Постанова
від 27.05.2010 по справі 4477/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" травня 2010 р. № 2а- 4477/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд в складі:

голов уючого-судді-Самойлової В.В.

при се кретарі-Скляр С.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Харков і справу за адміністративни м позовом

Харківського обласного ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів до комуналь ного підприємства Зеленого б удівництва № 5 Жовтневого рай ону м. Харкова про стягнення а дміністративно-господарськ их санкцій та пені,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до належного суду з адміністрат ивним позовом, в якому просит ь стягнути з останнього на йо го користь адміністративно - господарські санкції за одн е незайняте робоче місце, при значене для працевлаштуванн я інваліда у сумі 20216,67 грн. та пе ню за порушення термінів спл ати адміністративно-господа рських санкцій у сумі 24,28 грн., а всього - 20240,95 грн., посилаючись н а те, що комунальне підприємс тво Зеленого будівництва № 5 Ж овтневого району м. Харкова у 2009 році повинно було створити 1 робоче місце для працевлашт ування інваліда, при середнь ообліковій чисельності штат них працівників облікового с кладу товариства у 2009 році в кі лькості 18 осіб, фактична серед ньооблікова чисельність інв алідів - штатних працівників у товаристві відсутня, тобто відповідач не виконав норма тиви щодо створення 1 робочог о місця по працевлаштуванню інваліда, чим порушив вимоги ст. ст. 18, 19 Закону України "Про о снови соціальної захищеност і інвалідів в Україні" та зобо в'язаний сплатити штрафні са нкції за незайняте робоче мі сце, призначене для працевла штування інваліда в сумі 20216,67 г рн., з урахуванням розміру се редньорічної заробітної пла ти, як то передбачено ст. 20 Зако ну України "Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні" у відповідності до п . 2 Порядку сплати підприємств ами, установами і організаці ями суми адміністративно-гос подарських санкцій та пеню з а невикористання нормативу р обочих місць для працевлашту вання інвалідів в розмірі 24,28 г рн., яка обчислюється виходяч и з 120 відсотків річних обліко вої ставки Національного бан ку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її стро к.

Представники позивача за д овіреністю Лещенко Н.О., Кірєєва І.І. в судовому засі данні підтримали позовні вим оги в повному обсязі та проси ли їх задовольнити.

Представник відповідача Гречихін В.О. проти позову з аперечував вказавши, що підп риємство не виконало свої об ов'язки по сплаті платежів в з в'язку відсутністю коштів.

Заслухавши представників сторін, дослідивши наявні в м атеріалах справи докази, суд приходить до висновку про за доволення позову, як законно го та обґрунтованого, виходя чи з наступного.

Встановлено, що комунальне підприємство Зеленого будів ництва № 5 Жовтневого району м . Харкова перебуває на обліку в Харківському обласному ві дділенні фонду соціального з ахисту інвалідів, як підприє мство, яке в своїй діяльності використовує найману працю.

Згідно форми 10-ПІ "Звіту про з айнятість та працевлаштуван ня інвалідів" за 2009 рік, що нада вався відповідачем до Харків ського обласного відділення Фонду соціального захисту і нвалідів, середньооблікова ч исельність штатних працівни ків облікового складу підпри ємства у 2009 році становила 18 ос іб, з них середньооблікова чи сельність інвалідів- штатних працівників у підприємстві - 1 особа, чисельність інвалі дів - штатних працівників, я кі повинні працювати на робо чих місцях, створених відпов ідно до нормативу робочих мі сць для забезпечення працевл аштування інвалідів, встанов лено ст. 19 Закону України "Про о снови соціальної захищеност і інвалідів в Україні" станов ить 1 особа, що відповідає вимо гам законодавства.

Судом встановлено, що відп овідач у 2009 році не інформував центр зайнятості про наявні сть вільних робочих місць дл я інвалідів шляхом подання з вітів за формою № 3-ПН, що є пору шенням вимог щодо створення таких робочих місць відповід но до нормативів, встановлен их ст. 18 Закону України "Про осн ови соціальної захищеності і нвалідів".

Статтею 18 Закону України "Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні" вста новлено, що забезпечення пра в інвалідів на працевлаштува ння та оплачувану роботу, в то му числі з умовою про виконан ня роботи вдома, здійснюєтьс я шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, ус танов, організацій чи до держ авної служби зайнятості.

Підбір робочого місця здій снюється переважно на підпри ємстві, де настала інвалідні сть, з урахуванням побажань і нваліда, наявних у нього проф есійних навичок і знань, а так ож рекомендацій медико-соціа льної експертизи.

Підприємства, установи, орг анізації, фізичні особи, які в икористовують найману працю , зобов'язані виділяти та ство рювати робочі місця для прац евлаштування інвалідів, у то му числі спеціальні робочі м ісця, створювати для них умов и праці з урахуванням індиві дуальних програм реабілітац ії і забезпечувати інші соці ально-економічні гарантії, п ередбачені чинним законодав ством, надавати державній сл ужбі зайнятості інформацію, необхідну для організації пр ацевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайня тість та працевлаштування ін валідів у порядку, встановле ному Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Відповідно до ст. 19 вищевказ аного Закону для підприємст в, установ, організацій, у тому числі підприємств, організа цій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману прац ю, установлюється норматив р обочих місць для працевлашту вання інвалідів у розмірі чо тирьох відсотків середньооб лікової чисельності штатних працівників облікового скла ду за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного роб очого місця. Підприємства, ус танови, організації, у тому чи слі підприємства, організаці ї громадських організацій ін валідів, фізичні особи, які ви користовують найману працю, самостійно розраховують кіл ькість робочих місць для пра цевлаштування інвалідів від повідно до нормативу, встано вленого частиною першою цієї статті, і забезпечують праце влаштування інвалідів.

Стаття 20 Закону України "Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні" перед бачено, що підприємства, уста нови, організації, у тому числ і підприємства, організації громадських організацій інв алідів, фізичні особи, які вик ористовують найману працю, д е середньооблікова чисельні сть працюючих інвалідів менш а, ніж установлено нормативо м, передбаченим статтею 19 цьог о Закону, щороку сплачують ві дповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалід ів адміністративно-господар ські санкції, сума яких визна чається в розмірі середньої річної заробітної плати на в ідповідному підприємстві, ус танові, організації, у тому чи слі підприємстві, організаці ї громадських організацій ін валідів, фізичної особи, яка в икористовує найману працю, з а кожне робоче місце, признач ене для працевлаштування інв аліда і не зайняте інвалідом .

Аналіз вищевказаних норм з акону дає підстави дійти вис новку, що на підприємства, уст анови, організації, у тому чис лі підприємства, організації громадських організацій інв алідів, фізичні особи, які вик ористовують найману працю по кладено обов'язок по перше: ви ділити та створювати робочі місця для працевлаштування і нвалідів, по друге: надавати д ержавній службі зайнятості і нформацію, необхідну для орг анізації працевлаштування і нвалідів, і звітувати Фонду с оціального захисту інваліді в про зайнятість та працевла штування інвалідів у порядку , встановленому Кабінетом Мі ністрів України, по третє: якщ о середньооблікова чисельні сть працюючих інвалідів менш а, ніж установлено нормативо м, сплатити відповідним відд іленням Фонду соціального за хисту інвалідів адміністрат ивно-господарські санкції.

Таким чином, у комунального підприємства Зеленого будів ництва № 5 Жовтневого району м . Харкова утворилась заборго ваність перед Харківським об ласним відділенням Фонду соц іального захисту інвалідів у вигляді несплачених адмініс тративно-господарських санк цій та пені в сумі 20240,95 грн., у від повідності до вимог ст. 19 Зако ну України "Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні", яка до теперішнього часу не сплачена, що є правово ю підставою для задоволення адміністративного позову.

Керуючись ст.ст. 9, 11, 159 КАСУ, Зак оном України "Про основи соці альної захищеності інваліді в в Україні", суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з комунального п ідприємства Зеленого будівн ицтва № 5 Жовтневого району м. Харкова (юридична адреса: 61052, м . Харків, вул. Мала Гончарівськ а, 4, код ЄДРПОУ: 24286685) на користь Х арківського обласного відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів (юридична адре са: 61002, м. Харків, майдан Свободи , 5, Держпром, 1 під.,1 пов., к. 16, код ЄД РПОУ: 14070760) адміністративно-гос подарські санкції за незайня ті робочі місця, призначені д ля працевлаштування інвалід ів у сумі 20216,67 грн. та пеню за пор ушення термінів сплати адмін істративно-господарських са нкцій у сумі 24,28 грн., а всього 20240, 95 (двадцять тисяч двісті сорок ) грн. 95 коп. на р/р 31219230700003 до УДК у Д зержинському районі м. Харко ва, код одержувача 24134567, МФО 851011.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Харківський окружний адміністративний суд протяг ом 10 днів з дня її проголошенн я, шляхом подання заяви про а пеляційне оскарження, а в раз і складання постанови у повн ому обсязі відповідно до ст. 16 0 КАСУ - з дня складання поста нови в повному обсязі. Апеляц ійна скарга подається протя гом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови виг отовлено 27.05.10р.

Суддя Самойлова В.В.

Дата ухвалення рішення27.05.2010
Оприлюднено02.09.2010
Номер документу9758702
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4477/10/2070

Ухвала від 21.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

Постанова від 27.05.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Самойлова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні