Постанова
від 31.05.2010 по справі 10322/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-10322/09/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2010 року м.Одеса

14год.42хв.

Зала судових засідань №210

Одеський окружний адмініс тративний суд у складі:

Головуючого - судді Ар акелян М.М.

При секретарі - Жаворонк овій М.О.

За участю сторін:

Від позивача: Білянський Д.І. - за довіреністю №3267/Б/10-11 7 від 25.01.2010р.

Від відповідача: не з' явив ся.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а адміністративним позовом Д ержавної податкової інспекц ії у Приморському районі м.Од еси до Приватного підприємст ва «Грант-Люкс»про припиненн я юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла адмі ністративна позовна заява Де ржавної податкової інспекці ї у Приморському районі м. Оде си, в якій позивач просить суд припинити юридичну особу Пр иватне підприємство «Грант-Л юкс».

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається н а порушення відповідачем вим ог п.16.4.ст.16 Закону України "Про о податкування прибутку підпр иємств", п.п.7.7.3. п.7.7. ст.7 Закону Укр аїни "Про податок на додану ва ртість", п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 Закону Укр аїни "Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами", п.2 ч.1 ст .9 Закону України «Про систему оподаткування» та наявність підстав для припинення юрид ичної особи.

Відповідач у судові засіда ння не з'явився, незважаючи на те, що про дату, час та місце су дового засідання був повідом лений належним чином, запере чення на позов не надав; на вик лики суду, здійснені через за сіб масової інформації в пор ядку ч.1 ст.39 КАС України, в судо ве засідання, яке відбулось 03. 12.2009р. та 26.05.2010р. не прибув, у зв' яз ку з чим справу розглянуто за наявними в ній доказами.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані учасника ми судового процесу докази в їх сукупності, заслухавши по яснення представника позива ча, проаналізувавши положенн я чинного законодавства, суд дійшов висновку про задовол ення позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство «Грант-Люкс »зареєстроване як юридична о соба 03.02.2004р. Приморською районн ою адміністрацією Одеської м іської ради, ідентифікаційни й код - 32834464, про що видано Свідоц тво про реєстрацію (перереєс трацію) суб' єкта підприємни цької діяльності - юридично ї особи.

04.03.2004р. відповідача взято на о блік як платника податків в о рганах ДПС за №11542, що вбачаєтьс я з довідки ДПІ у Приморськом у районі м. Одеси №1 від 12.12.2008р.

19.02.2009р. співробітниками ДПІ у Приморському районі м.Одеси проведена перевірка з питан ь надання до ДПІ у Приморсько му районі м.Одеси податкових декларацій та документів фі нансової звітності, в ході як ої встановлено, що Приватне п ідприємство «Грант-Люкс»не н адає податкові декларації та документи фінансової звітно сті до державної податкової інспекції з 01.01.2004р. За результат ами вказаної перевірки склад ено акт №629 від 19.02.2009р.

Згідно з довідкою ДПІ у Прим орському районі м.Одеси №28566/10/19- 0 від 17.05.2010р. Приватне підприємс тво «Грант-Люкс»станом на 26.04.20 10р. не має заборгованості зі с плати податків, зборів (обов' язкових платежів).

Відповідно до ч.1 ст.59 Господа рського кодексу України прип инення діяльності суб'єкта г осподарювання здійснюється шляхом його реорганізації (з лиття, приєднання, поділу, пер етворення) або ліквідації - за рішенням власника (власникі в) чи уповноважених ним орган ів, за рішенням інших осіб - за сновників суб'єкта господарю вання чи їх правонаступників , а у випадках, передбачених ци м Кодексом, - за рішенням суду.

Згідно ч.6 ст.59 Господарськог о кодексу України суб'єкт гос подарювання ліквідується, зо крема, у разі скасування його державної реєстрації у випа дках, передбачених законом.

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону України “Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” юрид ична особа припиняється, зок рема і за судовим рішенням. З гідно ч.2 ст. 33 цього Закону юрид ична особа є такою, що припини лася, з дати внесення до Єдино го державного реєстру запису про державну реєстрацію при пинення юридичної особи.

Відповідно до п.16.4 ст.16 Закону України "Про оподаткування п рибутку підприємств" від 28.12.1994р . №334/94-ВР платники податку у стр оки, визначені законом, подаю ть до податкового органу под аткову декларацію про прибут ок за звітний період, розрахо вану наростаючим підсумком.

Відповідно до п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 За кону України "Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" від 21.12.2000 р. №2181-III податкові декл арації подаються за базовий податковий (звітний) період.

Згідно ч.2 ст. 38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” від 15.05.2003р. №7 55-ІV, неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону є підставою для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутством ю ридичної особи.

Відповідно до ст.4 Закону Ук раїни “Про систему оподаткув ання” платниками податків і зборів (обов'язкових платежі в) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами Укр аїни покладено обов'язок спл ачувати податки і збори (обов 'язкові платежі).

Згідно до п.п.2, 3 ч.1 ст.9 цього За кону платники податків і збо рів (обов'язкових платежів) зо бов'язані подавати до держав них податкових органів та ін ших державних органів відпов ідно до законів декларації, б ухгалтерську звітність та ін ші документи і відомості, пов 'язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов'язко вих платежів); сплачувати нал ежні суми податків і зборів (о бов'язкових платежів) у встан овлені законами терміни.

Частиною 1 ст.20 Закону Україн и “Про систему оподаткування ” встановлено, що контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння податків і збор ів (обов'язкових платежів) зді йснюється державними податк овими органами та іншими дер жавними органами в межах пов новажень, визначених законам и.

Статус державної податков ої служби в Україні, її функці ї та правові основи діяльнос ті визначені Законом України “Про державну податкову слу жбу в Україні", відповідно до с т.2 якого завданням органів де ржавної податкової служби, з окрема, є здійснення контрол ю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєч асністю сплати до бюджетів, д ержавних цільових фондів под атків і зборів (обов'язкових п латежів), а також неподаткови х доходів, установлених зако нодавством.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Зако ну України “Про державну под аткову службу в Україні” орг анам державної податкової сл ужби у випадках, в межах компе тенції та у порядку, встановл ених законами України, надає ться право звертатися до суд ових органів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Згідно з п.8.6 Порядку обл іку платників податків, збор ів (обов'язкових платежів), зат вердженого наказом Державно ї податкової адміністрації У країни від 19.02.1998р. №80 (в редакції наказу Дер жавної податкової адміністр ації України від 17.11.1998р. №552), якщо платник по датків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі непо дання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларац ій, документів податкової зв ітності, то керівник органу д ержавної податкової служби приймає рішення у вигляді ро зпорядження відносно платни ка податків - про звернення д о суду або господарського су ду із заявою (позовною заявою ) про скасування державної ре єстрації платника податків, постановлення судового ріше ння про припинення юридичної особи чи підприємницької ді яльності фізичної особи - пі дприємця.

Враховуючи наведене, п озовні вимоги ДПІ у Приморсь кому районі м. Одеси суд вважа є підтвердженими наданими до казами, обґрунтованими, відп овідаючими чинному законода вству, що є підставою для їх за доволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців” суд , який постановив рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов' язане з банкрутст вом юридичної особи, у день на брання таким рішенням законн ої сили направляє його копію державному реєстратору за м ісцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиног о державного реєстру запису про судове рішення.

Керуючись ст.ст.158-163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Приморському районі м.Одеси до Приватного підпри ємства «Грант-Люкс»про припи нення юридичної особи задово льнити.

Припинити юридичну особу П риватне підприємство «Грант -Люкс» (65000, м.Одеса, пров.Мусіна, 4, кв.7 код ЄДРПОУ 32834464).

Після набрання чинності п остановою суду направити її копію державному реєстратор у за місцем реєстрації Прива тного підприємства «Грант-Лю кс».

Постанова може бути оскарж ена шляхом подання заяви про апеляційне оскарження поста нови суду першої інстанції п ротягом десяти днів з дня її п роголошення, а в разі складен ня постанови у повному обсяз і відповідно до статті 160 КАС У країни - з дня складення в повн ому обсязі. Апеляційна скарг а на постанову суду першої ін станції подається протягом д вадцяти днів після подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, вст ановлений Кодексом адмініс тративного судочинства Укра їни, постанова суду першої ін станції набирає законної сил и після закінчення цього стр оку. У разі подання апеляційн ої скарги судове рішення, якщ о його не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Повний текст постанови скл адено та підписано 31.05.2010р.

Суддя /підпис/ М.М. Аракелян

31 травня 2010 року

Дата ухвалення рішення31.05.2010
Оприлюднено10.09.2010

Судовий реєстр по справі —10322/09/1570

Постанова від 31.05.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні