Ухвала
від 17.02.2021 по справі 757/8029/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8029/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В :

17.02.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження прокурора другого відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Вивчивши клопотання, заслухавши обгрнтування представника сторони обвинувачення, дослідивши його матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Так, судовим розглядом встановлено, що Прокурорами офісу Генерального прокурора здійснюється нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42021000000000141 від 21.12.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Досудове слідство проводиться Головним слідчим управлінням Національної поліції України.

Предметом розслідування у зазначеному кримінальному провадженні є факти того, що службові особи підприємств, установ та організацій, які на цей час входять до структури АТ «Укрзалізниця» зловживаючи своїм службовим становищем, з метою заволодіння державним майном (грошовими коштами) в особливо великих розмірах, діючи за попередньою змовою із посадовими особами комерційних структур, у період часу з 2019 року здійснювали та здійснюють постачання для потреб Укрзалізниці продукції за завищеними цінами та невідповідної якості.

Окрім іншого вставнолено, що управління корпоративними правами ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» здійснює АТ «Укрзалізниця». Єдиним акціонером товариства є АТ «Укрзалізниця» до статутного капіталу якого внесені 100% акцій товариства. Вищим органом товариства є загальні збори. Повноваження та функції загальних зборів товариства здійснюються акціонером АТ «Укрзалізниця» одноосібно. Товариство є афілійованою особою щодо АТ «Укрзалізниця», 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності.

Таким чином, досудовим розслідування встановлено, що службові особи ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод», регіональної філії «Одеська залізниця», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом укладання угод з суб`єктами господарської діяльності, серед яких є ТОВ «ДЗПТ», ТОВ «ХАРКІВ ТЕХНОТКАНЬ», на постачання продукції невідповідної якості, упродовж 2019-2020 років здійснили розтрату майна державних підприємств на загальні суми більше 1 млн. грн.

Стороною обвинувачення доведено, що за місцем фактичного знаходження ПрАТ «ЗЕРЗ», за адресою: м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 2, можуть знаходитьсь речі та документи, які мають значення для кримінального провадження.

Згідно відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 10.02.2021 № 243889761 право власності на нежитлові приміщення, будівлі і споруди за адресою: м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 2, зареєстровано за ПрАТ «Запорізькій електровозоремонтний завод», державою в особі Міністерства освіти і науки України, Міністерства транспорту та зв`язку України.

Згідно з вимогами статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. №3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», судом враховано, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «житло» у пункті 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим,4.XI.1950) охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філії та інші приміщення.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, прокурором в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому прокурору групи прокурорів у кримінальному провадженні №42021000000000141 прокурору другого відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні, старшому слідчому в ОВС ГСУ Національної поліції України ОСОБА_4 , слідчим слідчої групи, яким доручено здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, на проведення із залученням спеціалістів, обшуку у всіх нежитлових будівлях, приміщеннях і кабінетах (в яких зберігаються відшукуванні речі та які займають відповідальні підрозділи) за місцем фактичного знаходження ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» (код ЄДРПОУ 01056273), що розташовані за адресою: м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 2, право власності на які зареєстровано за державою в особі Міністерства освіти і науки України, Міністерства транспорту та зв`язку України. з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення:

- документіів, що регламентують діяльність ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод», включаючи статут підприємства, наказів про призначення осіб на керівні посади, наказів (інші встановлені номенклатурою ПрАТ «ЗЕРЗ», АТ «Укрзалізниця» документи щодо призначення керівника товариства, його заступників та керівників підрозділів), посадові інструкції (інші визначені документи) службових осіб товариства (заводу) керівного складу, контрактів, інших документів в яких визначено права та обов`язки керівного складу (заводу), положення (інші документи), що регламентують діяльність утворених у товаристві (заводі) комісій, тендерного комітету, діяльність пов`язану із здійсненням вхідного, технічного контролю якості продукції та накази, якими згадані документи введено в дію, що діяли упродовж 2019-2021 років, а також документів, які товариство (завод) зобов`язано зберігати за своїм місцезнаходженням відповідно до Статуту;

- договорів, контрактів, угод, укладених ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» з ТОВ «Дніпропетровський завод перетворювальної техніки» (код ЄДРПОУ 39578141) та ТОВ «ХАРКІВ ТЕХНОТКАНЬ» (код ЄДРПОУ 32032253) упродовж 2019-2020 років з усіма додатками, фінансово-господарськими та іншими документами щодо їх виконання (з усіма змінами, доповненнями): звірок розрахунків, актів взаємозаліків, платіжних доручень, відомостей про рух коштів в рамках зазначених договорів, платіжних документів на підставі яких перераховувалися кошти, інших пов`язаних з господарськими відносинами документів (кошторисів, листування, проектів договорів, документів щодо складського зберігання продукції та її відпуску зі складів, документів щодо переміщення продукції як між зазначеними підприємствами так і безпосередньо в самих підприємствах, товарно-транспортних накладних щодо отримання та переміщення продукції, чорнових записів та розрахунків, оборотно-сальдових відомостей, установчих документів, бланків, довіреностей, , специфікацій, паспортів на поставлену продукцію, актів вхідного (технологічного, технічного) контролю якості продукції, рахунків-фактур, виписок банку з додатками, видаткових накладних, податкових накладних, доручень, актів прийому-передачі, актів взаєморозрахунків, актів звірки, довідок розрахунків, прибуткових ордерів, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, розрахунків договірної ціни (розрахунків договірної ціни з локальними кошторисами), документів страхування та надання фінансової допомоги;

- статутних документів, печаток і штампів підприємств/установ/організацій, які фактично за вказаною адресою не зареєстровані та не знаходяться;

- документів, що свідчать про відкриття банківських рахунків

ПрАТ «ЗЕРЗ» і документів відносно керування цими банківськими рахунками, рухом коштів по ним, чекові книжки, електронні засоби віддаленого доступу до керування цими банківськими рахунками;

- засобів мобільного зв`язку та SIM-карток мобільних операторів, які використовувались з метою вчинення незаконних дій і можуть містити відомості про контакти керівництва ПрАТ «ЗЕРЗ» (голови, членів правління, директорів, головного інженера, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів, голови тендерного комітету тощо) з іншими особами задіяними у злочинній схемі розтрати та заволодіння грошовими коштами державного підприємства;

- документів, що передували укладенню договорів, контрактів, угод між ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» та ТОВ «Дніпропетровський завод перетворювальної техніки» (код ЄДРПОУ 39578141), ТОВ «ХАРКІВ ТЕХНОТКАНЬ» (код ЄДРПОУ 32032253) упродовж 2019-2020 років на постачання будь-яких діодів, тиристорів (усієї документації про проведення торгів, тендерної документації в повному обсязі, протоколів засідань тендерного комітету, запитів цінових пропозицій, тендерних пропозицій, протоколів засідань правління ПрАТ «ЗЕРЗ» пов`язаних із здійсненням закупівель вказаної продукції, документів щодо техніко-економічного обґрунтування придбання згаданої продукції тощо);

- документів, в яких відображено на який саме рухомий склад, коли, ким, при проведенні яких ремонтів або при виконання яких договорів (контрактів, угод) встановлено отримані упродовж 2019-2020 років від

ТОВ «Дніпропетровський завод перетворювальної техніки» (код ЄДРПОУ 39578141) та ТОВ «ХАРКІВ ТЕХНОТКАНЬ» (код ЄДРПОУ 32032253) діоди, тиристори;

- актів перевірок ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» упродовж 2019-2021 років працівниками ДФС України, Державної аудиторської служби України, їх відокремлених і структурних підрозділів, іншими контролюючими органами (в тому числі створеними відповідно до статуту ПрАТ «ЗЕРЗ» та уповноваженими акціонером АТ «Укрзалізниця»);

- продукції (діоди, тиристори) отриманої ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» упродовж 2019-2021 років від

ТОВ «Дніпропетровський завод перетворювальної техніки» (код ЄДРПОУ 39578141) та ТОВ «ХАРКІВ ТЕХНОТКАНЬ» (код ЄДРПОУ 32032253);

- продукції (діоди, тиристори, інших запасних та складових частин для проведення ремонтів) отриманої ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» упродовж 2019-2020 років на яку відсутні будь-які документи щодо її походження;

- документації та листування з приводу виявлення фактів невідповідності вимогам та недоброякісності продукції ТОВ «Дніпропетровський завод перетворювальної техніки» (код ЄДРПОУ 39578141) та ТОВ «ХАРКІВ ТЕХНОТКАНЬ» (код ЄДРПОУ 32032253), поставленої для потреб ПрАТ «ЗЕРЗ» упродовж 2019-2020 років, неякісного ремонту рухомого складу силами та засобами ПрАТ «ЗЕРЗ» через вихід з ладу діодів, тиристорів;

- листування з приводу претензійної діяльності підприємств відповідно до яких встановлені факти проведення недоброякісного ремонту (ПР, КР, ТО) рухомого складу залізниці силами та засобами ПрАТ «ЗЕРЗ»;

- книги реєстрації та обліку відвідування території ПрАТ «ЗЕРЗ» сторонніми особами та реєстрації в`їзду-виїзду транспортних засобів (або іншого документу, в якому здійснюється реєстрації зазначених фактів) за 2019-2021 роки;

- за відсутності оригіналів зазначених документів завірених належним чином їх копій;

- вказаних вище документів в електронному вигляді, що зберігаються за допомогою комп`ютерної техніки (у системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, за допомогою електронних інформаційних систем або їх частин, на серверах) та у інформаційній системі документообігу СКЕДО шляхом зняття копії інформації.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97615778
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/8029/21-к

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні