Постанова
від 17.12.2009 по справі 2а-6164/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< Текст >

17 грудня 2009 року < Текст > Справа № 2а-6164/09/0870

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді Янюк О.С.,

при секретарі судового зас ідання Світлицькій О.О.,

за участі представників:

від прокуратури - Шульг а О.А. (посвідчення від 10.07.2007 № 80 )

від позивача - не з' явивс я

від відповідача - не з' яв ився

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовною заявою Прокуро ра Оріхівського району Запор ізької області в особі Запор ізького територіального упр авління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Відкритого акціонерног о товариства «Оріхівський мі жрайагропостач»

про стягнення штрафних сан кції у розмірі 5 100,00 грн.

ВСТАНОВИВ

11.11.2009 Прокурор Оріхівського району Запорізької області ( далі - прокурор) в особі Запорі зького територіального упра вління Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку (далі - позивач) звернувся до Запорізького окружного а дміністративного суду із поз овом до Відкритого акціонерн ого товариства «Оріхівський міжрайагропостач» (далі - ВАТ «Оріхівський міжрайагропостач», відповід ач) про стягнення штрафних са нкцій у розмірі 5100,00 грн.

У судовому засіданні 01.12.2009 пр едставник позивача позов під тримав та просить задовольни ти його у повному обсязі.

У зв' язку із неявкою до суд у 01.12.2009 представника відповіда ча, розгляд справи відкладав ся до 17.12.2009.

У судовому засіданні проку рор підтримав позов на підст авах, викладених у позовній з аяві та просить його задовол ьнити у повному обсязі. Зокре ма вказує, що ВАТ «Оріхівськи й міжрайагропостач» порушен о приписи Закону України «Пр о цінні папери та фондовий ри нок» від 23.02.2006 № 3480-IV (далі - Закон № 3480-IV ), а саме: відповідач не над ав до Запорізького територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку регулярну річ ну інформацію за 2008року.

Позивач у судове засідання не з' явився, про причини нея вки суду не повідомив, клопот ання про розгляд справи за йо го відсутності на адресу суд у не надходили. Про дату, час т а місце проведення розгляду справи був повідомлений нал ежним чином, про що свідчить р озписка про повідомлення суд ом про встановлену дату і час нового судового засідання, я ка міститься в матеріалах сп рави.

Відповідач у судове засіда ння повторно не з' явився, пр о причини неприбуття суд не п овідомив, письмові заперечен ня чи інші документи від відп овідача суд не отримував. Про дату, час та місце проведення судового розгляду справи по відомлявся належним чином (п овідомлення про вручення пош тового відправлення від 18.11.2009 № 9504654, від 04.12.2009 №9599868).

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву по суті без участі предста вника позивача та відповідач а, за наявними у справі матері алами.

На підставі ст. 160 КАС України в судовому засіданні судом п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови та о голошено про час виготовленн я постанови у повному обсязі .

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення прокурора, судом встановлено .

26.06.2009 уповноваженою особою За порізького територіального управління Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку складено акт № 194-ЗП пр о вчинення ВАТ «Оріхівський міжрайагропостач» порушенн я на ринку цінних паперів, яки й замовленим листом направл ений відповідачу 26.06.2009.

01.07.2009 позивачем винесено пост анову про розгляд справи про правопорушення ВАТ «Оріхівс ький міжрайагропостач» на ри нку цінних паперів та призна чений розгляд справи. Згідно доказів, наданих позивачем, в казана постанова направлена відповідачу 01.07.2009, але на розгл яд справи представник відпов ідача до Запорізького терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку не прибув .

З урахуванням викладеного , 14.07.2009 позивачем винесено поста нову № 151-ЗП про накладення на в ідповідача санкції за правоп орушення на ринку цінних пап ерів у розмірі 5100,00 грн.

Оскільки у встановлений 15-д енний термін накладені на ві дповідача штрафні санкції не сплачені, прокурор звернувс я до Запорізького окружного адміністративного суду в осо бі Запорізького територіаль ного управління Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку з позовом про ст ягнення з відповідача 5100,00 грн. суми штрафних санкцій.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення про курора, суд вважає позовні ви моги такими, що підлягають за доволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до п. 6 Положення про Запорізьке територіальн е управління Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку, затвердженого ріш енням Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку від 14.10.2005 № 585, позивач має пра во накладати на юридичних та фізичних осіб, винних у поруш енні законодавства про цінні папери, адміністративні стя гнення, а також штрафи та інші санкції.

На виконання приписів вище вказаного Положення, позивач ем щодо ВАТ «Оріхівський між райагропостач» винесено пос танову від 14.07.2009 № 151-ЗП про накла дення санкції за правопоруше ння на ринку цінних паперів у розмірі 5100,00 грн.

Суд вважає вищевказану пос танову правомірною та обґрун тованою, з огляду на наступне .

У відповідності до ст. 40 Зако ну № 3480-IV , регулярна інформація про емітента - це річна та кв артальна звітна інформація п ро результати фінансово-госп одарської діяльності емітен та, яка подається Державній к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку. Строки, порядо к та форми подання регулярно ї інформації про емітента (рі чної та квартальної), встанов люються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно п. 1 глави 7 розділу V По ложення про розкриття інформ ації емітентами цінних папер ів, затвердженого рішенням Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку від 26.12.2006 № 1591 (далі - Положення), розкр иття річної інформації має з дійснюватись шляхом розміще ння в загальнодоступній інфо рмаційній базі даних Комісії , опублікування у офіційному друкованому виданні та пода нні до Комісії. При цьому, розк риття здійснюється у такі ст роки:

- розміщення у загальнодост упній інформаційній базі дан их Комісії - у строк не пізні ше 30 квітня року, наступного з а звітним;

- опублікування у офіційном у друкованому виданні - у ст рок не пізніше 30 квітня, насту пного за звітним;

- подання до Комісії - не пі зніше 1 червня року, наступног о за звітним.

З матеріалів справи вбачає ться, що ВАТ «Оріхівський між райагропостач», в порушення приписів Закону № 3480-IV та Полож ення, не надав до Запорізьког о територіального управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку р егулярну річну інформацію за 2008 рік.

Ураховуючи цей факт, 18.06.2009 поз ивачем винесено постанову пр о порушення справи про право порушення на ринку цінних па перів та постановлено керівн ику ВАТ «Оріхівський міжрайа гропостач» зв' явитися на пі дписання акта про правопоруш ення.

У встановлений позивачем д ень, а саме - 26.06.2009, керівник ВАТ «Оріхівський міжрайагропос тач» до Запорізького територ іального управління Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку не прибув, у зв' язку із чим акт про право порушення на ринку цінних па перів від 26.06.2009 № 194-ЗП був надісл аний на адресу відповідача п оштою.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачем, на виконан ня Правил розгляду справ про правопорушення на ринку цін них паперів, затверджених рі шенням Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку від 11.12.2007 № 2272 (далі - Правила) , 01.07.2009 винесена постанова про р озгляд справи про правопоруш ення на ринку цінних паперів та призначений розгляд спра ви. Указана постанова направ лена рекомендованим листом н а адресу відповідача, але у вс тановлений термін відповіда ч на розгляд справи про право порушення на ринку цінних па перів до Запорізького терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку не прибув .

Як свідчать матеріали спра ви, відповідачем вчинено пор ушення приписів ст. 40 Закону № 3480-IV , відповідальність за яке п ередбачена п. 7 ч. 1 ст. 11 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні» від 30.10.1996 №448/96-ВР, а саме: за стосування фінансової санкц ії у розмірі до 1000 неоподатков уваних мінімумів доходів гро мадян.

У зв' язку із вчиненням від повідачем порушенням вимог З акону № 3480-IV , позивачем винесен о постанову від № 14.07.2009 151-ЗП про н акладення санкції за правопо рушення на ринку цінних папе рів, якою до ВАТ «Оріхівський міжрайагропостач» застосов ано 5100,00 грн штрафу. Доказів оск арження вказаної постанови с уду не надано.

Відповідно до п 19.4 Правил, у в ипадку не сплати штрафу прав опорушником у визначені стро ки, штраф стягується у судово му порядку.

Згідно з п. п. 6 п. 5 Положення пр о Державну комісію з цінних п аперів та фондового ринку, за твердженого Указом Президен та України від 14.02.1997 р. № 142/97, коміс ія, у тому числі і її територі альні управління, мають прав о звертатися до суду та госпо дарського суду з позовами у з в' язку з порушенням законод авства України про цінні пап ери.

За таких обставин, суд вважа є, що позовні вимоги законним и та підтвердженими зібрани ми в справі доказами.

На підставі викладеного, су д дійшов висновку, що заявлен і вимоги є доведеними, обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню у повному о бсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. ст.161-163, 167 КАС Укр аїни, суд

ПО СТАНОВИВ:

1. Позов Прокурора Оріхівськ ого району Запорізької облас ті в особі Запорізького тери торіального управління Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку до Відк ритого акціонерного товарис тва «Оріхівський міжрайагро постач» про стягнення штрафн их санкції у розмірі 5 100,00 грн., з адовольнити.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Оріхі вський міжрайагропостач» (ко д ЄДРПОУ 00904084) штрафні санкції у розмірі 5100,00 грн. (п' ять тисяч с то грн. 00 коп) на користь держав и із зарахуванням на рахунок Державного казначейства Укр аїни в Запорізькій області (р /р 31117106700211, МФО 813015, ЄДРПОУ 34676974, код бюд жетної класифікації 21081100). Вида ти виконавчий лист.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків подання заяви про ап еляційне оскарження та апеля ційної скарги, якщо вони не бу ли подані у встановлені стро ки. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний стр ок з дня її проголошення, а в р азі складення постанови не у повному обсязі відповідно д о ст. 160 КАС України - з дня склад ення її в повному обсязі, заяв и про апеляційне оскарження і подання після цього протяг ом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії відповідн о до кількості осіб, які берут ь участь у справі.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 1 60 КАС України оформлена і підп исана 22.12.2009р.

Суддя О.С.Янюк

Дата ухвалення рішення17.12.2009
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9753777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6164/09/0870

Постанова від 17.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні