Рішення
від 09.06.2021 по справі 743/588/21
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/588/21

Провадження № 2/743/256/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2021 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді СТАШКІВА В.Б.,

за участю секретаря судових засідань МАРЧЕНКО А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ріпки в залі суду, без фіксування технічними засобами, справу,

за позовом ОСОБА_1 ,

до Ріпкинської селищної ради

про визнання права на завершення приватизації та державну реєстрацію права власності на земельну ділянку ,

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору:

- Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача, їх заяви (клопотання), інші процесуальні дії у справі.

ОСОБА_2 звернувся з позовом до Ріпкинської селищної ради , в якому просив визнати за ним право на завершення приватизації та державну реєстрацію права власності на його ім`я земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, яка була надана у власність ОСОБА_3 , площею 2,0000 га, кадастровий номер 7424482600:08:001:0400, що розташована на території Ріпкинської селищної ради в порядку спадкування за законом після ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову вказує, що:

- земельна ділянка, яка розташована на території Ріпкинської селищної ради, площею 2,0000 га, кадастровий номер 7424482600:08:001:0400, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства була надана у власність ОСОБА_5 , згідно наказу Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 12.11.2019 року № 25-8952/14-19-сг "Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність";

- ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та за життя не встиг зареєструвати вказану земельну ділянку;

- він являється спадкоємцем за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_7 ;

- у зв`язку з тим, що право власності на земельну ділянку не зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в нотаріальному порядку, було відмовлено йому у видачі на його свідоцтва про право на спадщину за законом на вказану земельну ділянку.

В судове засідання позивач ОСОБА_8 , його представник ОСОБА_9 , представник Ріпкинської селищної ради Сергій ГАРУС та представник Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області Сергій ШЕЛЕСТ не з`явились, усі просили розглядати справу у їх відсутність. При цьому, в поданих заявах з процесуальних питань:

- позивач ОСОБА_8 , його представник ОСОБА_9 позов підтримали;

- представник Ріпкинської селищної ради Сергій ГАРУС не заперечував проти задоволення позову;

- представник Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області Сергій ШЕЛЕСТ, при розв`язанні спору, поклався на розсуд суду.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що:

- ОСОБА_10 являвся батьком позивача по справі ОСОБА_11 , що вбачається із свідоцтва про народження позивача (серія НОМЕР_1 );

- ОСОБА_5 , згідно наказу Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 25.09.2019 №25-6614/14-19 "Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою", було надано дозвіл останньому на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої на території Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області. Орієнтовний розмір земельної ділянки 2,00 га, за цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства;

- наказом Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 12.11.2019 року № 25-8952/14-19-сг "Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність" було:

?затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_5 на території Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області;

?надано у власність ОСОБА_5 земельну ділянку площею 2,0000 га, у тому числі пасовищ - 2,0000 га (кадастровий номер 7424482600:08:001:0400) для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області;

- ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 ;

- ОСОБА_2 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_7 , що вбачається з довідки приватного нотаріуса Ріпкинського районного нотаріального округу Чернігівської області МИШКО М.А. від 11.06.2020 №293/02-14, Витягу про державну реєстрацію №59104518 від 22.01.2020;

- у зв`язку з тим, що право власності на земельну ділянку не зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, в нотаріальному порядку, було відмовлено ОСОБА_12 у видачі на його ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на вказану земельну ділянку, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій приватного нотаріуса Ріпкинського районного нотаріального округу Чернігівської області МИШКО М.А. від 20.04.2021 №153/02-31.

Джерела права застосовані (не застосовані) судом.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ч. 3 ст. 1222, ч.1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України). Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч. 1 ст. 1268 ЦК України). Згідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно пункту г частини першої статті 81 ЗК України громадяни України набувають трава власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Захист прав громадян на земельні ділянки, як передбачено пунктом 1 частини третьої статті 152 ЗК України, здійснюється, в тому числі, шляхом визнання трава.

Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення, що передбачено частиною першою статті 1225 ЦК України.

Відповідно до статті 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Положеннями ст. ст. 55, 124 Конституції України та ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних, передбачено, що кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом, зокрема таким, що відповідає змісту порушеного права, характеру його порушення та наслідкам, спричиненим цим порушенням.

Вказане узгоджується з правовою позицією Європейського суду з прав людини в п. 45 рішення від 10 квітня 2008 року в справі Вассерман проти Росії (N 2), згідно якої засіб юридичного захисту, якого вимагає стаття 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, має бути "ефективним" як з практичної, так і з правової точки зору, тобто таким, що або запобігає стверджуваному порушенню чи його повторенню в подальшому, або забезпечує адекватне відшкодування за те чи інше порушення, яке вже відбулося.

Виходячи з правового аналізу даних норм, можна стверджувати, що якщо спадкоємець не набув права власності на земельну ділянку, згідно ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання правовстановлюючого документу на землю на ім`я спадкоємця.

Оцінка суду.

Враховуючи наведене, те, що підставою звернення ОСОБА_11 до суду з даним позовом є неможливість оформити спадкові права після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_7 у приватного нотаріуса Ріпкинського районного нотаріального округу Чернігівської області МИШКО М.А., оскільки право власності на земельну ділянку не зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, суд вважає за необхідне захистити права ОСОБА_11 шляхом визнання за ним право на завершення приватизації та державну реєстрацію права власності на своє ім`я земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, яка була надана у власність ОСОБА_3 , площею 2,0000 га, кадастровий номер 7424482600:08:001:0400, що розташована на території Ріпкинської селищної ради (Гучинський старостинський округ), в порядку спадкування за законом після ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 5, 10, 12, 13, 76, 258, 259, 263-265, 354-355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Ріпкинської селищної ради про визнання права на завершення приватизації та державну реєстрацію права власності на земельну ділянку - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_13 право на завершення приватизації та державну реєстрацію права власності на своє ім`я земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, яка була надана у власність ОСОБА_3 , площею 2,0000 га, кадастровий номер 7424482600:08:001:0400, що розташована на території Ріпкинської селищної ради (Гучинський старостинський округ), в порядку спадкування за законом після ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду через Ріпкинський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

ПОЗИВАЧ: ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ,

місце проживання:

АДРЕСА_1

ВІДПОВІДАЧ: Ріпкинська селищна рада, смт. Ріпки Чернігівського району

Чернігівської області, вул. Святомиколаївська, 92, код ЄДРПОУ

04412583.

ТРЕТЯ ОСОБА: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області,

м.Чернігів, пр.Миру, буд. 14, код ЄДРПОУ 39764881.

Головуючий В.Б.Сташків

Текст рішення виготовлено та

підписано 9 червня 2021 року.

СудРіпкинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення09.06.2021
Оприлюднено11.06.2021
Номер документу97580952
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —743/588/21

Рішення від 09.06.2021

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні