Постанова
від 31.05.2010 по справі 8500/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-8500/09/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2010 року м.Одеса

16год.12хв.

Зала судових засідань №210

Одеський окружний адмініс тративний суд у складі:

Головуючого - судді Ар акелян М.М.

При секретарі - Жаворонк овій М.О.

За участю сторін:

Від позивача: не з' явився .

Від відповідача: не з' явив ся.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а адміністративним позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Приморському районі м.Од еси до Виробничого підприємс тва «Елс»у вигляді Товариств а з обмеженою відповідальніс тю про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла адмін істративна позовна заява Дер жавної податкової інспекції у Приморському районі м. Одес и, в якій позивач просить суд п рипинити юридичну особу Виро бниче підприємство «Елс»у ви гляді ТОВ.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на порушення відповідачем вимо г п.16.4.ст.16 Закону України "Про оп одаткування прибутку підпри ємств", п.п.7.7.3. п.7.7. ст.7 Закону Укра їни "Про податок на додану вар тість", п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Закону Укра їни "Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами", п.2 ч.1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» та наявність підстав для припинення юрид ичної особи.

Відповідач у судові засіда ння не з'явився, незважаючи на те, що про дату, час та місце су дового засідання був повідом лений належним чином, запере чення на позов не надав; на вик лики суду, здійснені через за сіб масової інформації в пор ядку ч.1 ст.39 КАС України, в судо ве засідання, яке відбулось 10. 12.2009р. та 26.05.2010р. відповідач не при був, у зв' язку з чим справу ро зглянуто за наявними в ній до казами.

26.05.2010р. (вхід №16873) до суду надійш ло клопотання представника п озивача про розгляд справи б ез його участі.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані учасника ми судового процесу докази в їх сукупності, проаналізува вши положення чинного законо давства, суд дійшов висновку про задоволення позовних ви мог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Вироб ниче підприємство «Елс»у виг ляді Товариства з обмеженою відповідальністю зареєстро ване як юридична особа 05.07.1995р. П риморським райвиконкомом м.О деси, ідентифікаційний код - 21032642, про що видано Свідоцтво пр о державну реєстрацію суб' є кта підприємницької діяльно сті №21032642.

06.07.1995р. відповідача взято на о блік як платника податків в о рганах ДПС за №Ч-2740, що вбачаєть ся з довідки ДПІ у Приморсько му районі м. Одеси №22222 від 19.02.2009р.

19.02.2009р. головними державними податковими ревізорами-інсп екторами відділу адміністру вання податку на прибуток уп равління оподаткування юрид ичних осіб ДПІ у Приморськом у районі м.Одеси Князевою А .В. та Дудкевич Є.О. прове дена перевірка з питань нада ння до ДПІ у Приморському рай оні м.Одеси податкових декла рацій та документів фінансов ої звітності, в ході якої вста новлено, що Виробниче підпри ємство «Елс»у вигляді Товари ства з обмеженою відповідаль ністю не надає податкові дек ларації та документи фінансо вої звітності до державної п одаткової інспекції з 01.01.2000р. За результатами вказаної перев ірки складено акт №617/15-1 від 19.02.2009р .

Згідно з довідкою ДПІ у Прим орському районі м.Одеси №28574/10/19- 0 від 17.05.2010р. Виробниче підприєм ство «Елс»у вигляді Товарист ва з обмеженою відповідальні стю станом на 26.04.2010р. не має забо ргованості зі сплати податкі в, зборів (обов' язкових плат ежів).

Відповідно до ч.1 ст.59 Господа рського кодексу України прип инення діяльності суб'єкта г осподарювання здійснюється шляхом його реорганізації (з лиття, приєднання, поділу, пер етворення) або ліквідації - за рішенням власника (власникі в) чи уповноважених ним орган ів, за рішенням інших осіб - за сновників суб'єкта господарю вання чи їх правонаступників , а у випадках, передбачених ци м Кодексом, - за рішенням суду.

Згідно ч.6 ст.59 Господарськог о кодексу України суб'єкт гос подарювання ліквідується, зо крема, у разі скасування його державної реєстрації у випа дках, передбачених законом.

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону України “Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” юрид ична особа припиняється, зок рема і за судовим рішенням. З гідно ч.2 ст. 33 цього Закону юрид ична особа є такою, що припини лася, з дати внесення до Єдино го державного реєстру запису про державну реєстрацію при пинення юридичної особи.

Відповідно до п.16.4 ст.16 Закону України "Про оподаткування п рибутку підприємств" від 28.12.1994р . №334/94-ВР платники податку у стр оки, визначені законом, подаю ть до податкового органу под аткову декларацію про прибут ок за звітний період, розрахо вану наростаючим підсумком.

Відповідно до п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 За кону України "Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" від 21.12.2000 р. №2181-III податкові декл арації подаються за базовий податковий (звітний) період.

Згідно ч.2 ст. 38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” від 15.05.2003р. №7 55-ІV, неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону є підставою для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутством ю ридичної особи.

Відповідно до ст.4 Закону Ук раїни “Про систему оподаткув ання” платниками податків і зборів (обов'язкових платежі в) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами Укр аїни покладено обов'язок спл ачувати податки і збори (обов 'язкові платежі).

Згідно до п.п.2, 3 ч.1 ст.9 цього За кону платники податків і збо рів (обов'язкових платежів) зо бов'язані подавати до держав них податкових органів та ін ших державних органів відпов ідно до законів декларації, б ухгалтерську звітність та ін ші документи і відомості, пов 'язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов'язко вих платежів); сплачувати нал ежні суми податків і зборів (о бов'язкових платежів) у встан овлені законами терміни.

Частиною 1 ст.20 Закону Україн и “Про систему оподаткування ” встановлено, що контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння податків і збор ів (обов'язкових платежів) зді йснюється державними податк овими органами та іншими дер жавними органами в межах пов новажень, визначених законам и.

Статус державної податков ої служби в Україні, її функці ї та правові основи діяльнос ті визначені Законом України “Про державну податкову слу жбу в Україні", відповідно до с т.2 якого завданням органів де ржавної податкової служби, з окрема, є здійснення контрол ю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєч асністю сплати до бюджетів, д ержавних цільових фондів под атків і зборів (обов'язкових п латежів), а також неподаткови х доходів, установлених зако нодавством.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Зако ну України “Про державну под аткову службу в Україні” орг анам державної податкової сл ужби у випадках, в межах компе тенції та у порядку, встановл ених законами України, надає ться право звертатися до суд ових органів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Згідно з п.8.6 Порядку обліку п латників податків, зборів (об ов'язкових платежів), затверд женого наказом Державної под аткової адміністрації Украї ни від 19.02.1998р. №80 (в редакції наказу Державн ої податкової адміністрації України від 17.11.1998р. №552), якщо платник податк ів не має заборгованості пер ед бюджетом, та у разі неподан ня протягом одного року в орг ани державної податкової слу жби податкових декларацій, документів податкової звітн ості, то керівник органу держ авної податкової служби при ймає рішення у вигляді розпо рядження відносно платника п одатків - про звернення до су ду або господарського суду і з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєст рації платника податків, пос тановлення судового рішення про припинення юридичної ос оби чи підприємницької діяль ності фізичної особи - підпр иємця.

Враховуючи наведене, позов ні вимоги ДПІ у Приморському районі м. Одеси суд вважає під твердженими наданими доказа ми, обґрунтованими, відповід аючими чинному законодавств у, що є підставою для їх задово лення.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців” суд , який постановив рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов' язане з банкрутст вом юридичної особи, у день на брання таким рішенням законн ої сили направляє його копію державному реєстратору за м ісцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиног о державного реєстру запису про судове рішення.

Керуючись ст.ст.158-163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Приморському районі м.Одеси до Виробничого підпр иємства «Елс»у вигляді Товар иства з обмеженою відповідал ьністю про припинення юридич ної особи задовольнити.

Припинити юридичну особу В иробниче підприємство «Елс» у вигляді Товариства з обмеж еною відповідальністю (65012, м. О деса, вул. Велика Арнаутська, 1 5, ідентифікаційний код 21032642)

Після набрання чинності п остановою суду направити її копію державному реєстратор у за місцем реєстрації Вироб ничого підприємства «Елс»у в игляді Товариства з обмежено ю відповідальністю.

Постанова може бути оскарж ена шляхом подання заяви про апеляційне оскарження поста нови суду першої інстанції п ротягом десяти днів з дня її п роголошення, а в разі складен ня постанови у повному обсяз і відповідно до статті 160 КАС У країни - з дня складення в пов ному обсязі. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення. Апеляційна скарга може бути подана без попередньог о подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо скарга по дається у строк, встановлени й для подання заяви про апеля ційне оскарження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, вст ановлений Кодексом адмініст ративного судочинства Украї ни, постанова суду набирає за конної сили після закінчення цього строку. У разі подання а пеляційної скарги судове ріш ення, якщо його не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Повний текст постанови ск ладено та підписано 31.05.2010р.

Суддя /підпис/ М.М. Аракелян

31 травня 2010 року

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2010
Оприлюднено10.09.2010
Номер документу9755632
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8500/09/1570

Постанова від 31.05.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні