Ухвала
від 07.06.2021 по справі 344/8823/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8823/21

Провадження № 1-кс/344/3520/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника скаржника ОСОБА_3 , власника майна ОСОБА_4 , власника приміщення ОСОБА_5 , слідчого ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу адвоката ОСОБА_3 подану в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

03.06.2021 адвокат ОСОБА_3 , діючи в інтересах ОСОБА_4 , звернувся до суду із скаргою на бездіяльність слідчого та зобов`язання вчинити дії, що полягає у неповерненні грошових коштів, які були вилучені в ході проведення обшуку.

Скарга обґрунтована тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного правління ДФС в Івано-Франківські області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №32021090000000024 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.212 Кримінального кодексу України. 23 квітня 2021 року на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області проведено обшук адміністративно - виробничих приміщень, що за адресою: Івано-Франківська області область, м. Надвірна, вул. Калнишевського, 1, де у одному із орендованих офісних приміщеннях ТзОВ «Фабрика-м`яса» було виявлено грошові кошти у загальній сумі 528 851 грн. та 3 500 доларів США. В ході обшуку слідчому було надано відповідні супровідні документи щодо законності походження виявлених в ході даної слідчої (розшукової) дії готівкових коштів належних фізичній особі ОСОБА_7 , тобто підтверджено відсутність у відповідних готівкових коштах ознак визначених ч.2 ст.167 Кримінального процесуального кодексу України. Однак, не зважаючи на наявність відповідної супровідної документації щодо законності походження грошових коштів, які виявлено в ході обшуку офісних приміщень ТзОВ «Фабрика м`яса», що за адресою: Івано-Франківська області область, м. Надвірна, вул. Калнишевського, 1, в супереч ухвали від 22.04.2021, яка надавала дозвіл тільки на виявлення та вилучення готівкових коштів без відповідної супровідної документації, слідчим згідно протоколу обшуку від 23.04.2021, все таки вилучено готівкові кошти в сумі 528 851 грн. та 3 500 доларів США.

Просив суд, зобов`язати слідчого - Заступник начальника другого відділу слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_6 повернути ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 528 851 грн. та 3 500 доларів США, які було вилучено згідно протоколу обшуку від 23.04.2021 23.04.2021 складеного за результатами його проведення у адміністративно-виробничих приміщень, що за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник скаржника вимоги скарги підтримав, покликаючись на викладені в ній обставини, просив скаргу задовольнити. Додатково зазначив, що слідчий при проведенні обшуку вийшов за межі ухвали слідчого судді, оскільки кошти не належали юридичній особі щодо якої проходить досудове розслідування. У ході проведення обшуку слідчому надано чеки на підтвердження походження грошових коштів фізичній особі, так вилучені кошти не є грошима суб`єкта господарювання, а громадянина ОСОБА_4 . До матеріалів скарги долучено і договір який був підставою надання коштів, так і банківські документи, що свідчать отримання коштів фізичною особою, який одночасно як керівник ТзОВ «Фабрика м`яса» і зберігав їх по місцю роботи.

Власник майна (коштів) у судовому засіданні підтримав представника, вказав, що власні кошти зберігав на підприємстві в сейфі. Окрім того, надати наявні документи по цих коштах (касові книги) не було змоги, так як під час обшуку заборонили виходити з приміщення.

Володілець нежитлового приміщення, у якому проводився обшук у судовому засіданні зазначив, що підприємство створене 2 роки, займається експортом продукції, окрім того кожного місяця проводиться перевірка ДПІ. Оборотних коштів не вистачало і для поповнення оборотних активів ОСОБА_8 надав власні кошти за договором про надання поворотної фінансової допомоги від 22.02.2021р., проведення коштів в сумі 1505000грн. здійснено з дотриманням бухгалтерських операцій.

Слідчий у судовому засіданні проти задоволення скарги заперечив та вказав, що із наданих в ході проведення обшуку чеків не представлялось можливим встановити походження коштів, оскільки такі не містили даних про кошти на виконання договірних відносин, платіжних доручень та касової книги представлено не було. У зв`язку із цим є підстави вважати, що це кошти від здійснення безтоварних операцій, які підпадають під ті речі на які надано дозвіл на вилучення ухвалою слідчого судді, і не є тимчасово вилученим майном.

Заслухавши сторін, дослідивши матеріали скарги, вважаю наступне.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначено частиною 1 статті 303 Кримінального процесуального кодексу України (надалі «КПК України»).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, в т.ч. бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна, згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Як слідує з матеріалів скарги, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного правління ДФС в Івано-Франківські області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №32021090000000024 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.04.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.212 Кримінального кодексу України.

Ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 22.04.2021 року задоволено клопотання заступника начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області ОСОБА_6 про проведення обшуку у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР № 32021090000000024 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України та надано дозвіл на проведення обшуку адміністративно-виробничих приміщень за адресою: Івано-Франківська область, м.Надвірна, вул.Калнишевського, 1, які належать на праві приватної власності ОСОБА_5 та ОСОБА_9 , з метою виявлення та вилучення документів, предметів, речей та значних готівкових коштів без відповідної супровідної документації, ТОВ «Фабрика м`яса» (код ЄДРПОУ 42153308) і ТОВ «Галйфайн» (код ЄДРПОУ 40715963) за період 20182021 років, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, зокрема документів (в тому числі в електронному вигляді) первинного бухгалтерського обліку та фінансово-господарських документів щодо придбання, вигодовування, зберігання та реалізації і експорту великої рогатої худоби (ВРХ), м`яса яловичого та інших товарів, сертифікатів якості, кількості та походження товарів, ветеринарних свідоцтв та інших документів, що свідчать про походження ВРХ, електронних інформаційних систем та інших документів у паперовому і електронному вигляді, які містять відомості про ведення «тіньового», подвійного бухгалтерського та податкового обліку, перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки таку інформацію, електронні бази даних, чорнові записи, стільникові мобільні телефони, печатки юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які задіяні у схемі ухилення від оподаткування та не знаходяться за адресою проведення обшуку.

23 квітня 2021 року на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області проведено обшук адміністративно - виробничих приміщень, що за адресою: Івано-Франківська області область, м. Надвірна, вул. Калнишевського, 1, де у одному із орендованих офісних приміщеннях ТзОВ «Фабрика-м`яса». Під час проведення обшуку приміщення першого поверху, у тумбі одного із робочих столів було виявлено готівкові кошти, які на камеру перераховано (у пакеті виявлено 400 тисяч гривень, а також у картонній коробці 128 101 грн.), на підтвердження нібито походження яких ОСОБА_9 надано чеки від 14.04.2021 №3360 та 19.04.2021 №3374 щодо видачі готівки в сумах 399 000 грн. кожний. У зв`язку із тим, що виявлені готівкові кошти у касі ТОВ «Фабрика м`яса» (код ЄДРПОУ 42153308) чи ТОВ «Галфайн» (код ЄДРПОУ 40715963) жодним чином не відображені, було прийнято рішення про їх вилучення. В той же час, обшуком встановлено, що у шафі обшукуваного приміщення міститься сейф. Обшуком сейфу було виявлено готівкові кошти в сумі 3500 доларів США та 750 гривень. Враховуючи, що походження вказаних коштів в ході обшуку надано не було, їх було вилучено.

Слідчий суддя погоджується з доводами слідчого про те, що такі кошти не мають статусу тимчасово вилученого майна.

Так, згідно з ч.1 ст.167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом.

За змістом ч.7 ст.236 КПК України вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Як зазначено вище, згідно з ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 22 квітня 2021 року надано дозвіл на проведення обшуку адміністративно-виробничих приміщень за адресою: Івано-Франківська область, м.Надвірна, вул.Калнишевського, 1, та прямо вказано перелік майна, яке підлягає вилученню.

Відтак, вилучене майно відповідно до протоколу обшуку, перелік якого вказаний у скарзі, не має статусу тимчасово вилученого майна, оскільки входило до переліку, щодо якого надано дозвіл на проведення обшуку в ухвалі слідчого судді судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 22 квітня 2021 року, а тому в даному випадку не може застосовуватися порядок, передбачений п.3 ч.1 ст.169 КПК України, та процедура за ч.5 ст.171, ч.6 ст.173 цього Кодексу.

Необхідність звернення слідчого до слідчого судді із клопотанням в порядку ч.5 ст.171 КПК України та отриманням ухвали про арешт майна ОСОБА_4 , яке вилучене в ході проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді, у даному випадку відсутня, оскільки це майно не є тимчасово вилученим.

Однак під час проведення обшуку дійсно не було встановлено походження вилучених грошових коштів, оскільки відповідні чеки необхідних даних щодо них не містили.

Водночас, враховуючи те, що до матеріалів скарги надано достатньо доказів про те, що такі кошти не належать ТзОВ «Фабрика-м`яса», є підстави для задоволення вимог скарги.

Як вбачається із договору №3/02-21 про надання поворотної фінансової допомоги між ТОВ «Фабрика м`яса» та ОСОБА_4 , ОСОБА_4 надав ТОВ «Фабрика м`яса» поворотну фінансову допомогу на закупівлю ВРХ в сумі 1505000,00, а ТОВ «Фабрика м`яса» зобов`язалось повернути надані кошти не пізніше як за 360 днів з дня отримання коштів.

Надання поворотної фінансової допомоги підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордера №104 від 22 лютого 2021 року на суму 1505000,00 грн.

Згідно оборотно-сальдової відомості по рахунку:685 за 12.04.2021-19.04.2021 ТОВ «Фабрика м`яса» кредит підприємства складає 1 505 000,00 грн.

Відповідно до платіжного доручення №503 від 14.04.2021р. ТОВ «Фабрика м`яса» було здійснено платіж на користь громадянина ОСОБА_4 на суму 399000,00 грн., призначення платежу вказано: «повернення поворотної фінансової допомоги згідно Договору №3/02-21 від 22 лютого 2021 року», окрім того відповідно до платіжного доручення №507 від 16.04.2021р. ТОВ «Фабрика м`яса» було здійснено платіж на користь ОСОБА_4 на суму 399000,00 грн., призначення платежу вказано: «повернення поворотної фінансової допомоги згідно Договору №3/02-21 від 22 лютого 2021 року».

Як вбачається із виписки за смарт-рахунком 26204131088142.100101.980 з 10.04.2021-23.04.2021р. 14.04.2021 р. та 16.04.2021 р. на рахунок громадянина ОСОБА_4 надійшли кошти згідно платіжного доручення №503 та №507, які були видані через POS-термінал відповідно 14.04.2021 та 19.04.2021, чеки по видачі яких і пред`являлись в ході проведення обшуку.

Враховуючи те, що скаржником доведено походження готівкових коштів, які вилучені органом досудового розслідування в ході проведення обшуку, слідчий суддя приходить до переконання, що скаргу слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 подану в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Зобов`язати слідчого Заступника начальника другого відділу слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_6 повернути ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 528 851 грн. та 3 500 доларів США, які було вилучено згідно протоколу обшуку від 23.04.2021р.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 09.06.2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97518905
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —344/8823/21

Ухвала від 07.06.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 07.06.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні