Ухвала
від 02.06.2021 по справі 201/5441/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/5441/21

Провадження № 1-кс/201/1702/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого першого ВКРП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , розглянувши у залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого першого ВКРП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020040000000029 від 09.12.2020 року, за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого першого ВКРП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020040000000029 від 09.12.2020 року, за ознаками складу злочинів, передбачених ч.3 ст.212 КК України, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні/території (склади, офіси, адмін. будівлі, та інші приміщення, будівлі на території) за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві приватної власності належить ОСОБА_5 (іпн НОМЕР_1 ).

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), протягом 2018-2019, з метою мінімізації та умисного ухилення від сплати податків, здійснено безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат, в наслідок відображення у бухгалтерському та податковому обліках підприємства проведення «безтоварних» фінансово-господарських операцій по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами», із ТОВ «Інтергума-2010» (код 37287709), ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680), ТОВ «Уніплит» (код 30905968), ТОВ «Степмаркет» (код 40134063), ТОВ «Промпостачсервіс» (код 22695445), ТОВ «АКБ Маркет» (код 42260144), ТОВ ТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 ), а також пов`язаними платниками всередині ФПГ, що дозволяє їм незаконно сформувати податковий кредит з податку на додану вартість та валові витрати та призводить до заниження сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на суму, яка в сім тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто в особливо великих розмірах.

В ході проведених слідчих заходів встановлено, що службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон», реалізуючи єдиний злочинний умисел, протягом 2018р.2019р., здійснено безпідставне формування податкового кредиту з ПДВ за рахунок проведення «безтоварних» фінансово-господарських операцій по придбанню ТМЦ (автогуми та автодисків, автозапчастин для легкових авто, фанери та ДСП) від підприємств-торгівців податковим кредитом та готівковими коштами (які в подальшому на території України та на експорт не реалізовувались), що призвело до завищення від`ємного значення з ПДВ за 2018р. 2019р. та ухилення від сплати податку на прибуток підприємств до бюджету.

За результатами проведеного аналізу фінансово господарської діяльності підприємств, що здійснюють імпортні операції ТМЦ на митну територію України встановлено, що на території Дніпропетровської області діє низка підприємств, яка займаються ввезенням на митну територію України сільськогосподарської техніки та складових запчастин до них за цінами, що у 2-4 рази нижче середньо ринкових.

Так, ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734) є офіційним дистриб`ютором техніки Great Plains, Deutz Fahr, Apache, Kello Bilt та оригінальних запчастин до них.

З метою вирівнювання ціни на внутрішньому ринку України та мінімізації сплати податків до бюджету службовими особами ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734) використовується схема «придбання» податкового кредиту від «підприємств - торгівців» податковим кредитом. Факт «придбання» податкового кредиту підтверджується тими обставинами, що підприємство здійснює придбання різноманітного виду ТМЦ (автогуми для легкових автомобілів, АКБ, автозапчастин для легкових та вантажних автомобілів, фанери, ДСП, паперу у рулонах, електроінструменту та іншого), які не реалізовуються в подальшому на інші СПД, як на території України, так і на експорт, та не можуть бути використані у власних господарських потребах у зв`язку з тим, що вищезазначеним платником податків здійснюється лише реалізація на торгівельних площадках та павільйонах сільгосптехніки та комплектуючих запчастин до них.

В ході досудового слідства отримано інформацію, про те що ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), використовує в своїй діяльності реквізити та господарські документи по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами», до яких входять: ТОВ «Інтергума-2010» (код 37287709), ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680), ТОВ «Уніплит» (код 30905968), ТОВ «Степмаркет» (код 40134063), ТОВ «Промпостачсервіс» (код 22695445), ТОВ «АКБ Маркет» (код 42260144), ТОВ ТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 ).

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності вищезазначених підприємств задіяних у протиправній діяльності встановлено, що у деяких із них відсутні фізичні, технічні та технологічні можливості до вчинення задекларованих господарських операцій, відсутні основні фонди та кваліфікований персонал. Функціонування вказаних підприємств спрямоване лише на формування штучного податкового кредиту і завищення валових витрат та надання послуг підприємствам реального сектору економіки в мінімізації податкових зобов`язань.

Крім того встановлено, що ТОВ Компанія «Альбіон», ТОВ ТК «Агроспейс» та ТОВ ТК «Астерра» подають до податкових органів податкову звітність з однакових IP адрес, мають відкритті розрахункові рахунки в однакових банківських установах, здійснюють «придбання» податкового кредиту з ПДВ та формують валові витрати з податку на прибуток підприємств від однакових підприємств-торгівців податковим кредитом та з однаковими ТМЦ, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

05.04.2021 на ТОВ Компанія «Альбіон» проведено виїмку документів підприємством надані документи щодо придбання ТМЦ з наданням договорів, видаткових накладних, ТТН, оборотна-сальдові відомості, реєстри реалізації придбаних ТМЦ у вищезазначених підприємств та реєстри списання автозапчастин для власних потреб протягом листопада 2019 грудня 2020, так-як підприємство ТОВ Компанія «Альбіон» має у власності біля 70 легкових автотранспортних засобів. В подальшому проведено аналіз вилучених документів, за результати якого встановлено, що підприємством здійснено придбання ТМЦ (автогуми, автозапчастин для легкових автомобілів, автодисків, АКБ та ін. товарів), зазначені ТМЦ використовувались для власних нужд підприємства, але відповідно до отриманих документів встановлено, що придбаний товар для автотранспорту використовувався дуже часто ніж граничний термін їх експлуатації, тобто майже щомісячно змінювалось моторне мастило, автогума, АКБ та інші запчастини на одному і тому самому авто, що свідчить про формальне списання відсутніх товарів на підприємстві.

Також відповідно до отриманих документів встановлено, що під час придбання автогуми, АКБ здійснювалось їх транспортування вантажними транспортними засобами, відповідно до наданих ТТН, на яких один водій здійснював перевезення вантажу з однієї області в іншу декілька суток поспіль, також для перевезення автогуми, використовувались авто (рефрижератори, ізотермічні фургони) які передбачені для перевезення продуктів харчування. В ТТН зазначена адреса розвантаження місто Покровськ, Донецької області мікрорайон «Шахтарський» и все, тобто розвантаження здійснювалось в невідомому місці.

Також, відповідно до отриманих документів встановлено, що придбаний товар підприємством ТОВ Компанія «Альбіон» в подальшому нікуди не реалізовувався тобто перебуває на зберіганні у підприємства.

Викладене ставить під сумнів фактичне проведення господарських операцій зазначеними суб`єктами господарювання, достовірність їх відображення у податковому обліку та обґрунтовує необхідність проведення слідчих та процесуальних дій, спрямованих на належне фіксування доказів у кримінальному провадженні, виявлення та вилучення документів та інших носіїв інформації, в яких зафіксовані відомості про фінансово господарську діяльність вказаних суб`єктів підприємницької діяльності.

В ході досудового розслідування отримано інформацію, про те що вищезазначені особи, взаємодіяли із ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 , перебуває на обліку ГУ ДПС у Харківській області), та іншими учасниками задіяними в злочинній діяльності, достовірно знаючи про неправомірність своїх дій, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно небезпечних наслідків використовують у своїй діяльності приміщення де ймовірно зберігають печатки «сумнівних» підприємств, фінансово-господарські та бухгалтерські документи, комп`ютерна техніка, чорна бухгалтерія, ТТН, облікові документи та інші знаряддя злочинної діяльності, використовуючи приміщення розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, в ході досудового розслідування, виникла необхідність в отриманні фактичних даних, щодо деталей придбання та реалізації вищезазначеними підприємствами на території Дніпропетровської області та інших областей шляхом використання в своїй діяльності реквізитів та господарських документів по придбанню ТМЦ від підприємств-торгівців «податковим кредитом та готівковими коштами», що призводить до мінімізації ними податкових зобов`язань, які підлягають сплаті до бюджету з використанням підроблених бухгалтерських документів, в результаті чого своїми умисними злочинними діями завдаються збитки державному бюджету України в особливо великих розмірах.

В ході проведених слідчих (розшукових) заходів встановлено адресу розташування офісного (складського) приміщення, в якому ведеться фінансово-господарська діяльність, та можуть зберігатися первинні фінансово-господарські документи ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734) по взаємовідносинам із ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 ) які містять реальні фактичні данні щодо об`ємів продажу, поставки, а саме: АДРЕСА_1 .

Таким чином, згідно наявних у матеріалах кримінального провадження доказів, є підстави вважати, що документи й предмети, що свідчать про фінансово-господарську діяльність ТОВ Компанія «Альбіон», а саме: договори (угоди) купівлі-продажу (додатки), специфікації, документи які свідчать про вартість ТМЦ (робіт, послуг), договори на перевезення вантажів, накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі ТМЦ (виконання робіт, надання послуг), товарна транспортні накладні, документи щодо зберігання ТМЦ їх облік та інші первинні (господарські) документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, дані складського обліку, комп`ютерної техніки (ноутбуків, нетбуків та ін.), серверів та флеш - накопичувачів на яких готувались та зберігались первинні бухгалтерські документи зазначених підприємств, в тому числі журнали ордери, зворотно-сальдові відомості, картки бухгалтерського обліку по рахункам 28, 79, 281, 361, 631, 902 та іншим рахункам, програми 1С; печаток та бланків з відбитками печаток зазначених контрагентів та інших підприємств задіяних у злочинній схемі; чорнових записів; блокнотів та записних книжок; мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, SIM- карток, карт накопичення пам`яті, модемів, а також речі, предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження, перебувають за місцем розташування офісного (складського, виставного майданчику) приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 247500499 від 10.03.2021 право власності на приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_5 (іпн НОМЕР_1 ).

Слідчий у судовому засіданні підтримав клопотання і просив задовольнити його.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно п.2 ч. 2 ст.235 КПК України ухвала слідчогосудді продозвіл наобшук житлачи іншоговолодіння особиповинна містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Відповідно до ч.1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення огляду підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ч.4 ст. 107, ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку слідчим слідчої групи та групі прокурорів у кримінальному провадженны № 32020040000000029, із залученням оперативних співробітників податкової міліції, у відповідно до доручення слідчого щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст. 40 КПК України у приміщенні/території (склади, офіси, адмін. будівлі, та інші приміщення, будівлі на території) за адресою: АДРЕСА_2 , яке на праві приватної власності належить ОСОБА_7 (іпн НОМЕР_3 ), з метою відшукання та вилучення документів фінансово-господарської діяльності, бухгалтерського обліку та податкової звітності, за період з 01.01.2018 року по 01.01.2021, щодо взаємовідносин ТОВ «Авто Тренд» (код 38493680) із підприємствами ТОВ Компанія «Альбіон» (код 35396734), ТОВ ТК «Агроспейс» (код 41084815), ТОВ ТК «Астерра» (код 41096312), та іншими підприємствами, в тому числі - договори (угоди) купівлі-продажу (додатки), специфікації, документи які свідчать про вартість ТМЦ (робіт, послуг), договори на перевезення вантажів, накладні, податкові накладні, акти приймання-передачі ТМЦ (виконання робіт, надання послуг), товарна транспортні накладні, документи щодо зберігання ТМЦ їх облік та інші первинні (господарські) документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, дані складського обліку, комп`ютерної техніки (ноутбуків, нетбуків та ін.), серверів та флеш - накопичувачів на яких готувались та зберігались первинні бухгалтерські документи зазначених підприємств, в тому числі журнали ордери, зворотно-сальдові відомості, картки бухгалтерського обліку по рахункам 28, 79, 281, 361, 631, 902 та іншим рахункам, програми 1С; печаток та бланків з відбитками печаток зазначених контрагентів та інших підприємств задіяних у злочинній схемі; чорнових записів; блокнотів та записних книжок; мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, SIM- карток, карт накопичення пам`яті, модемів, а також речі, предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій.

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Строк дії ухвали становить 1 місяць з моменту її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97576677
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —201/5441/21

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні