Ухвала
від 14.06.2021 по справі 127/15062/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/15062/21

Провадження 2/127/2578/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2021 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Луценко Л.В., ознайомившись із матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на самочинне будівництво, -

В С Т А Н О В И В:

До Вінницького міського суду Вінницької області звернулась позивач з вищезазначеною позовною заявою. Однак дана позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України з огляду на таке.

1) Згідно з п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Разом із тим, позивач у своїй позовній заяві не вказав ціну позову та не надав суду належних доказів на підтвердження вартості майна (оцінки).

2) Згідно з п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом (ч.2 ст.95 ЦПК України).

Однак, відповідно до доданих до позовної заяви документів, позивачем не надано суду доказів про дійсну вартість багатоквартирного житлового будинку загальною площею 2822,3кв.м.

Механізм проведення оцінки нерухомого та рухомого майна для цілей обчислення державного мита та інших обов`язкових платежів визначений постановою Кабінету Міністрів України Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства від 21.08.2014 №358.

У відповідності до п. п. 1 п. 1 вказаної вище постанови оціночною вартістю для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства (далі - оподаткування), є ринкова вартість, розрахована відповідно до національних стандартів та інших нормативно-правових актів з питань оцінки майна і майнових прав.

Також, згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства від 21.08.2014 №358, оцінка об`єкта для цілей оподаткування здійснюється суб`єктами оціночної діяльності, які відповідають вимогам, установленим Законом України Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні , у складі яких працює хоча б один оцінювач, який отримав кваліфікаційне свідоцтво оцінювача відповідно до вимог Закону України Про оцінку майна, майнових прав та професійну діяльність в Україні хоча б за однією із спеціалізацій у межах напряму 1 Оцінка об`єктів у матеріальній формі і напряму 2 Оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав та нематеріальних активів, у тому числі прав на об`єкти інтелектуальної власності.

Суд звертає увагу, що усуваючи недоліки позовної заяви позивачу слід надати оцінку багатоквартирного житлового будинку загальною площею 2822,3 кв.м., розташований на земельній ділянці за кадастровим номером 0510100000:02:068:0428 площею 0,1000 га, по АДРЕСА_1 здійснену суб`єктом оціночної діяльності, яка відповідає вимогам, установленим Законом України Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні .

Окрім цього, до позовної заяви не додано доказів звернення до Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області із заявою про введення багатоквартирного будинку в експлуатацію, її відповідь про відмову у вирішенні спірного питання, рішення якого дає підстави вважати про наявність спору про право, доказів надання позивачу у користування земельної ділянки, яка належить відповідачу, її згоду на будівництво, доказів відсутності порушення прав інших осіб та відповідності будівельним, архітектурним, санітарним, екологічним та іншим нормам і правилам (висновки відповідних контролюючих органів), дати початку будівництва та закінчення, довідку про відсоток готовності об`єкта самочинного будівництва.

Також для усунення недоліків позивачу слід засвідчити всі додані до позовної заяви копії документів своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Крім цього, позивачем не зазначено чи існують докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою, не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

3) Згідно з п.6 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

У позовній заяві вказано, що заходи досудового врегулювання спору не вживалися, натомість перед цим вказується, що позивач звернувся до Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області із заявою про введення багатоквартирного будинку в експлуатацію.

Як вказувалось вище, позивачу слід надати докази такого звернення та відповідне рішення вказаного контролюючого органу, оскільки у цій категорії справ звернення до суду з позовом має здійснюватися за наявності даних про те, що це питання було предметом розгляду компетентного державного органу, рішення якого чи його відсутність дають підстави вважати про наявність спору про право, тобто передбачене обов`язкове досудове врегулювання спору (постанови Верховного Суду від 04.06.2018 по справі № 640/13030/16-ц, від 23.09.2019 по справі № 309/3887/17).

4) Згідно з п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Суд звертає увагу, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ст.2 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

При цьому позивач вказує назву позову - про визнання права власності на самочинне будівництво, однак у прохальній частині позову просить суд визнати за ним право власності на багатоквартирний будинок, хоча останній в експлуатацію не введено.

Відтак, позивачу слід уточнити позовні вимоги.

Відповідно до ч.1,2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Згідно з ч.3 ст.185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин, дану позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.175, 177, 185, 260, 261 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на самочинне будівництво - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі неусунення вказаних недоліків, дана позовна заява буде вважатися неподаною та буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено16.06.2021
Номер документу97634214
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/15062/21

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Луценко Л. В.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Луценко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні