів направлення відповідачу позовної заяви листом з описом вкладення (в оригіналі) на адресу, що відповідає відомостям в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; належним чином засвідчених копій: рішення №1604634600418 від 17 жовтня 2016 року про включення ОСББ ЖК САЛЮТ 1-2 до реєстру неприбуткових установ; уставу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ЖИТЛОВИЙ КОМПЛЕКС Салют 1-2 ; акту приймання-передачі житлового комплексу в управління від 28 листопада 2016 року; техпаспорту на нерухоме майно; заяви ТОВ Євро Девелопмент ; листа № 10/18 від 09.04.2018 року; доказів відправлення клопотань про надання документів, адресованих позивачем відповідачу.

3.Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку Житловий Комплекс Салют 1-2 , що у разі якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою:://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає, набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя А.М. Устимова

Дата ухвалення рішення07.06.2021
Оприлюднено09.06.2021
Номер документу97493200
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4677/21

Ухвала від 02.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні