Постанова
від 01.06.2010 по справі 3937/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

01 червня 2010 р. № 2-а- 3937/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд

у складі головуючого - суд ді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання Романенко Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі су ду в м. Харкові справу за адмін істративним позовом Державн ої Податкової інспекції у Ко мінтернівському районі міст а Харкова до Товариства з обм еженою відповідальністю "КОР ВЕТ", третя особа Департамент Державної реєстрації юриди чних осіб та фізичних осіб пі дприємців Харківської міськ ої ради про припинення юриди чної особи,-

В С Т А Н О В И В:

Державна Податкова інсп екція у Комінтернівському ра йоні міста Харкова звернулас я до суду з адміністративним позовом до Товариства з обме женою відповідальністю "КОРВ ЕТ", третя особа Департамент Державної реєстрації юридич них осіб та фізичних осіб під приємців Харківської місько ї ради про припинення юридич ної особи Товариства з обмеж еною відповідальністю "КОРВЕ Т", обґрунтовуючи свої вимоги наступним.

Товариство з обмеженою ві дповідальністю "КОРВЕТ" ріше нням Виконавчого комітету Ко мінтернівської районної ра ди зареєстровано 25.01.2000 року за № 04059243Ю0016910 та перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у Ко мінтернівському районі м. Ха ркова з 03.02.2000 р. за № 34.

Товариство з обмеженою ві дповідальністю "КОРВЕТ" пода ткові декларації, документи бухгалтерської звітності т а інші відомості про свою гос подарську діяльність до ДПІ у Комінтернівському районі н е надає з 26.01.2005 р., чим порушує вим оги Закону України „Про сист ему оподаткування”.

Згідно зі ст.38 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців" однією з підст ав для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної ос оби, зокрема, є неподання прот ягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Представник позивача - Держ авної податкової інспекції у Комінтернівському районі м. Харкова Долошко А.О. - в суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час та місце судового розгляду повідомлений належ ним чином, через канцелярію с уду надав клопотання про роз гляд справи без участі пред ставника позивача.

Відповідач - Товариство з об меженою відповідальністю "КО РВЕТ" - про дату, час та місце с удового розгляду повідомляв ся судовою повісткою з пошто вим повідомленням за адресою , згідно даним Державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців, свого п редставника в судове засідан ня не направив, заперечень та клопотань суду не надав, прич ини неявки не повідомив.

Представник третьої особи - Департаменту державної реє страції юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців Хар ківської міської ради Попо в В.Ю.- в судове засідання не з' явився, про дату, час та міс це судового розгляду повідом лений належним чином, причин и неявки суду не повідомив, че рез канцелярію суду надав по яснення до позовної заяви та просив розгляд справи прово дити без участі представника 3-ї особи.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обста вини.

Згідно свідоцтва про дер жавну реєстрацію (перереєстр ацію) суб' єкта підприємниц ької діяльності юридичної ос оби - Товариство з обмеженою відповідальністю «КОРВЕТ»я к правонаступник акціонерно го товариства підприємства д рібно-оптової торгівлі «Харк івхарчолег»зареєстроване В иконавчим комітетом Харківс ької міської ради 27.01.2000 року за №04059243Ю0016910. Державна реєстрація с уб' єкта підприємницької ді яльності юридичної особи про ведена за юридичною адресою: 61000, м. Харків, пров. Забайкальс ький, 21 (а.с. 4)

Згідно Довідки Державно ї податкової інспекції у Ком інтернівському районі м. Хар кова № 4259/10/29-012 від 26.02.2010 року Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «КОРВЕТ»взято на облі к в органах державної податк ової служби з 03.02.2010 р. за № 34 (а.с.5).

Як свідчать матеріали спра ви, по результатах перевірки з питань надання податкової звітності виявлено, що суб' єкт підприємницької діяльно сті юридична особа - Товарист во з обмеженою відповідальні стю «КОРВЕТ»останню звітніс ть - декларацію з податку на додану вартість, податковий розрахунок збору по забрудн енню навколишнього середови ща, податковий розрахунок ко мунального податку було нада но 13.01.2005 р., згідно довідки ДПІ у К омінтернівському районі від 11.12.2009 року №18413/10/28-214 (а.с. 8).

Судом встановлено, що платн ик податків Товариство з обм еженою відповідальністю «КО РВЕТ»станом на 26.02.2010 року забо ргованості із сплати податкі в не має, що підтверджується довідкою Державної податков ої інспекції у Комінтернівсь кому районі м. Харкова про ві дсутність заборгованості з п одатків і зборів (обов' язко вих платежів), що контролюють ся ДПІ у Комінтернівському р айоні м. Харкова від 26.02.2010 року з а № 4382/10/24-034 (а.с.6)

Відповідно до ст. 20 Закону України від 25 червня 1991 року № 1251-XІІ “Про систему оподаткува ння” завданнями органів держ авної податкової служби є зд ійснення контролю за правиль ністю обчислення, повнотою т а своєчасністю сплати до бюд жетів, державних цільових фо ндів податків та зборів (обов 'язкових платежів).

Однією з функцій, покладени х на державні податкові інсп екції, згідно до п. 1 ст. 10 Закону України “Про державну подат кову службу в Україні” від 04 г рудня 1990 року № 509-ХІІ є здійснен ня контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нар ахування та сплати податків та зборів (обов'язкових плате жів).

Згідно зі ст. 33 Закону Укра їни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців” № 755-ІV від 15 травня 2003 року юридична особа припиняється в результаті п ередання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юрид ичним особам - правонаступни кам у результаті злиття, приє днання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результ аті ліквідації за рішенням, п рийнятим засновниками (учасн иками) юридичної особи або уп овноваженим ними органом, за судовим рішенням або за ріше нням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом. Юридична осо ба є такою, що припинилася, з д ати внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про де ржавну реєстрацію припиненн я юридичної особи.

Відповідно до ст. 51 Господа рського кодексу України одні єю з підстав для припинення п ідприємницької діяльності є рішення суду у випадках, пере дбачених цим Кодексом та інш ими законами.

Статтею 59 Господарського ко дексу України визначаються с пособи припинення діяльност і суб' єкта господарювання ( шляхом реорганізації або лік відації) та підстави припине ння діяльності суб' єкта гос подарювання, зокрема, частин ою 6 передбачено, что суб' єкт господарювання ліквідуєтьс я у разі скасування його держ авної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 11 Зак ону України “Про державну по даткову службу в Україні” ор гани державної податкової сл ужби у випадках, в межах компе тенції та у порядку, встановл ених законами України, мають право звертатися у передбач ених законом випадках до суд ових органів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Згідно з ч.2 ст.38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців" однією з під став для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання пр отягом року органам державно ї податкової служби податков их декларацій, документів фі нансової звітності відповід но до закону.

Суд зазначає, що в зв'язку з тим, що відповідач не подає зв ітність протягом року до орг анів податкової служби Украї ни, податкова інспекція не ма є можливості контролювати пр авильність обчислення, повно ту і своєчасність сплати до б юджету державних цільових фо ндів, податків і зборів (обов'я зкових платежів), чим порушую ться вимоги чинного законода вства України та завдається шкода інтересам держави.

Судом встановлено, що відп овідач протягом останнього р оку не подає податкової звіт ності до ДПІ у Комінтернівсь кому районі м. Харкова, а саме, їм не було подано звітність з а 2-й, 3-й квартали 2009 року, 2009 рік, 1-й квартал 2010 року з податк у на прибуток підприємств.

Статтею 239 Господарського к одексу України від 16.01.2003 року № 436-IV в частині 1 одним з видів адм іністративно-господарських санкцій визначено скасуванн я державної реєстрації та лі квідацію суб'єкта господарюв ання. Зазначені санкції орга ни державної влади та органи місцевого самоврядування мо жуть застосовувати відповід но до своїх повноважень та у п орядку, встановленому законо м, до суб'єктів господарюванн я.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ХК Ук раїни адміністративно-госпо дарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта госп одарювання протягом шести мі сяців з дня виявлення поруше ння, але не пізніш як через оди н рік з дня порушення цим суб'є ктом встановлених законодав чими актами правил здійсненн я господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Судом встановлено, що позив ач звернувся до суду з позово м про припинення підприємниц ької діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "КОРВЕТ" в межах зазначених ст років, позов поданий на підст аві повноважень податкового органу та з визначених Закон ом України “Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців” п ідстав.

Із врахуванням вищевикла дених обставин суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни судові витрати з відпо відача не стягуються.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст. 11 Закону Укра їни “Про державну податкову службу в Україні” від 04 грудня 1990 року № 509-ХІІ, ст. ст. 33, 38 Закону У країни “Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців”№755-ІV в ід 15 травня 2003 року, ст.ст. 239, 250 Гос подарського кодексу України від 16.01.2003 року № 436-IV, п. 11 Порядку об ліку платників податків, збо рів (обов'язкових платежів), за твердженого наказом Державн ої податкової адміністрації України від 19 лютого 1998 року № 80 , зареєстрованого в Міністер стві юстиції України 14 грудня 1998 року за № 791/3231, ст. ст. 51 ГК Украї ни, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС Украї ни, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної Податкової інспек ції у Комінтернівському райо ні міста Харкова до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю "КОРВЕТ", третя особа Депар тамент Державної реєстраці ї юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Харківсько ї міської ради про припиненн я юридичної особи задовольни ти в повному обсязі.

Припинити юридичну особу Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «КОРВЕТ» (код ЄДР ПОУ 30750776, юридична адреса: 61000, м. Ха рків, пров. Забайкальський, 21), з ареєстровану Виконавчим ком ітетом Харківської міської ради 27.01.2000 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і заяви про апеляційне оскар ження в десятиденний строк з дня складання постанови в по вному обсязі та поданням піс ля цього протягом двадцяти д нів апеляційної скарги, з одн очасною подачею її копії до с уду апеляційної інстанції, а бо без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння, якщо скарга подається у с трок, встановлений для подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків для подачі заяви про апел яційне оскарження чи апеляці йної скарги.

У повному обсязі постанова виготовлена 04 червня 2010 року.

< Сума задоволення > < Текст >

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9760086
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3937/10/2070

Ухвала від 08.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні