Ухвала
від 18.05.2021 по справі 757/25818/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25818/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001794 від 21.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

На розгляд слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001794 від 21.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначає, що ГСУ ДБР здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001794 від 21.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стали матеріали ГУ БКОЗ СБ України щодо заволодіння грошовими коштами з державного бюджету України шляхом зловживання службовим становищем.

В ході досудового розслідування перевіряється інформація щодо причетності службових осіб Управління адміністративними будинками Державного управління справами (далі УАБ ДУС, ЄДРПОУ 21714657), інших службових осіб ДУС, керівника компанії ТОВ «БРФ «Відродження» (ЄДРПОУ 40722813) та афілійованих з ним структур до протиправної діяльності, направленої на розкрадання державних коштів, які виділені для проведення ремонтних робіт в адміністративних будівлях ДУС.

Встановлено, що службові особи УАБ ДУС, перебуваючи у змові з підрядними товариствами, розробили та впровадили механізм спрямований на привласнення бюджетних коштів. З цією метою службові особи УАБ ДУС, зловживаючи владою, організували проведення відкритих закупівель, під час яких всупереч інтересам державного органу, у порушення вимог ч. 1 ст. З Закону України «Про публічні закупівлі», забезпечили перемогу підрядника на умовах закупівлі товарів та послуг за вартістю на 30% вищою від ринкової.

У цьому кримінальному провадженні про підозру жодній особі не повідомлялося.

В ході досудового розслідування допитано як свідка начальника відділу капітального та поточного ремонтів Управління адміністративним будинками ДУС ОСОБА_4 та начальника Управління адміністративним будинками ДУС ОСОБА_5 , які показали, що на підставі розпоряджень ДУС, затверджених планів ремонтних робіт, розробленої проектно-кошторисної документації, на підставі проведених тендерів проводились ремонтні роботи по вул. Банковій, 10 та по вул. Банковій, 11, у місті Києві. По Банковій 11 роботи були завершені в 2018 році в повному обсязі. По Банковій 10 роботи було проведено частково в межах фінансування, фактично вони на початковому етапі.

В ході досудового розслідування у ДУС витребувано проектно-технічну та кошторисну документацію, договори підряду, додаткові угоди, первинну звітну і виробничу документацію, форми КБ-2в, КБ-З, відомості списання матеріалів, журнал виконаних робіт, акти огляду прихованих робіт щодо проведення будівництва за адресами: м. Київ, вул. Банкова, 10 та м. Київ, вул. Банкова, 11.

В банківських установах витребувано рух коштів по рахункам ТОВ «БРФ «Відродження» (ЄДРПОУ 40722813) та ТОВ «Граужис і партнери» (код ЄДРПОУ 35083179) та проаналізовано їх.

Призначено будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам КНДІСЕ.

Станом на 14.05.2021 на адресу Державного бюро розслідувань не надходив висновок експерта, однак відповідно до листа КНДІСЕ у зв`язку із значною поточною завантаженістю експертів провести призначену в рамках кримінального провадження експертизу у визначені законодавством строки не вбачається за можливе та вона може бути проведена у строк понад 90 днів.

Крім того, в рамках кримінального провадження заплановано комплекс слідчих (розшукових) дій, заходів забезпечення кримінального провадження та процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу, а саме необхідно:

- в ТОВ «Відродження» здійснити тимчасовий доступ до речей та документів, а саме документів щодо проведення будівельних робіт за адресами: м. Київ, вул. Банкова, 10 та м. Київ, вул. Банкова, 11, а також документів щодо закупки матеріалів, залучення субпідрядників, тощо;

- витребувати посадові інструкції та положення про тендерний комітет ДУС, а також положення про управління ДУС;

- допитати членів тендерного комітету ДУС, осіб, які приймали участь у контролі та нагляді за проведенням робіт в ДУС;

- витребувати плани проведення ремонтних, реставраційних та інших будівельних робіт ДУС станом на 2018 рік, розпорядження ДУС щодо проведення таких робіт;

- провести огляд проведених будівельних робіт за адресами: м. Київ, вул. Банкова, 10 та м. Київ, вул. Банкова, 11 за участю спеціаліста;

- залучити спеціаліста для проведення дослідження щодо стану проведення ремонтних робіт;;

- витребувати бюджет ДУС на 2018 рік в частині, що стосується будь-яких видів будівельних робіт;

- встановити строк надходження до ДУС бюджетних призначень на капітальні видатки в 2018 році та витребувати відповідні документи;

- витребувати інформацію щодо використання неосвоєних коштів ДУС;

- та ряд інших слідчих дій.

Провести необхідні слідчі (розшукові) дії та заходи забезпечення кримінального провадження у передбачений законом строк не представилося можливим у зв`язку із винятковою складністю провадження та необхідністю дослідження великої кількості документів.

Без висновку будівельно-технічної експертизи, результатів проведення зазначених слідчих (розшукових) дій, а також заходів забезпечення кримінального провадження неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати належну правову оцінку, що забезпечить прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Строк досудового розслідування закінчується 21.05.2021, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо, оскільки для зібрання достатніх доказів, остаточного та беззаперечного встановлення обставин кримінального провадження необхідно виконати ряд зазначених вище слідчих (розшукових) та процесуальних дій, заходів забезпечення кримінального провадження, витребувати результати запитів та службової перевірки.

У зв`язку з тим, що кримінальне провадження № 62019000000001794 є провадженням виняткової складності, що полягає в тяжкості кримінального правопорушення, необхідності застосування значної кількості заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей і документів, необхідності проведення слідчих (розшукових) дій, досудове розслідування по ньому неможливо закінчити в строк протягом вісімнадцяти місяців.

З огляду на вищевказане, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні на дванадцять місяців, тобто до 21.05.2022 року.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримала в повному обсязі та просила задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу (шість місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцять місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З урахуванням матеріалів клопотання, пояснень, наданих слідчим у судовому засіданні, враховуючи ті слідчі та процесуальні дії, які слід вчинити в кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001794 обґрунтованим, а відтак наявними підстави для його задоволення.

Керуючись, ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001794 від 21.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України на дванадцять місяців, тобто до 21 травня 2022 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97506744
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001794 від 21.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —757/25818/21-к

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні