Постанова
від 13.01.2010 по справі 2а-10154/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

Вн. № < Внутрішній Номер сп рави >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

13 січня 2010 року < Час пр оголошення > № 2а-10154/09/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі:

судді: Пі соцької О.В.

за участю:

секретаря

судового засіданні К узьменкової С.П.,

представника управлі ння Пенсійного фонду України в Голосіївському районі міс та Києва Фролькіс О.А.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у місті К иєві справу

за позовною заявою управління Пенсійного ф онду України в Голосіївськом у районі міста Києва

до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Ремонтно-бу дівельна компанія «Зодчий»

про стягнення заборгованості у розмірі 1476грн. 63коп.

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в Голосіївсь кому районі міста Києва (далі - управління ПФ, позивач) зве рнулось до Окружного адмініс тративного суду міста Києва з позовною заявою до товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Ремонтно-будівельна ко мпанія «Зодчий»(далі - ТОВ Р БК «Зодчий», відповідач) в які й просило стягнути суму забо ргованості (недоїмки) по спла ті страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування у розмір і 1646грн. 63коп.

У попереднє судове засідан ня позивача надав заяву про з меншення суми позовних вимог та у зв' язку з частковою спл атою ТОВ РБК «Зодчий»заборго ваності просив стягнути з ос таннього 1476грн. 63коп.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, тоді як про час та місце розгляду справи був по відомлений належним чином. У зв' язку з неприбуттям пред ставників відповідача та нен аданням витребуваних доказі в розгляд справи відкладався , повістки направлялися відп овідачу за адресою, внесеною відповідачем до Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців. Відповідно до змісту ч. 2 с т. 17, ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців»з урахуванням вим ог ч. 8 ст. 35 Кодексу адміністра тивного судочинства України така адреса вважається дост овірною, а повістка, направле на за нею, врученою юридичній особі.

Відповідно до ст. 128 Кодексу а дміністративного судочинст ва України (далі - КАС Україн и) справа вирішується на підс таві наявних в ній доказів.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укра їни 13 січня 2010 року у відкритом у судовому засіданні проголо шено вступну та резолютивну частини постанови про задово лення позовних вимог.

Ознайомившись з матеріала ми справи та поданими докуме нтами, заслухавши пояснення представника позивача, всебі чно і повно з' ясувавши всі ф актичні обставини, на яких ґр унтуються позовні вимоги, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору, суд дійшов наступни х висновків.

Згідно зі статті 67 Конститу ції України кожен зобов' яза ний сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, вста новлених законом.

Правовідносини, що виникаю ть між суб' єктами системи з агальнообов' язкового держ авного пенсійного страхуван ня, коло осіб, які підлягають д ержавному пенсійному страху ванню, платники страхових вн есків, їх права та обов' язки , порядок нарахування, обчисл ення та сплати страхових вне сків, стягнення заборгованос ті за цими внесками, умови наб уття права та порядок визнач ення розмірів пенсійних випл ат регулюються Законом Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння».

Відповідно до частини 1 стат ті 14 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування»(тут і да лі по тексту нормативно-прав ові акти в редакції на момент виникнення правовідносин) р оботодавці: підприємства, ус танови і організації, створе ні відповідно до законодавст ва України, незалежно від фор ми власності, виду діяльност і та господарювання, об' єдн ання громадян, профспілки, по літичні партії (у тому числі ф ілії, представництва, відділ ення та інші відокремлені пі дрозділи зазначених підприє мств, установ, організацій, об ' єднань громадян, профспіло к, політичних партій, які мают ь окремий баланс і самостійн о ведуть розрахунки із застр ахованими особами), фізичні о соби - суб' єкти підприємни цької діяльності та інші осо би (включаючи юридичних та фі зичних осіб - суб' єктів пі дприємницької діяльності, як і обрали особливий спосіб оп одаткування (фіксований пода ток, єдиний податок, фіксован ий сільськогосподарський по даток, придбали спеціальний торговий патент), які викорис товують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умова х, передбачених законодавств ом, або за договорами цивільн о-правового характеру, - для ос іб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 ст атті 11 цього Закону, є страхув альниками відповідно до поло жень цього Закону.

Частиною 1 статті 15 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування»передбачено, що страх увальники, зазначені в статт і 14 цього Закону є платниками страхових внесків до солідар ної системи, а частиною 1 статт і 19 цього Закону визначено, що для роботодавця страхові вн ески до солідарної системи н араховуються на суми фактичн их витрат на оплату праці (гро шового забезпечення) працівн иків, що включають витрати на виплату основної і додатков ої заробітної плати та інших заохочувальних та компенсац ійних виплат, у тому числі в на туральній формі, які визнача ються згідно з нормативно-пр авовими актами, прийнятими в ідповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату в инагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за уг одами цивільно-правового хар актеру, що підлягають обклад енню податком на доходи фізи чних осіб, а також на суми опла ти перших п' яти днів тимчас ової непрацездатності, яка з дійснюється за рахунок кошті в роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатност і.

З урахуванням викладеного , відповідно до положень Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування»ТОВ РБК «Зодчий» є платником страхових внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування , несе обов' язки з нарахуван ня, обчислення і сплати страх ових внесків в установлені с троки та в повному обсязі.

Відповідно до частини 6 ста тті 20 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування»страху вальники зобов' язані сплач увати страхові внески, нарах овані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду . Для страхувальників, зазнач ених у частині 1 статті 14 цього Закону базовим звітним пері одом є календарний місяць.

Відповідно до ст. 106 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання", у разі виявлення своєча сно не сплачених сум страхов их внесків страхувальники зо бов'язані самостійно обчисли ти ці внески і сплатити їх з на рахуванням пені в порядку і р озмірах, визначених цією ста ттею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені статт ею 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованіст ю із сплати страхових внескі в і стягуються з нарахування м пені та застосуванням фіна нсових санкцій.

Відповідно до частини 3 стат ті 106 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» терито ріальні органи Пенсійного фо нду за формою і у строки, визна чені правлінням Пенсійного ф онду, надсилають страхувальн икам, які мають недоїмку, вимо гу про її сплату. Вимога про сп лату недоїмки є виконавчим д окументом. Протягом десяти р обочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки с трахувальник зобов' язаний сплатити суми недоїмки та су ми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незго ди з розрахунком суми недоїм ки, зазначеної у вимозі про сп лату недоїмки, узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду в п орядку, встановленому правлі нням Пенсійного фонду, а у вип адку неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду - м ає право на оскарження вимог и в судовому порядку. Про оска рження вимоги територіально го органу Пенсійного фонду п ро сплату недоїмки до викона вчої дирекції Пенсійного фон ду або в судовому порядку стр ахувальник зобов' язаний пи сьмово повідомити відповідн ий територіальний орган Пенс ійного фонду протягом трьох робочих днів із дня зверненн я до виконавчої дирекції Пен сійного фонду чи суду. Узгодж ення вимоги територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки здійснюєтьс я на підставі заяви страхува льника, яка розглядається те риторіальним органом Пенсій ного фонду протягом трьох ро бочих днів після її отриманн я, та поданих страхувальнико м документів, що свідчать про неправильність обчислення с ум недоїмки, зазначених у вим озі. У разі узгодження страху вальником вимоги про сплату недоїмки з територіальним ор ганом Пенсійного фонду цей о рган зобов' язаний у строк, в изначений для розгляду заяви страхувальника про узгоджен ня вимоги, надіслати йому узг оджену вимогу про сплату нед оїмки, а страхувальник зобов ' язаний сплатити узгоджену суму недоїмки протягом деся ти робочих днів після отрима ння узгодженої вимоги. У разі якщо страхувальник, який оде ржав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом д есяти робочих днів після її о тримання не сплатив зазначен у у вимозі суму недоїмки разо м з застосованою до нього фін ансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимо гу з відповідним органом Пен сійного фонду, або не оскаржи в вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхуваль ник узгодив вимогу, але не спл атив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих дні в після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пе нсійного фонду звертається в установленому законом поряд ку і подає вимогу про сплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчої служби. У зазначених випадка х орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до су ду чи господарського суду з п озовом про стягнення недоїмк и. У разі звернення органу Пен сійного фонду з позовом про с тягнення недоїмки до господа рського суду передбачені зак онодавством заходи досудово го врегулювання спорів не за стосовуються.

Визначення управлінь Пенс ійного фонду України в район ах, містах, районах у містах як органів державної влади, що з дійснюють владні управлінсь кі функції, випливає з Положе ння про управління Пенсійног о Фонду України в районах, міс тах і районах у містах, затвер дженого постановою Правлінн я Пенсійного фонду України в ід 30 квітня 2002 року №8-2.

Відповідно до покладених н а нього завдань управління к онтролює надходження страхо вих внесків та інших платежі в до фонду від підприємств, ус танов, організацій та громад ян, збирає у встановленому по рядку відповідну звітність, проводить планові та позапла нові перевірки фінансово-бух галтерських документів, звіт ів та інших документів щодо п равильності обчислення та сп лати страхових внесків, ціль ового використання коштів фо нду в організаціях, що здійсн юють виплату і доставку пенс ій.

Територіальним органам Пе нсійного фонду України, згід но з положеннями статті 106 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», надано право п риймати рішення про сплату н едоїмки по страховим внескам .

Судом встановлено, що відпо відно до наявних в матеріала х справи вимог про сплату бор гу від 02 січня 2009 року №Ю-122у, від 0 2 лютого 2009 року №Ю-122у, даних кар тки особового рахунку ТОВ РБ К «Зодчий»заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування (не доїмка) складає 1476грн. 63коп.

Крім того, управлінням ПФ на дано довідку від 12 січня 2010 рок у №493/02, що станом на 12 січня 2010 рок у заборгованість ТОВ РБК «Зо дчий»становить 1476грн. 63коп.

Відповідно до частини 1 стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України кожна сторона повинна довести ті о бставини, на яких ґрунтуютьс я її вимоги та заперечення, кр ім випадків, встановлених ст аттею 72 цього Кодексу.

Таким чином, з урахуванням т ого, що відповідачем до управ ління ПФ сума страхових внес ків у розмірі 1476грн. 63коп. у вста новлені законодавством стро ки не сплачено, що підтверджу ється карткою особового раху нку страхувальника, доказів погашення відповідачем зазн аченої заборгованості стано м на день розгляду цього спор у не надано, суд приходить до в исновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх т акими, що підлягають задовол енню у повному обсязі.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги управління Пенсійного ф онду України в Голосіївськом у районі міста Києва підляга ють задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) згідно з ч астиною 4 статті 94 Кодексу адм іністративного судочинства України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись статтями 7, 9, 69-71, 94, 158-1 63, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України Окружн ий адміністративний суд міст а Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенс ійного фонду України в Голос іївському районі міста Києва задовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ре монтно-будівельна компанія « Зодчий»(03028 м. Київ, пр-т. Науки, 46, ідентифікаційний код за ЄДРП ОУ 33935670) на користь управління П енсійного фонду України в Го лосіївському районі міста Ки єва (03150 м. Київ, вул. Горького, 70, р /р 256093122601, Головному управлінні О щадбанку по м. Києву та Київсь кій області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 22869454) заборгованість (недоїмку ) по внесках на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування у розмірі 1476грн. 63коп. (тисяча чотириста сімдесят ш ість гривень 63коп.).

Постанова набирає законно ї сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя О.В . Пісоцька

Дата ухвалення рішення13.01.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9763022
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10154/09/2670

Ухвала від 24.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 22.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 07.05.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Ухвала від 13.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Ухвала від 12.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Власенкова О.О.

Постанова від 13.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні