Постанова
від 01.06.2010 по справі 2а-11767/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2010 р. сп рава № 2а-11767/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Козачен ка А.В.

при секретарі Шалагіновій М.В.

за участю:

представника позивача Гонтаревої Н.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Від ділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України у Червоног вардійському районі м. Макії вки до Державного підприємст ва «Макіїввугілля» в особі В ідокремленого підрозділу «К расногвардійський ремонтно -механічний завод» про стягн ення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України у Че рвоногвардійському районі м . Макіївки звернулось до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства « Макіїввугілля» в особі Відок ремленого підрозділу «Красн огвардійський ремонтно-меха нічний завод» про стягнення заборгованості.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що в ідповідач зареєстрований у В ідділенні виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України у Черво ногвардійському районі м. Ма кіївки як платник страхових внесків.

Згідно розрахункової відо мості про нарахування та пер ерахування страхових внескі в та витрачання коштів Фонду за перший квартал 2010 року недо їмка відповідача склала 16045,87 г рн., яка у встановлений термін відповідачем не сплачена.

Відповідно до ст.21 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування від нещасного випадк у на виробництві та професій ного захворювання, які сприч инили втрату працездатності », кошти Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань використо вуються на надання соціальни х послуг та виплат громадян, я кі постраждали на виробництв і, відновлення їх здоров' я і працездатності та на провед ення профілактичних заходів , спрямованих на усунення шкі дливих та небезпечних виробн ичих факторів.

Згідно ст. 45 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я від нещасного випадку на ви робництві та професійного за хворювання, які спричинили в трату працездатності» страх увальник зобов' язаний своє часно і в повному обсязі спла чувати страхові внески до Фо нду у розмірі 2,37% до сум фактичн их витрат на оплату праці най маних працівників, які включ ать витрати на виплату основ ної та додаткової заробітної плати, інших заохочувань і ко мпенсаційних виплат, у тому ч ислі в натуральній формі.

Відповідно до п.4.12 Інструкці ї про порядок перерахування, обліку та витрачання страхо вих коштів Фонду, страхові вн ески сплачуються, зокрема, юр идичними особами - в день од ержання коштів на оплату пра ці в установах банків. Згідно п.5.1 вказаної Інструкції не вн есені страхувальниками у вст ановлений строк страхові вне ски до Фонду вважаються недо їмкою і стягуються в порядку , передбаченому законодавств ом, з нарахуванням пені. Пеня н араховується з сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється з 120% річних обл ікової ставки Національного банку України, що діяла на мом ент сплати, нарахованої на по вну суму недоїмки за весь стр ок.

На підставі викладеного пр осив стягнути з відповідача заборгованість по страховим внескам в сумі 16045,87 гривень.

Представник позивача в судовому засіданні позовн і вимоги підтримав, просив за довольнити їх в повному обся зі.

Представник відповід ача в судове засідання не з' явився, про час, дату та місце розгляду справи був повідомл ений належним чином, надав су ду заяву в якій позовні вимог и визнав в повному обсязі.

За таких обстави н і відповідно до ст. 128 КАС Укра їни суд визнав можливим розг лянути справу без участі пре дставника відповідача та на підставі доказів наявних у м атеріалах справи.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд вважа є що позовні вимоги підлягаю ть задоволенню з наступних п ідстав.

Так, судом встановлено, що в ідповідач знаходиться на обл іку в Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві і профес ійних захворювань України у Червоногвардійському район і м. Макіївки як платник страх ових внесків.

Відповідно до ст. 46 Конститу ції України громадяни мають право на соціальний захист, щ о включає право на забезпече ння їх у разі повної, частково ї або тимчасової втрати прац ездатності, втрати годувальн ика, безробіття з незалежних від них обставин, а також у ст арості та в інших випадках, пе редбачених законом. Це право гарантується загальнообов'я зковим державним соціальним страхуванням за рахунок стр ахових внесків громадян, під приємств, установ і організа цій, а також бюджетних та інши х джерел соціального забезп ечення.

Згідно ст. 3 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування від нещасного випад ку на виробництві та професі йного захворювання, які спри чинили втрату працездатност і» Держава гарантує усім зас трахованим громадянам забез печення прав у страхуванні в ід нещасного випадку на виро бництві та професійного захв орювання.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 вказаного Закону одним із принципів страхування від н ещасних випадків є обов'язко вість страхування від нещасн ого випадку осіб, які працюют ь на умовах трудового догово ру (контракту) та інших підста вах, передбачених законодавс твом про працю, а також добров ільність такого страхування для осіб, які забезпечують се бе роботою самостійно, та гро мадян - суб'єктів підприємни цької діяльності.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 46 ц ього ж Закону, фінансування Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків здій снюється за рахунок, зокрема , внесків роботодавців: для пі дприємств - з віднесенням н а валові витрати виробництва , для бюджетних установ та орг анізацій - з асигнувань, вид ілених на їх утримання та заб езпечення.

Фонд є некомерцій ною самоврядною організаціє ю. Держава є гарантом надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застра хованим особам Фондом, стабі льної діяльності Фонду.

Виконавча дирекц ія Фонду забезпечує збір та а кумуляцію внесків на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасних випадків.

Розміри страхових вн есків до Фонду обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найма них працівників відповідно д о класу професійного ризику, до якого віднесено підприєм ство (ст. 47 того ж Закону).

Відповідно до ст . 45 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності» відповідач зобо в' язаний своєчасно і в повн ому обсязі сплачувати страхо ві внески до Фонду у розмірах 2,37% до сум фактичних витрат на оплату праці найманих праців ників, що включать витрати на виплату основної та додатко вої заробітної плати, інших з аохочувань і компенсаційних виплат, у тому числі в натурал ьній формі.

Порядок і строки сплати страхових внесків пе редбачено Інструкцією про по рядок перерахування, обліку та витрачання страхових кошт ів Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України, затвер дженої

постановою Правлі ння Фонду соціального страху вання від нещасних випадків на виробництві та професійни х захворювань України від 20.04.20 01 року N 12, п.4.12 якої вказано, що ст рахові внески сплачуються ст рахувальниками - роботодавця ми в день одержання коштів на оплату праці в установах бан ків.

Підприємства, які зді йснюють виплату заробітної п лати на поточні рахунки фізи чних осіб в установах банків , сплачують страхові внески д о Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

У разі виплати заробі тної плати за першу полови ну місяця страхувальник одн очасно з одержанням зазначе них сум сплачує страхові вне ски, нараховані на суму цих ви плат.

При проведенні оплат и праці з готівкової виручки чи натуроплатою платники ст рахових внесків не пізніше н аступного дня після здійснен ня виплат подають до установ и банку платіжне доручення н а перерахування страхових вн есків до Фонду.

Пунктом 2 ч.2 ст. 45 Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинил и втрату працездатності» пер едбачено обов' язок роботод авця своєчасно та повністю н араховувати і сплачувати в в становленому порядку страхо ві внески до Фонду соціально го страхування від нещасних випадків.

На час звернення до су ду заборгованість відповіда ча по страхових внесках скла дає 16045,87 грн., що підтверджуєтьс я розрахунковою відомістю пр о нарахування і перерахуванн я страхових внесків та витра чання коштів Фонду за перший квартал 2010 року.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вимоги позивача під лягають задоволенню в повном у обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалено на користь сторони - суб' єкта владних повнов ажень, судовий збір з відпові дача, який не є суб' єктом вла дних повноважень, не стягуєт ься.

На підставі, ст. 3, п.3 ч.1 с т.5, п.2 ч.2 ст. 45, п.1 ч.2 ст.46, ст.47 Закону України «Про загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування від нещасного випадк у на виробництві та професій ного захворювання, які сприч инили втрату працездатності », ст.1 Закону України «Про стр ахові тарифи на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування від нещасного вип адку на виробництві та профе сійного захворювання, які сп ричинили втрату працездатно сті», ст. 46 Конституції Україн и, п.4.12 Інструкції про порядок п ерерахування, обліку та витр ачання страхових коштів Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України, затвердженої постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України від 20.04.2001 року N 12, ке руючись ст.ст.11, 86, 94, 98, 112, 158, 159, 160, 161, 162, 163 К одексу адміністративного су дочинства України,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України у Че рвоногвардійському районі м . Макіївки до Державного підп риємства «Макіїввугілля» в о собі Відокремленого підрозд ілу «Красногвардійський рем онтно-механічний завод» про стягнення заборгованості, за довольнити в повному обсязі.

Стягнути з Держа вного підприємства «Макіївв угілля» в особі Відокремлено го підрозділу «Красногварді йський ремонтно-механічний з авод» (86156, м. Макіївка Донецько ї області, пл. Радянська, 2, ЄДРП ОУ 26352943) на користь Відділення в иконавчої дирекції Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і і професійних захворювань України у Червоногвардійськ ому районі м. Макіївки заборг ованість по страхових внеска х в розмірі 16045,87 гривень.

Постанова в повно му обсязі складена 07.06.2010 року.

Заява про ап еляційне оскарження постано ви суду подається протягом д есяти днів з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі - з дня ск ладення в повному обсязі - до Д онецького апеляційного адмі ністративного суду через Дон ецький окружний адміністрат ивний суд.

Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк подання заяви про ап еляційне оскарження обчислю ється з дня отримання нею коп ії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністра тивний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання зяви про апел яційне оскарження.

Суддя Козаченко А.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9753225
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11767/10/0570

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Ухвала від 10.11.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Козаченко А.В.

Ухвала від 12.05.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Козаченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні