Рішення
від 14.06.2021 по справі 904/3221/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.06.2021м. ДніпроСправа № 904/3221/21

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді судді: Петренко І.В.

розглянувши у порядку письмового провадження без виклику учасників

питання витрат на професійну правничу допомогу

у справі

за позовом ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АВТОДИСТРИБ`ЮШН КАРГО ПАРТС"

до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "УКРАЇНСЬКО - ЧЕСЬКЕ СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "НІКОЛЬ ІНДАСТРІ"

про стягнення 4758,00грн., з яких 4232,94грн. основної заборгованості; 183,70грн. трьох процентів річних; 341,36грн. інфляційних втрат (поставка)

РУХ СПРАВИ У СУДІ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ.

03.06.2021 через відділ документального забезпечення від позивача надійшла заява від 31.05.2021 за вих.№б/н про винесення додаткового рішення.

У позовній заяві позивачем заявлено до стягнення з відповідача 2800,00грн. витрат на професійну правничу допомогу, проте господарським судом не вирішено питання про правомірність їх стягнення.

Господарський суд, враховуючи вимоги статті 244 Господарського процесуального кодексу України, дійшов висновку ухвалити додаткове рішення в тому самому порядку, що й судове рішення, тобто у порядку письмового провадження без виклику учасників.

Відповідно до статті 233 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

14.06.2021 вирішено питання про витрати на професійну правничу допомогу.

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА.

Позивач наголосив, що рішенням задоволено позовні вимоги у повному обсязі, проте не вирішено питання про стягнення з відповідача витрат на оплату професійної правової допомоги.

ОБСТАВИНИ, ЯКІ Є ПРЕДМЕТОМ ДОКАЗУВАННЯ.

Предметом доказування, відповідно до частини 2 статті 76 Господарського процесуального кодексу України, є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Отже, обставинами, які входять до предмету доказування у даній справі є такі: 1. Докази надання правової допомоги позивачу. 2. Правомірний розмір витрат на оплату правової допомоги. 3. Розподіл витрат на оплату правової допомоги.

ДЖЕРЕЛА ПРАВА Й АКТИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ.

Згідно зі статтею 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони , крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів , які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката, відповідно до частини 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України , має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України суд може, за клопотанням іншої сторони , зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Витрати, що підлягають сплаті за послуги адвоката, визначаються у порядку, встановленому Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Дія вказаного закону поширюється тільки на осіб, які є адвокатами.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат - це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити із критерію реальності понесення адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру , виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, згідно з практикою Європейського суду з прав людини заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України").

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Відповідно до статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Частиною 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ.

1. Докази надання правової допомоги позивачу.

Між позивачем (далі - позивач, клієнт) та адвокатом Спиридоновим Олегом Володимировичем (далі - адвокат), (разом іменовані - сторони) укладено договір №15/03-2021-6ПД від 15.03.2021 про надання правової допомоги (далі - договір).

Предмет договору. Адвокат бере на себе зобов`язання в порядку та на умовах, визначених цим договором, надати необхідну правову допомогу клієнту щодо захисту його прав та законних інтересів у Господарському суді Дніпропетровської області шляхом здійснення позовної роботи у відповідності до Господарського процесуального кодексу України відносно контрагента ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "УКРАЇНСЬКО - ЧЕСЬКЕ СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "НІКОЛЬ ІНДАСТРІ" по стягненню з останнього на користь клієнта суми дебіторської заборгованості та штрафних санкцій у зв`язку із порушенням договірних зобов`язань, а клієнт зобов`язується виплатити адвокату гонорар за надання такої правової допомоги.

Ціна договору. За правову допомогу, передбачену пунктом 1.2 договору клієнт сплачує адвокату винагороду в розмірі, визначеному у додатковій угоді до цього договору (пункт 4.1 договору). Так, додатковою угодою від 15.03.2021 сторони домовилися, що розмір винагороди за надання послуг за основним договором становить: за вивчення та аналіз документів, що підтверджують наявність спору, чинного законодавства, яким врегульовано спірні правовідносини та процесуальні підстави для проведення позовної роботи в інтересах клієнта, судової практики Верховного Суду, а також підготовку та подання до Господарського суду Дніпропетровської області позовної заяви - 2800,00грн. (підпункт 1.1 пункту 1 додаткової угоди).

Строк дії договору. Цей договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за ним (пункт 8.1 договору).

Факт надання послуг професійної правової допомоги підтверджується описом наданих послуг за договором про надання правової (правничої) допомоги №15/03/2021-6ПД від 15.03.2021.

Оплата за надання правової допомоги згідно договору підтверджується платіжним доручення №636 від 17.03.2021 на суму 2800,00грн.

2. Правомірний розмір витрат на оплату правової допомоги.

Здійснивши аналіз наданих адвокатом послуг, господарський суд визнав їх підтвердженими на суму 2800,00грн.

3. Розподіл витрат на оплату правової допомоги.

За змістом статті 129 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду справи здійснюється розподіл судових витрат.

З урахуванням положень статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати на професійну правничу допомогу покласти на відповідача у розмірі 2800,00грн., з урахуванням задоволення позовних вимог ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АВТОДИСТРИБ`ЮШН КАРГО ПАРТС" у повному обсязі, що підтверджується рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 31.05.2021 у справі №904/3221/21.

Керуючись статтями 238, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Стягнути з ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "УКРАЇНСЬКО - ЧЕСЬКЕ СПІЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "НІКОЛЬ ІНДАСТРІ" (Україна, 52500, Дніпропетровська обл., місто Синельникове, ВУЛИЦЯ УЛЬЯНОВИХ, будинок 20; Ідентифікаційний код 34588396) на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АВТОДИСТРИБ`ЮШН КАРГО ПАРТС" (Україна, 02222, місто Київ, ВУЛИЦЯ ЗАКРЕВСЬКОГО, будинок 16; Ідентифікаційний код 37141112) 2800,00грн. (дві тисячі вісімсот грн. 00 коп.) витрат на професійну правничу допомогу.

Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (частини 1, 2 статті 241 Господарського процесуального кодексу України).

Додаткове рішення може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Складання повного тексту додаткового рішення відкладено на строк не більш як десять днів з дня закінчення розгляду справи.

Дата підписання та складення повного судового рішення - 14.06.2021.

Суддя І.В. Петренко

Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено15.06.2021

Судовий реєстр по справі —904/3221/21

Судовий наказ від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Судовий наказ від 24.06.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Рішення від 14.06.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Рішення від 31.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні