Ухвала
від 10.06.2021 по справі 5023/10655/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"10" червня 2021 р.м. Харків Справа № 5023/10655/11

Господарський суд Харківської області у складі:

головуючий суддя Усатий В.О.

судді: Хотенець П.В. , Яризько В.О.

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

розглянувши матеріали справи

за заявоюДержавного підприємства «Львівський бронетанковий завод» про визнання банкрутом Державного підприємства «Завод імені В.О. Малишева»

за участі представників учасників справи:

боржника - ОСОБА_1 , Крилас В.Д.

ДК «Укроборонпром» - Прудь О., Федорчук Д.

розпорядника майна - Тризна О.Г.

відділу банкрутства СМРУЮ м. Харкова - Матеко О.

АТ «Укрексімбанк» - ОСОБА_2.

ГУ ПФУ у Харківській області - Шефель В.О.

ГУ ДПС у Харківській області - Щербіна А.

ДП НВП «Фотоприлад» - Єфімов О.В.

ХОЦЗ - Лесик О.І.

НЕК «Укренерго» - Сосунов Є.В.

АТ «Ощадбанк» - Погорєлов І.С.

Міністерства оборони України - Пономаренко В.І.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 27.12.2011 порушено провадження у справі за заявою ДП "Львівський бронетанковий завод" про визнання банкрутом ДП "Завод ім. В.О. Малишева", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою суду від 09.10.2012 за результатами підготовчого засідання встановлено розмір безспірних вимог ініціюючого кредитора - ДП "Львівський бронетанковий ремонтний завод" в сумі 512640,00 грн., введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Симоненка О.П., призначено попереднє засідання суду.

Ухвалою суду від 18.01.2013 затверджено реєстр вимог кредиторів та зобов`язано розпорядника майна надати рішення комітету кредиторів щодо застосування до боржника судових процедур банкрутства разом з належним чином оформленим протоколом засідання комітету кредиторів.

Ухвалою суду від 15.07.2014 задоволено клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Симоненка О.П. (вх.№17661 від 27.05.2014) про припинення провадження по справі; припинено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева"; скасовано мораторій на задоволення вимог кредиторів, введений ухвалою господарського суду Харківської області від 27.12.2011.

Державне підприємство "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова", державне підприємство "Завод імені В.О. Малишева", державна компанія з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт"; державне підприємство "Львівський бронетанковий ремонтний завод", публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" з вказаною ухвалою господарського суду першої інстанції не погодилися та звернулися до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами, в яких, посилаючись на порушення місцевим господарським судом при прийнятті ухвали норм матеріального та процесуального права, а також на неповне з`ясування всіх обставин, що мають значення для справи, просили скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 15.07.2014 року та передати справу на розгляд до місцевого господарського суду.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 12.08.2014 апеляційну скаргу державного підприємства "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" задоволено; апеляційну скаргу державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" задоволено; апеляційну скаргу державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" задоволено; апеляційну скаргу державного підприємства "Львівський бронетанковий ремонтний завод" задоволено; апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" задоволено; ухвалу господарського суду Харківської області від 15.07.2014 у справі №5023/10655/11 скасовано; справу № 5023/10655/11 передано на розгляд до Господарського суду Харківської області у іншому складі суду.

Після повернення справи з апеляційної інстанції, ухвалою суду від 03.09.2014 призначено справу про банкрутство державного підприємства "Завод імені В.О.Малишева" до розгляду та зобов`язано учасників процесу надати на розгляд суду узгоджений у встановленому порядку проєкт мирової угоди.

Ухвалою суду від 06.08.2015 скаргу ДК "Укроборонпром" на дії (бездіяльність) розпорядника майна ДП "Завод ім. В.О. Малишева" арбітражного керуючого Симоненка О.П. задоволено, визнано неналежними дії Симоненка О.П. під час провадження у справі про банкрутство ДП "Завод імені В.О. Малишева", усунено арбітражного керуючого Симоненка О.П. від виконання обов`язків розпорядника майна боржника, залишено без розгляду клопотання голови комітету кредиторів та заяву арбітражного керуючого Хоменка О.А. про призначення його розпорядником майна боржника, призначено розпорядником майна ДП "Завод ім. В.О. Малишева" арбітражного керуючого Тризну О.В., якого зобов`язано виконати в повному обсязі вимоги суду та Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме: належним чином виконувати обов`язки розпорядника майна боржника; організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника; здійснити аналіз фінансового становища підприємства, інвестиційного положення, та положення на товарному ринку; скликати і провести засідання комітету кредиторів на якому звітувати про фінансовий стан підприємства та на якому розглянути питання щодо умов укладання мирової угоди.

Враховуючи необхідність отримання витребуваних документів, розгляд справи неодноразово відкладався.

Розпорядженням керівника апарату суду від 09.02.2016 у зв`язку з відсутністю повноважень судді Дзюби О.А. та відпусткою судді Казарцевої В.В. призначено повторний автоматичний розподіл справи.

Згідно з протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 09.02.2016 для розгляду даної справи визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Усатий В.О., судді Савченко А.А. та Яризько В.О.

Розгляд справи неодноразово відкладався та розглядалось питання можливості укладення мирової угоди, однак, судом констатовано дуже повільне здійснення розпорядником майна, боржником, комітетом кредиторів та державним концерном "Укроборонпром" заходів щодо укладання мирової угоди.

Суд попереджав керівника боржника про відповідальність, передбачену статтею 12, 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за перешкоджання керівником боржника діям розпорядника майна та вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника і кредиторів.

У розгляді питання щодо затвердження мирової угоди сторони згоди не дійшли.

21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства, частиною 2 Прикінцевих та перехідних положень якого встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу визнати такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанова Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 441); частиною 4 Прикінцевих та перехідних положень передбачено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Враховуючи наведене, суд призначив справу до розгляду на 02.12.2019.

В судовому засіданні 02.12.2019 розпорядник майна повідомив, що ним скликані та 26.11.2019 проведені збори кредиторів, на яких кредиторами прийнято рішення про звернення до суду з клопотанням про продовження строку процедури розпорядження майном на 90 днів для розробки плану санації, зобов`язано боржника в строк до 27.02.2020 надіслати всім кредиторам план санації боржника, погоджений з ДК "Укроборонпром"; наступні збори призначені на 12.03.2020.

Голова комітету кредиторів зазначив, що кредиторами прийнято рішення про перехід до санації та потрібен час для розробки плану санації.

Після перерви керівник боржника зазначив, що підприємство входить до списку стратегічних підприємств, має державні замовлення, тому просить суд надати час для підготовки плану санації.

Представник ДК "Укроборонпром" зазначила, що наявність контактів вже є доказом віднесення цього підприємства до стратегічного та пояснила, що відповіді докази будуть надані суду.

Заслухавши учасників процесу, суд дійшов до висновку відкласти підсумкове засідання та зобов`язати розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів, на якому кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації, а також зобов`язати боржника та ДК "Укроборонпром" надати докази того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення, виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 02.12.2019 відкладено підсумкове засідання на 30.01.2020. Зобов`язано розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів, на якому кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації. Зобов`язано боржника та ДК "Укроборонпром" надати докази того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення, виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

24.01.2020 від голови комітету кредиторів - державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" надійшло клопотання (вх. № 1832) про відкладення розгляду справи з метою розробки розпорядником майна за участю боржника плану санації, його схвалення зборами кредиторів та введення процедури санації з урахуванням особливостей банкрутства державних підприємств, передбачених статтею 96 Кодексу України з процедур банкрутства.

29.01.2020 від боржника надійшло клопотання (вх. № 2227) про продовження строку процедури розпорядження майном у справі на 60 днів, відкладення розгляду справи, призначеного на 30.01.2020 на 60 днів. Клопотання обґрунтовано необхідністю погодження розробленого плану санації ДК "Укроборонпром", а в подальшому - зборами комітету кредиторів.

29.01.2020 на виконання ухвали господарського суду Харківської області від 02.12.2019 від боржника надійшла заява (вх. № 2228) щодо задіяння боржника у виконанні державного оборонного замовлення.

30.01.2020 від державного концерну "Укроборонпром" надійшло клопотання про продовження строку процедури розпорядження майном на 60 днів та відкладення розгляду справи, призначеного на 30.01.2020 на 60 днів, в обґрунтуванні чого посилалося на необхідність погодження розробленого плану санації державним концерном "Укроборонпром", а в подальшому - зборами комітету кредиторів.

30.01.2020 на виконання вимог ухвали суду від 02.12.2019 від державного концерну "Укроборонпром" надійшли письмові пояснення (вх. № 2312) щодо задіяння боржника у виконанні державного оборонного замовлення.

25.02.2020 до суду від розпорядника майна надішли витребувані документи.

11.03.2020 до суду від ДК Укроборонпром" надійшли додаткові пояснення, в яких повідомлено про те, що доопрацювання проєкту плану санації тісно пов`язано саме з реалізацією рішення, затвердженого Указом Президента України від 27.02.2020 № 59/2020, просив відкласти розгляд справи на три місяці.

Судові засідання з розгляду справи неодноразово відкладалися у зв`язку з необхідністю отримання витребуваних судом документів.

Ухвалою суду від 04.08.2020 відкладено підсумкове засідання на 20.10.2020.

Відповідно до наказу господарського суду Харківської області від 15.10.2020, суддя Усатий В.О. перебував у відпустці з 19.10.2020 по 23.10.2020, у зв`язку з чим судове засідання, призначене на 20.10.2020, не відбулося.

Ухвалою суду від 26.10.2020 призначено підсумкове засідання на 12.11.2020.

Судове засідання, призначене на 12.11.2020, не відбулося через перебування судді Хотенця П.В. у відпустці.

Ухвалою суду від 04.12.2020 призначено підсумкове засідання на 27.01.2021. Повторно зобов`язано розпорядника майна провести до дати судового засідання збори кредиторів, на якому кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації.

Ухвалою суду від 27.01.2021відкладено підсумкове засідання на 27.04.2021 о 10:00 год. Повторно зобов`язано розпорядника майна провести до дати судового засідання збори кредиторів, на яких кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації.

У зв`язку з тимчасовою непрацездатністю судді Яризько В.О., судове засідання призначене на 27.04.2021 о 10:10 год. не відбулось.

Ухвалою суду від 12.05.2021 призначено підсумкове засідання на 10.06.2021 о 12:10 год. Повторно зобов`язано розпорядника майна провести до дати судового засідання збори кредиторів, на яких кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації.

В судовому засіданні розпорядник майна повідомив, що станом на день розгляду справи план санації досі не узгоджений, однак до вересня 2021 року вказане питання буде вирішено та до суду буде подане клопотання про затвердження плану санації.

В судовому засіданні представник боржника (генеральний директор Крилас В.Д.) зазначив, що на теперішній час затверджені антикризові заходи, укладено нові контракти, що зумовить швидшому затвердженню плану санації та у вересні 2021 року зазначений план санації буде поданий до суду.

В судовому засіданні представник ДК «Укроборонпром» повідомив, що попередні плані санації були порожніми, у зв`язку з чим, не могли бути схвалені концерном. Зазначив, що чекають від боржника плану санації для узгодження, після чого, вказаний план санації буде поданий до господарського суду Харківської області.

Заслухавши учасників процесу, враховуючи, що станом на момент розгляду справи клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації до суду подано не було, суд вважає за необхідне відкласти підсумкове засідання.

На підставі викладеного та керуючись статтями 44-49, 96 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 202, 232-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти підсумкове засідання на "22" вересня 2021 р. о(об) 14:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 8-й під`їзд, 3-й поверх, зал № 328.

Повторно зобов`язати розпорядника майна провести до дати судового засідання збори кредиторів, на яких кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено та підписано 10.06.2021.

Головуючий суддя Суддя Суддя Усатий В.О. Яризько В.О. Хотенець П.В.

Дата ухвалення рішення10.06.2021
Оприлюднено08.02.2024

Судовий реєстр по справі —5023/10655/11

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні