Ухвала
від 14.06.2021 по справі 910/7937/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

14.06.2021Справа № 910/7937/21

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТПК Євро-пласт

до Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-Укб

про стягнення 353 186, 49 грн.,

Суддя В.С. Ломака

Без виклику (повідомлення) представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ТПК Євро-пласт (далі - позивач) звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-Укб (далі - відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 353 186, 49 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе обов`язків за договором № 03/04/17 в частині своєчасності та повноти оплати виконаних позивачем робіт, у зв`язку з чим за Товариством з обмеженою відповідальністю Геос-Укб утворилась заборгованість та виникли підстави для нарахування компенсаційних виплат. З урахуванням наведених підстав, позивач звернувся до суду з позовом для захисту своїх прав та законних інтересів.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 21.05.2021 відкрито провадження у справі № 910/7937/21, вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін, встановлено відповідачу строк для подання заяви із обґрунтуванням своїх заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного провадження.

09.06.2021 року через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником відповідача подано заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного провадження.

Згідно з частиною 4 статті 250 Господарського процесуального кодексу України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про залишення заяви відповідача без задоволення або про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Розглянувши подану Товариством з обмеженою відповідальністю Геос-Укб заяву, суд дійшов висновку про необхідність залишити її без задоволення, зважаючи на таке.

Відповідно до частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Статтею 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Імперативними приписами частини 4 статті 247 Господарського процесуального кодексу України визначено які категорії справ не можуть розглядатися у порядку спрощеного позовного провадження.

Так, у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті такі категорії справ: про банкрутство, за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство, у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій), у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції, у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю), у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна, справи, в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги критерії, визначені частиною 3 статті 247, імперативні приписи частини 4 статті 247 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи характер спірних правовідносин та предмет доказування, з огляду на те, що ціна позову в даній справі не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на день відкриття провадження в даній справі, суд дійшов висновку, що справа є справою незначної складності та підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження на підставі статті 247 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідачем, в свою чергу, не наведено достатніх підстав для розгляду справи в порядку загального позовного провадження станом на дату подання клопотання та дату постановлення даної ухвали, не обґрунтовано яким чином розгляд даної справи в порядку спрощеного позовного провадження позбавить його права на повний та ефективний захист своєї позиції, з урахування предмету розгляду даної справи, а також не заявлено жодного клопотання, задоволення якого унеможливлює розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Разом з тим, суд зазначає, що відповідно до частин 1, 2 статті 161 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного так і загального) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Таким чином, за змістом указаних приписів закону відповідач має право реалізувати всі свої процесуальні права, передбачені законом, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, виклавши свою правову позицію, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору у заявах по суті спору.

За вказаних підстав, суд дійшов висновку, що станом на день розгляду даного клопотання недоцільним є розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 12, 234, 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Геос-Укб про розгляд справи № 910/7937/21 в порядку загального позовного провадження залишити без задоволення.

2. Ухвала набирає законної сили 14.06.2021 року та не підлягає оскарженню.

Суддя В.С. Ломака

Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено15.06.2021
Номер документу97620888
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 353 186, 49 грн.,

Судовий реєстр по справі —910/7937/21

Постанова від 17.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 18.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 27.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Рішення від 27.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 21.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні