Постанова
від 19.05.2010 по справі 2а-1514/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-1514/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 травня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючої судді Тихоненко О.М.,

при секретарі Якуш І.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Державної под аткової інспекції у Корюківс ькому районі Чернігівської області до Підприємства спо живчої кооперації «Громадсь ке харчування» Корюківської райспоживспілки Чернігівсь кої області про стягнення по даткового боргу за рахунок а ктивів платника податків, -

В С Т А Н О В И В :

25.03.2010 Державна податкова і нспекція у Корюківському рай оні Чернігівської області (д алі - ДПІ у Корюківському ра йоні) звернулася до суду з адм іністративним позовом до Під приємства споживчої коопера ції «Громадське харчування» Корюківської райспоживспіл ки Чернігівської області (да лі - відповідач) про стягнен ня з відповідача за рахунок а ктивів податкового боргу по податку на прибуток в сумі 185,76 грн., збору за спеціальне вико ристання водних ресурсів заг альнодержавного значення в с умі 170,00 грн., збору за забруднен ня навколишнього природного середовища в сумі 170,00 грн., земе льного податку з юридичних о сіб в сумі 2 277,87 грн., комунально го податку в сумі 10,20 грн., подат ку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів в сумі 613,50 грн. та податку на додану варт ість в сумі 4 147,93 грн., а всього в с умі 7 575,26 грн. Свої вимоги мотиву ють тим, що відповідно до п.п. 5.4 .1 п. 5.4 ст. 5 Закону України "Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд жетами та державними цільови ми фондами" узгоджена сума по даткового зобов'язання, не сп лачена платником податків у визначені законом строки, ви знається сумою податкового б оргу. Відповідач несвоєчасно і не в повному обсязі сплачує податки до бюджету.

Позивач в судове засідання не з' явився, про день та час розгляду справи повідомлени й належним чином, надіслав на адресу суду клопотання, в яко му позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить р озглянути справу за його від сутності.

Відповідач в судове засіда ння повторно не з' явився, пр о дату, час та місце розгляду с прави повідомлений належним чином, що підтверджується по штовим зворотнім повідомлен ням, причини неявки суду не по відомив.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д встановив наступне.

Відповідач (ідентифікацій ний код 01776406) зареєстрований Ко рюківською районною державн ою адміністрацією Чернігівс ької області 27.05.2005, що підтвердж ується наявним в матеріалах справи Свідоцтвом про держав ну реєстрацію юридичної особ и та з 06.06.2005 знаходиться на облі ку у ДПІ у Корюківському райо ні, як платник податків, що під тверджується довідкою від 20.08 .2008 № 30.

Відповідно до ст. 4, п. 2.3. ст. 9 За кону України «Про систему оп одаткування», суб' єкти підп риємницької діяльності зобо в' язані подавати до державн их податкових органів та інш их державних органів відпові дно до законів декларації, бу хгалтерську звітність та інш і документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів), сплачувати н алежні суми податків і зборі в (обов' язкових платежів) у в становлені законами терміни . Згідно ст. 11, вищевказаного За кону, відповідальність за пр авильність обчислення, своєч асність сплати податків і зб орів та додержання законів п ро оподаткування несуть плат ники податків відповідно до законів України.

Згідно п. 16.4. ст. 16 Закону Украї ни «Про оподаткування прибут ку підприємств» податок за з вітний період сплачується йо го платником до відповідного бюджету у строк, визначений з аконом для квартального пода ткового періоду. Платники по датку у строки, визначені зак оном, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний пері од, розраховану наростаючим підсумком з урахуванням від' ємного значення об'єкта опод аткування минулих податкови х періодів у разі його наявно сті відповідно до пункту 6.1 ст атті 6 цього Закону. При цьому за звітні квартал, півріччя т а три квартали платники пода тку подають спрощену деклара цію, а за результатами звітно го року - повну.

Відповідно абзацу «б» п.п. 4.1. 4. п. 4.1. ст. 4 Закону України «Про п орядок погашення зобов' яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами» податкові дек ларації подаються за базовий податковий (звітний) період, щ о дорівнює календарному ква рталу або календарному піврі ччю (у тому числі при сплаті кв артальних або піврічних аван сових внесків), - протягом 40 кал ендарних днів, наступних за о станнім календарним днем зві тного (податкового) кварталу (півріччя);

Відповідно п.п. 4.2.2. п. 4.2. ст. 4 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами» контролюючий орган зобо в' язаний самостійно визнач ити суму податкового зобов' язання платника податків у р азі якщо: а) платник податків н е подає у встановлені строки податкову декларацію; б) дані документальних перевірок ре зультатів діяльності платни ка податків свідчать про зан иження або завищення суми йо го податкових зобов' язань, заявлених у податкових декла раціях; в) контролюючий орган внаслідок проведення камера льної перевірки виявляє ариф метичні або методологічні по милки у поданій платником по датків податковій деклараці ї, які призвели до заниження а бо завищення суми податковог о зобов' язання.

ДПІ у Корюківському районі проведена невиїздна докумен тальна перевірка з питання н есвоєчасного подання податк ової звітності з податку на п рибуток за 9 місяців 2009 року.

За результатами перевірки винесено акт перевірки № 400/15/0177 6406 від 16.11.2009, на підставі якого ДП І у Корюківському районі вин есено податкове повідомленн я-рішення №815771500/0 від 16.11.2009, яким ві дповідачу визначено податко ве зобов»язання з податку на прибуток за неподання звітн ості в розмірі 170,00 грн. штрафни х санкцій. Вказане податкове повідомлення-рішення відпов ідачем отримано, однак борг н е сплачено.

ДПІ у Корюківському районі проведено перевірку на пред мет порушення терміну подачі податкової звітності відпов ідачем.

За результатами перевірки винесено акт про порушення п одаткового законодавства ві д 28.09.2009 № 335/15/01776406 за порушення термі ну подання податкового розра хунку збору за спеціальне во докористування в частині вик ористання води, в тому числі в икористання води теплоелект ростанціями з прямоточною си стемою споживання, та викори стання поверхневих вод, які в ходять до складу напоїв за 1 пі вріччя 2009 року. На підставі вищ езазначеного акту винесено п одаткове повідомлення-рішен ня від 29.09.2009 № 7815641500/0, яким до відпов ідача застосовано штрафні са нкції за платежем збір за спе ціальне використання водних ресурсів загальнодержавног о значення в розмірі 170,00 грн. По даткове повідомлення-рішенн я направлено відповідачу рек омендованим листом та вручен о уповноваженій особі 01.10.2009.

Відповідно до Інструкції п ро порядок обчислення та спл ати збору за забруднення нав колишнього природного серед овища, затвердженої наказом Мінекобезпеки України, ДПА У країни від 19.07.1999 №162/370, зареєстров ано в Міністерстві юстиції У країни 09.08.1999р. №544/3837 (у редакції на казу Міністерства екології і природних ресурсів України та ДПА України від 28.02.2001 №75/76) плат ники податків, які здійснюют ь викиди в атмосферне повітр я забруднюючих речовин, скид и забруднюючих речовин у вод ні об' єкти, розміщення відх одів, сплачують збір за забру днення навколишнього природ ного середовища.

Розрахунки подаються плат никами до податкового органу протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календ арним днем звітного кварталу за місцем податкової реєстр ації платника.

За результатами перевірки своєчасності подання податк ового розрахунку по збору за забруднення навколишнього п риродного середовища встано влено факт неподання податко вого розрахунку за І піврічч я 2009 та складено Акт про поруше ння податкового законодавст ва №336/15/01776406 від 28.09.2009, на підставі я кого винесено податкове пові домлення-рішення №2421500/0 від 29.09.2009, яким до відповідача застосо вано штрафні санкції в розмі рі 170,00 грн. Податкове повідомле ння-рішення направлено відпо відачу рекомендованим листо м та вручено уповноваженій о собі 01.10.2009.

Стаття 14 Закону України «Пр о плату за землю» передбачає , що платники земельного пода тку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (к рім громадян) самостійно обч ислюють суму земельного пода тку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютог о поточного року подають від повідному органу державної п одаткової служби за місцезна ходженням земельної ділянки податкову декларацію на пот очний рік за формою, встановл еною центральним податковим органом, з розбивкою річної с уми рівними частками за міся цями. Подання такої декларац ії звільняє від обов'язку под ання щомісячних декларацій. Відповідно до статті 17 Закону України «Про плату за землю» податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по о рендній платі за землі держа вної та комунальної власност і, визначене у податковій дек ларації на поточний рік, спла чується рівними частками вла сниками та землекористувача ми земельних ділянок за місц езнаходженням земельної діл янки за базовий податковий (з вітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щоміся чно протягом 30 календарних дн ів, наступних за останнім кал ендарним днем звітного (пода ткового) місяця.

Відповідачем не сплачено с уми узгодженого податкового зобов'язання по земельному п одатку, які зазначені у самос тійно поданих податкових роз рахунках № 771 від 30.01.2009 з цього по датку за серпень-грудень 2009 ро ку, що складає 2 095,81 грн., № 768 від 30.01. 2009 за серпень-грудень 2009 року, що складає 182,06 грн.

Таким чином відповідачем н е сплачено суми узгодженого податкового зобов'язання по земельному податку, зазначен і у податкових розрахунках в сумі 2 277,87 грн.

Відповідно поданих відпов ідачем до ДПІ у Корюківськом у районі податкових розрахун ків комунального податку № 1001 5 від 22.10.2009 сума податку за ІІІ кв артал 2009 року складає 5,10 грн. та № 13409 від 30.01.2010 сума податку за ІV к вартал 2009 року складає 5,10 грн.

Таким чином загальна сума п одаткового зобов' язання по комунальному податку визнач ена відповідачем у самостійн о поданих податкових розраху нках становить 10,20 грн.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про податок з власник ів транспортних засобів та і нших самохідних машин і меха нізмів» № №1963-ХII від 11.12.1991 платник ами податку з власників тран спортних засобів та інших са мохідних машин і механізмів є підприємства, установи, орг анізації, які є юридичними ос обами, іноземні юридичні осо би, а також громадяни України , іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають з ареєстровані в Україні згідн о з чинним законодавством тр анспортні засоби.

Згідно зі ст. 5 цього Закону п одаток обчислюється платник ами на підставі звітних дани х про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин станом на 01 січня поточ ного року. У порядку, визначен ому податковими органами, во ни подають за місцем свого зн аходження та за місцем пості йного базування транспортни х засобів відомості до подат кового органу у строки, визна чені законом для річного зві тного періоду.

Згідно поданого відповіда чем до ДПІ у Корюківському ра йоні податкового розрахунку від 02.03.2009 № 1717 сума податкового з обов' язання по податку з вл асників транспортних засобі в та інших самохідних машин т а механізмів за ІІІ-ІV квартал и 2009 року становить 613,50 грн.

Відповідач є платником под атку на додану вартість, одна к не повністю сплачує податк и самостійно визначені у под атковій декларації.

Відповідно до поданої до ДП І у Корюківському районі под аткової декларації від 19.01.2010 № 12941, сума податкового зобов' я зання по податку на додану ва ртість становить 3 898,00 грн., сума штрафної санкції самостійно нарахованої відповідачем у зв' язку з виправленням поми лки становить 250,00 грн.

Таким чином з урахуванням ч асткової сплати в сумі 0,08 грн., загальна сума заборгованост і по податку на додану вартіс ть складає 4 147,92 грн.

Згідно п.п.6.2.1 п.6.2 ст. 6 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», у р азі коли платник податків не сплачує узгоджену суму пода ткового зобов'язання в устан овлені строки, податковий ор ган надсилає такому платнику податків податкові вимоги. Т акож відповідно до абз.2 п.п.6.2.2 п .6.2 ст.6 Закону податкові вимоги також надсилаються платника м податків, які самостійно по дали податкові декларації, а ле не погасили суму податков их зобов'язань у встановлені законом строки, без попередн ього направлення (вручення) п одаткового повідомлення.

Згідно приписів ст. 6 Закону України «Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» , відповідачу направлено пер шу податкову вимогу № 1/1 від 04.02.2 009 та другу податкову вимогу № 2/17 від 13.03.2009, які отримані уповно важеною особою.

Відповідно до п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» платник податків зобов'я заний самостійно сплатити су му податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним пода тковій декларації, протягом десяти календарних днів, нас тупних за останнім днем відп овідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декл арації. Згідно п.п. 5.1. п. 5 ст. 5 вказ аного Закону податкове зобов 'язання, самостійно визначен е платником податків у подат ковій декларації, вважається узгодженим з дня подання так ої податкової декларації.

У відповідності до п.п.5.2.1 п.5.2 с т.5 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» податкове зобов' я зання вважається узгодженим у день отримання платником п одатків повідомлення-рішенн я, окрім випадку коли платник податків вважає, що контролю ючий орган невірно визначив податкове зобов' язання та н а протязі десяти днів зверта ється до такого органу зі ска ргою про перегляд відповідно го рішення.

Відповідно до ч. 5 пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 названого Закону, у разі, кол и податковий орган або пошта не може вручити платнику под атків податкове повідомленн я або податкові вимоги у зв'яз ку з незнаходженням посадови х осіб, їх відмовою прийняти п одаткове повідомлення або по даткову вимогу, незнаходженн ям фактичного місця розташув ання (місцезнаходження) плат ника податків, податковий ор ган розміщує податкове повід омлення або податкові вимоги на дошці податкових оголоше нь, встановленій на вільному для огляду місці біля входу д о приміщення податкового орг ану. При цьому день розміщенн я такої податкової вимоги вв ажається днем її вручення.

Як вбачається з матеріалів справи, податкові вимоги від повідачем в межах подальшої процедури апеляційного оска рження чи в судовому порядку не оскаржені, а податковий бо рг не сплачено.

У відповідності до п. 1.3 ст. 1 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами», податковий борг (недої мка) - це податкове зобов'язанн я (з урахуванням штрафних сан кцій за їх наявності), самості йно узгоджене платником пода тків або узгоджене в адмініс тративному чи судовому поряд ку, але не сплачене у встановл ений строк, а також пеня, нарах ована на суму такого податко вого зобов'язання.

Начальником ДПІ у Корюківс ькому районі прийнято рішенн я № 2/24-016 від 14.04.2009 про стягнення ко штів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

У відповідності до п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону України «Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами» активи платника п одатків можуть бути примусов о стягнені в рахунок погашен ня його податкового боргу ви ключно за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Державної по даткової інспекції у Корюків ському районі Чернігівсько ї області до Підприємства сп оживчої кооперації «Громадс ьке харчування» Корюківсько ї райспоживспілки Чернігівс ької області є обґрунтованим и та підлягають задоволенню, а заборгованість зі сплати п одаткового боргу, стягненню за рахунок активів відповіда ча.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги Державно ї податкової інспекції у Кор юківському районі Чернігів ської області до Підприємств а споживчої кооперації «Гром адське харчування» Корюківс ької райспоживспілки Черніг івської області - задовольн ити повністю.

Стягнути за рахунок активі в з Підприємства споживчої к ооперації «Громадське харчу вання» Корюківської райспож ивспілки Чернігівської обла сті (код ЄДРПОУ 01776406, 15300 м. Корюків ка, вул. Шевченка,62, Чернігівсь ка обл.) податковий борг в сумі 7 575 (сім тисяч пятсот сімдесят п»ять) грн. 26 коп. та перерахува ти:

185 (сто вісімдесят п»ять) грн. 76 коп. податку на прибуток до Д ержавного бюджету на р\р 31112009700235 ГУДК в Чернігівській област і, МФО 853592, код одержувача 22824026;

170 (сто сімдесят) грн. 00 коп. збо ру за спеціальне використанн я водних ресурсів загальноде ржавного значення до Державн ого бюджету Корюківського ра йону на р/р № 31115017700235 ГУДК в Черніг івській області, МФО 853592, код од ержувача 22824026;

170 (сто сімдесят) грн. 00 коп. збо ру за забруднення навколишнь ого природного середовища до Місцевого бюджету м. Корюків ки на р/р № 33112329700236 ГУДК в Чернігів ській області, МФО 853593, код одер жувача 22824026;

2 095 (дві тисячі дев»яносто п» ять) грн. 81 коп. земельного пода тку з юридичних осіб до Місце вого бюджету м. Корюківки на р /р 33211811700236 ГУДК в Чернігівській о бласті, МФО 853592, код одержувача 22824026;

182 (сто вісімдесят дві) грн. 06 к оп. земельного податку з юрид ичних осіб до Місцевого бюдж ету смт. Холми на р/р 33210811700237 ГУДК в Чернігівській області, МФО 853 592, код одержувача 22824026;

10 (десять) грн. 20 коп. комунальн ого податку до Місцевого бюд жету м. Корюківки на р/р № 33215828700236 Г УДК в Чернігівській області, МФО 853592, код одержувача 22824026;

613 (шістсот тринадцять) грн. 50 к оп. податку з власників транс портних засобів та інших сам охідних машин та механізмів до Місцевого бюджету м. Корюк івки на р/р № 33214807700236 ГУДК в Черніг івській області, МФО 853592, код од ержувача 22824026;

4 147 (чотири тисячі сто сорок с ім) грн. 93 коп. податку на додану вартість до Державного бюдж ету Корюківського району на р/р 31114029700235 ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592, код одержувач а 22824026.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає зако нної сили після закінчення с троку для подання заяви про а пеляційне оскарження, встано вленого цим Кодексом, якщо та ку заяву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, осо бою, яка оскаржує постанову, з а правилами, встановленими с т. ст. 185-187 КАС України, шляхом по дання через суд першої інста нції заяви про апеляційне ос карження. Якщо постанову бул о проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справ і, то строк подання заяви про а пеляційне оскарження обчисл юється з дня отримання нею ко пії постанови. Апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом двадцяти днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження. Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Постанова суду в повному обсязі виготовлена 27 травня 20 10 року.

Суддя: підпис О.М. Тихоненко

З оригіналом згідно

Постанова суду від 19.05 .2010 не набрала законної сили.

Суддя: О.М. Тихоненко

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.05.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу9762613
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1514/10/2570

Ухвала від 26.03.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Тихоненко О.М.

Постанова від 19.05.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Тихоненко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні