Ухвала
від 02.06.2021 по справі 357/5506/21
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/5506/21

1-кс/357/1159/21

У Х В А Л А

02 червня 2021 року м. Біла Церква

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №1 в м. Біла Церква по кримінальному провадженню № 12021111030001009 від 14.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,

У С Т А Н О В И В:

Старший слідчий слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням погодженим прокурором Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, по кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021111030001009 від 14.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Свої вимоги слідчий мотивує тим, що слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021111030001009 від 14.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, за фактом розтрати бюджетних коштів, внаслідок зловживання службовим становищем службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , результатом якого стало ймовірне завищення цін придбаних товарів.

В ході досудового розслідування встановлено, що 23.09.2020 службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 було укладено Договір про закупівлю електротоварів для освітніх закладів. В результаті виконання умов даного договору грошові кошти за придбання електротоварів перераховані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Досудовим слідством встановлено, що при закупівлі електротоварів, зокрема плити електричної ПЕД-4 КИЙ-В 930х700х850мм, 4-х конфорочна з шафою для смаження; сковороди електричної СЕ-40 КИЙ-В 965х830х885мм з чашею з чавуна на 40л; м`ясорубки торгаш ТМ32М 200 кг/ч з системою повний UNGER, машини тістомісильної Торгмаш МТ-12, пароконвектомату ChefLux 5 деко GN1/1 Unox XV393, їх сума згідно договору значно завищена в порівнянні з цінами на сайтах в мережі інтернет. Так попередньо, вартість придбаних електротоварів була завищена на суму понад 250000 гривень.

Таким чином у слідства виникли достатні підстави вважати, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 , вступивши в змову з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з метою розтрати та привласнення бюджетних коштів у великих розмірах, уклали договір про закупівлю електротоварів, за ціною значно завищеною, ніж на ринку.

З метою встановлення фактичних обставини вказаного кримінального правопорушення, в тому числі для встановлення осіб, причетних до вчинення злочину, в органу досудового розслідування виникла необхідність в доступі до документів, які знаходяться у посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 а саме: копії завіреного належним чином наказу про призначення начальника ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 ; копії завіреного належним чином статуту або положення про ІНФОРМАЦІЯ_3 ; оригіналу тендерної документації Замовника ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та всі протоколи тендерного комітету відповідно до закупівлі (ідентифікатор закупівлі: UA-2020-08-13-002103-b); оригіналу тендерної документації (пропозиції) переможця ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) відповідно до закупівлі (ідентифікатор закупівлі: UA-2020-08-13-002103-b); оригіналу договору № 200 від 23.09.2020 року на проведення «Закупівлі обладнання для закладів громадського харчування» з усіма додатками та укладеними додатковими угодами; сертифікатів якості та ТТН, видаткові накладні, рахунок-фактури та платіжних доручеья; акту прийому-передачі обладнання, технічної документації на обладнання; завірених належним чином копії листування між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо виконання укладеного договору, на підставі ухвали слідчого судді.

В судове засідання старший слідчий слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити за викладених у ньому обставин, також просив врахувати його зайнятість по інших кримінальних провадженнях. Таким чином прокурор підтвердив свою зацікавленість у розгляді зазначеного клопотання. З огляду на викладене, слідчим суддею неявка прокурора в судове засідання визнана з поважних причин.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Клопотання слідчого розглядається відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику осіб, у володінні яких знаходяться речі та документи про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий.

Слідчий суддя, дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх ( здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначеним у ст. 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного правління Національної поліції проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12021111030001009 від 14.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Документи, до яких просить дати доступ орган досудового слідства, знаходяться у посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», інформація з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Службова інформація може міститися лише в документах суб`єктів владних повноважень, визначених у статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», що стосується їх діяльності.

Закон України «Про доступ до публічної інформації», зокрема стаття 9, чітко окреслює коло інформації, яка може належати до категорії «службова», зокрема, що міститься в документах суб`єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов`язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень.

Конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом (ч.1, ч.2 ст. 21 ЗУ Про інформацію).

Згідно зі статтею 21 Закону України «Про інформацію» та статтею 14 Закону України «Про захист персональних даних», інформація про фізичну особу є конфіденційною. Ця інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом. Поширення персональних даних без згоди суб`єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до пунктів 4, 8 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах, належить конфіденційна інформація та персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Отже, інформація, на яку просить надати дозвіл орган досудового слідства, є документом, що містить охоронювану законом таємницю.

Доступ особи до речей та документів, які містять таку таємницю, здійснюється в порядку визначеному законом.

Згідно з частинами 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбачений ст. 131 ч. 2 п. 5 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбачено ст. 132 КПК України.

З огляду на викладене, маються підстави вважати, що зазначені у клопотанні документи можуть містити в собі персональні дані та конфіденційну інформацію, а також службову інформацію, яка охороняється законом, при цьому вказані документи та інформація в них мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні й іншими способами довести зазначені обставини неможливо та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані відомості та інформація у подальшому можуть бути використанні під час судового розгляду, як докази, потрібні, в тому числі, для проведення в подальшому судової експертизи та перебуває у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , при цьому неможливо іншими способами встановити обставини вчинених кримінальних правопорушень, іншим чином доступу до зазначених документів не має, а тому є достатньо підстав для задоволення клопотання та надання доступу до документів, а також вилучення документів з зазначеною інформацією необхідно для досягнення мети отримання доступу до них.

Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченими ст. 163 КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх виїмки.

Керуючись статтями 131 ч. 2 п. 5, 132, 159, 163 - 166 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, по кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021111030001009 від 14.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю їх вилучення в оригіналах, які перебувають у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: завіреної належним чином копії наказу про призначення начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5 ; завіреної належним чином копії статуту або положення про ІНФОРМАЦІЯ_4 ; оригіналу тендерної документації Замовника ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та всіх протоколів тендерного комітету відповідно до закупівлі (ідентифікатор закупівлі: UA-2020-08-13-002103-b); оригіналів тендерної документації (пропозиції) переможця ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) відповідно до закупівлі (ідентифікатор закупівлі: UA-2020-08-13-002103-b); оригіналу договору № 200 від 23.09.2020 року на проведення «Закупівлі обладнання для закладів громадського харчування» з усіма додатками та укладеними додатковими угодами; сертифікату якості та ТТН, видаткових накладних, рахунок-фактури та платіжних доручень; актів прийому-передачі обладнання, технічної документації на обладнання; завірених належним чином копій листування між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо виконання укладеного договору.

Зобов`язати старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 залишити копії вилучених документів та забезпечити їх збереження і повернення у встановленому порядку.

Оригінал та копію ухвали надати старшому слідчому слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 для виконання, прокурору Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_4 для відома.

Строк дії зазначеної ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, має право надати дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97507946
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —357/5506/21

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні