Постанова
від 01.06.2010 по справі 2а-2147/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-2147/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окр ужний адміністративний суд у складі :

Головуючої судді Баргаміної Н.М.

при секретарі Хоботні Є. А.

за участю

прокурора Дремлюги С. О.

представника позивача Шуміліної Ю. В.

представника відповідача Мороз С. В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Пр окурора Корюківського район у Чернігівської області в ін тересах держави в особі Держ авної податкової інспекції у Корюківському районі до від критого акціонерного товари ства «Корюківське автотранс портне підприємство № 17445» про стягнення податкового борг у, -

В С Т А Н О В И В :

28.04.2010 року прокурор зверну вся до суду з адміністративн им позовом в інтересах держа ви в особі Державної податко вої інспекції у Корюківськом у районі до відкритого акціо нерного товариства «Корюків ське автотранспортне підпри ємство № 17445», в якому просить с уд стягнути з відповідача 6196,95 грн. заборгованості по подат ку з доходів фізичних осіб. Св ої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач є платником пода тків і зобов'язаний сплачува ти належні суми податків і зб орів (обов'язкових платежів) у встановлені законодавством терміни відповідно до Закон у України «Про систему опода ткування».

Прокурор в судовому засіда нні позов та його мотиви підт римав повністю, посилаючись на обставини, які викладені в позовній заяві, просив позов задовольнити повністю.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив стягн ути з відповідача заявлену д о стягнення суму.

Представник відповідача в судовому засіданні пояснив, що заборгованість по сплаті податків виникла через недо фінансування з Державного бю джету безкоштовного перевез ення пільгових категорій пас ажирів та вказав, що у разі спл ати податку з доходу фізични х осіб підприємство не зможе придбати паливно - мастильн і матеріали, що спровокує зуп инку підприємства в цілому. П росив стягнути заборгованіс ть в період погашення заборг ованості з Державного бюджет у за безкоштовне перевезення пільгових категорій пасажи рів.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення сторін, всебічно і п овно з' ясувавши всі фактичн і обставини, на яких ґрунтуєт ься позов, об' єктивно оціни вши докази, які мають юридичн е значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, с уд вважає, що позов підлягає задоволенню на слідуючих під ставах.

Судом встановлено, що відкрите акціонерне товарис тво «Корюківське автотрансп ортне підприємство № 17445» заре єстроване Корюківською райо нною державною адміністраці єю 25.12.1995 року, перебуває на пода тковому обліку в Державній п одатковій інспекції у Корюкі вському районі , як платник по датків, з 12.08.1996 року.

Платники податків відпові дно до п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 року, зобов' язані сп лачувати належні суми податк ів і зборів (обов' язкових пл атежів) у встановлені закона ми терміни.

Однак, відповідачем н есвоєчасно та не у повному об сязі сплачуються податки до бюджету.

Так, проведеною ДПІ у Корюк івському районі 19.04.2010 року звір кою наявності не перерахован их до бюджету сум податку з до ходів фізичних осіб встановл ено, що відповідачем в поруше ння Закону України «Про пода ток з доходів фізичних осіб» станом на 01.04.2010 року не перерах овано до бюджету податок з до ходів фізичних осіб за в сумі 6196,95 грн., про що свідчить акт зв ірки № 17/05524742 від 19.04.2010 року, копія я кого зберігається в матеріал ах справи.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 14 Закону Укра їни «Про систему оподаткуван ня» від 25.06.1991 року, податок на до ходи фізичних осіб належить до загальнообов' язкових по датків і зборів (обов' язков их платежів).

Згідно п. 2.1 ст. 2 Закону Україн и «Про податок з доходів фізи чних осіб» від 22.05.2003 року, платн иками податку є: резидент, яки й отримує як доходи з джерело м їх походження з території У країни, так і іноземні доходи , нерезидент, який отримує дох оди з джерелом їх походження з території України.

Відповідно до п.п. 8.1.2. п.8.1 ст.8 За кону України «Про податок з д оходів фізичних осіб», подат ок підлягає сплаті (перераху ванню) до бюджету під час випл ати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом . Банки не мають права приймат и платіжні документи на випл ату доходу, які не передбачаю ть сплати (перерахування) цьо го податку до бюджету. Якщо оп одатковуваний дохід нарахов ується, але не виплачується п латнику податку особою, що йо го нараховує, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підляг ає сплаті (перерахуванню) до б юджету у строки, встановлені законом для місячного подат кового періоду.

Відповідно до п. 17.1 ст. 17 вказа ного Закону особою, відповід альною за нарахування, утрим ання та сплату (перерахуванн я) до бюджету податку з доході в у вигляді заробітної плати , є працедавець (самозайнята о соба), який виплачує такі дохо ди на користь платника подат ку (такої самозайнятої особи ).

Згідно п. 20.2 ст. 20 Закону України «Про податок з доход ів фізичних осіб» фінансово відповідальними за порушенн я норм цього Закону є такі осо би: а) при порушенні правил нар ахування, утримання та сплат и до бюджету податку з доході в платника податку, що здійсн юються особами, визначеними цим Законом податковими аген тами, - такі особи; б) при поруше нні правил сплати податку з ч истого річного оподатковува ного доходу платника податку - такий платник податку.

Підпунктом 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 За кону України «Про порядок по гашення зобов»язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами», визначено, що у будь-яки х випадках, коли платник пода тків згідно з законами з пита нь оподаткування уповноваже ний утримувати податок, яким оподатковуються інші особи, у тому числі податки на доход и фізичних осіб, а також будь - які інші податки, що утримуют ься з джерела виплати, сума та ких податків вважається бюдж етним фондом, який належить д ержаві.

В зв' язку з встановлення м факту не перерахування до б юджету утриманих сум податку з доходів фізичних осіб під час виплати фізичним особам доходів, органи державної по даткової служби у відповідно сті до статті 10 Закону України «Про державну податкову слу жбу» № 509-ХІІ від 04.12.1990 р. здійснюю ть необхідні заходи щодо под ачі в суди позовів до підприє мств, установ, організацій ус іх форм власності, на яких згі дно із законами з питань опод аткування покладено обов' я зок формувати (створювати) бю джетний фонд, а також нарахов увати, утримувати та перерах овувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб, про ст ягнення з них заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами (сум бюдже тного фонду).

Згідно пп. 2.1 ст. 2 Закону Украї ни «Про податок з доходів фіз ичних осіб» відповідач є пла тником податку з доходів фіз ичних осіб та згідно п. 17.1 ст. 17 в казаного Закону відповідач є особою відповідальною за сп лату (перерахування) до бюдже ту податку з доходів у вигляд і заробітної плати і є також з гідно п. 20.2 ст. 20 Закону України « Про податок з доходів фізичн их осіб» фінансово-відповіда льною особою за порушення но рм цього Закону. Відповідаче м в порушення норм ст. 8 цього ж Закону не повністю сплачени й податок з доходів фізичних осіб, який утриманий з заробі тної плати працівників відпо відача.

Суд не приймає до уваги поси лання відповідача на недофін ансування з Державного бюдже ту безкоштовного перевезенн я пільгових категорій пасажи рів, оскільки відповідно до З акону України «Про систему о податкування», обов'язок юри дичної особи щодо сплати под атків і зборів (обов'язкових п латежів) припиняється із спл атою податку, збору (обов'язко вого платежу) або його скасув анням або списанням податков ої заборгованості відповідн о до Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом". До того ж, суд зазнача є, що однією з обов»язкових ви мог, якій повинно відповідат и рішення, є його безумовніст ь, тобто виконання рішення не може бути поставлено судом у залежність від якоїсь умови - настання події, вчинення я кихось дій тощо.

За таких підстав, суд доходи ть висновку про обґрунтовані сть та необхідність задоволе ння в повному обсязі позовни х вимог Прокурора , заявлених в інтересах держави в особі Д ержавної податкової інспекц ії у Корюківському районі.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 104, 122, 160-163 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в пов ному обсязі.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Корюкі вське автотранспортне підпр иємство № 17445» (пров. Кірова, 18, м. К орюківка, код ЄДРПОУ 05524742) до міс цевого бюджету м. Корюківки н а р/р 33211800700236 ГУДК в Чернігівські й області, МФО 853592, код одержува ча 22824026 заборгованість по пода тку з доходів фізичних осіб в сумі 6196,95 грн.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, осо бою, яка оскаржує постанову, з а правилами, встановленими с т. ст. 185-187 КАС України, шляхом по дання через суд першої інста нції заяви про апеляційне ос карження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Апеляційна скарга мож е бути подана без попередньо го подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо скарга п одається у строк, встановлен ий для подання заяви про апел яційне оскарження.

Постанова суду в повному о бсязі виготовлена 04.06.2010 р.

Суддя Баргаміна Н.М.

Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу9762938
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2147/10/2570

Ухвала від 29.04.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Баргаміна Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні