Постанова
від 13.05.2010 по справі 2а-1601/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2010 року 09:56 Справа № 2а-1601/10/08 70

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого судді Прасова О.О. п ри секретарі Жучковій Н.С., за участю представника позивач а Альохіної О.В., розгляну вши у місті Запоріжжі у відкр итому судовому засіданні адм іністративну справу

за заявою Запорізького тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку

до Закритого акціонерного товариства «Зовнішньоторгі вельна фірма ZTR»

про стягнення 17000 грн. 00 коп. шт рафу

В С Т А Н О В И В:

Запорізьке територіальне управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку звернулось до суду і з адміністративним позовом д о Закритого акціонерного тов ариства «Зовнішньоторгівел ьна фірма ZTR» про стягнення 17000 г рн. 00 коп. штрафу. В позовній зая ві позивач зазначив, що Закри тим акціонерним товариством «Зовнішньоторгівельна фірм а ZTR» порушено приписи Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», а саме: відпо відачем не надано до Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку регулярну річну інформацію за 2007 рік.

Представник позивача у суд овому засіданні на задоволен ні позову наполягає, просить стягнути з відповідача 17000 грн . 00 коп. штрафу.

У судове засідання відпові дач не з'явився. Про час, місце та дату судового засідання в ідповідач повідомлявся нале жним чином. Письмових запере чень на адміністративний поз ов з боку відповідача до суду не надходило.

Розглянувши та дослідивши матеріли справи, вислухавши думку представника позивача , суд вважає позовні вимоги та кими, що підлягають задоволе нню, виходячи з наступного.

24.03.2009р. Запорізьким територіа льним управлінням Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку складено акт № 71-ЗП про порушення на ринку ц інних паперів щодо ЗАТ «Зовн ішньоторгівельна фірма ZTR».

Як вбачається із матеріалі в справи, вказаний акт замовл еним листом направлений відп овідачу.

26.03.2009р. позивачем винесено по станови про розгляд справи п ро правопорушення ЗАТ «Зовні шньоторгівельна фірма ZTR» на р инку цінних паперів та призн ачений розгляд справи на 08.04.2009р .

Згідно доказів, наданих поз ивачем, вказана постанова на правлена відповідачу, але на розгляд справи представник ЗАТ «Зовнішньоторгівельна ф ірма ZTR» до Запорізького терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку не з' яв ився.

Під час розгляду справи вст ановлено наступне:

ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR» не виконано розпоря дження про усунення порушень законодавства про цінні пап ери № 234-ЗП від 20.11.2008 р., відповідно до якого відповідач у термін до 01.03. 2009 р. повинен був усунути п орушення вимог ст. 40 Закону Ук раїни «Про цінні папери та фо ндовий ринок» та п.3 розділу IV П оложення про розкриття інфор мації емітентами цінних папе рів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку № 1 591 від 19.12.2006р., а саме, розкрити річ ну інформацію про емітента з а 2007 рік на фондовому ринку.

08.04.2009р. позивачем винесено по станову № 75-ЗП, про накладення на відповідача санкції за пр авопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17000 грн. 00 коп.

У встановлений 15-денний тер мін штрафні санкції відповід ачем не сплачені.

Відповідно до ст.9 КАС Украї ни, суд при вирішенні справи к ерується принципом законнос ті, відповідно до якого орган и державної влади, органи міс цевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією та законами України.

Суд вирішує справи на підст аві Конституції та законів У країни, а також міжнародних д оговорів, згода на обов'язков ість яких надана Верховною Р адою України та застосовує і нші нормативно-правові акти , прийняті відповідним орган ом на підставі, у межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Згідно до ст.19 Конституції У країни правовий порядок в Ук раїні ґрунтується на засадах , відповідно до яких ніхто не м оже бути примушений робити т е, що не передбачено законода вством.

Органи державної влади та о ргани місцевого самоврядува ння, їх посадові особи зобов' язані діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спос іб, що передбачені Конституц ією та Законами України.

Відповідно до п. 6 «Положенн я про Запорізьке територіаль не управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку», відповідач має п раво накладати на юридичних та фізичних осіб, винних у пор ушенні законодавства про цін ні папери, адміністративні с тягнення, а також штрафи та ін ші санкції в межах, наданих Уп равлінню.

Виконуючи приписи законод авства України, Запорізьке т ериторіальне управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку щодо З АТ «Зовнішньоторгівельна фі рма ZTR» 08.04.2009р. винесло постанову № 75-ЗП про накладення санкції за правопорушення на ринку ц інних паперів у розмірі 17000 грн . 00 коп.

Суд вважає вищевказану пос танову правомірною та обґрун тованою, з огляду на наступне :

У відповідності до ст.40 Зако ну України «Про цінні папери та фондовий ринок», регулярн а інформація про емітента - рі чна та квартальна звітна інф ормація про результати фінан сово-господарської діяльнос ті емітента, яка подається Де ржавній комісії з цінних пап ерів та фондового ринку. Стро ки, порядок та форми подання р егулярної інформації про емі тента (річної та квартальної ), встановлюються Державною к омісією з цінних паперів та ф ондового ринку.

Згідно п. 1 глави 7 розділу V По ложення про розкриття інформ ації емітентами цінних папер ів, розкриття річної інформа ції має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступ ній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офі ційному друкованому виданні та поданні до Комісії. При цьо му, розкриття здійснюється у такі строки:

- розміщення у загальнодост упній інформаційній базі дан их Комісії - у строк не пізні ше 30 квітня року, наступного з а звітним;

- опублікування у офіційном у друкованому виданні - у ст рок не пізніше 30 квітня, насту пного за звітним;

- подання до Комісії - не пі зніше 1 червня року, наступног о за звітним.

ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірма ZTR», в порушення вищевка заних приписів Закону Україн и «Про цінні папери та фондов ий ринок» та Положення про ро зкриття інформації емітента ми цінних паперів, не надало д о Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку р ічну інформацію за 2007 рік.

Враховуючи цей факт, 24.03.2009р. За порізьким територіальним уп равлінням Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку винесено акт про пору шення справи про правопоруше ння на ринку цінних паперів т а постановлено керівнику ЗАТ «Зовнішньоторгівельна фірм а ZTR» зв' явитися на підписанн я актів про правопорушення.

У встановлений позивачем д ень - відповідач до Запоріз ького територіального управ ління Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку не прибув, у зв' язку із чи м акт про правопорушення на р инку цінних паперів 71-ЗП від 24.0 3.2009 р. був надісланий на адресу відповідача поштою.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачем, на виконан ня Правил розгляду справ про порушення вимог законодавст ва на ринку цінних паперів та застосування санкцій, 26.03.2009р. в инесено постанову про розгля д справи про правопорушення на ринку цінних паперів та пр изначений розгляд справи. Вк азана постанова направлена р екомендованим листом на адре су відповідача, але у встанов лений термін (08.04.2009р.) відповіда ч на розгляд справи про право порушення на ринку цінних па перів до Запорізького терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку не прибув .

Як свідчать матеріали спра ви, відповідачем вчинено пор ушення приписів ст. 40 Закону У країни «Про цінні папери та ф ондовий ринок», відповідальн ість за яке передбачена п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні», а саме: з астосування фінансової санк ції у розмірі від 1000 до 5000 неопод атковуваних мінімумів доход ів громадян.

У зв' язку із вчиненням від повідачем порушенням вимог З акону України «Про цінні пап ери та фондовий ринок», позив ачем 08.04.2009р. винесено постанову № 75-ЗП про накладення санкції за правопорушення на ринку ц інних паперів, якою до ЗАТ «Зовнішньот оргівельна фірма ZTR» застосо вано 17000 грн. 00 коп. штрафу.

Оскільки у встановлений за конодавством термін відпові дачем штраф у розмірі 17000 грн. 00 к оп.. не сплачено Запорізьке те риторіальне управління Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку зверну лось до суду з позовом до ЗАТ « Зовнішньоторгівельна фірма ZTR» про стягнення з останньог о вказаної суми.

Згідно ч.3 ст.11 Закону України «Про державне регулювання р инку цінних паперів в Україн і» штрафи, накладені Державн ою комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягують ся в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважа є, що вимоги Запорізького тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку про ст ягнення з Закритого акціонер ного товариства «Зовнішньот оргівельна фірма ZTR штрафних с анкцій в сумі 17000 грн. 00 коп. на пі дставі постанови № 75-ЗП від 08.04.20 09 р. за не надання до Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку річної інформ ації за 2007 рік, є законними, обґ рунтованими, підтверджуютьс я зібраними в справі доказам и.

З огляду на викладене, відпо відно до ч. 1, 2 ст. 71 КАС України, к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, крім випадків, встановлени х статтею 72 цього Кодексу, вра ховуючі, що відповідач не зап еречив проти позову, у судове засідання не прибув, витребу вані судом документи не нада в, суд вважає позовні вимоги З апорізького територіальног о управління Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку до Закритого акціо нерного товариства «Зовнішн ьоторгівельна фірма ZTR» про ст ягнення з останнього 17000 грн. 00 к оп. суми штрафних санкцій так ими, що підлягають задоволен ню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 94, 158 - 163 КАС Ук раїни, ст. 40 Закону України «Пр о цінні папери та фондовий ри нок», ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» су д,

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Зовнішн ьоторгівельна фірма ZTR» (вул. М інська, 13, м. Запоріжжя, 6901537, код Є ДРПОУ 13616642) на користь Державно го бюджету Ленінського район у м. Запоріжжя, р/р 31117106700006 в Управл інні Державного казначейств а в Запорізькій області, МФО 81 3015, одержувач Державний бюдже т Ленінського району м. Запор іжжя, код ЄДРПОУ 34677103, код бюджет ної класифікації 21081100) 17 000 грн. 00 к оп. штрафу.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, встановлений цим К одексом, постанова суду перш ої інстанції набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Заява про апеляційне оскар ження чи апеляційна скарга, п одані після закінчення строк ів, залишаються без розгляду , якщо суд апеляційної інстан ції за заявою особи, яка їх под ала, не знайде підстав для пон овлення строку, про що постан овляється ухвала.

Суддя /пі дпис/ О.О. Прасов

Постанову виготовлено у п овному обсязі 17.05.2010р.

Постанова не набрала закон ної сили

Суддя О.О. Прасов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9753583
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1601/10/0870

Ухвала від 10.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 19.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 19.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні