Постанова
від 01.06.2010 по справі 5212/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адм іністративний суд

61004, м.Харків, вул. Мар'їнська ,18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

01.06.2010 р. № 2а-5212/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді Зоркіно ї Ю.В.

при секретарі Смоляр Є.А.

за участю представників ст орін:

прокурора: Путненко Н.В.

позивача: Чорна Л.В.

відповідача: Зуєнко М.В. , Шарова К.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Про курора Червонозаводського р айону м. Харкова в інтересах д ержави в особі Управління пе нсійного фонду України в Чер вонозаводському районі м.Хар кова до Центру соціальної ад аптації для осіб без постійн ого місця проживання про стя гнення заборгованості, -

встановив:

Прокурор Червонозаводс ького району м. Харкова в інте ресах держави в особі Управл іння пенсійного фонду Україн и в Червонозаводському район і м.Харкова, звернувся до Харк івського окружного адмініст ративного суду з адміністрат ивним позовом до Центру соці альної адаптації для осіб бе з постійного місця проживанн я, в якому просить суд стягнут и з відповідача на користь УП ФУ в Червонозаводському райо ні м.Харкова суму прострочен ої заборгованості страхових внесках на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання за період з лютого по бе резень 2010 року на загальну сум у 9181,88 грн. на р/р 256063122095 в ВАТ ХОУ "Дер жавний ощадний банк України" МФО 351823.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що Цен тр соціальної адаптації для осіб без постійного місця пр оживання, зареєстроване як п латник страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України і в ідповідно до вимог Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання" зобов' язане сплачуват и страхові внески, нарахован і за відповідний календарний місяць, не пізніше ніж через 2 0 календарних днів із дня закі нчення цього календарного мі сяця шляхом перерахування бе зготівкових сум з їх банківс ьких рахунків. Відповідач за значених виплат в повному об сязі не проводив, внаслідок ч ого виникла заборгованість з а період з лютого по березень 2010 року на загальну суму 9181,88 грн .

В судовому засіданні проку рор та представник УПФУ Черв онозаводського району м.Харк ова підтримали позов у повно му обсязі та просили задовол ьнити в повному обсязі.

Представники відповідача у судове засідання надали за перечення, в якому виклали св ою позицію та просили відмов ити в задоволенні позовних в имог.

Вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступ ні обставини.

Відповідно до п. 2.1 Положення про управління Пенсійного ф онду України в районах, міста х і районах у містах, затвердж еного постановою Правління П енсійного фонду України №8-2 ві д 30 квітня 2002 року одним з основ них завдань управління є обл ік платників страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування та збору на обов'язкове держа вне пенсійне страхування , зб ирання та акумулювання в рай оні (місті) страхових внесків та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення , повного і своєчасного фінан сування витрат на виплату пе нсій, допомоги на поховання т а інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок кош тів Фонду.

Судом встановлено, що Центр соціальної адаптації для ос іб без постійного місця прож ивання, зареєстрований в Упр авлінні Пенсійного фонду Укр аїни в Червонозаводському ра йоні м. Харкова як платник стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування.

Як платник внесків на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, відповідач зобов'язаний нараховувати, о бчислювати і сплачувати ст рахові внески в установлені строки та в повному обсязі, як то передбачено Законом Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня" №1058-IV від 09.07.2003року та Інструкц ією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и»затвердженої Постановою П равління Пенсійного фонду Ук раїни № 21-1 від 19.12.2003р. та зареєстр ованої в Мін'юсті за № 64/8663 від 16.01 .2004 року.

У лютому-березні 2010 року відп овідач самостійно здійснив р озрахунки сум страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, що підлягали до сплати, та подав їх до Управління Пенсі йного фонду України в Червон озаводському районі м. Харко ва. Відповідно до наданих від повідачем розрахунків сум ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування до сплати за л ютий-березень 2010 року підляга ло 9181,88 грн.

Статтею 20 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування", яка визначає порядок обчислення та сплати страхових внесків , передбачено, що страхувальн ики зобов' язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду. Страхові внески підл ягають сплаті незалежно від фінансового стану підприємс тва.

У встановлений законом стр ок відповідач страхові внеск и не сплатив, внаслідок чого у творилася заборгованість пе ред Пенсійним фондом у сумі 918 1,88 грн.

Відповідно до ст. 106 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у визначені строки вважа ються простроченою заборгов аністю із сплати страхових в несків.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимоги про її сплату.

В зв'язку з несплатою суми с трахових внесків, позивачем були сформовані та направле ні до відповідача вимоги про сплату боргу № Ю-18 від 05.03.2010 року , яку відповідач отримав та не оскаржив, але суму боргу у вст ановлений законом 10-ти денний термін добровільно не сплат ив.

Щодо посилань представник ів відповідача на те, що платі жними дорученнями, долученим и до матеріалів справи ним по вністю погашена сума заборго ваності по сплаті внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування за лю тий березень 2010 року суд зазна чає наступне.

Відповідно до картки особо вого рахунку страхувальника , яка наявна у матеріалах спра ви за відповідачем по справі рахується сума заборгованос ті у розмірі 142482,06 грн.

Статтею 106 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" вст ановлено, що у разі виявлення своєчасно не сплачених сум с трахових внесків страхуваль ники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплати ти їх з нарахуванням пені в по рядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нарахо вані та/або не сплачені страх увальниками у строки, визнач ені статтею 20 цього Закону, в т ому числі обчислені територі альними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачен их частиною третьою статті 20 ц ього Закону, вважаються прос троченою заборгованістю із с плати страхових внесків (дал і - недоїмка) і стягуються з на рахуванням пені та застосува нням фінансових санкцій.

Частиною 5 статті 106 вказаног о Закону встановлено, що за ра хунок сум, що надходять від ст рахувальника або від державн ої виконавчої служби в рахун ок сплати недоїмки, погашают ься суми недоїмки, пені та фін ансових санкцій у порядку ка лендарної черговості їх вини кнення. У разі, коли страхувал ьник має несплачену недоїмку , пеню та фінансові санкції і з дійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми за раховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Отже, виходячи із змісту вка заної норми Закону позивач з обов'язаний зарахувати сплат у поточних сум страхових вне сків в рахунок сплати недоїм ки, пені та фінансових санкці й, а тому суд визнає безпідст авними посилання відповідач а на сплату страхових внескі в за лютий-березень 2010 року.

Відповідно до ч.15 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" строки давності щодо стягнення недоїмки, пені та ш трафів не застосовується.

Враховуючи викладене вище , беручи до уваги той факт, що в ідповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Украї ни, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, а відповідач належ ними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 9181,88 грн., суд вбачає дос татньо підстав для задоволен ня позову.

Відповідно ч.4 ст. 94 КАС Украї ни у справах, в яких позиваче м є суб' єкт владних повнова жень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові вит рати з відповідача не стягую ться.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. ст. 35, 71, 94, 160, 161, 162, 163, 1 67, 186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов П рокурора Червонозаводськог о району м. Харкова в інтереса х держави в особі Управління пенсійного фонду України в Ч ервонозаводському районі м.Х аркова до Центру соціальної адаптації для осіб без пості йного місця проживання про с тягнення заборгованості - за довольнити в повному обсязі.

Стягнути з Центра соціальн ої адаптації для осіб без пос тійного місця проживання (61050, м .Харків, майдан Руднєва, 30, код Є ДРПОУ 23336174, р/р 29027059 МФО 351760 КБ "Базис ") на користь Управління пенсі йного фонду України в Червон озаводському районі м.Харков а на р/р 256063122095 в ВАТ ХОУ "Державни й ощадний банк України" МФО 351823 ) суму простроченої заборгов аності страхових внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування за пе ріод з лютого по березень 2010 ро ку в розмірі 9181.88 грн. (дев'ять т исяч сто вісімдесят одна гри вня 88 копійок).

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд. Заява про апеляційне оскарження по дається протягом десяти днів з дня складення постанови у повному обсязі. Якщо постано ву проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справ і, то строк подання заяви про а пеляційне оскарження обчисл юється з дня отримання нею ко пії постанови. Апеляційна ск арга на постанову суду подає ться протягом двадцяти днів після подання заяви. Апеляці йна скарга також може бути по дана без попереднього поданн я заяви про апеляційне оскар ження, якщо скарга подається у строк, встановлений для под ання заяви про апеляційне ос карження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У paзi поданн я апеляційної скарги постано ва, якщо її не скасовано, набир ає законної сили після закін чення апеляційного розгляду справи.

У повному обсязі постанова виготовлена 04.06.2010 року.

Судд я Ю.В.Зоркіна

Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9759535
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5212/10/2070

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зоркіна Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні